Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 03, 2012

Nieuwsoverzicht

De Zwitserse uurwerkindustrie heeft vorig jaar de export tot een nieuwe recordhoogte zien stijgen, vooral dankzij de vraag vanuit Azië. Dat heeft de Zwitserse Horlogefederatie (FH) bekend gemaakt. Er werden 29,8 miljoen uurwerken uitgevoerd, goed voor een omzet van 19,3 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 16 miljard euro. Dat is bijna een vijfde meer dan het jaar ervoor. De grootste groei was er bij de luxe-uurwerken van meer dan 2.500 euro. Daar steeg de export met meer dan 20 procent. Polshorloges vertegenwoordigden 94 procent van de uitvoer. Vooral in de Aziatische landen steeg de vraag sterk. In China was er sprake van een verdubbeling.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens een staatsbezoek aan China gevraagd dat de Chinese regering zijn invloed zou gebruiken om Iran aan te zetten tot een transparant nucleair programma. Merkel zei dat ze een lange discussie heeft gehad over Iran met de Chinese president Hu Jintao en met premier Wen Jiabao. De vraag is volgens Merkel hoe China zijn invloed beter kan gebruiken om Iran te doen inzien dat de wereld er geen kernmacht meer bij wil. De Duitse bondskanselier voegde er aan toe te hopen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een unanieme resolutie over de zaak zal aannemen. De goede relaties tussen China en Iran hebben veel te maken met de Chinese behoefte aan aardolie.

De online concertticketdienst Ticketfly denkt aan een beursgang. De dienst, die concurreert met Ticketmaster van concertpromotor Live Nation, laat concertzalen en artiesten toe om rechtstreeks via hun site of via Facebook concerttickets te verkopen. Amper vier jaar na de oprichting van zijn bedrijf acht topman Andrew Dreskin de tijd rijp voor een beursgang. Ticketfly boekte recent een overwinning in de concurrentiestrijd met Ticketmaster, dat nog steeds de online ticketmarkt domineert in de Verenigde Staten. Een zeventigtal concertzalen, die op zoek waren naar een alternatief, stapten onlangs over naar Ticketfly. Het voorbije jaar verdubbelde de omzet en het aantal verkochte tickets van het bedrijf ten opzichte vorig jaar.

De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux gaat zijn Europese activiteiten gevoelig herschikken. Het hoofdkwartier van de divisie Europe, Midden-Oosten en Africa, dat op dit ogenblik nog in Brussel is gevestigd, verhuist mogelijk naar Stockholm. Ook elders in Europa zouden 160 banen naar Stockholm verhuizen. Die banen vertegenwoordigen het gros van het Europese personeelsbestand van Electrolux. Het management heeft de intentie tot herstructurering voorgelegd aan de werknemers van de grotehuishoudtoestellendivisies in Europa. Met de ingreep wil het bedrijf naar eigen zeggen meer synergieën creëren om de operationele efficiëntie te verbeteren en de groei te versnellen.

De mijnbouwgroep Xstrata heeft bevestigd voor een fusie benaderd te zijn door zijn concurrent Glencore International. Beide bedrijven zijn volgens Xstrata gesprekken aan het voeren. Er werd al een tijdlang gespeculeerd over een samengaan van beide bedrijven. Xstrata heeft nu formeel bevestigd dat er gesproken wordt, maar het zegt erbij dat het niet zeker is dat die gesprekken effectief tot een fusie zullen leiden. Het fusiebedrijf zou een gecombineerde waarde hebben van 52 miljard pond. Beide mijnbouwgroepen hebben hun hoofdzetel in Zwitserland, op amper drie kilometer van elkaar. Glencore heeft al een belang van 34 procent in Xstrata. Volgens waarnemers zou een fusie een synergiewinst van 700 miljoen euro opleveren.

De Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca heeft aangekondigd nog eens 7.300 werknemers te zullen ontslaan in de komende twee jaar. Met een nieuw herstructureringsprogramma wil het bedrijf tot 1,6 miljard dollar per jaar besparen. Het is de derde herstructurering van het bedrijf in vijf jaar tijd. Bij een eerste ronde gingen al 12.600 banen verloren, gevolgd door 9.000 afvloeiingen tijdens een afslankingsprogramma twee jaar geleden. AstraZeneca is de tweede grootste Britse geneesmiddelenfabrikant en telt wereldwijd 61.000 werknemers, waarvan 8.000 in Groot-Brittannië. Het bedrijf begint met een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 4,5 miljard dollar en gaat zijn dividend optrekken met 10 procent.

Het olieconcern Royal Dutch Shell heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,5 miljard dollar, tegenover 6,79 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De zwakke resultaten zijn mee het gevolg van de kelderende aardgasprijzen. Tegenover de top van begin november zijn de prijzen in Groot-Brittannië met ongeveer 20 procent gedaald. Ook het milde weer, onderhoudswerken en een lagere vraag door de economische crisis eisten hun tol. Shell kende een minderproductie van ongeveer 100.000 vaten. Chief executive wil de productie dit jaar opschroeven tot 3,5 miljoen vaten. Het concern investeert ook 100 miljard dollar in projecten in onder meer Qatar en Canada.

Deutsche Bank heeft over het vierde kwartaal een onverwacht verlies voor belastingen geboekt van 351 miljoen euro, doordat verdere afschrijvingen op Grieks staatspapier, verliezen bij de grootzakelijke investment bank en juridische kosten niet konden worden gecompenseerd door de stabiele klassieke bankactiviteiten. Dankzij positieve belastingeffecten behaalde de bank nog wel een nettowinst van 186 miljoen euro, maar ook dat is driekwart minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Bij de zakenbankdivisie werd een inkomstendaling met 25 procent tot 3,4 miljard euro opgetekend. De retailbank boekte wel een winst van 392 miljoen euro, maar dat werd door de verliezen van de zakenbank teniet gedaan.

De Japanse elektronicagroep Sony verwacht voor het volledige boekjaar een nettoverlies van 220 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2,2 miljard euro. In november werd nog een verlies van 90 miljard yen in het vooruitzicht gesteld. Sony stevent af op het vierde jaarverlies op rij. Dat is nog nooit gebeurd sinds het bedrijf tijdens de tweede helft van de jaren vijfti naar de beurs trok. Tijdens het derde kwartaal boekte het bedrijf nog een nettoverlies van 159 miljard yen. Sony haalt verschillende redenen aan voor de verslechterende cijfers. Het bedrijf verwijst naar de dure yen, de overstromingen in Thailand en een minwaarde als gevolg van het beëindigen van een joint venture voor lcd-schermen met Samsung Electronics.

De Zuid-Afrikaanse mijngroep Impala Platinum (Implats), wereldwijd de tweede grootste producent van platina, heeft aangekondigd 13.000 werknemers te ontslaan die aan een staking in de mijn van Rustenburg hebben deelgenomen. Het ging volgens het bedrijf om een illegale staking en hebben de betrokken geweigerd om gevolg te geven aan het bevel om opnieuw aan het werk te gaan. De voorbije maanden zette het bedrijf in Rustenburg daarmee al ongeveer 17.200 werknemers aan de deur. Het gaat bijna om het volledige personeelsbestand van de site. De mijnwerkers eisten hogere lonen. De mijnwerkersvakbond beschuldigt Implats ervan zijn beloftes tot onderhandelen niet na te komen.

Ook na de beursgang van Facebook zal oprichter Mark Zuckerberg het sociale netwerkbedrijf blijven leiden. Dat blijkt uit een begeleidend commentaar bij de bekendmaking van de beursintroductie. Zuckerberg zal de meerderheid van de stemrechten behouden, net zoals de controle over de belangrijke beslissingen in handen houden. Ook wordt opgemerkt dat Zuckerberg de mogelijkheid behoudt om het resultaat te controleren van alle vragen over onder meer de goedkeuring van de aandeelhouders, waaronder de verkiezing van de bestuurders, de fusies en de verkoop van activa. Uit het dossier blijkt dat het bedrijf vorig jaar een omzet boekte van 3,7 miljard dollar. De nettowinst steeg met 65 procent tot 1 miljard dollar.

Eind januari telde Spanje net geen 4,6 miljoen werklozen. Daarmee wordt een nieuw record gevestigd. Dat heeft het Spaanse ministerie van arbeid bekend gemaakt. Bovendien kwamen er in januari 177.470 werklozen bij. Dat is de sterkste stijging in drie jaar. In die context is een hervorming van de arbeidsmarkt zoals voorbereid door de regering volgens het ministerie meer dan gerechtvaardigd. De Spaanse economie kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar in een recessie terecht en zou dit jaar volgens schattingen van de Spaanse centrale bank met 1,5 procent krimpen. De regering wil de arbeidswetgeving deze maand herzien om aanwervingen aan te moedigen en de hoge werkloosheidsgraad van 22,9 procent te verkleinen.

De Australische busondernemer Ken Grenda heeft zijn werknemers mee laten profiteren van de verkoop van zijn bedrijf en deelde omgerekend zowat 12,2 miljoen euro uit. Een ondernemer is volgens Grenda maar zo goed als zijn medewerkers. Grenda deelde de bonussen uit zonder dat het personeel daar vooraf weet van had. Bovendien kon hij van de nieuwe eigenaars van zijn bedrijf afdwingen dat alle werknemers na de overname aan de slag konden blijven. Gemiddeld kregen de 1.800 werknemers een bonus van 8.300 Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 6.740 euro. De hoogte van de premie hing af van de anciënniteit. Grenda wordt in de Australische media tot beste baas van het land gekroond.

De internationale gemeenschap is de afgelopen twee jaar uit de bocht gegaan bij de aanpak van de Griekse crisis. Dat heeft Poul Thomsen, de delegatieleider van het Internationaal Monetair Fonds in Griekenland, gezegd. Bij de sanering van de overheidsfinanciën is er volgens hem teveel gefocust op belastingverhogingen, terwijl meer de nadruk had moeten liggen op een verlaging van de overheidsuitgaven. Volgens hem verandert het Internationaal Monetair Fonds dan ook best het geweer van schouder. Thomsen hield een pleidooi voor een verlaging van de lonen in de privésector. Die maatregel moet de concurrentiekracht van de Griekse economie opvijzelen. De Grieken huiveren echter bij de gedachte aan loonsverminderingen.

De familie Benetton gaat een bod doen om het gelijknamige Italiaanse modebedrijf van de Milanese beurs te halen. De familiale groep zou meer dan 275 miljoen euro willen betalen om van Benetton een privébedrijf te maken. De grootste aandeelhouder van de Benetton Group is het bedrijf Edizione, eigendom van de familie Benetton, met een aandeel van 67,08 procent. Volgens Benetton is het in de huidige economische situatie aangewezen om het bedrijf van de beurs te halen. Volgens sommigen zou Alessandro Benetton, zoon van oprichter Luciano Benetton, het roer bij het bedrijf volledig om willen gooien bij het modebedrijf. Dat is gemakkelijker wanneer het bedrijf niet meer beursgenoteerd is.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home