Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 31, 2012

Nieuwsoverzicht

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair heeft het faillissement aangevraagd. Dat heeft een rechtbank in Barcelona bevestigd. De noodlijdende maatschappij had plots haar activiteiten stilgelegd, waardoor in het weekend zowat 23.000 reizigers strandden op luchthavens. Volgens een bron bij het gerecht zegt Spanair voor meer dan 300 miljoen euro schulden opgebouwd te hebben. De activiteiten werden stilgelegd nadat Qatar Airways overnamegesprekken had stopgezet en de Catalaanse regionale overheid niet langer met geld over de brug wilde komen. Volgens Spanair-topman Ferran Soriano was de maatschappij geen bodemloze put, maar kon ze nog gered worden als er meer tijd was geweest.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies geleden van 160 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst van 465 miljoen euro gerealiseerd. De omzet steeg met 3 procent tot 6,7 miljard euro. Philips had kort na nieuwjaar al een winstwaarschuwing gegeven vanwege de zwakke Europese markt. Frans van Houten, topman van Philips, benadrukte dat het concern zich bijzonder voorzichtig wenste op te stellen voor het nieuwe jaar, gezien de onzekerheid in Europa en in de wereldwijde economie. Maar met de eerder dit jaar ingezette reorganisatie zijn de doelstellingen voor volgend jaar voor de topman nog altijd haalbaar.

De Franse supermarktketen Carrefour heeft Georges Plassat officieel aangesteld tot nieuwe chief executive. Huidig topman Lars Olofsson heeft volgens Carrefour geen vernieuwing van zijn mandaat gevraagd. De wissel vindt half juni dit jaar plaats. Georges Plassat is 62 jaar. Hij staat momenteel aan het hoofd van de Franse kledingketengroep Vivarte, die hij nieuw leven wist in te blazen. Eerder bouwde hij een carrière op bij Casino. Begin april zal hij aan de slag gaan bij Carrefour. Na een korte overgangstijd als chief operating officer zal hij half juni tijdens de algemene vergadering benoemd worden tot topman. Een verandering aan de top bij Carrefour werd al langer verwacht. Ologsson slaagde er maar niet in de slechte financiële prestaties van het bedrijf te doen keren.

De Nederlandse bank Van Lanschot heeft een reorganisatie aangekondigd. De financiële instelling wil daarmee naar eigen zeggen inspelen op de aanhoudende onzekere economische omstandigheden. Van Lanschot mikt met zijn reorganisatie op structurele kostenbesparingen van 60 miljoen euro per jaar vanaf het midden van het decennium. Tegelijk wil de bank 30 miljoen euro investeren in de kwaliteit van de organisatie, met name in medewerkers en systemen, opdat de dienstverlening aan de klanten verbetert. De maatregelen gaan gepaard met een reductie van het aantal arbeidsplaatsen met 10 procent tot 15 procent. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Bestuursvoorzitter Floris Deckers maakte bekend tegen het einde van het jaar zijn functie te zullen neerleggen.

De aanslepende onderhandelingen over de Griekse schuldherschikking veroorzaken problemen bij de fusie van de twee grote Griekse financiële instellingen Eurobank en Alpha Bank. Die laatste zegt nu dat ze geen tijdslijn kan vastleggen voor de fusie. Eurobank merkte in een aparte mededeling op dat met Alpha wordt onderhandeld om de fusie zo snel mogelijk af te ronden. De bank zegt geen reden te zien voor een vertraging van de deal. In augustus vorig jaar kondigden de banken de fusie aan om samen door de recessie en de schuldencrisis te geraken. Op die manier zou de grootste bank van Griekenland gevormd worden. Het aandeel van Alpha Bank verloor de jongste twaalf maanden 70 procent van zijn waarde. Bij Eurobank is er sprake van een verlies met 81 procent.

De gewezen effectenhandelaar Kweku Adoboli, die ervan wordt beschuldigd de Zwitserse bank UBS 1,7 miljard euro afhandig te hebben gemaakt, heeft voor een rechtbank in Londen zijn onschuld gepleit. Het proces tegen Adoboli zal begin september dit jaar van start gaan en zou tot acht weken kunnen duren. Adoboli werd in september vorig jaar gearresteerd. Het proces kan ook een licht werpen op de gebrekkige controle bij de Zwitserse bank. Het verlies, als gevolg van transacties waarvoor geen toestemming zou zijn gegeven, leidde al tot het vertrek van topman Oswald Grübel. De verdediging heeft aangekondigd binnenkort een verzoek tot voorlopige vrijstelling tegen borgtocht te zullen indienen.

Op de Europese top in Brussel hebben vijfentwintig lidstaten van de Europese Unie. Zoals eerder al was bekend, stapt Groot-Brittannië niet meer in het akkoord, maar ook Tsjechië zal zijn deelname aan een referendum onderwerpen. Het begrotingsverdrag verbindt de ondertekenende landen ertoe een schuldenrem in hun nationale wetgeving in te bouwen. Die stelt dat het tekort op de begroting niet meer dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Knelpunt bij de besprekingen was de vraag of de niet-eurolanden die het verdrag ondertekenen ook mogen deelnemen aan Europese toppen die enkel aan de eurozone gewijd zijn. Over dat punt is een compromis bereikt, maar de concrete inhoud is nog niet duidelijk.

Griekenland moet uit de ketenen van de euro en de eurozone verlaten. Anders blijft het land constant om financiële steun vragen van andere Europese landen. Dat heeft Klaus-Peter Müller, president-commissaris van de Duitse Commerzbank, op een bankenevenement in Frankfurt gezegd. Tenzij Griekenland echte structurele hervormingen doorvoert, zal het land volgens Müller geen twee of drie jaar, maar wel twintig tot veertig jaar hulp blijven vragen. De topman van Commerzbank stelde dat de Grieken een eigen munt nodig hebben die ze kunnen devalueren. Door in de euro te blijven, wordt het land volgens hem geketend aan bezuinigingen en lagere lonen en dat zal volgens Müller niet voldoende blijken om de crisis te overwinnen.

Met het akkoord over het Europese begrotingsverdrag ligt de weg open voor meer solidariteit onder de eurolanden, onder meer via de invoering van gemeenschappelijke Europese obligaties. Dat heeft premier Elio Di Rupo bepleit na afloop van de Europese top. Het begrotingsverdrag verplicht de deelnemende landen om een schuldenrem en een automatisch correctiemechanisme op nationaal niveau te verankeren. Dat stelt dat het structurele tekort op de begroting niet meer dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Budgettaire discipline is volgens Di Rupo nodig voor het voortbestaan van de euro en hij voegde er aan toe dat het verdrag ervoor moet zorgen dat er geen ontsporingen meer volgen.

Bill Gates doneert 750 miljoen dollar aan een fonds voor de bestrijding van de drie dodelijkste ziektes op aarde. Deze gift komt nog bovenop de 650 miljoen dollar die Gates de afgelopen 10 jaar al aan het fonds doneerde. De oprichter van Microsoft hoopt dat zijn donatie een aanmoediging is voor andere donoren om ook te geven. Gates geeft toe dat de wereld economisch zware tijden doormaakt, maar dat is volgens hem geen excuus om geen hulp meer te bieden aan de allerarmsten op deze wereld. Het geld komt uit Bill & Melinda Gates Foundation, die de zakenman samen met zijn vrouw bijna twintig jaar geleden heeft opgericht. Door sterk teruggelopen inkomsten kon het fonds vorig jaar 1 miljard dollar minder besteden aan de bestrijding van de ziektes.

De Spaanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gekrompen in vergelijking met het kwartaal voordien. Dat is gebleken uit voorlopige cijfers van het Spaanse nationale bureau voor de statistiekbureau. Over het hele jaar kende Spanje een groei met 0,7 procent. Het is de eerste keer sinds het laatste kwartaal van 2009 dat de Spaanse economie erop achteruit gaat. De economische inkrimping is vooral te wijten aan de dalende binnenlandse vraag. De cijfers bevestigen wat de Spaanse centrale bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al zagen. Zij verwachten dat Spanje dit jaar in een recessie zal tuimelen. Vorige week bleek al dat de Spaanse werkloosheid piekt op bijna 23 procent en voor het eerst boven 5 miljoen werklozen uitkomt.

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair heeft de winstverwachting voor het huidige boekjaar, dat loopt tot eind maart, naar boven bijgesteld. Hogere ticketprijzen moeten de gestegen brandstofkosten en lagere vliegcapaciteit goedmaken. Ook het aan de grond houden van tachtig toestellen tijdens het laagseizoen in de winter moet de kosten drukken. Ryanair verwacht dat de winst dit jaar uitkomt op 480 miljoen euro. Dat is 9 procent meer dan bij een vorige prognose. De maatschappij realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 844 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Topman Michael O'Leary waarschuwde dat een hogere brandstofrekening van 35 miljoen euro het komende jaar een aanzienlijke uitdaging vormt.

Italië heeft een bedrag van 7,5 miljard euro opgehaald met de veiling van langlopende staatsleningen aan gunstiger rentes dan bij gelijkaardige eerdere veilingen. De Italiaanse staat had bij deze uitgifte maar op een totale opbrengst van 5,5 miljard euro tot 8 miljard euro gerekend. De Italiaanse schatkist betaalt op de obligaties op tien jaar een rente van 6,08 procent, tegenover bijna 6,98 procent eind december. Op het papier op vijf jaar wordt een gemiddeld rendement betaald van 5,39 procent, tegenover 6,47 procent vorige maand. De succesvolle uitgifte kon de actuele Italiaanse tienjaarrente op de obligatiemarkten echter niet doen dalen. De rente steeg met 24 basispunten tot 6,097 procent, nadat voor het eerst sinds begin december nog kortstondig onder de grens van 6 procent was gezakt.

Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 844,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. Er werden vorig jaar 2,26 miljoen personenwagens per trein vervoerd door de Kanaaltunnel. Dat betekent een stijging met 6 procent. Het aantal vervoerde vrachtwagens steeg met 16 procent tot 1,26 miljoen eenheden. Het aantal vervoerde bussen daalde met 1 procent tot 56.095 eenheden. Eurotunnel geeft aan dat de moeilijkheden bij ferrymaatschappij Sea France tijdens het vierde kwartaal voor een stevige stijging van het aantal per trein vervoerde wagens en vrachtwagens zorgde. In de bijna achttien jaar Kanaaltunnel werden 284 miljoen reizigers en 57 miljoen voertuigen doorheen de tunnel vervoerd.

De Finse producent van roestvrijstaal Outokumpu koopt voor 2,7 miljard euro de roestvrijstaaldivisie Inoxum van het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Duitse krant Die Welt gezegd. Volgens de krant wordt Inoxum in Outokumpu geïntegreerd, waarbij een nieuwe wereldmarktleider voor de productie van roestvrijstaal met een jaaromzet van ruim 10 miljard euro ontstaat. ThyssenKrupp zou een minderheidsbelang in het fusieconcern krijgen. Ook zou de Duitse groep contant geld ontvangen voor de verkoop. De twee bedrijven voeren al enige tijd gesprekken over Inoxum, maar dat had tot dusver niks concreets opgeleverd. ThyssenKrupp wil met de verkoop van de roestvrijstaalactiviteiten zijn schuld reduceren.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home