Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 31, 2012

Eenzaamheid op werkvloer bedreiging voor productiviteit

Eenzaamheid op de werkvloer heeft een negatief effect op de productiviteit van werknemers en daarmee op de hele organisatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de California State University. De onderzoekers merken op dat eenzaamheid vaak gezien wordt als een persoonlijk probleem, maar ze merken op dat managers het evenzeer als een probleem van de organisatie als geheel moeten beschouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat eenzaamheid volgens de slachtoffers en hun collega's een negatieve impact heeft op de productiviteit. Zowel individuele opdrachten als teamgerelateerde taken zouden worden getroffen. Om eenzaamheid aan te pakken hoeft een bedrijf niet meer feesten te organiseren, want ook daar kan het slachtoffer met zijn eenzaamheid geconfronteerd blijven. Opgemerkt wordt dat eenzaamheid te midden van een groep bijzonder uitputtend kan werken, zodat het organiseren van feesten geen oplossing biedt.

De onderzoekers merken op dat één persoonlijke band met een collega echter al het verschil maken, gaande van een eenvoudig gesprek tot het vragen van input voor een project of een uitnodiging voor een drank of een lunch. De onderzoekers merken op dat managers niet geïrriteerd mogen raken wanneer de werknemers met elkaar praten over onderwerpen die niets met het werk te maken hebben. Die ogenblikken zorgen er volgens hen immers voor dat het gevoel van verbondenheid wordt gestimuleerd, waardoor de productiviteit wordt gestimuleerd.

De economische crisis zou tot een groter risico op eenzaamheid op de werkvloer kunnen leiden. Opgemerkt wordt dat werknemers door ontslagen immers mogelijk goede collega's en vrienden verliezen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home