Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2012

Volledig thuiswerken lijkt niet ideale oplossing

Volledig thuiswerken lijkt op korte termijn gunstig te zijn voor de productiviteit, maar de productiviteit neemt na enige tijd weer af en kan zelfs minder worden vergeleken met het traditionele kantoorwerk. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau TNO, waarbij vooral het verlies aan binding met het bedrijf en de samenwerking met collega's als reden voor de dalende productiviteit wordt aangegeven. Gedeeltelijk thuiswerken geeft volgens de onderzoekers wel een blijvend positief effect op de productiviteit omdat binding en samenwerking behouden blijven.

"Steeds meer organisaties gaan over een werksysteem dat onafhankelijk is van tijd of plaats," voeren de onderzoekers aan. "Toch is er nog veel onduidelijkheid over de effecten van flexibel werken op de productiviteit en vitaliteit van werknemers. Wetenschappelijke literatuur is nog schaars en gaat slechts in op enkele maatregelen en is niet altijd eenduidig. Inzicht in de effecten kan voor organisaties houvast geven bij het maken van keuzes en het doen van investeringen voordat men overgaat op het nieuwe werken."

"Het nieuwe werken sluit als visie goed aan bij de behoefte van de kenniswerker," wordt er opgemerkt. "Dat leidt tot het creƫren van een productieve, duurzame, inspirerende en prestatiebevorderende werkomgeving. Dat vraagt ook om een verandering in de gedragscultuur en een stijl van leidinggeven die zich richt op resultaatafspraken. Mits goed doorgevoerd, kan flexibel werken daarbij een positief en blijvend effect hebben op de productiviteit. Toch blijkt dat in de praktijk mismatches ontstaan tussen behoefte en aanbod."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home