Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 01, 2012

Nieuwsoverzicht

De sociale netwerksite Facebook zou een beursgang suggereren van 5 miljard dollar. Dat heeft de Amerikaanse krant The York Times gezegd op basis van een aantal interne bronnen bij de sociaalnetwerksite. Eerder al had de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen over een transactie van 10 miljard dollar, wat het bedrijf een geschatte waarde van 75 miljard dollar tot 100 miljard dollar zou opleveren. De beursgang van het Amerikaanse Facebook, dat wereldwijd inmiddels ruim 800 miljoen gebruikers telt, is een evenement waar de beurssector over de hele wereld met spanning naar uitkijkt.

De Zwitserse autoriteiten staan klaar om duizenden gecodeerde bankgegevens over te maken aan de Verenigde Staten. De data zouden slechts leesbaar worden op het moment dat er een akkoord is tussen de twee regeringen rond het dossier van belastingontduiking. De Zwitserse media meldden dat er miljoenen bankgegevens zouden worden overgemaakt, maar dat werd door het Zwitserse ministerie van financiën ontkend. Het gaat volgens het ministerie niet om klantengegevens, maar om gegevens van de Zwitserse bankenactiviteit in de Verenigde Staten. Onder meer zouden e-mails, interne post, documenten van werknemers en klantenprofielen worden overgemaakt.

Schlecker, de grote Duitse keten van drogisterijen, is failliet en de gelijknamige familie van de oprichter geruïneerd. Het lot van het levenswerk van de 67-jarige Anton Schlecker ligt in de handen van een bewindvoerder. Dat heeft Meike Schlecker, dochter van de oprichter, benadrukt. Over de omvang van het verlies werden geen mededelingen gedaan. De drogisterijketen telt in Duitsland ongeveer 6.000 filialen, maar die worden gehuurd en zijn niet het eigendom van de familie. Schlecker gold lang als één van de rijkste families van Duitsland. Het voorbije jaar stond Anton Schlecker met een geschat vermogen van bijna 2 miljard euro op de 56ste plaats op de ranglijst van vermogende Duitsers.

Op de Europese top in Brussel zijn de regeringsleiders het eens geworden over de aanpak van de werkloosheid, vooral onder jongeren. In de hele Europese Unie zijn 23 miljoen jongeren werkloos. Het moet volgens de regeringsleiders voor jongeren makkelijker worden een baan te krijgen, onder meer via werkervaringsplekken. Daarnaast moeten ongebruikte gelden van de Europese Unie worden ingezet in landen met de grootste jeugdwerkloosheid. Dat zijn Spanje, Griekenland, Italië en Portugal, niet toevallig ook de landen die het zwaarst hebben te lijden van de schuldencrisis. Ook wordt opgemerkt dat de financiering van de kleine ondernemingen moet worden gestimuleerd, terwijl het ook gemakkelijker zou moeten worden om in het buitenland werk te vinden.

Het vertrouwen bij consumenten en producenten in de eurozone is in januari voor het sinds maart vorig jaar toegenomen. Dat is gebleken uit cijfers van de Europese Commissie. De vertrouwensindex steeg van 92,8 punten in december tot 93,4 punten in januari. Vooral ondernemers in de dienstensectoren werden de voorbije maand minder somber. Consumenten lieten hun negativisme in minder grote mate varen. Het sentiment verbeterde het sterkst in Duitsland en Spanje, terwijl het vertrouwen afnam in Frankrijk, Italië en Nederland. Producenten werden voor de tweede achtereenvolgende maand positiever over het ondernemingsklimaat in de eurozone. De eurozone-index ging van min 0,32 punten in december naar min 0,21 punten in januari.

Aan Checkpoint Charlie, de beroemdste plek aan de gewezen Berlijnse Muur, komt een museum over de Koude Oorlog. Dat heeft André Schmitz, de Berlijnse minister van cultuur, bekend gemaakt. In eerste instantie komt er een voorlopige opstelling op een braakliggend stuk grond. Over drie jaar zou het eigenlijke museum in gebruik genomen moeten kunnen worden. Het museum toont met plannen en projecties de situatie in Berlijn voor de val van de muur op het einde van de jaren tachtig. Checkpoint Charlie, dat symbool staat voor de Koude Oorlog, is vooral geëvolueerd tot een commercieel gebied waar hoofdzakelijk prullaria worden verkocht en als museum worden gepresenteerd. Een historisch documentair centrum was er tot nu toe niet.

Het Duitse bouwconcern Hochtief, in handen van de Spaanse groep ACS, heeft gewaarschuwd dat de verliezen over het voorbije jaar veel hoger zullen blijken te zijn dan eerder was vooropgesteld. Het negatieve resultaat zal volgens het bouwconcern uitkomen op 160 miljoen euro. Eerder ging het bedrijf uit van een nettoverlies van 100 miljoen euro. Dat het bedrijf dieper in het rood duikt, heeft te maken met bijzondere afschrijvingsposten en verliezen bij de Australische dochter Leighton. Het Australische bedrijf diende een verlies van 89 miljoen euro te moeten afschrijven op zijn dochtermaatschappij in Dubai en projectonderneming BrisConnections. Operationeel zet Hochtief volgens topman Frank Stieler echter uitstekende prestaties neer.

De risico's voor vliegtuigpassagiers nemen toe omdat de luchtvaart door de crisis wordt gedwongen drastisch te besparen. Dat kan leiden tot een toename van onveilige situaties. Dat heeft Evert van Zwol, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) tegenover de krant De Telegraaf gezegd. Van Zwol merkte daarbij op dat de commerciële belangen van vliegtuigmaatschappijen de bovenhand krijgen. Onder meer heeft hij het over onveilig lange nachtvluchten, oververmoeidheid in de cockpit en krappe vliegschema's. Ook zou er sneller moeten worden gevlogen om de rusttijden tot een minimum te beperken. De luchtvaartmaatschappijen willen volgens hem ten alle prijze vermijden dat er extra personeel moet worden ingeschakeld.

Het Britse golfkartonbedrijf BC Smith heeft de verpakkingsafdeling van de Zweedse groep SCA Packaging overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,6 miljard euro. Door de overname wordt BC Smith de Europese marktleider in golfkarton. In die markt was SCA Packaging tot nu toe het tweede grootste bedrijf. BC Smith stond op een vijfde plaats. Om de overname te financieren, wil BC Smith voor 561 miljoen euro extra kapitaal aantrekken. Bovendien zou het bedrijf nog een aantal extra leningen afsluiten. De verpakkingsdivisie van SCA Packaging realiseerde het voorbije jaar een omzet van 2,74 miljard euro en een bedrijfswinst van 125 miljoen euro.

Het voorbije jaar zijn er wereldwijd 162,9 miljoen flessen cognac verkocht. Dat betekent een stijging met 6,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) bekend gemaakt. De cognacverkoop heeft volgens de sectororganisatie het voorbije jaar een nieuw record gevestigd. Daarbij wordt opgemerkt dat er elke seconde wereldwijd vijf flessen worden verkocht. Vooral in het Verre Oosten werd volgens de sectororganisatie een grote groei opgetekend. De regio vertegenwoordigt inmiddels meer dan een derde van de totale verkoop. In China werd het voorbije jaar een stijging met 20 procent opgetekend. In Europa was er een groei met 0,4 procent tot 46,9 miljoen flessen.

In Vietnam zouden nog vijftig wilde tijgers leven. Dat betekent een halvering op tien jaar tijd. Dat heeft Le Xuan Canh, directeur van het Ecologisch Instituut in Hanoi, bekend gemaakt. De grote oorzaak voor de daling van het tijgerbestand moet volgens Canh worden gezocht in de activiteiten van stropers. Bovendien heeft ontbossing ook de biotoop van de dieren aangetast. Le Xuan Canh schat dat de wilde tijgers nog in een gebied van 9.300 vierkante kilometer, verdeeld over zeven provincies, leven. In Vietnamese reservaten leven 76 tijgers. Vietnam engageerde zich anderhalf jaar geleden in Sint-Petersburg, samen met andere landen, om voldoende levensruimte te creëren voor tijgers.

Schoenenontwerper Christian Louboutin, bekend om zijn rode zolen, gaat opnieuw samenwerken met het Parijse cabaretgezelschap The Crazy Horse. Louboutin ontwierp eerder al schoenen voor de danseressen, maar zal nu ook bijdragen aan de show zelf. Louboutin zal vier nieuwe tableaux creëren voor de nieuwe Désirs-show, die van begin maart tot eind mei in het Parijse cabaret zal lopen. Daarbij zal hij samenwerken met choreografe en danseres Patricia Folly. De schoenenontwerper heeft ook een Europese webshop geopend. Het initiatief valt samen met het twintigjarig jubileum van het Franse design-merk. Twee jaar geleden werd al een webshop in de Verenigde Staten geopend. De ontwerper heeft ook plannen voor online verkopen in Azië en Japan.

De stad San Pedro Sulo uit Honduras is de meest gevaarlijke plek van de wereld. Dat heeft de Mexicaanse organisatie Citizen Council for Public Safety and Criminal Justice bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat San Pedro Sulo vorig jaar 158 doden per 100.000 inwoners liet optekenen. Dat is minder veilig dan New Orleans in de Verenigde Staten of Mosul in Irak. De meeste slachtoffers vallen onder rivaliserende jeugdbendes. Met Tegucigalpa heeft Honduras nog een vertegenwoordiger in de top tien van de gevaarlijkste steden. Mexico heeft vijf vertegenwoordigers in de top tien, met onder meer Ciudad Juarez, dat de vorige drie jaar de ranglijst aanvoerde. Latijns-Amerika vertegenwoordigt veertig van de vijftig gevaarlijkste steden ter wereld.

Een diepe stem wordt al lang gezien als een teken van pure mannelijkheid, maar kan ook een aanwijzing zijn voor een beperkte productie van spermacellen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Western Australia. De resultaten komt als een verrassing, omdat algemeen aangenomen wordt dat vrouwen kenmerken zoals een diepe stem, lichaamsbeharing en spiermassa gebruiken om de vruchtbaarheid van een man te bepalen. De onderzoekers stellen echter dat de natuur ervoor gezorgd heeft dat het individu slechts op één terrein kan winnen. De aantrekkingskracht van een stem en spieren wordt volgens hen dan ook afgeremd door een gebrek aan viriliteit. Er wordt wel opgemerkt dat ook bij mannen met een zware stem het aantal spermacellen binnen de vereiste grenzen blijft.

Bijna twee op drie werknemers laat zijn baas niet toe als vriend op Facebook. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van JobTrack.nl over het gebruik van Facebook, Twitter, Hyves en LinkedIn. Vooral vrouwen en werknemers met kinderen trekken een strikte lijn. Op blijkt men met het ouder worden steeds minder geneigd te zijn om een baas als vriend op sociale netwerken te aanvaarden. Het merendeel van de ondervraagden was echter wel van mening dat de baas zijn werknemers mag aanspreken over hun presentatie op de sociale media. Er wordt wel aan toegevoegd dat nog een veel grotere groep van de ondervraagden van mening is dat de baas medewerkers mag aanspreken over hun persoonlijke hygiëne en zichtbare tatoeages of piercings op de werkvloer.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home