Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 06, 2012

Nieuwsoverzicht

De Japanse onderneming Mitsubishi Motors stopt eind dit jaar de productie van auto's in Europa. Dat betekent de sluiting van de Nederlandse fabriek NedCar in Born. Daardoor worden 1.500 banen geschrapt. Mitsubishi Motors zegt door het nadelige zakenklimaat gedwongen te zijn de productie te staken. NedCar, waar op dit ogenblik nog de Mitsubishi Colt wordt geproduceerd, is de grootste autofabriek van Nederland. De voorbije jaren is geprobeerd om nieuwe partijen te vinden voor de productie van auto's in Born, maar dat heeft tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Ook nu zou nog een overnemer worden gezocht, maar de vooruitzichten zijn weinig hoopvol. Mitsubishi is de eerste grote Japanse autofabrikant die zich terugtrekt uit Europa.

Ierland mag een groot deel van de opbrengsten van privatiseringen gebruiken om te investeren in de economie. Dat heeft de Ierse premier Enda Kenny bekend gemaakt. Eerder bepaalden toezichthouders van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank nog dat de opbrengsten moeten worden gebruikt om de Ierse staatsschuld te verkleinen. Volgens Kenny is dat standpunt nu veranderd. De trojka is het er volgens de Ierse premier mee eens dat een substantieel deel van de opbrengsten mag worden geïnvesteerd in de creatie van nieuwe werkgelegenheid. Ierland deed ruim één jaar geleden een beroep op noodsteun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds, in ruil voor economische hervormingen en privatiseringen.

De Spaanse economie krimpt dit jaar met ongeveer 1,5 procent. Dat voorspelt de Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos in een gesprek met de krant El País. Het eerste kwartaal van dit jaar valt volgens De Guindos nog slechter uit dan de laatste drie maanden van vorig jaar. Ook het tweede kwartaal zal volgens de Guindos een negatief resultaat opleveren. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de Spaanse economie met 0,3 procent ten opzichte van het kwartaal voordien. Dat was de eerste achteruitgang in twee jaar tijd. De economische inkrimping maakt het moeilijk voor de Spaanse regering om te voldoen aan de doelstelling om het overheidstekort dit jaar terug te dringen tot 4,4 procent van het bruto binnenlands product.

Spoorwegmaatschappij Thalys, uitbater van de hogesnelheidstrein, heeft het voorbije jaar afgesloten met een omzet van 470 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 8,4 procent tegenover het jaar voordien. Het aantal reizigers steeg met 3,1 procent tot 6,65 miljoen eenheden. Thalys plukt naar eigen zeggen nog steeds de vruchten van de versnelling drie jaar geleden van het traject richting Nederland. Met de vijfentwintig dagelijkse verbindingen blijft ook het traject Brussel-Parijs een vooruitgang van 3,1 procent boeken. Bovendien stelt Thalys vast dat ook vanuit de andere Belgische stations, vooral Antwerpen en Luik, een stijging met 7,6 procent op de verbinding naar Parijs wordt opgetekend. De stiptheid van de treinen steeg van 77,68 procent naar 87,45 procent.

Santander, de grootste bank van Spanje, heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 5,4 miljard euro. Dat betekent een daling met 35 procent tegenover het jaar voordien. Santander moest miljarden euro opzij zetten om de balans te saneren en kredieten in de vastgoedsector beter af te dekken. In het vierde kwartaal daalde de winst van 2,1 miljard euro tot 47 miljoen euro. Santander en andere Spaanse banken staan onder druk van de Spaanse regering om meer verliezen in de vastgoedsector te erkennen. Voor het eerst in de geschiedenis van de bank haalt Santander meer dan de helft van zijn winst uit Latijns-Amerika. Het voorbije jaar ging het aandeel van de bank vanwege de effecten van de eurozonecrisis al met een kwart omlaag.

De Zwitserse farmagroep Roche heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 9,5 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 7,9 miljard euro. De nettowinst lag daarmee 7 procent hoger dan het jaar voordien. De omzet nam met 10 procent af tot 42,5 miljard frank. Die daling kwam echter vooral door de nadelige ontwikkeling van de waarde van de frank ten opzichte van de dollar en de euro. Wanneer de wisselkoerseffecten worden geëlimineerd, klom de omzet met 1 procent. Roche-topman Severin Schwan is optimistisch over het nieuwe jaar. Hij wees daarbij op de zeventien producten in ontwikkeling die afgelopen jaar positieve testresultaten haalden.

Het verlies van het patent op de verkoop van de cholesterolremmer Lipitor weegt op de resultaten van Pfizer, de grootste farmagroep van de wereld. De inkomsten uit Lipitor, al jaren de belangrijkste blockbuster van Pfizer, daalden vorig jaar met een kwart tot iets minder dan 2 miljard dollar. In de Verenigde Staten kelderde de verkoop zelfs met 42 procent. Toch bleef de omzet van Pfizer vorig jaar met 67,4 miljard dollar zo goed als onveranderd in vergelijking met het jaar voordien. Ook de winst stagneert op 18,2 miljard dollar. Pfizer kondigde de voorbije maanden al diverse maatregelen aan om het verlies van Lipitor en ook van andere exclusiviteiten, zoals binnenkort op Viagra, op te vangen.

China mag geen uitvoerbeperkingen invoeren op negen grondstoffen om binnenlandse producenten te beschermen. Dat heeft de World Trade Organization (WTO) bepaald. Drie jaar geleden hadden de Verenigde Staten, de Europese Unie en Mexico klacht neergelegd tegen de Chinese uitvoerbeperkingen, die volgens hen een inbreuk pleegden op de internationale handelsregels. In juli van vorig jaar was China door de World Trade Organization al veroordeeld, maar was tegen die uitspraak in beroep gegaan. China had aangevoerd dat de exportbeperkingen noodzakelijk waren om het leefmilieu te beschermen. China wordt nu opgelegd om zijn exportregels in lijn te brengen met de verplichtingen van de World Trade Organization.

De landbouwgroep Case New Holland (CNH), dochter van het Italiaanse concern Fiat Industrial, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 13,8 miljard euro. Dat betekent een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien. De bedrijfswinst steeg met 65 procent hoger tot 1,12 miljard euro. Het bedrijf merkt op dat de vraag naar gespecialiseerde landbouwmachines bijna alle landen een groei heeft gekend, na een lichte terugval het jaar voordien. Door de toenemende vraag kende ook de capaciteitsbenutting van de meeste fabrieken een gevoelige stijgen. Dat deed het rendement nog sterker opveren dan de omzet. Tijdens het vierde kwartaal werden wel de gevolgen van de financiële crisis in Europa gevoeld, terwijl de vraag naar zware machines in Latijns-Amerika afnam.

De mediagroep France Economie Régions (FER) heeft samen met Hi-Media de noodlijdende Franse zakenkrant La Tribune overgenomen. De overname werd door de rechtbank van koophandel van Parijs. goedgekeurd. De combinatie neemt ook 50 personeelsleden over, waaronder 31 journalisten. Daardoor moeten 105 werknemers afvloeien. Ook 47 journalisten moeten vertrekken. Met de verkoop van de krant was slechts een bedrag van 150.000 euro gemoeid. La Tribune zal alleen nog op het internet beschikbaar zijn. Elke vrijdag komt er wel nog een gedrukt weekblad in tabloïdformaat op de markt. De nieuwe eigenaars houden het eerste jaar rekening met een verlies van 5 miljoen euro. Op termijn stellen ze een omzet van 8 miljoen euro tot 10 miljoen euro in het vooruitzicht.

Het Erasmus-uitwisselingsprogramma zal volgend jaar drie miljoen studenten in een ander Europees een academische opleidingen hebben laten volgen. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van het Erasmus-programma. De uitwisseling van studenten is volgens de Europese Commissie één van de grote succesverhalen van de Europese Unie. Steeds meer studenten, steeds meer onderwijsinstellingen en steeds meer landen zijn volgens de Europese Unie bij het project betrokken. Europa hoopt met de uitwisseling de arbeidsmobiliteit in Europa te verhogen. Er verhuizen nog te weinig werknemers van landen met hoge werkloosheid naar landen met te weinig arbeidskrachten.

De Amerikaanse marine wil tegen het begin van de zomer een grote drijvende legerbasis in het Midden-Oosten. Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post gemeld. Rechtstreekse aanleiding lijkt de groeiende spanning met Iran. De marine wil een oud oorlogsschip - de USS Ponce, dat na eenenveertig jaar dienst normaal uit dienst zou worden genomen - ontmantelen en ombouwen tot een moederschip, dat zou moeten dienen als een uitvalsbasis voor kleinere speedboten en voor de helikopters van de Navy Seals, de elitetroepen van de Amerikaanse marine. De basis zou geïnstalleerd worden in de Perzische Golf, in de buurt van de Straat van Hormoes. Volgens bronnen bij de marine moet de basis tegen het begin van de zomer naar de regio gestuurd worden.

Japan tekende vorig jaar een handelstekort op van 2.490 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 24,7 miljard euro. Het was de eerste keer in dertig jaar dat Japan een handelstekort diende te registreren. Het handelstekort heeft te maken met de verwoestende impact van de aardbeving in maart vorig jaar en met de sterke Japanse yen. De Japanse export zakte met 2,7 procent. Dat was vooral het gevolg van de dure yen, die de concurrentiekracht van het Japanse leven aanvreet. De invoer steeg vorig jaar dan weer met liefst 12 procent. Dat komt in de eerste plaats door de grotere invoer van energie en brandstof. Door de aardbeving en de tsunami maart vorig jaar liggen vijftig van de vierenvijftig Japanse kerncentrales stil.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft zijn deel op het merkenrecht van Senseo verkocht aan het Amerikaanse Sara Lee. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 170 miljoen euro. Philips en Sara Lee bezaten beiden 50 procent van de rechten op de naam Senseo. De twee bedrijven gaan nu een langdurige samenwerkingsovereenkomst aan tot het einde van het decennium. Philips blijft de apparaten maken en ontwikkelen. Philips zegt dan ook in het product te blijven investeren. Er wordt op gewezen dat er voor de consument niets verandert. Sara Lee en Philips werken al elf jaar samen in het kader van Senseo. De Amerikanen produceren de koffiepads, terwijl Philips het design, de productie en de distributie van het apparaat voor zijn rekening neemt.

Het gemiddeld inkomen van Italiaanse gezinnen lag, rekening houdend met de inflatie, twee jaar geleden 2,4 procent lager dan in het begin van de jaren negentig. Dat zegt de Italiaanse nationale bank. Tijdens de laatste drie jaar van het voorbije decennium werd er een kleine vooruitgang met 0,3 procent opgetekend, nadat de drie jaar voordien een daling met 3,4 procent was opgetekend. In absolute waarde bedroeg het gemiddelde inkomen twee jaar geleden 32.714 euro. Volgens de studie heeft de economische crisis geleid tot grotere armoede en ongelijkheid. De armoedegraad steeg met 1 procent naar 14,4 procent. Tien procent van de rijkste Italianen waren twee jaar geleden goed voor 45,9 procent van de nationale rijkdom, tegenover 44,3 procent wee jaar voordien.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home