Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 30, 2012

Wasmachines creëren gigantische berg microplastic in oceanen

Microscopisch afval uit wasmachines bouwt zich in het maritieme milieu op en dreigt in de voedselketen door te dringen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse National Center for Ecological Analysis and Synthesis. De onderzoekers stellen dat het afval door de vissen wordt opgegeten en in hun lichaamscellen wordt opgenomen. Opgemerkt wordt dat een synthetisch kledingstuk bij elke wasbeurt tot 1.900 microscopische vezels plasticafval afgeeft.

"Ongeveer 80 procent van het plastic afval in het leefmilieu is afkomstig van microscopische kleine oorsprong," merken de onderzoekers op. Er wordt op gewezen dat de onderzoekers stalen hebben genomen van achttien stranden over de hele wereld, waarbij zonder uitzondering telkens microplastic werd aangetroffen. De wetenschappers voegen er aan toe dat het afval vooral bestond uit polyester, acryl en polyamides.

Uit het onderzoek bleek ook dat de concentraties het grootst waren in de buurt van grote stedelijke gebieden. De conclusies van het onderzoek werden vergeleken met de samenstelling van het afvalwater van een stad in New South Wales in Australië en daarbij werden exact dezelfde concentraties aangetroffen. De onderzoekers wijzen erop dat 1.900 vezels per kledingstuk misschien niet overdreven veel lijkt, maar waarschuwen dat alle wasbeurten van alle kledingstukken over de hele wereld een gigantische berg microplastic dreigen te creëren.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home