Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 30, 2012

Nieuwsoverzicht

Na zware kritiek ziet Stephen Hester, chief executive van de grotendeels genationaliseerde Royal Bank of Scotland (RBS), af van zijn bonus van bijna 1 miljoen Britse pond. Eerder besliste bestuursvoorzitter Philip Hampton zijn bonus van 1,4 miljoen pond niet aan te nemen. Dat verhoogde de druk op de chief executive. De Britse minister van financiën George Osborne zei dat Hester een verstandige beslissing heeft genomen. Hester krijgt volgens Osborne daardoor de gelegenheid om zich toe te leggen op zijn werkelijk belangrijke opdracht, die bestaat uit het terugkrijgen van de miljarden pond belastinggeld die in de financiële instelling werd gestoken. De bank is voor 83 procent in handen van de Britse staat.

Het Iraanse parlement heeft een onmiddellijke stopzetting geëist van de olieleveringen aan de Europese Unie. Dat is een reactie op het olie-embargo van de Europese Unie. Het energie-comité in het Iraanse parlement zou al een wetsontwerp met die strekking voorbereiden. Het graduele Europese embargo voorziet dat de boycot, een vorm van economische oorlogsvoering die vooral de bevolking treft, pas begin juli volledig van kracht wordt. In het verleden heeft het Iraanse parlement al vaker zogenaamd drastische politieke beslissingen genomen waaraan de regering uiteindelijk geen gevolg zou geven. De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad had eerder al gezegd dat de Europese maatregelen nutteloos zijn en Iran weinig schade toebrengen.

Begin februari worden de Russische pensioenen met 7 procent opgetrokken. Dat heeft de Russische presidentskandidaat Vladimir Poetin aangekondigd. Eerder was er sprake van een verhoging met 6,1 procent. Het gaat om een meeruitgave van 32,6 miljoen euro. Critici merken op dat Poetin zich met die maatregelen stemmen koopt voor de presidentsverkiezingen begin maart van dit jaar. Onlangs had hij in de verkiezingsstrijd Russische voetbalsupporters gratis vluchten naar het Europees voetbalkampioenschap in juni in Oekraïne en Polen in het vooruitzicht gesteld. Er dreigt binnenkort in Moskou een betoging in de hoofdstad Moskou voor een eerlijke presidentsverkiezing. Het Internationaal Monetair Fonds heeft al gewaarschuwd voor dure sociale verplichtingen.

Het btw-tarief in Frankrijk gaat omhoog van 19,6 procent naar 21,2 procent. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy aangekondigd in een interview op de Franse televisie. De btw-verhoging is een riskante zet van Sarkozy, die in april dit jaar opnieuw verkozen wil worden. De extra inkomsten van de btw-verhoging moet de Franse overheid in staat stellen de arbeidskosten voor bedrijven te verlagen, door het bekostigen van sommige arbeidsvoorwaarden over te hevelen van werkgevers naar de staat. Dit moet de concurrentiepositie van het Franse bedrijfsleven verbeteren. Er komt ook een taks van 0,1 procent op financiële transacties, die vanaf augustus zal ingevoerd worden.

Het zal zeven tot tien maanden vergen om het wrak van de Costa Concordia te verwijderen, van zodra een bedrijf is aangeduid om deze opdracht uit te voeren. Dat heeft Franco Gabrielli, de commissaris die belast is met ramp, gezegd. Het cruiseschip leed op half januari schipbreuk voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio. Rederij Costa Crociere, eigenaar van het schip, werkt aan een aanbesteding die spoedig uitgeschreven zal worden. De zeldzame bedrijven in de wereld die dergelijke operatie aankunnen, zullen volgens Gabrielli dan een bergingsplan voorbereiden. Deze twee stappen zullen wellicht ongeveer twee maanden duren. Daarna zal het, rekening houdend met de weersomstandigheden en de zee, zeven tot tien maanden duren om het wrak weg te halen.

Herman Cain, die zelf tot begin december in de race was om het in de Amerikaanse presidentsverkiezingen namens de republikeinen op te nemen tegen Barack Obama, heeft zich achter de kandidatuur van Newt Gingrich geschaard. Cain zegt op het juiste moment gewacht te hebben vooraleer de steun voor Gingrich uit te spreken. Cain was korte tijd een populaire kandidaat voor de republikeinen, vooral onder de leden van de conservatieve Tea Party. Hij verliet de race echter nog voordat de voorverkiezingen begonnen na enkele gevoelige blunders en beschuldigingen van ongepast seksueel gedrag. Hij bleef echter populair en wil dat nu inzetten om Gingrich te helpen.

Het hackerscollectief Anonymous heeft de website van de Slovaakse regering aangevallen, uit protest tegen diens voornemen om Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Acta), het multilaterale handelsakkoord tegen namaak, te ondertekenen. Eerder namen de hackers al verschillende websites van Europese overheden onder vuur. Het ging om de websites van de Poolse en Tsjechische regering, de Litouwse centrale bank en het Europees parlement. Het doel van het handelsakkoord is om namaak van geneesmiddelen, namaakgoederen, maar ook van illegaal downloaden tegen te gaan. Tegenstanders van het akkoord zeggen dat het een bedreiging is voor de vrijheid van meningsuiting op het internet.

Het Senegalese hooggerechtshof heeft beslist dat president Abdoulaye Wade (85) zich bij de presidentsverkiezingen volgende maand kandidaat mag stellen voor een derde ambtstermijn. De populaire zanger Youssou N'Dour mag daarentegen niet deelnemen. Volgens het hof kon hij niet de vereiste tienduizend handtekeningen voorleggen. Dertien anderen mogen zich wel inschrijven op de kandidatenlijst. De oppositie verwijst naar de grondwet, die een president tot twee ambtstermijnen beperkt. Maar Wade voert aan dat zijn eerste ambtstermijn al was begonnen voor die grens elf jaar geleden werd ingeschreven in de grondwet. Hij kwam twaalf jaar geleden aan de macht en werd vijf jaar geleden herkozen. Youssou N'Dour weigert zich terug te trekken.

De Europese Commissie bereidt maatregelen voor om het Chinese protectionisme inzake openbare aanbestedingen aan te pakken. Dat heeft Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, in een Duits kranteninterview gezegd. Volgens De Gucht zou het wel eens kunnen dat de Europese Commissie op haar beurt Chinese bedrijven weert uit aanbestedingsprocedures in Europa. De Gucht zegt samen met zijn college Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, te werken aan een wetgeving rond openbare aanbestedingen, waarmee kan worden gereageerd indien China Europese bedrijven blijven tegenhouden in bepaalde marktsegmenten. Die wetgeving zou in maart al klaar kunnen zijn.

De Griekse regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over een reeks nieuwe besparingen. Dat heeft de Griekse premier Lucas Papademos verklaard. De maatregelen zijn een voorwaarde om van Europa en het Internationaal Monetair Fonds een nieuwe lening van 130 miljard euro te krijgen. Binnen de Europese Unie gingen recent een aantal stemmen op om het toezicht op de Griekse begroting en het uitvoeren van bezuinigingsmaatregelen sterker op te voeren. De Griekse regering zou de controle in feite uit handen moeten geven aan een nieuwe functionaris van de Europese Unie die daarvoor zou worden aangesteld. Onder meer de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos wees het idee echter van de hand.

De Duitse politie heeft in het Duitse presidentieel paleis in Berlijn het kantoor van Olaf Gläseker, de gewezen woordvoerder van president Christian Wulff, doorzocht. De agenten zouden op zoek zijn geweest naar bewijzen van corruptie tegen Olaf Gläseker, die vlak voor kerstmis door president Wulff werd ontslagen. Wulff gaf destijds geen reden voor het ontslag. De president zelf wordt niet genoemd in deze zaak, maar hij ligt wel al maanden onder zwaar onder vuur wegens een lening die hij van een rijke vriend kreeg toen hij nog minister-president van Nedersaksen was. Ook in Hannover en Zwitserland werden in het kader van het onderzoek naar Gläseker huiszoekingen verricht.

De voormalige Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro is op 93-jarige leeftijd overleden. Scalfaro was in de jaren negentig Italiaans staatshoofd, ten tijde van een grootschalig corruptieschandaal waardoor de politieke orde in Italië volledig door elkaar werd gehaald. Zijn partij Democrazia Cristiana bleek nauw betrokken bij de rel, die het vertrouwen van de Italianen in de politiek gevoelig beschadigde. Als president verwierf hij sympathie toen hij de grondwet, het parlement en de democratie verdedigde tegen mediamagnaat Silvio Berlusconi, die minister-president was geworden en zich in zijn streven naar macht weinig gelegen liet liggen aan de kritiek op vermenging van zijn zakelijke en politieke belangen.

Duizenden mensen hebben in Madrid betoogd om hun steun te betuigen aan de Spaanse magistraat Baltasar Garzon. Er is een proces gestart tegen Garzon omdat hij een onderzoek voerde naar het lot van de mensen die onder het bewind van Franco verdwenen. Rechter Garzon werd zes jaar geleden aangesproken door verenigingen die 114.000 verdwenen slachtoffers van het Franco-regime verdedigen. Vier jaar geleden liet hij zijn onderzoek varen vanwege tegenwerking van het parket, dat het risico van een inquisitie aanvoerde die onverenigbaar is met een rechtsstaat. De magistraat wordt beschuldigd van inbreuk op een amnestiewet uit de jaren zeventig. Hij riskeert tot twintig jaar geschorst te worden. Het parket vroeg al dat de zaak geseponeerd zou worden.

De Europese Unie moet het European Stability Mechanism (ESM) snel verhogen. Pas dan zal de rest van de wereld bereid zijn om de eurozone langs het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financieel te helpen. Dat is gebleken op het World Economic Forum (WEF) in Davos, maar zowel het Internationaal Monetair Fonds, Japan, China, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de Europese politici met aandrang vragen om dringend actie te ondernemen. De betrokkenen vrezen dat de problemen in de eurozone ook hun economie zal besmetten. Hoe meer geld in het noodfonds zit, hoe minder geld Europa volgens de betrokkenen uiteindelijk echt zal moeten gebruiken. Het European Stability Mechanism zou een reserve krijgen van 500 miljard euro, maar dat is volgens velen niet voldoende.

De Amerikaanse president Barack Obama zal de piraterij en oneerlijke concurrentie blijven bestrijden. Dat heeft de Amerikaanse president in zijn State of the Union voor het Amerikaanse Congres beloofd. Eerder deze maand had hij al aangekondigd China te zullen controleren op mogelijke commerciële overtredingen als onderdeel van een bredere inspanning van Obama om zich tijdens het Amerikaans verkiezingsjaar assertiever op te stellen tegenover de Chinese regering. Het is volgens Obama oneerlijk dat buitenlandse industriëlen tegenover Amerikaanse ondernemers een voordeel hebben omdat ze zwaar gesubsidieerd worden. Obama beloofde niet bij de pakken te blijven zitten als de concurrenten de spelregels niet respecteren.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home