Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 04, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Chinese Youngman Lotus Automobile heeft een bod uitgebracht op het failliete Saab. Youngman was al voor het faillissement van Saab bereid in de Zweedse autobouwer te investeren, maar General Motors (GM), de vroegere eigenaar van Saab, had daar toen bedenkingen bij. De deal ging niet door omdat General Motors vond dat de Saab-technologie niet in Chinese handen mocht komen. Volgens Zweedse bronnen is Youngman opnieuw bereid verschillende miljarden Zweedse kronen te betalen voor de autobouwer. Hoe deze keer de weerstand van General Motors zou kunnen worden ontweken, is niet duidelijk. De voorbije weken doken al meermaals mediaberichten op over de hernieuwde interesse van Youngman.

Het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennesy (LVMH) heeft vorig jaar ondanks de economische crisis een nettowinst gerealiseerd van ruim 3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 34 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 16 procent tot 23 miljard euro. Meer dan een derde van de inkomsten kwam uit Azië. Daarmee is Azië als afzetmarkt voor het Franse concern belangrijker geworden dan Europa. De Verenigde Staten vertegenwoordigden een vijfde van de omzet. Louis Vuitton zelf, bekend van de handtassen en de reis-koffers, is nog altijd het best verkochte merk. Andere merken van de groep zijn onder meer Guerlain, Givenchy, Hermès, Ruinart en Dom Pérignon.

De Europese Unie zal het toezicht op medische hulpmiddelen aanscherpen. Op diverse manieren worden lessen getrokken uit de problemen met de borstimplantaten van het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP). Kwaliteitscontroles werden tot nu toe altijd vooraf gemeld, maar dat zal door de nieuwe Europese regels voortaan ook onaangekondigd kunnen gebeuren. De laboratoria die nu de kwaliteitscertifiëring doen, worden ook beter gecontroleerd. Producten die al op de markt zijn, worden regelmatiger getest. John Dalli, Europees Commissaris voor gezondheid, onderhandelt met de lidstaten over een herziening van de richtlijn over medische hulpmiddelen.

Luis De Guindos, de Spaanse minister voor economie, wil de Spaanse banksector versneld gezond maken. De Spaanse regering eist dat de financiële sector 50 miljard euro opzijzet om zijn vastgoedportefeuilles te saneren. Van dat bedrag moet 25 miljard euro gaan naar specifieke provisies voor de vastgoedproblemen, 15 miljard euro naar een kapitaalkussen voor de sector en nog eens 10 miljard euro naar algemene provisies. De Spaanse banken kampen nog steeds met de nasleep van de vastgoedcrisis die vier jaar geleden openbarstte. De voorbije jaren hadden de banken al de kredieten voor 30 procent aangezuiverd, maar dat vonden de autoriteiten te weinig. De probleemkredieten moeten nu voor 80 procent aangezuiverd worden.

De Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt veel sneller dan werd verwacht. Dat blijkt uit het Amerikaanse banenrapport over de maand januari. De werkloosheid daalde tot het laagste peil in drie jaar en de jobcreatie versnelt. De Verenigde Staten creëerden vorige maand 243.000 banen. Dat is het hoogste aantal in negen maanden. De werkloosheidsgraad daalde onverwacht met 0,2 procentpunt tot 8,3 procent. Ook andere indicatoren van de Amerikaanse arbeidsmarkt evolueren gunstig. Zowel de industrie als de dienstensector creëren veel banen, de gemiddelde werkloosheidsduur daalt en de toename van het uurloon versnelt. Het sterke banenrapport is goed nieuws voor de Amerikaanse president Barack Obama.

Het Amerikaanse bedrijf Apple heeft voor de Duitse rechtbank twee patentzaken verloren van Motorola. Een eerste uitspraak besliste dat Motorola het recht heeft om de verkoop van bepaalde Apple-toestellen te verbieden, als die gebruik maken van een bepaald onderdeel van de iCloud-technologie, die zou gebaseerd zijn op een ontwikkeling van Motorola. Daarnaast werd bepaald dat nog een tweede mobiel patent van Motorola werd geschonden, waardoor een aantal modellen van de iPhone en iPad uit de Duitse online winkel van Apple diende te worden verwijderd. Apple lijkt het patent van Motorola niet te betwisten, maar gaat toch in beroep. Motorola zou immers weigeren om het patent onder redelijke voorwaarden in licentie te geven.

Luchtvaartmaatschappij Malev, gecontroleerd door de Hongaarse overheid, heeft zijn activiteiten stopgezet. Het bedrijf stapelde de schulden op en de overheid heeft de geldkraan dichtgedraaid. Malev had eerder bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. Lorant Limburger, topman van Malev, benadrukte in een mededeling weten dat de kasstromen van Malev onhoudbaar waren geworden nadat dienstverleners hun vertrouwen opzegden en de Europese Commissie verdere staatssteun heeft afgeblokt. De Hongaarse regering staat onder zware internationale druk om zijn overheidsfinanciën te saneren. De Europese Commissie had eerder bepaald dat Malev 390 miljoen dollar steun diende terug te storten aan de Hongaarse overheid.

Europese landen krijgen al het geld terug dat zij aan Griekenland hebben geleend. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, in een Nederlands televisie-interview gezegd. De noodsteun voor Griekenland is volgens Rehn van groot belang om een financiële catastrofe in het land te voorkomen. Eerder had Wouter Bos, gewezen Nederlands minister van financiën, nog gezegd dat het illusie was dat de Europese landen al het geld van Griekenland zouden terugkrijgen. Volgens Bos moeten de landen hun verliezen op de leningen snel nemen, om Griekenland te helpen bij het herstel van de economie.

De Nederlandse financiële sector wacht een derde crisis. Na de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis dreigt vastgoed de bedrijfstak te destabiliseren. Dat heeft Jan Sijbrand, de nieuwe directeur toezicht bij de Nederlandsche Bank (DNB) in een Nederlands kranteninterview gezegd. In Nederland staat 14 procent van de kantoren leeg. Volgens Sijbrand is vastgoed een groot probleem door het structurele overaanbod aan kantoren en winkelpanden. Er is bovendien minder behoefte aan vastgoed vanwege de nieuwe manier van werken en het internetwinkelen. Dat vastgoed is niet alleen een probleem voor de banken. Verzekeraars en pensioenfondsen hebben ook vele miljarden uitstaan in de markt van het commercieel vastgoed.

Tien ondernemingen zijn in de running voor de berging van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia voor de Italiaanse kust. Het gaat onder meer om de Nederlandse bergingsbedrijven Smit Salvage en Mammoet. De biedingen moeten begin maart binnen zijn. Aan het eind van die maand zal worden beslist welk bedrijf de klus mag klaren. Het gaat om een contract van miljoenen euro. Maar waarnemers waarschuwen voor de moeilijkheidsgraad van de klus. De omvang van het schip is immers ongezien. Het cruiseschip is 290 meter lang en 35 meter breed en ligt volledig op zijn zijkant. Aan boord van het schip bevindt zich bovendien ongeveer 45.000 ton staal.

Zwitserland heeft een formeel gerechtelijk onderzoek naar fraude bij de bank UBS geopend. De financiële instelling verloor 1,7 miljard euro door ongeoorloofde transacties van de trader Kweku Adoboli. Het vooronderzoek is afgesloten, waardoor er in het najaar een proces kan komen. In september werd in Groot-Brittannië en Zwitserland een vooronderzoek geopend naar de fraude in het Londense filiaal van de bank. Kweku Adoboli handelde in effecten en verloor het geld met een transactie waarvoor hij geen toestemming had. Hij werd half september aangehouden, maar pleit sindsdien onschuldig. Naast Adoboli zelf riskeren ook de toplui van de bank boetes of een verbod om nog bij een bank in Groot-Brittannië te werken.

Egypte heeft bij de Wereldbank om een lening gevraagd van 1 miljard dollar om de ontwikkeling van het land te ondersteunen. Dergelijke lening komt rechtstreeks in de begroting, in ruil voor hervormingen in het economische beleid en de instellingen. De Wereldbank zal nu onderhandelingen opstarten met vertegenwoordigers van de Egyptische regering om de details uit te werken. In juni had Egypte nog gezegd dat het niet van plan was bij de Wereldbank of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan te kloppen. In november veranderde de Egyptische regering van mening en sinds januari wordt er met het Internationaal Monetair Fonds gepraat. Daar hoopt de Egyptische regering op een bedrag van 3,2 miljard dollar.

De Grieken haalden sinds het begin van de schuldencrisis drie jaar geleden al 65 miljard euro weg bij de Griekse banken. Daarvan verhuisde 16 miljard euro op legale wijze naar banken in het buitenland. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Vénizélos bekend gemaakt. Volgens de minister staat bijna een derde van de 16 miljard euro in het buitenland bij banken in Groot-Brittannië en minder dan 10 procent bij Zwitserse banken. Evangelos Vénizélos kreeg in het parlement vragen over de herschikking van de Griekse schuld. Het land is daarover nog steeds aan het onderhandelen met zijn private schuldeisers.

De Japanse autoconstructeur Toyota heeft aangekondigd te verwachten dit jaar wereldwijd een recordaantal van 9,58 miljoen wagens te kunnen verkopen. De autobouwer hoopt de activiteiten in de groeilanden en de Verenigde Staten te stimuleren. De omstandigheden zaten vorig jaar niet mee voor Toyota. De aardbeving en tsunami die Japan in maart troffen, vertraagden de productie, net zoals de overstromingen in Thailand op het einde van de zomer. Daarnaast drukte de koersstijging van de yen de winstmarges. Uiteindelijk verkocht de groep slechts 7,95 miljoen voertuigen, inclusief de exemplaren van zijn dochters Daihatsu en Hino. Toyota verloor daardoor ook zijn status van grootste autobouwer ter wereld.

Het Japanse elektronicaconcern Panasonic voorspelt dat het in maart zijn boekjaar zal afsluiten met een nettoverlies van 780 miljard yen. Dat komt overeen met een verlies van. Daarmee zou het concern een recordverlies uit zijn geschiedenis laten optekenen. Dat is een gevolg van herstructureringskosten en verstoringen in de leveringen door de overstromingen in Thailand. Het verlies zou gevoelig zwaarder uitvallen dan de 420 miljard yen die het bedrijf drie maanden geleden vooropstelde. Panasonic verwacht operationeel nog een winst te boeken van 30 miljard yen, terwijl in oktober nog werd uitgegaan van 130 miljard yen. De omzet zou uitkomen op 8.000 miljard yen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home