Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 07, 2012

Nieuwsoverzicht

De Franse president Nicolas Sarkozy kan in zijn strijd om een nieuw mandaat de volgende maanden rekenen op de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft de Duitse kanselier in een dubbelinterview met de Franse president op de Duitse en Franse televisie gezegd. Sarkozy rekent op Merkels populariteit in Frankrijk om de achterstand op zijn socialistische rivaal François Hollande weg te werken. In de peilingen hinkt Sarkozy nog altijd gevoelig achterop bij zijn socialistische concurrent François Hollande, wat bij de Duitse regering tot zenuwachtigheid leidt. Sarkozy staat ideologisch immers dichter bij Merkel dan de Hollande, die bovendien met een aantal uitspraken over het Europese begrotingspact niet geneigd lijkt tot toenadering met Duitsland.

Nigel Doughty, de medeoprichter van de Britse private-equitygroep Doughty Hanson, is overleden. Hij werd dood aangetroffen in de gymzaal van zijn huis. Doughty (54), geboren in een arbeidersgezin in het centrum van Engeland, werkte zich op tot een gerespecteerd private-equityprofessional in de Londense City. Zijn carrière in de sector begon in de jaren tachtig, toen hij bij de bank Standard Chartered kennismaakte met Richard Hanson. Richard Hanson kennen. Samen richtten ze de Europese private-equityafdeling van de bank op. In het midden van de jaren negentig besliste het duo voor eigen rekening te gaan werken en werd Doughty Hanson opgericht. Het fonds richtte sinds de oprichting 23 miljard euro in ruim honderd bedrijven.

De Japanse sigarettenmaker Japan Tobacco verwacht dit jaar bijna 190 miljard yen winst te zullen maken. Dat komt overeen met een bedrag van 2,5 miljard dollar. Eerder was gewag gemaakt van een bedrag van 161 miljard yen. Het bedrijf zegt dat de verkoop zich ondanks de aardbeving in Japan beter hersteld heeft dan werd verwacht. Japan Tobacco introduceerde twee nieuwe soorten sigaretten om het markverlies te compenseren. Na de aardbeving was de fabriek van het concern beschadigd en ontstond er een tekort aan bepaalde merken, waardoor de concurrentie aan terrein kon winnen. In een verklaring verduidelijkt het bedrijf op een markaandeel te mikken van 60 procent tegen eind maart. Ook de verkoopsprognose ging omhoog met maar liefst 108 miljard verkochte sigaretten.

Boeing heeft bekend gemaakt dat er een constructiefout zit in het laatste type van het nieuwe Dreamliner-model. Boeing probeerde het wantrouwen te herstellen door te verzekeren dat ze het probleem met hun toestel opvolgen en de constructiefout geen invloed zal hebben op de productie. De Boeing Dreamliner is het eerste civiele vliegtuig dat met speciale materialen het brandstofverbruik probeert te beperken. De Dreamliner werd vorig jaar gelanceerd, drie jaar na de geplande datum. In januari werden er twee toestellen afgeleverd. Het is de vraag of het zal lukken om eind volgend jaar tien toestellen per maand te produceren, zoals was voorzien. De Dreamliner kende met achthonderd bestellingen wel een commercieel succes.

Mogelijk zijn meer dan achthonderd mensen slachtoffer geworden van de afluisterpraktijken van de Britse boulevardkrant News of the World. Dat heeft de Britse politie bekend gemaakt. De politie trof in documenten van privédetective Glenn Mulcaire de namen van 829 personen aan. De politie heeft 581 mogelijke slachtoffers op de hoogte gesteld, maar 231 anderen konden niet worden opgespoord en nog eens zeventien personen konden nog niet op de hoogte worden gesteld omdat het onderzoek nog gaande is. De Britse premier David Cameron heeft een commissie opgericht die onderzoek doet naar de ethiek binnen de Britse media. Het onderzoek werd ingesteld nadat aan het licht was gekomen dat News of the World voicemails van mobiele telefoons had gekraakt op zoek naar scoops.

De bonus van topman Peter Voser van Shell over het voorbije jaar bedraagt 3,5 miljoen euro. Dat is gebleken uit een melding bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Voser wil de helft van zijn bonus in aandelen uitgekeerd krijgen, waardoor de transactie gemeld moest worden aan de Amerikaanse autoriteiten. De volledige details over de bonussen worden pas bekend bij de publicatie van het jaarverslag van het olieconcern. De bonussen geven volgens een woordvoerder van het concern weer dat Shell de doelstellingen voor het voorbije jaar heeft gehaald of overschreden. Peter Voser was twee jaar geleden de best betaalde bestuurder van alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, met een bonus van 3,75 miljoen euro en een basissalaris van 6,75 miljoen euro.

De Griekse regering wil nog dit jaar 15.000 ambtenaren ontslaan. Dat heeft Dimitris Reppas, de Griekse minister voor hervormingen, aangekondigd. De vermindering van het ambtenarenapparaat zou één van de eisen zijn van de controleurs van de Europese Unie, het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens minister Reppas wordt het onder een nieuwe wet mogelijk om ambtenaren te ontslaan. Tot voor kort werden de banen nog beschermd, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Volgens Reppas is er echter geen sprake van lukrake ontslagen. De vermindering van de arbeidsplaatsen wordt volgens hem gekoppeld aan de herstructurering van diensten en organisaties bij elk ministerie.

De schuldenlast van Portugal is houdbaar en de situatie van het land is niet te vergelijken met die van Griekenland. Dat heeft de Portugese premier Pedro Passos Coelho bekend gemaakt. Volgens de premier is het Portugese schuldenprofiel eerder vergelijkbaar met dat van Ierland. De verhouding tussen de schulden en het bruto binnenlands product ligt in Portugal op 105 procent, in vergelijking met 160 procent in Griekenland. Op de financiële markten speelden de afgelopen weken zorgen op dat Portugal nieuwe financiële steun zal zoeken bij de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds. Eerder kreeg Portugal al een noodlening van 78 miljard euro.

Air France heeft ongeveer 20 procent van zijn vluchten schrappen omdat de piloten het werk neerlegden uit protest tegen een geplande maatregel van de Franse overheid om stakingen lastiger te maken. De Franse overheid heeft plannen in de maak dat stakingen minstens twee dagen vooraf moeten worden aangekondigd. Daardoor zouden maatschappijen hun dienstregeling beter kunnen plannen in het geval van een staking. De vakbonden vinden de plannen een inperking van het stakingsrecht. De Franse kamer van volksvertegenwoordigers heeft de plannen al goedgekeurd, maar het voorstel moet nog door de senaat worden behandeld. De werkonderbrekingen zouden verscheidene dagen aanslepen.

Europa is niet van plan terug te komen op de maatregel vanaf dit jaar ook de luchtvaart op te nemen in de handel van uitstootrechten. Dat heeft de Europese Commissie gezegd in een reactie op een aankondiging van de Chinese regering dat Chinese luchtvaartmaatschappijen de Europese taks niet mogen betalen. Met de emissiehandel wil Europa de uitstoot van koolstofdioxide in alle economische sectoren terugdringen. De bedrijven krijgen gratis rechten om een bepaalde hoeveelheid uit te stoten. Als ze meer nodig hebben, moeten ze de rechten kopen op de markt. Luchtvaartbedrijven krijgen 85 procent van hun uitstootrechten gratis, maar de rest moeten ze kopen. De regel geldt voor alle vliegtuigen die in Europa landen of opstijgen.

De Japanse autobouwer Mitsubishi is bereid om de fabriek van zijn filiaal NedCar in het Nederlandse Born voor een symbolisch euro van de hand doen indien daarmee de 1.500 jobs bij de vestiging gered kunnen worden. Dat heeft Osamu Masuko, chief executive van Mitsubishi, gezegd. Mitsubishi heeft aangekondigd dat de autoproductie in de fabriek in Born, in de omgeving van Maastricht, eind dit jaar wordt stopgezet. Het bedrijf haalt de slechte conjunctuur in Europa als reden aan. In Nederland hebben politici en vakbonden met ontzetting op het nieuws gereageerd. Om een sluiting van de fabriek te vermijden, zoeken Mitsubishi, de lokale autoriteiten, de directie van NedCar en de vakbonden een bedrijf dat de productie zou willen voortzetten voor andere autobouwers.

Een zwangere vrouw die aan boord was van de Costa Concordia, had enkele dagen na de scheepsramp een miskraam. Haar advocaten lieten weten dat ze van de maatschappij Costa Cruises een miljoen euro schadevergoeding eisen. De dertigjarige vrouw was vier maanden zwanger toen ze aan boord stapte van de Costa Concordia in de hoop een rustige cruise te beleven op de Middellandse Zee. Het schip leed echter kort na de afvaart schipbreuk voor de kust van Toscane. De vrouw raakte met een reddingssloep van boord, maar botste tegen de rotsen. Enkele dagen later kreeg ze een miskraam. Volgens de artsen is haar miskraam een gevolg van de stress bij de ramp met de Costa Concordia.

Metro International, de Zweedse uitgever van gratis kranten, heeft van het investeringsfonds Kinnevik Investment een overnamebod ontvangen. Kinnevik, de investeringsholding van de uitgeversfamilie Stenbeck, heeft een bod in contanten uitgebracht op de 53,4 procent van de aandelen Metro die nog niet in zijn bezit is. De totale waarde van het bod komt uit op ongeveer 1,15 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 131 miljoen euro. Metro geeft gratis kranten uit in tweeëntwintig landen. Metro werd twee jaar geleden opnieuw winstgevend dankzij een herstructurering en de herneming van de advertentiemarkt. Vorig jaar werd de nettowinst verachtvoudigd tot 31,5 miljoen euro. Het wereldwijde aantal lezers steeg jaar op jaar met 5 procent tot 17,6 miljoen eenheden.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) zal over het voorbije jaar een nettowinst van 8 miljard dollar realiseren. Dat hebben een aantal ingewijden gemeld tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dat betekent nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen een winst van 4,7 miljard euro werd gemeld. De recordwinst zou General Motors vooral te danken hebben aan een sterke groei in China en aan hogere winstmarges op de Noord-Amerikaanse markt, waar de autobouwer voor miljarden dollars kosten heeft gesnoeid en onlangs de prijzen kon optrekken. In Europa blijven de dochters Opel en Vauxhall wel nog altijd verlieslatend. Twee jaar geleden moest General Motors nog van het faillissement worden gered.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 124 miljoen euro staatsobligaties van noodlijdende overheden opgekocht. Dat is dubbel zoveel als de week voordien, maar gevoelig minder dan de miljarden euro's die de periode voordien werden gespendeerd. Sinds mei twee jaar geleden, toen de instelling begon met het inkopen van crisispapier, is al voor meer dan 219 miljard euro ingeslagen. De Europese Centrale Bank maakt niet bekend van welke landen schuldpapieren wordt gekocht. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat het vooral gaat om obligaties van Italië en Spanje. Maar vorige week piekte de Portugese tienjaarsrente en dus wordt aangenomen dat de Europese Centrale Bank ter hulp is gekomen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home