Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 04, 2012

Organisaties en media schetsen te simplistisch beeld over armoede

Zowel hoge als lage voedselprijzen leiden tot winnaars en verliezers. Sommige theorieën voerden in het verleden aan dat de armoede te wijten was aan de lage voedselprijzen, waarna een tegenbeweging de hoge voedselprijzen de schuld gaf. Beide theorieën zijn echter te simplistisch en lokken verkeerde beleidsbeslissingen uit. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de universiteiten van Leuven en Stanford. Ook media en maatschappelijke organisaties gaan volgens de wetenschappers te vaak mee in een eenzijdig verhaal.

In de gangbare theorieën wordt volgens de Amerikaans-Belgische studie onder meer landbouwers kunnen profiteren van de hoge voedselprijzen, terwijl stadsbewoners daarvan een negatieve impact zouden ondervinden. Ook dit stelling is volgens hen te simplistisch, aangezien kleine boeren ook het slachtoffer kunnen zijn van de hoge voedselprijzen, aangezien de aankoopprijs van voedingsproducten veel sterker stijgt dan de winst op de eigen productie. De onderzoekers stellen dat onder meer maatschappelijke organisaties de conclusies van ingewikkelde rapporten simplificeren om geld op te halen.

Ook de massamedia versimpelen volgens de onderzoekers het beeld door te focussen op emoties en schokkende gebeurtenissen. "Hierdoor ontstaat een vertekend beeld en lijkt bovendien de armoede en honger toe te nemen, terwijl er duidelijke aanwijzingen zijn dat die gevoelig is afgenomen," voeren ze aan. "De wetenschap is dankzij modellen beter in staat de invloeden van verschillende factoren op voedselprijzen en armoede te berekenen, maar daar wordt in de praktijk weinig mee gedaan."

Simplistische voorstellingen kunnen volgens de onderzoekers averechtse effecten hebben op de maatregelen die getroffen worden door overheden en maatschappelijke organisaties. "Landbouwontwikkeling is een goed initiatief, maar veel organisaties pleiten nog altijd voor het opheffen van handelsbarrières om de arme boeren te ondersteunen," wordt er nog aangevoerd. "De stijgende prijzen als gevolg van die maatregel zouden echter nadelig kunnen uitpakken voor die doelgroep."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home