Nieuwsoverzicht
Er kan niet uitgesloten worden dat Griekenland failliet gaat. Het land moet dan ook nog meer inspanningen leveren. Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, gezegd. Alleen al de mogelijkheid dat een faillissement zou kunnen gebeuren, moet de Grieken volgens Juncker ertoe aanzetten om de spieren te laten werken, terwijl er volgens hem momenteel nog verlammingsverschijnselen merkbaar zijn. Als de Griekse regering de nodige hervormingen niet doorvoert, kan het land volgens Juncker niet verwachten dat de andere lidstaten van de eurozone zich solidair blijven opstellen. Het einde van de hulp zou binnen de twee maanden tot het Griekse bankroet leiden.
In Saudi-Arabië hebben de militante vrouwen Manal al-Sherif en Samar Badawi klacht neergelegd bij de rechtbank tegen de weigering van de overheid om hen een rijbewijs te bezorgen en tegen het Saudische rijverbod voor vrouwen. Manal al-Sherif is de icoon van de vorig jaar gelanceerde online campagne om de Saudische vrouwen te overtuigen zich tegen het rijverbod te verzetten. Samar Badawi is een bekend mensenrechtenactiviste. Het duo viseert met de klacht het Saudische ministerie van binnenlandse zaken. In mei vorig jaar werd Sherif nog tien dagen opgesloten nadat zij een video op YouTube gepost had waarin zij aan het stuur van een rijdende auto zat.
De commissie Global Zero - een beweging van Amerikaanse, Russische en Europese functionarissen die ijvert voor een kernwapenvrije wereld - heeft geëist dat alle Amerikaanse en Russische kernwapens - erfgenamen van de Koude Oorlog - uit Europa worden weggehaald om aldus de veiligheid op het continent te verhogen. Die kernwapens hebben volgens Global Zero geen enkel nut meer, maar blijven wel een hoge kost eisen. In Europese legerbasissen liggen nog honderden kernwapens opgeslagen. Een terugtrekking van die kernwapens zou volgens Global Zero een substantiële bijdrage leveren aan het ontwapeningsproces. Bedoeling is dat de Verenigde Staten en Rusland de kernwapens in hun eigen nationale opslagplaatsen stockeren.
Computerhackers van de organisatie Anonymous zijn erin geslaagd een vertrouwelijke teleconferentie van de Londense politie Scotland Yard en de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) af te luisteren. Anonymous zette de inhoud van de conferentie op YouTube. Eén van de onderwerpen van de zeventien minuten durende teleconferentie was het Brits-Amerikaanse onderzoek naar hackers zoals Anonymous en afspraken over geplande arrestaties. Anonymous is een losse verzameling computerhackers. De groep veroorzaakte twee jaar gelden ophef toen ze erin slaagde de internetsites van Visa en Mastercard lam te leggen. Die hadden net beslist alle betalingen naar het klokkenluidersplatform WikiLeaks te stoppen.
De privacycommissies van de lidstaten van de Europese Unie willen dat Google zijn nieuwe privacyvoorwaarden voorlopig niet invoert. Op die manier willen de Europese landen tijd winnen om te onderzoeken of de persoonlijke informatie van gebruikers voldoende beschermd wordt. Google wil zijn nieuwe privacybeleid eigenlijk begin maart doorvoeren. Het bedrijf wil de afzonderlijke privacyvoorwaarden van zijn meer dan zestig diensten combineren. Dat moet het privacybeleid vereenvoudigen, maar biedt Google ook de kans om alle gebruikersinformatie te combineren. Google vindt de kritiek onterecht en vindt zelf dat een maatregel een voorbeeld is van transparantie rond privacy-beleid.
Verschillende Franse luchtvaartvakbonden hebben aangekondigd opnieuw te zullen staken. Aan het personeel van de Franse luchtvaartmaatschappijen werd opgeroepen om mee actie te voeren. De vakbonden, zowel van piloten als van ander personeel, verzetten zich tegen een wetsvoorstel over het stakingsrecht in hun sector. Het voorstel over het stakingsrecht is in het Franse parlement strenger gemaakt en de regering wil over de materie volgens de vakbonden helemaal niet meer onderhandelen. De vakbonden waarschuwen dat er na de aangekondigde staking zo nodig nieuwe stakingsaanzeggingen zouden kunnen volgen.
De Nederlandse regering gaat de volgende periode gevoelig besparen op wetenschappelijk onderzoek. Over vier jaar zal de overheid nog 4,4 miljard euro in research investeren. Dat is 700 miljoen euro minder dan twee jaar geleden en 400 miljoen euro minder dan dit jaar het geval zal zijn. Dat blijkt uit berekeningen van het Nederlandse Rathenau Instituut. De daling is te wijten aan het aflopen van onderzoeksprogramma's en door bezuinigingen op instituten voor toegepast onderzoek. Onderzoek wees nochtans al uit dat Nederland miljarden euro's extra zouden moeten investeren in wetenschappelijk onderzoek als het land de aansluiting met de wereldtop wil behouden.
De toekomst van de Nederlandse autofabrikant NedCar in Born wordt bedreigd. Gevreesd wordt dat de Japanse groep Mitsubishi, eigenaar van de fabriek, besluit om de vestiging te sluiten. In dat geval zou de productie van de Mitsubishi Colt in fabriek tegen het einde van dit jaar worden stopgezet. Volgens een tweede scenario zou de Japanse groep doorgaan met een nieuw product. Dat garandeert weliswaar de continuïteit, maar wellicht zal de werkgelegenheid in dat geval worden gehalveerd. Mitsubishi stelde een beslissing over de toekomst van NedCar eerder al enkele keren uit, tot ongenoegen van de in onzekerheid verkerende medewerkers en vakbonden.
Steve Appleton, topman van het Amerikaanse Micron Technology, is om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk op een vliegveld in Idaho. Het kleine toestel dat Appleton zelf bestuurde crashte volgens het bedrijf tussen twee landingsbanen. De 51-jarige Appleton was de enige inzittende van het toestel. Volgens functionarissen van het vliegveld stond de enige motor van het vliegtuig in brand toen het neerstortte. Micron is één van de grootste producenten van halfgeleiders en geheugenchips in de wereld. Chief operating officer Mark Durcan neemt tijdelijk de positie van de verongelukte topman. Appleton raakte acht jaar geleden bij een vliegtuigongeval al eens gewond.
De oliemaatschappijen ExxonMobil en OMV Petrom hebben gasvelden gevonden in het Roemeense deel van de Zwarte Zee. De eerste boring in diep water duidt volgens de bedrijven op de aanwezigheid van aardgas. De exploratie van het gebied was sinds één maand aan de gang. De resultaten zijn volgens de maatschappijen bemoedigend, maar er wordt gewaarschuwd dat het nog te vroeg is om te bevestigen of de voorraad ook commercieel geëxploiteerd zou kunnen worden. Een functionaris van Exxon zei vorig jaar dat het Amerikaanse bedrijf tussen de 3 miljard dollar en 10 miljard dollar wil investeren als er een belangrijke vondst in het gebied zou worden gedaan.
Het Russische staatsconcern Gazprom verklaart dat het al zijn verplichtingen over de levering van aardgas aan Europese landen nakomt. Dat zegt het bedrijf nadat de Europese Commissie bevestigde dat verschillende lidstaten van de Europese Unie met verminderde leveringen geconfronteerd werden omwille van de extreme koude in Rusland. Een woordvoerder van Gazprom Export benadrukte dat het Russische bedrijf het verplichte gasvolume uit de overeengekomen akkoorden wel degelijk levert, maar wees erop dat de Europese consumenten op dit ogenblik grotere volumes vragen dan de afgesproken hoeveelheden. Volgens de Europese Commissie kregen acht Europese landen minder aardgas geleverd dan normaal. Italië zou 30 procent ontvangen dan was voorzien.
De staat New York heeft drie grote banken aangeklaagd wegens mogelijke fraude bij gedwongen huizenverkopen. De aanklacht draait om een elektronisch registratiesysteem voor hypotheken die door de banken JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo zowel werd gebruikt bij het verstrekken van de leningen als bij het in beslag nemen van huizen. Door middel van het systeem zouden de banken een regulier registratieprotocol hebben ontweken. Toen er zich een grote crisis binnen de Amerikaanse woningmarkt aandiende, werd het systeem volgens de aanklacht gebruikt om onrechtmatige wijze huizen van mensen in beslag te nemen en gedwongen te verkopen.
Unilever gaat na arbeidsonrust in Groot-Brittannië met de vakbonden onderhandelen over de pensioenen van de 7.000 werknemers. Unilever wil de pensioenvoorziening versoberen en dat leidde in december tot een staking van één dag en vervolgens tot estafettestakingen in de twaalf fabrieken en kantoren in Groot-Brittannië. Volgens het Brits-Nederlandse concern is het niet meer van deze tijd dat de pensioenen worden gebaseerd op het laatst verdiende loon. Paul Polman, chief executive van Unilver, merkte daarbij op dat mensen langer leven dan vroeger. Toen de voordelen oorspronkelijk werden berekend, leefden mensen volgens hem gemiddeld nog tien maanden na hun pensionering. Nu is dat volgens Polman al dertig jaar geworden.
De Russische staatsolieproducent Rosneft heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 12,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien, dankzij gevoelig hogere olieprijzen en een gestegen productie. De omzet steeg met 46 procent tot 92 miljard dollar. De prijs van een vat Russische Urals-olie steeg vorig jaar naar het recordniveau van gemiddeld 110 dollar, tegen 78 dollar het jaar voordien. Rosneft gaf aan dit jaar 4,5 miljard dollar te zullen investeren in het moderniseren van olieraffinaderijen. Vorig jaar bedroegen die investeringen nog 3,1 miljard dollar. De productie bij Rosneft steeg het voorbije jaar met 2,5 procent tot gemiddeld 2.380 vaten per dag.
De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo Trucks heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een operationele winst gerealiseerd van 7 miljard Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,04 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een operationele winst geboekt van 5,5 miljard Zweedse kronen. De omzet steeg met 18 procent tot 86,5 miljard Zweedse kronen. Het concern herhaalde zijn prognose voor het lopende jaar. Volvo verwacht dat de verkoop van zware vrachtwagens in Europa met 10 procent zal dalen tot 220.000 exemplaren. Daar staat tegenover dat de Zweedse groep dit jaar in Noord-Amerika een groei met 20 procent tot 250.000 vrachtwagens verwacht.
Meer Nieuws
In Saudi-Arabië hebben de militante vrouwen Manal al-Sherif en Samar Badawi klacht neergelegd bij de rechtbank tegen de weigering van de overheid om hen een rijbewijs te bezorgen en tegen het Saudische rijverbod voor vrouwen. Manal al-Sherif is de icoon van de vorig jaar gelanceerde online campagne om de Saudische vrouwen te overtuigen zich tegen het rijverbod te verzetten. Samar Badawi is een bekend mensenrechtenactiviste. Het duo viseert met de klacht het Saudische ministerie van binnenlandse zaken. In mei vorig jaar werd Sherif nog tien dagen opgesloten nadat zij een video op YouTube gepost had waarin zij aan het stuur van een rijdende auto zat.
De commissie Global Zero - een beweging van Amerikaanse, Russische en Europese functionarissen die ijvert voor een kernwapenvrije wereld - heeft geëist dat alle Amerikaanse en Russische kernwapens - erfgenamen van de Koude Oorlog - uit Europa worden weggehaald om aldus de veiligheid op het continent te verhogen. Die kernwapens hebben volgens Global Zero geen enkel nut meer, maar blijven wel een hoge kost eisen. In Europese legerbasissen liggen nog honderden kernwapens opgeslagen. Een terugtrekking van die kernwapens zou volgens Global Zero een substantiële bijdrage leveren aan het ontwapeningsproces. Bedoeling is dat de Verenigde Staten en Rusland de kernwapens in hun eigen nationale opslagplaatsen stockeren.
Computerhackers van de organisatie Anonymous zijn erin geslaagd een vertrouwelijke teleconferentie van de Londense politie Scotland Yard en de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) af te luisteren. Anonymous zette de inhoud van de conferentie op YouTube. Eén van de onderwerpen van de zeventien minuten durende teleconferentie was het Brits-Amerikaanse onderzoek naar hackers zoals Anonymous en afspraken over geplande arrestaties. Anonymous is een losse verzameling computerhackers. De groep veroorzaakte twee jaar gelden ophef toen ze erin slaagde de internetsites van Visa en Mastercard lam te leggen. Die hadden net beslist alle betalingen naar het klokkenluidersplatform WikiLeaks te stoppen.
De privacycommissies van de lidstaten van de Europese Unie willen dat Google zijn nieuwe privacyvoorwaarden voorlopig niet invoert. Op die manier willen de Europese landen tijd winnen om te onderzoeken of de persoonlijke informatie van gebruikers voldoende beschermd wordt. Google wil zijn nieuwe privacybeleid eigenlijk begin maart doorvoeren. Het bedrijf wil de afzonderlijke privacyvoorwaarden van zijn meer dan zestig diensten combineren. Dat moet het privacybeleid vereenvoudigen, maar biedt Google ook de kans om alle gebruikersinformatie te combineren. Google vindt de kritiek onterecht en vindt zelf dat een maatregel een voorbeeld is van transparantie rond privacy-beleid.
Verschillende Franse luchtvaartvakbonden hebben aangekondigd opnieuw te zullen staken. Aan het personeel van de Franse luchtvaartmaatschappijen werd opgeroepen om mee actie te voeren. De vakbonden, zowel van piloten als van ander personeel, verzetten zich tegen een wetsvoorstel over het stakingsrecht in hun sector. Het voorstel over het stakingsrecht is in het Franse parlement strenger gemaakt en de regering wil over de materie volgens de vakbonden helemaal niet meer onderhandelen. De vakbonden waarschuwen dat er na de aangekondigde staking zo nodig nieuwe stakingsaanzeggingen zouden kunnen volgen.
De Nederlandse regering gaat de volgende periode gevoelig besparen op wetenschappelijk onderzoek. Over vier jaar zal de overheid nog 4,4 miljard euro in research investeren. Dat is 700 miljoen euro minder dan twee jaar geleden en 400 miljoen euro minder dan dit jaar het geval zal zijn. Dat blijkt uit berekeningen van het Nederlandse Rathenau Instituut. De daling is te wijten aan het aflopen van onderzoeksprogramma's en door bezuinigingen op instituten voor toegepast onderzoek. Onderzoek wees nochtans al uit dat Nederland miljarden euro's extra zouden moeten investeren in wetenschappelijk onderzoek als het land de aansluiting met de wereldtop wil behouden.
De toekomst van de Nederlandse autofabrikant NedCar in Born wordt bedreigd. Gevreesd wordt dat de Japanse groep Mitsubishi, eigenaar van de fabriek, besluit om de vestiging te sluiten. In dat geval zou de productie van de Mitsubishi Colt in fabriek tegen het einde van dit jaar worden stopgezet. Volgens een tweede scenario zou de Japanse groep doorgaan met een nieuw product. Dat garandeert weliswaar de continuïteit, maar wellicht zal de werkgelegenheid in dat geval worden gehalveerd. Mitsubishi stelde een beslissing over de toekomst van NedCar eerder al enkele keren uit, tot ongenoegen van de in onzekerheid verkerende medewerkers en vakbonden.
Steve Appleton, topman van het Amerikaanse Micron Technology, is om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk op een vliegveld in Idaho. Het kleine toestel dat Appleton zelf bestuurde crashte volgens het bedrijf tussen twee landingsbanen. De 51-jarige Appleton was de enige inzittende van het toestel. Volgens functionarissen van het vliegveld stond de enige motor van het vliegtuig in brand toen het neerstortte. Micron is één van de grootste producenten van halfgeleiders en geheugenchips in de wereld. Chief operating officer Mark Durcan neemt tijdelijk de positie van de verongelukte topman. Appleton raakte acht jaar geleden bij een vliegtuigongeval al eens gewond.
De oliemaatschappijen ExxonMobil en OMV Petrom hebben gasvelden gevonden in het Roemeense deel van de Zwarte Zee. De eerste boring in diep water duidt volgens de bedrijven op de aanwezigheid van aardgas. De exploratie van het gebied was sinds één maand aan de gang. De resultaten zijn volgens de maatschappijen bemoedigend, maar er wordt gewaarschuwd dat het nog te vroeg is om te bevestigen of de voorraad ook commercieel geëxploiteerd zou kunnen worden. Een functionaris van Exxon zei vorig jaar dat het Amerikaanse bedrijf tussen de 3 miljard dollar en 10 miljard dollar wil investeren als er een belangrijke vondst in het gebied zou worden gedaan.
Het Russische staatsconcern Gazprom verklaart dat het al zijn verplichtingen over de levering van aardgas aan Europese landen nakomt. Dat zegt het bedrijf nadat de Europese Commissie bevestigde dat verschillende lidstaten van de Europese Unie met verminderde leveringen geconfronteerd werden omwille van de extreme koude in Rusland. Een woordvoerder van Gazprom Export benadrukte dat het Russische bedrijf het verplichte gasvolume uit de overeengekomen akkoorden wel degelijk levert, maar wees erop dat de Europese consumenten op dit ogenblik grotere volumes vragen dan de afgesproken hoeveelheden. Volgens de Europese Commissie kregen acht Europese landen minder aardgas geleverd dan normaal. Italië zou 30 procent ontvangen dan was voorzien.
De staat New York heeft drie grote banken aangeklaagd wegens mogelijke fraude bij gedwongen huizenverkopen. De aanklacht draait om een elektronisch registratiesysteem voor hypotheken die door de banken JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo zowel werd gebruikt bij het verstrekken van de leningen als bij het in beslag nemen van huizen. Door middel van het systeem zouden de banken een regulier registratieprotocol hebben ontweken. Toen er zich een grote crisis binnen de Amerikaanse woningmarkt aandiende, werd het systeem volgens de aanklacht gebruikt om onrechtmatige wijze huizen van mensen in beslag te nemen en gedwongen te verkopen.
Unilever gaat na arbeidsonrust in Groot-Brittannië met de vakbonden onderhandelen over de pensioenen van de 7.000 werknemers. Unilever wil de pensioenvoorziening versoberen en dat leidde in december tot een staking van één dag en vervolgens tot estafettestakingen in de twaalf fabrieken en kantoren in Groot-Brittannië. Volgens het Brits-Nederlandse concern is het niet meer van deze tijd dat de pensioenen worden gebaseerd op het laatst verdiende loon. Paul Polman, chief executive van Unilver, merkte daarbij op dat mensen langer leven dan vroeger. Toen de voordelen oorspronkelijk werden berekend, leefden mensen volgens hem gemiddeld nog tien maanden na hun pensionering. Nu is dat volgens Polman al dertig jaar geworden.
De Russische staatsolieproducent Rosneft heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 12,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien, dankzij gevoelig hogere olieprijzen en een gestegen productie. De omzet steeg met 46 procent tot 92 miljard dollar. De prijs van een vat Russische Urals-olie steeg vorig jaar naar het recordniveau van gemiddeld 110 dollar, tegen 78 dollar het jaar voordien. Rosneft gaf aan dit jaar 4,5 miljard dollar te zullen investeren in het moderniseren van olieraffinaderijen. Vorig jaar bedroegen die investeringen nog 3,1 miljard dollar. De productie bij Rosneft steeg het voorbije jaar met 2,5 procent tot gemiddeld 2.380 vaten per dag.
De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo Trucks heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een operationele winst gerealiseerd van 7 miljard Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,04 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een operationele winst geboekt van 5,5 miljard Zweedse kronen. De omzet steeg met 18 procent tot 86,5 miljard Zweedse kronen. Het concern herhaalde zijn prognose voor het lopende jaar. Volvo verwacht dat de verkoop van zware vrachtwagens in Europa met 10 procent zal dalen tot 220.000 exemplaren. Daar staat tegenover dat de Zweedse groep dit jaar in Noord-Amerika een groei met 20 procent tot 250.000 vrachtwagens verwacht.
Meer Nieuws
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home