Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2012

Nieuwsoverzicht

De sociale netwerksite Facebook heeft officieel aangekondigd binnen drie tot vier maanden zijn beursintroductie te willen maken. Het bedrijf hoopt daarmee een bedrag van 5 miljard dollar te kunnen ophalen. Daarmee wordt Facebook één van de grootste beursintroducties uit de financiële geschiedenis. Google haalde acht jaar geleden met een beursintroductie een bedrag van 1,9 miljard dollar op. De vraag blijft wel of beleggers enthousiast zullen zijn om aandelen van Facebook te kopen. Hoewel naar schatting iets minder dan 800 miljoen gebruikers zich op het platform hebben aangemeld, blijft het moeilijk om een waarde te kleven op sociaalnetwerksites. De omzet van het bedrijf wordt geschat op ongeveer 4 miljard dollar.

De Europese Commissie heeft de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse, die samen de grootste beursgroep van de wereld zouden hebben gevormd, geblokkeerd. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid had aan de fusiegroep gevraagd om onderdelen in de derivatenhandel af te stoten om te vermijden dat zich een concurrentieprobleem zou stellen. De beurzen wezen die vraag af, want ze ontkennen dat de fusiegroep wereldwijd een oppermachtige positie zou innemen. De twee beurshuizen zijn het met de analyse van de Europese Commissie fundamenteel oneens, maar laten hun fusieplannen varen. Momenteel onderhandelen ze hoe ze de samensmelting kunnen afbreken.

Ongeveer 6.000 banen zijn in gevaar bij de staalgroep ArcelorMittal in Europa. Dat hebben de vakbonden in de aanloop naar een Europese vergadering gezegd. Er wordt opgemerkt dat het proces vorig jaar werd opgestart met de tijdelijke stopzetting van activiteiten in onder meer Luik en het Franse Florange. Jacques Laplanche, algemeen secretaris van de Europese ondernemingsraad bij ArcelorMittal, stelde dat die strategie tot eind dit jaar zal worden verder gezet, waardoor er volgens hem 6.000 directe banen in gevaar zijn. De staalgroep, die in Europa zijn productie-apparaat herstructureert wegens een afgenomen vraag, drong zijn wereldwijde personeelsbestand al met enkele duizenden mensen terug sinds de crisis van drie jaar geleden.

Portugal is erin geslaagd 1,5 miljard euro op te halen via een uitgifte van staatspapier met een korte looptijd. De rentevoeten die het land daarbij moet betalen liggen lager dan bij de vorige veiling. De Portugese schatkist plaatste 750 miljoen euro staatspapier met een looptijd van drie maanden tegen een rente van 4,068 procent, tegenover 4,346 procent op half januari van dit jaar. Daarnaast veilde Portugal voor 750 miljoen euro papier op zes maanden tegen een rente van 4,463 procent, tegenover 4,740 procent de vorige keer. Op de secundaire markt, waar al uitgegeven papier verhandeld wordt, ligt Portugal echter onder druk. Beleggers zijn ongerust dat het land zich vanaf volgend jaar nog niet normaal zal kunnen herfinancieren.

De alliantie tussen de Franse autobouwer Renault en het Japanse Nissan heeft het voorbije jaar een recordaantal van 8,03 miljoen wagens verkocht. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 10 procent gerealiseerd. Charlos Ghosn, topman van de twee autobouwers, stelde tevreden te zijn met de cijfers. De groei was volgens Ghosn solide, ondanks de aardbeving in Japan, de ongewoon sterke yen en de financiële crisis in Europa. De belangrijkste markt voor Renault-Nissan is ondertussen China, waar de combinatie vorig jaar 1,27 miljoen voertuigen verkocht. Daarna volgen Noord-Amerika, Rusland, Frankrijk en Japan.

De Amerikaanse autobouwer Chrysler heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 183 miljoen dollar. Het jaar daarvoor moest Chrysler nog een verlies van 652 miljoen dollar noteren. Drie jaar geleden moest Chrysler nog door de Amerikaanse staat van een faillissement worden gered. Het was ook voor het eerst in veertien jaar tijd dat Chrysler nog een volledig jaar winstgevend kon afsluiten. Door de stijgende autoverkoop, vooral op de belangrijke Amerikaanse thuismarkt, gaat het sinds enkele maanden weer beter met Chrysler. De omzet steeg met 31 procent tot 55 miljard dollar. De autobouwer slaagde er het voorbije jaar in 2 miljoen exemplaren te verkopen. Dat betekent een stijging met 0,4 miljoen tegenover het jaar voordien.

American Airlines wil de volgende jaren 20 procent snijden in de kosten en denkt er daarom aan 13.000 werknemers te ontslaan. Dat komt neer op bijna 15 procent van het totale aantal werknemers. Het zou gaan om 4.600 mecaniciens, 4.200 grondwerknemers, 2.300 vluchtbegeleiders en 400 piloten. Ook zouden er 1.400 managers ontslagen worden. Het bericht is nog niet officieel, maar een ontslagronde zit er al langer aan te komen. In november vroegen American Airlines en moederbedrijf AMR Corporation nog bescherming tegen een faillisement. Chief executive Thomas Horton wil het bedrijf weer winstgevend maken, onder meer door een besparingsronde van 2 miljard dollar.

De Amerikaanse informaticagroep International Business Machines (IBM) wil in Duitsland mogelijk 8.000 schrappen. Het bedrijf zou volgens de Duitse krant Handelsblatt meer activiteiten willen laten uitbesteden om de rendabiliteit te verhogen. De Duitse krant zegt het nieuws ontvangen te hebben van verschillende onafhankelijke bronnen bij de directie. Vooral voor het adviseren van klanten zou men meer op onderaannemers beroep willen doen. Een woordvoerder van het concern benadrukt dat IBM geen commentaar geeft op geruchten en speculaties. Bij IBM in Duitsland werken op dit ogenblik nog ongeveer 20.000 mensen.

Fred Goodwin, de gewezen topman van Royal Bank of Scotland (RBS), heeft zijn riddertitel opnieuw moeten inleveren. Die erg uitzonderlijke beslissing van de Britse overheid heeft alles te maken met zijn rol in de ondergang van Royal Bank of Scotland, die de Britse overheid omgerekend 55 miljard euro kostte en het land mee in een crisis stortte. Goodwin is één van de architecten van de dure overname van ABN AMRO die de bann ten gronde richtte. De bankier, die inmiddels de bijnaam Fred the Shred had gekregen, werd weliswaar tot opstappen verplicht, maar weigerde zijn pensioenregeling van ongeveer 800.000 euro per jaar op te geven. Goodwin groeide daardoor uit tot zowat de meest gehate man van Groot-Brittannië.

Veilinghuis Christie's heeft het voorbije jaar voor 3,6 miljard pond aan kunst, antiek, juwelen, wijn en bijzondere voorwerpen verkocht. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. Christie's, wereldwijd marktleider in kunstveilingen, verkocht vorig jaar voor een recordbedrag van 552,9 miljoen pond aan Aziatische kunst. De verkoop van naoorlogse kunst haalde een omzet van 884 miljoen euro, wat een toename van 22 procent betekende tegenover het jaar voordien. In totaal werden 719 werken geveild voor een bedrag van meer dan 1 miljoen pond. Topstuk was het voorbije jaar een werk van Roy Lichtenstein, dat voor 43,2 miljoen pond van eigenaar verwisselde.

Het internationale passagiersvervoer in de luchtvaart is het voorbije jaar met 6,9 procent gestegen in vergelijking met het jaar voordien. Dat heeft de International Air Transport Association (IATA) bekend gemaakt. Vooral in Zuid-Amerika was een sterke groei van het passagiersvervoer te zien (10,2 procent). In het Midden-Oosten steeg het vervoer met 8,9 procent en in Azië met 4,1 procent. In Europa nam het vervoer met 9,5 procent toe en in Noord-Amerika met 4 procent. Inclusief binnenlandse vluchten steeg het passagiersvervoer het voorbije jaar met 5,9 procent. Het internationale vrachtvervoer kromp met 0,6 procent. Inclusief binnenlandse vrachtvluchten was sprake van een krimp van 0,7 procent.

De verkoop van nieuwe auto's is in Frankrijk in januari met ruim 20 procent gedaald vergeleken met diezelfde maand een jaar eerder. Vooral de Franse autofabrikanten Renault en PSA Peugeot-Citroen zagen de verkopen fors teruglopen. Dat blijkt uit cijfers van de Comité des Constructeurs Français d'Automobiles (CCFA). Bij Renault daalde de verkoop met 32,7 procent, terwijl PSA Peugeot-Citroën een achteruitgang met 27,4 procent moest laten optekenen. Eén jaar geleden werden er echter wel extra veel auto's verkocht door maatregelen van de Franse overheid om de auto-industrie en de economie als geheel te stimuleren. Dat verklaart een gedeelte van de zware terugval die nu werd opgetekend.

De verklaring over economische groei en werkgelegenheid die werd goedgekeurd op de Europese top, is te bescheiden en komt te laat. Dat heeft Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor binnenlandse zaken, gemeld in een bericht op het sociale netwerk Twitter. Eindelijk werd volgens Malmström een top georganiseerd waar er sprake is van groei en werkgelegenheid, maar het ingrijpen kwam volgens haar te laat en bleef te beperkt in omvang. De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, landgenoot van Malmström, was de enige regeringsleider die de verklaring van de Europese top niet goedkeurde. In een voetnoot staat dat Reinfeldt vanwege parlementaire redenen niet in de positie is om de tekst goed te keuren.

De voormalige Roemeense premier Adrian Nastase is door het hooggerechtshof in Boekarest veroordeeld tot twee jaar cel wegens illegale partijfinanciering. Nastase, die in het begin van deze eeuw vier jaar lang premier was van Roemenië, vecht het vonnis aan. Volgens de aanklacht heeft Nastase acht jaar geleden 1,6 miljoen euro aan campagnegeld verduisterd door het bedrag over te schrijven op rekeningen van door hem gecontroleerde bedrijven. Tegen Nastase loopt nog een andere zaak, waarin hij beschuldigd wordt van corruptie bij de aankoop van vastgoed. Van een derde aanklacht - het niet kunnen rechtvaardigen van een som van 400.000 dollar in zijn bezit - was hij in december vrijgesproken.

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) onderzoekt of Deutsche Bank fraude heeft gepleegd toen het een fonds met herverpakte kredieten verkocht. Deutsche Bank zou haar klanten hebben verzwegen dat de hefboomfondslegende John Paulson gokte op een crash van die producten. Paulson zou aan Deutsche Bank gevraagd een beleggingsproduct met herverpakte rommelhypotheken samen te stellen waarop hij short zou gaan. Deutsche Bank verkocht dat product zonder de positie van Paulson bekend te maken aan zijn klanten. Die strategie is een beproefde methode voor Paulson, die vijf jaar geleden de geschiedenis inging door te gokken op de implosie van de Amerikaanse huizenmarkt.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home