Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 04, 2012

Paarden werden verschillende keren gedomesticeerd

Paarden zijn in de geschiedenis verschillende keren gedomesticeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Pavia in Italië aan de hand van genetisch materiaal van ruim tachtig paarden uit de hele wereld. Aan de hand van dat genetisch materiaal zijn wetenschappers in staat om terug te gaan tot de oermerrie die aan de basis stond van de huidige populatie tamme paarden. Omdat wilde en tamme paarden genetisch van elkaar verschillen, hoopten de onderzoekers de exacte periode van de domesticatie te kunnen bepalen.

De Italiaanse onderzoekers kwamen echter niet tot één oermerrie, maar vonden in totaal achttien clusters. Dat betekende dat er meerdere oermerries moesten zijn geweest en het paard dus verschillende keren is gedomesticeerd. Uit de analyse bleek ook dat oermerries ongeveer 140.00 jaar geleden moeten worden gesitueerd. Meerdere groepen mensen kwamen blijkbaar rond hetzelfde tijdstip op het idee om paarden te gaan houden en ze in te zetten voor transport, in gevechten en als voedselbron.

De wetenschappers stellen dat de resultaten aantonen hoe belangrijk het paard is geweest voor de menselijke ontwikkeling. De onderzoekers wijzen op de opvallende ouderdom van paarddomesticatie. Andere dieren, zoals de koe en het schaap, zijn pas 10.000 jaar geleden tam gemaakt. De eerste archeologische bewijzen van de domesticatie van het paard werd enkele jaren geleden gevonden op een site in Kazachstan, die gelinkt werd aan de voorhistorische Botai-cultuur en teruggaat tot ongeveer 3.500 jaar voor christus.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home