Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 31, 2012

Deeltijdse arbeid leidt tot verdringing op arbeidsmarkt

Deeltijdse banen zorgen voor verdringing op de arbeidsmarkt. Door de grote hoeveelheid deeltijdse banen wordt het voor lager opgeleiden steeds moeilijker om nog werkgelegenheid op hun niveau te vinden. Dat zegt Wiemer Salverda, bijzonder hoogleraar arbeidsmarkt en ongelijkheid aan de Universiteit van Amsterdam. Vooral het voltijdse werk van laagopgeleiden zou volgens Salverda onder druk staan van evoluties waardoor hoger opgeleiden in een tewerkstelling onder hun niveau terecht komen.

"Bepaalde groepen, vooral jongeren en vrouwen, werken massaal op lagere niveaus," voert Salverda aan. "Hierdoor wordt 80 procent van het werk voor lagere opleidingsniveaus uitgevoerd door mensen met een hogere opleiding en vallen de laagst opgeleiden buiten de boot." De Nederlandse hoogleraar voegt er aan toe dat deeltijdse arbeid de kans op laagbetaalde tewerkstelling verhoogt en bovendien het risico verhoogt dat de werknemers uiteindelijk niet meer uit die situatie geraakt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt volgens hem bovendien dat er altijd een achterstand in salaris blijft.

Ook voert de hoogleraar aan dat mensen hun opleiding en capaciteiten in een deeltijdbaan onder hun niveau niet volledig benutten. Bovendien betekent het tweeverdiener-model dat de partner met het laagste inkomen bij een scheiding in financiƫle problemen komt. "Vrouwen zou meer gewezen moeten worden op het feit dat ze onder hun niveau functioneren en weinig pensioen opbouwen," merkt Salverda op in het webmagazine Nu.nl.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home