Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 31, 2012

Snelgroeiende wereldbevolking heeft extra grondstoffen nodig

Er moet worden gezorgd dat er voldoende voedsel, water en energie is voor de snelgroeiende wereldbevolking voor het te laat is. Anders dreigen drie miljard mensen in armoede te verzeilen. Dat is de boodschap van een rapport van de Verenigde Naties. Groeiende ongelijkheid, recessies en klimaatverandering laten volgens het rapport zien dat er een nieuwe manier moet worden gevonden om handel te voeren. Het huidige model is volgens de Verenigde Naties immers onhoudbaar.

"Er is een transformatie nodig van de wereldeconomie," wordt in het rapport opgemerkt. "Kleine wijzigingen zijn niet genoeg. De wereldwijde economische crisis biedt de kans om belangrijke hervormingen door te voeren." De Verenigde Naties maken zich zorgen over de behoeftes van een snel groeiende wereldbevolking. Over dertig jaar telt de wereld naar verwachting bijna 9 miljard mensen. Dat betekent een stijging met 2 miljard mensen tegenover het huidig niveau. De hoeveelheid consumenten in de middenklasse groeit met 3 miljard. Hierdoor stijgt de vraag exponentieel.

Uit schattingen van de Verenigde Naties blijkt dat de wereld over twintig jaar de helft meer voedsel nodig heeft, 45 procent meer energie en 30 procent meer water. "Het veranderend klimaat stelt echter grenzen grenzen aan de groei," wordt eraan toegevoegd. "Als het niet lukt om aan de behoeften te voorzien, worden wellicht drie miljard mensen veroordeeld tot armoede." In de aanbevelingen van het rapport staat onder meer dat er gestreefd moet worden naar een nieuwe politieke economie en een grotere aandacht voor het belang van vrouwen voor de maatschappij.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home