Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 04, 2012

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen gedachtenlezende computer

Het is mogelijk om met een telepathische computer hersengolven af te lezen en daaruit de gedachten van het individu af te leiden, om ze vervolgens door een robot opnieuw te laten voorlezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Berkeley. Het vertalen van de hersengolven naar geluid of verstaanbare woorden, moet volgens de onderzoekers weliswaar nog wel verder worden ontwikkeld, maar de eerste stap is volgens hen al gezet.

"Hersenen breken tijdens een gesprek de woorden op in diverse tonen of frequenties en verwerken die los van elkaar," verduidelijkt onderzoeksleider Brian Pasley. "Op basis daarvan kon een hersenkaart worden opgesteld, waarop aangegeven wordt welke frequenties op welke locaties voor een grotere activiteit zorgen. Speciaal software kan nu, puur door naar deze patronen van activiteit te kijken, afleiden wat er is gezegd." Pasley vergelijkt zijn telepathische machine met een professionele pianist die een piano-uitvoering bekijkt zonder geluid.

Een pianist kan volgens de Amerikaanse onderzoeker daarbij immers zien welke toetsen er worden aangeslagen en weet daarbij uit ervaring welke tonen er worden geproduceerd. "Op die manier is de muzikant in staat om het muziekstuk ook te horen," voert Brian Pasley aan. Als de machine uiteindelijk wordt ingezet, zal de robot volgens de onderzoeker ook steeds duidelijker gaan praten omdat hij ook steeds meer gewend zal raken aan de hersengolven van zijn persoon.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home