Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 29, 2012

Aantal fatale kankers bij Amerikanen blijft dalen

Het aantal gevallen van fatale kankers blijft verder dalen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Cancer Society over statistieken van vijf jaar geleden. De onderzoekers voegen er aan toe dat daarmee een trend van nagenoeg twintig jaar verder doortrekken. De daling geldt volgens het rapport zowel voor mannen als vrouwen als bijna elke etnische groep. De uitzondering vormen de Amerikaanse Indianen en de Eskimo's in Alaska, waar een status-quo werd opgetekend.

"De cijfers betekenen dat één miljoen Amerikanen de ziekte hebben overleefd, terwijl ze vroeger zouden zijn overleden," aldus het rapport. "Toch is dit geen reden om de inspanningen ter bestrijding van te laten afzwakken. Na hartziektes vormen kankers in de Verenigde Staten nog altijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Ongeveer de helft van de mannen en één derde van de vrouwen zullen tijdens hun leven kanker ontwikkelen. Er moeten nog meer inspanningen worden gedaan om de ziekte terug te dringen."

De daling is in belangrijke te mate aan een terugval in longkankers bij mannen en borstkankers bij vrouwen. Bij de mannen waren longkankers verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de dalingen, terwijl borstkankers bij vrouwen ongeveer 34 procent van de totale verbetering voor hun rekening namen. Bij de longkankers is de daling vooral te wijten aan de teruglopende populariteit van het roken. De onderzoekers voegen er wel aan toe dat obesitas een belangrijk probleem blijft.

De onderzoekers voeren ook aan dat er nog altijd etnische verschillen blijven bestaan. Afro-Amerikaanse mannen hebben nog altijd 15 procent meer risico op kanker dan hun blanke landgenoten en lopen ook 33 procent meer risico op een fatale afloop. Afro-Amerikaanse vrouwen lopen een kleiner risico dan blanke landgenotes, maar de fatale afloop ligt wel 16 procent hoger.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home