Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 30, 2012

Britse rechter scheidt sociale netwerken van traditionele uitgevers

Sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter kunnen niet worden vergeleken met traditionele uitgevers. Dat heeft de Britse rechter Brian Leveson, voorzitter van een commissie die zich moet buigen over de ethische normen in de mediasector, gezegd. Volgens Leveson moet er een onderscheid worden gemaakt tussen organisaties die materiaal publiceren voor publieke consumptie en platforms die volgens hem eigenlijk niet verder gaan dan dagelijkse conversaties tussen vrienden.

"Brian Leveson heeft journalisten al herhaaldelijk gewaarschuwd dat er aan zijn opmerkingen geen overdreven belang mag worden gehecht, maar aangezien de rechter de macht heeft om mogelijk verregaande hervormingen in het Britse medialandschap aan te bevelen, worden zelfs oppervlakkige uitspraken door de pers van zeer dichtbij gevolgd," merkt het persbureau Associated Press op. De Leveson-commissie werd opgericht na de afluisterschandalen rond de tabloid News of The World en moet een mogelijke wijziging in de regulering van de Britse media onderzoeken.

"Rechter Leveson onderzoekt ook of niet-traditionele mediavormen, zoals blogs, aan eventueel nieuwe regels zouden moeten worden onderworpen," voert Associated Press nog aan. "Leveson heeft daarbij opgemerkt dat de nieuwe regels voor iedereen moeten gelden. Blogger Camilla Wright, één van de getuigen voor de Leveson-commissie, merkte echter op dat het in praktijk moeilijk zal zijn om bloggers te reguleren, aangezien die bij een striktere regelgeving zouden kunnen besluiten om over te stappen naar servers in het buitenland."

"In het internet-tijdperk is het bijzonder moeilijk geworden om te bepalen wie als een journalist kan worden bestempeld," merkt Camilla Wright op. "De technologie kent een constante evolutie. Informatie-platformen kennen een constante evolutie. Het wordt een hele uitdaging om daarmee om te gaan."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home