Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2012

Monogame samenleving welvarenden en geweldlozer

Samenlevingen die polygamie toestaan hebben meer last van criminaliteit, geweld, armoede en sekse-ongelijkheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van British Colombia. Monogamie leidt volgens de onderzoekers tot een hogere economische productiviteit, een betere lange termijnplanning en een grotere veiligheid. De institutionalisering van het monogame huwelijk gaat volgens hen daarom in veel landen vooraf aan hun spurt naar welvaart en democratie.

De wetenschappers wijzen erop dat monogamie in een ontwikkeld land vaker de norm is dan in een minder ontwikkeld land. In het verleden was polygamie daarentegen veel vaker de normale samenlevingsvorm. De onderzoekers stelden echter vast dat een maatschappij met polygamie gevoelig meer geconfronteerd wordt met verkrachting, ontvoering, moord en diefstal. Die misdrijven worden volgens de onderzoekers vooral gepleegd door ongetrouwde mannen, die in overschot zijn doordat andere mannen meerdere vrouwen hebben.

De grotere competitie om vrouwen in polygame samenleving maakt dat mannen volgens de onderzoekers vaker hun toevlucht nemen tot criminaliteit. Een samenleving die zich toelegt op monogamie, creƫert volgens hen een meer egalitaire samenleving. Daarbij wordt opgemerkt dat mannen zich in die situatie niet meer hoeven toe te leggen op het zoeken van vrouwen, maar kunnen investeren in het vaderschap. Monogame samenlevingen kennen daardoor volgens hen minder kinderverwaarlozing, misbruik en huiselijke conflicten.

Volgens de onderzoekers is er een evolutionair groepsvoordeel om als samenleving te transformeren naar een monogame samenleving. Dat verklaart volgens hen de toename van de monogame samenlevingen door de afgelopen eeuwen heen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home