Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2012

Opnieuw recordinvestering in hernieuwbare bronnen

Het voorbije jaar werd wereldwijd een recordbedrag van 260 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare bronnen. Tegenover het jaar voordien, toen ook al een record werd gevestigd, werd een groei met 5 procent opgetekend. Dat blijkt uit berekeningen van het persbureau Bloomberg. De onderzoekers noemen de groei van de investeringen in hernieuwbare bronnen opmerkelijk, rekening houdend met de turbulente periode die de wereldeconomie en de sector het voorbije jaar hebben meegemaakt.

Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar vooral werd geïnvesteerd in zonne-energie. De investeringen in die sector stegen het voorbije jaar met bijna 40 procent tot 136 miljard dollar. Daarentegen zijn de investeringen in windenergie met 17 procent gedaald tot ongeveer 75 miljard dollar. Dat heeft belangrijke implicaties gehad voor de sector, die zich verplicht ziet om zijn kosten terug ter schroeven. Daardoor zag onder meer het Deense concenr Vestas zich verplicht om ruim 2.300 banen te schrappen.

Bloomberg wijst erop dat de Verenigde Staten het voorbije jaar 56 miljard dollar in hernieuwbare bronnen heeft geïnvesteerd. Daarmee nemen de Verenigde Staten ook opnieuw het marktleiderschap over van China, dat het voorbije jaar een bedrag van 47,4 miljard dollar investeerde. Het was al vier jaar geleden dat de Verenigde Staten nog eens meer in hernieuwbare bronnen investeerde dan China. Er wordt echter opgemerkt dat het grootste gedeelte van de investeringen afkomstig is uit de privésector.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home