Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 06, 2011

Ontbossing Amazone-gebied in Brazilië opnieuw versneld

De ontbossing van het Amazone-gebied in Brazilië is opnieuw versneld. Dat blijkt uit een rapport van het National Institute for Space Research. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de maand juni 312 vierkante kilometer tropisch woudgebied werd vernield. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover de maand voordien. In mei was 268 vierkanten kilometer woudgebied verdwenen, maar in april werd een vernieling van 477 vierkante kilometer opgetekend.

Het verdwijnen van tropische woudgebieden tijdens de maand april was echter grotendeels te wijten aan de Braziliaanse staat Mato Grosso, die een belangrijk landbouwgebied vormt. Daar verdween meer dan 400 vierkante kilometer. Op de klimaattop in Kopenhagen twee jaar geleden had Brazilië beloofd om de ontbossing van het Amazone-gebied tegen het einde van het decennium met 80 procent terug te dringen.

Brazilië telt 5,3 miljoen vierkante kilometer jungle en bosgebieden, waarvan het grootste gedeelte in het Amazone-bekken. Slechts een oppervlakte van 1,7 miljoen kilometer geniet staatsbescherming. De rest van het gebied is in privébezit of heeft geen duidelijke eigenaar. De massale ontbossing heeft van Brazilië één van de grootste producenten van broeikasgassen ter wereld gemaakt. Zeven jaar geleden bereikte de ontbossing er een piek van 27.000 vierkante kilometer.

Het voorbije jaar was dat teruggevallen tot 6.500 vierkante kilometer, dankzij het satellietsysteem, waardoor op dagelijkse basis nieuwe gegevens over de ontbossing kunnen worden verzameld. Het systeem kan echter slechts oppervlaktes van minstens 25 hectaren detecteren.

Labels: , ,

Meerderheid Aziatische bedrijven houdt rekening met crisissituatie

Een meerderheid van de bedrijven in de regio Asia-Pacific verwacht in de loop van volgend jaar met een crisis geconfronteerd te worden. Dat is de conclusie van een enquête van het adviesbureau Burson-Marsteller bij bedrijven in China, India, Indonesië, Japan en Zuid-Korea. Daarbij wordt opgemerkt dat 67 procent van de correspondenten aangeeft in het verleden met een zakelijke crisis - zoals logistieke problemen, natuurrampen of negatieve mediaberichtgeving - te zijn geconfronteerd. Volgens 53 procent zijn dergelijke incidenten ook de volgende twaalf maanden niet ondenkbaar.

Volgens 40 procent van de ondervraagden vormt productveiligheid de grootste bedreiging voor de reputatie, gevolgd door online en digitale veiligheidsproblemen (35 procent). Er wordt aan toegevoegd dat 64 procent van de ondervraagde bedrijven over een plan voor crisismanagement beschikt, maar 58 procent geeft wel toe daarin lacunes te ontwaren. Ook wordt opgemerkt dat 75 procent slechts een crisisplan heeft opgesteld na eerder met problemen geconfronteerd te zijn geweest.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 81 procent van de respondenten van mening is dat nieuwe media steeds belangrijker wordt voor reputatievorming in crisisperiodes. Volgens 70 procent hebben nieuwe media de reputatie van bedrijven meer aan risico's blootgesteld. Volgens 66 procent hebben nieuwe media het crisisbeheer ook duurder gemaakt, maar anderzijds geeft 58 procent aan dat dezelfde platformen het ook gemakkelijker hebben gemaakt om na een probleemsituatie te herstellen, dankzij de mogelijkheid om informatie te verspreiden en belanghebbenden te engageren.

Labels: ,

Russische toeleverancier Cern doet deuren dicht

Het Russische bedrijf Bogoroditsk Techno-Chemical, leverancier van kristallen voor de deeltjesversneller van de European Organization for Nuclear Research (Cern) in Génève, is failliet verklaard. Critici stellen zich de vraag waarom de Russische overheid geen reddingsoperatie heeft opgezet voor het unieke bedrijf, ondanks de oproep van president Dmitry Medvedev om de Russische economie te moderniseren. De fabriek, gelegen in de regio Tula in Centraal-Rusland, produceerde 80.000 kristallen om de energie van de deeltjes in de Large Hadron Collider te meten.

"Het bedrijf heeft een schuldenlast van 10 miljoen dollar opgebouwd door een gebrek aan orders," merkt de Russische krant Izvestia op. "Inmiddels zijn de meeste werknemers al ontslagen en ook de toevoer van water en elektriciteit is afgesloten. In september werd de fabriek door een regionaal arbitragehof bankroet verklaard. Sindsdien hebben werknemers bij de Russische overheid tevergeefs om hulp gevraagd. Door het verdwijnen van Bogoroditsk, zal de kristalproductie worden gedomineerd door een bedrijf uit Shanghai.

"Nadat het Cern-contract was afgelopen, investeerde het bedrijf in de productie van zonnepanelen, maar de vraag bleef beneden de verwachting, waardoor de schuldeisers niet meer konden worden betaald," meldt het persbureau AFP. "Men slaagde er ook niet in andere investeerders aan te trekken. Bovendien zou de Russische regering teruggekomen zijn op de beslissing om deel te nemen aan de
Europese Facility for Antiproton and Ion Research (Fair), wat het bedrijf zou toegelaten hebben om kristallen te leveren voor een nieuwe site die in Duitsland wordt gebouwd.

Labels: , , ,

Oezbekistan blokkeert mobiel internet tijdens universiteitsexamens

Mobiele operatoren in Oezbekistan hebben tijdens de periode van toegangsexamens voor de universiteit het internet en messaging-diensten geblokkeerd. De maatregel moest volgens het webmagazine Gazeta.uz fraude bij de examens helpen bestrijden. Gedurende vier uur zouden vijf nationale mobiele operatoren het internet en het versturen van berichten en beelden onmogelijk hebben gemaakt, waarbij officieel gewag werd gemaakt van dringende onderhoudswerkzaamheden aan de telecommunicatie-netwerken.

Volgens Gazeta.uz werden voice-diensten door de maatregel niet getroffen. Door de beperkingen werden het mobiele telefoonverkeer van in totaal negentien miljoen gebruikers in Oezbekistan verstoord. "Op de dag van de toelatingsexamens worden door de mobiele operatoren elk jaar een aantal bijkomende diensten geblokkeerd," aldus Gazeta.uz. "De overheid zegt te vrezen dat studenten mobiel internet en text-messaging zouden proberen om bedrog te plegen bij het afleggen van examens."

De politiediensten zouden de studenten ook gecontroleerd hebben op mobiele telefoons en spiekbriefjes vooraleer ze tot het examengebouw werden toegelaten. Oezbekistan is een gewezen Sovjet-republiek. Met een bevolking van 28 miljoen mensen is Oezbekistan het meestbevolkte land van Centraal-Azië. In het Oezbeekse parlement werd onlangs ook een harde aanpak aangekondigd van subversieve elementen die volgens de overheid een informatie-oorlog hebben opgestart tegenover het land.

Labels: , ,

Technologieën ontzilting moeten worden verfijnd

De ontzilting van zeewater moet een belangrijke rol krijgen in het bestrijden van het wereldwijde tekort aan drinkbaar water, nadat het behoud, hergebruik en andere methodes zijn uitgeput. Dat is de conclusie van een rapport van de Yale University. De verwerkingsmogelijkheden van de filterinstallaties moet daarvoor volgens de onderzoekers echter kunnen worden opgedreven. In plaats van de capaciteit van de huidige filterinstallaties efficiënter proberen te maken, moeten er volgens hen nieuwe materialen en nieuwe procedures worden ontwikkeld.

"De oceanen vormen een vrijwel onuitputbare bron van water, maar het ontzilten is bijzonder duur en energie-intensief," merkt onderzoeksleider Menachem Elimelech, professor milieutechnologie aan de Yale University, op in het magazine Science. Ontzilting gebeurt vooral met omgekeerde osmose, waarbij zeewater door een membraan wordt gestuwd, waardoor het zout wordt weggefilterd. Om de efficiëntie te verhogen, wordt vooral getracht de capaciteit van de membraan op te drijven, maar volgens Emimelech is daarbij een energie-niveau nodig dat zijn grenzen bereikt.

In plaats daarvan zal volgens Elimelech aandacht moeten worden besteed aan de fases die de omgekeerde osmose voorafgaan of opvolgen. Daarbij wordt erop gewezen dat de membranen worden geconfronteerd met de afzetting van allerlei organisch materiaal, dat moet vermeden worden door de toevoeging van chemische producten voor het stadium van het filteren. Een membraan die niet gevoelig is voor afzetting, zou die voorafgaande behandeling volgens Elimelech overbodig maken. Hetzelfde geldt voor het uitfilteren van stoffen die schadelijk zijn voor de landbouw.

Elimelech merkt op dat daarvoor weliswaar nieuwe membraan-systemen moeten worden ontwikkeld, maar dat is volgens hem de weg die moet worden gevolgd om de ontzilting verder te ontwikkelen. "Het probleem van het watertekort zal alleen maar acuter worden," aldus Elimelech. "We moeten klaar staan om dat probleem met een verbeterde en duurzame technologie aan te pakken." De wetenschapper waarschuwt wel dat ontzilting als laatste middel mag worden ingezet om drinkbaar water te creëren. Ook moet de impact van ontzilting op de maritieme natuur worden onderzocht.

Labels: ,

Kracht van het geheugen wordt fel overschat

Een groot gedeelte van de bevolking hecht aan het geheugen meer kracht, betrouwbaarheid en objectiviteit dan in realiteit het geval is. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de University of Illinois. Opgemerkt wordt dat nagenoeg de helft van de respondenten van mening is dat ervaringen die in het geheugen zijn opgeslagen, niet meer wijzigen. Bovendien gaf 40 procent aan dat de verklaring van één betrouwbare getuige voldoende is om iemand voor de misdrijf te veroordelen.

"Die overtuigingen worden echter niet ondersteund door onderzoek, dat aantoont dat het geheugen onbetrouwbaar kan zijn en zelfs gemanipuleerd kan worden," stipt onderzoeksleider Christopher Chabris aan. "Zelfs getuigen die overtuigd zijn van hun ervaringen, blijken het in 30 procent van de gevallen mis te hebben. De tekortkomingen van het geheugen zijn in de wetenschappelijke literatuur veelvuldig omschreven, maar toch blijven de intuïtieve percepties over het krachtige geheugen overeind."

Twee op drie ondervraagden bestempelt het menselijk geheugen als een videocamera die gedetailleerde informatie opslaat om later bekeken te kunnen worden. "Deze misvattingen kunnen een verklaring zijn waarom zoveel mensen ervan overtuigd zijn dat politici die zich een aantal gebeurtenissen op een verkeerde manier herinneren, bewust liegen," merkt Chabris op. "De resultaten van het onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben in een brede waaier van disciplines, onder meer in het gerechtelijk domein."

Labels:

Koude Oorlog is vervangen door een Code Oorlog

De Koude Oorlog is vervangen door een Code Oorlog. Dat heeft de Amerikaanse beveiligingsexpert Cofer Black gezegd tijdens een congres over computerbeveiliging in Las Vegas. Terroristische organisaties zoals Al-Qaeda zullen volgens Cofer Black, die meer dan een kwarteeuw voor het Central Intelligence Agency (CIA) heeft gewerkt, terugvallen op gemakkelijk hanteerbare strategieën en daarvoor van de cyberwereld gebruik zullen maken.

"Na de Koude Oorlog en de strijd tegen het terrorisme, is de wereld volgens Cofer Black in het tijdperk van de Code Oorlog terecht gekomen," stipt het persbureau AFP aan. "Het wordt volgens Cofer een opdracht van de computerexperts om een verdediging tegen die aanvallen op te trekken en de schuldigen te ontmaskeren." Verwezen wordt onder meer naar virtuele aanvallen tegenover onder meer de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en allerlei defensiebedrijven.

Volgens het beveiligingsbedrijf McAfee heeft de georchestreerde aanval Shady Rat de voorbije jaar minstens tweeënzeventig slachtoffers gemaakt in veertien landen. "Op basis van de omvang en impact van de aanval en het feit dat niet alleen gemikt werd op economische voordelen, maar ook op het raken van politieke en militaire doelwitten, moet worden geconcludeerd dat er een natie achter Shady Rat schuil gaat," aldus McAfee, dat er wel aan toevoegt niemand met de vinger te kunnen wijzen.

James Lewis, specialist cybersecurity bij het Center for Strategic and International Studies, stelt echter dat er technische weliswaar geen sluitend bewijs kan worden gegeven, maar zou toch veel in de richting van China wijzen.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Duitse krantenconcern Axel Springer, bekend van de kranten Die Welt en Bild, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 288,7 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 10,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11,8 procent tot 1,53 miljard euro. De groei was vooral te danken aan de toename van de advertentie-inkomsten. De omzet uit reclame steeg met 18,6 procent tot 762,3 miljoen euro. In de online divisie werd een groei met 30 procent opgetekend tot 435 miljoen euro. Die activiteit heeft inmiddels een aandeel van 28 procent in de omzet van het concern opgebouwd. Axel Springer, de grootste krantenuitgever van Europa, is actief in vijfendertig landen en geeft meer dan 240 kranten en tijdschriften uit.


De Britse regering wil een gedeelte van de nucleaire opwerkingsfabriek bij Sellafield sluiten omdat die niet meer rendabel is. Bij de betrokken afdeling werken ongeveer achthonderd mensen. De vakbonden zijn hebben verontwaardigd gereageerd op de maatregel, temeer omdat ze vooraf niet over de plannen werden geraadpleegd. Het gaat om een fabriek waar plutonium wordt gerecycled en verkocht aan Japan. Door het kernongeval met de centrale van Fukushima is de vraag uit Japan echter teruggelopen. De mensen die door de maatregel hun baan kwijt raken, kunnen mogelijk elders in het Sellafield-complex aan de slag. Garanties konden daarover echter niet worden gegeven.


De Nederlandse bank ABN AMRO heeft aan de klanten van zijn privatebankingdivisie een brief gestuurd met het aanbod gratis over te stappen naar een concurrent. Dat opmerkelijke aanbod doet de bank op last van de Europese Commissie. De Nederlandse bank moet van de Europese Unie een aantal maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat er geen oneigenlijk concurrentievoordeel wordt gehaald uit de steun van de Nederlandse staat. De bank is onder meer verplicht de volgende twee maanden alle kosten te betalen die met overstappen gepaard gaan. Die belopen voor vermogende klanten in de regel enkele honderden euro’s. ABN AMRO mag ook niet stunten met spaartarieven en geen overnames doen. Concurrenten verwachten echter geen grote uittocht van ABN-klanten.


Het Brits-Nederlands olieconcern Shell is aansprakelijk voor twee lekkages in Nigeria drie jaar geleden. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bekend gemaakt rond een geding voor een Britse rechtbank. Verwacht wordt dat de rechtszaak, die draait rond lekkages in het dorp Bodo in de Niger-delta, nog enkele maanden kan duren. De woordvoerder dat de lekkages onder de operationele verantwoordelijkheid van Shell vallen. Het concern is volgens de woordvoerder verantwoordelijk voor onder meer menselijke fouten en schade door roestende pijpleidingen. Shell zal de schade compenseren, maar een bedrag kon nog niet worden bekend gemaakt. De zaak zou geen impact hebben op een lopend geding in Den Haag van Milieudefensie en Nigeriaanse boeren tegen Shell.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 638 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 13,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 10 procent tot 7 miljard dollar. Dat is het sterkste groeitempo in bijna vier jaar tijd. De winst kon naar eigen zeggen worden opgeschroefd door de stijgende advertentie-inkomsten. Dat was naar eigen zeggen onder meer te danken aan evenementen zoals het huwelijk van de Britse prins William met Kate Middleton en de finale van de universitaire basketbalkampioenschappen in de Verenigde Staten. Filmdivisie Warner Bros profiteerde van het succes van de film The Hangover Part.


De Zweedse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 5,3 procent gekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de groei 1 procent. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd een groei met 6,4 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar en 0,8 procent tegenover het kwartaal voordien. Volgens een aantal analisten zullen deze cijfers de Riksbank, de centrale bank van Zweden, aanzetten om in de maand september de rentevoeten op te trekken. Er wordt gesteld dat er zich op de internationale markten weliswaar zwarte wolken opstapelen, maar op het thuisfront alles naar wens verloopt.


Tijdens de maand juni werd in de eurozone een werkloosheidsgraad van 9,9 procent opgetekend. Daarmee werd een status-quo opgetekend tegenover de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Tijdens de maand juni vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad in de eurozone nog 10,2 procent. In de hele Europese Unie bleef de werkloosheidsgraad eveneens stabiel op 9,4 procent. In juni vorig jaar werd een werkloosheid van 9,7 procent opgetekend. Volgens Eurostat telde de Europese Unie in mei 22,5 miljoen werklozen, waaronder 15,6 miljoen in de eurozone. De Europese Unie telde tijdens de maand juni 38.000 werklozen, maar in de eurozone werd een groei met 18.000 eenheden opgemerkt.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,5 miljard dollar. Dat betekent een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 19 procent tot 39,4 miljard dollar. Voor het eerst sinds lang was de autogroep in alle regio's winstgevend. Ook de Europese divisie, die al jaren de miljardenverliezen opstapelt, boekte 100 miljoen dollar winst. General Motors verkocht tijdens het tweede kwartaal 2,3 miljoen exemplaren. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bovendien verhoogde het bedrijf zijn verkoopprijzen, wat een bedrag van 1 miljard dollar extra inkomsten opleverde.


Kraft Foods gaat het grootste deel van zijn Amerikaanse activiteiten afsplitsen van de rest van de groep. In totaal gaat het om activiteiten met een omzet van 16 miljard dollar. De voedingsgroep denkt door de opsplitsing sterker te kunnen groeien en hogere winstmarges te kunnen realiseren. De nieuwe vennootschap zou de Amerikaanse dranken, kaas en bereide maaltijden omvatten, samen met andere voedingsproducten, maar zonder de snacks en foodservices. De andere activiteiten zouden bestaan uit het huidige Kraft Foods Europe, de groeimarkten en in Noord-Amerika zowel de snacks als de confectiemerken. Die activiteiten zouden een omzet van 32 miljard omzet vertegenwoordigen. De splitsing zou voor het einde van volgend jaar doorgevoerd worden.


Deutsche Telekom heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,5 miljard euro. Dat betekent een daling met 6,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 26,7 procent terug tot 348 miljoen euro. De terugval was onder meer te wijten aan 600 miljoen euro provisies die werden aangelegd voor een herstructurering die vooral Duitsland zou treffen. Het Duitse concern wordt al langere tijd geconfronteerd met een toegenomen concurrentie en een strengere regulering van de telecommarkt. Onder meer heeft het concern problemen in Zuidoost-Europa, waar Deutsche Telekom een belang heeft in het Griekse Hellenic Telecommunications Organization. Op de Duitse thuismarkt bleef de winst nagenoeg stabiel.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 24,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de bankactiviteiten werd een terugval met bijna 20 procent opgetekend tot 1,3 miljard euro. Bij de verzekeringsdivisie werd echter een stijging met 18 miljoen euro naar 673 miljoen euro opgetekend. Volgens Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING Groep, zijn de economische omgeving en de toestand op de financiële markten nog steeds onzeker. ING blijft volgens hem daarom scherp letten op de kosten. Er wordt geen interimdividend uitgekeerd.


De Nederlandse verzekeringsgroep Delta Lloyd Groep heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 2,9 miljard euro premie-inkomsten gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de cijfers werd geen rekening gehouden met de resultaten op de Duitse markt, aangezien het concern zich volledig uit Duitsland wil terugtrekken. De operationele winst steeg met 28 procent tot 213 miljoen euro. Niek Hoek, topman van Delta Lloyd, merkte op dat de verzekeringsgroep verder blijft werken aan kostenbeheersing. Oorspronkelijk was voorzien dat de operationele kosten volgend jaar tot maximaal 850 miljoen euro zouden moeten worden teruggebracht. Die doelstelling zal volgens Hoek eerder gerealiseerd kunnen worden.


Sergio Marchionne (59), topman van de autobouwers Fiat en Chrysler, gaat over vier of vijf jaar met pensioen. Dat heeft Marchionne zelf bekend gemaakt. Een opvolger heeft Marchionne naar eigen zeggen nog niet op het oog, maar hij gaf wel aan er altijd vanuit gegaan te zijn dat die persoon binnen het bedrijf gevonden zou worden. Marchionne maakte zich ook sterk dat zijn vertrek de toekomst van de twee autobouwers niet in het gedrang zal brengen. De combinatie Fiat-Chrysler zal volgens de topman tegen dat tijdstip minstens tot de zes grootste autogroepen van de wereld zou behoren. Hoe de alliantie daarna zou evolueren, hangt volgens Marchionne af van zijn opvolger.


De Britse bankgroep Northern Rock heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van 78,8 miljoen pond. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 140 miljoen pond. Northern Rock gaf verder aan dat er verder wordt gewerkt aan plannen om de bank eventueel terug te verkopen aan de privésector. Northern Rock moest drie jaar geleden genationaliseerd worden om te vermijden dat de bank door de gevolgen van de financiële crisis zou instorten. De Britse overheid injecteerde toen een bedrag van 1,4 miljard pond in de bank. Dat belang is op dit ogenblik nog 1,1 miljard pond waard. Bij de potentiële overnemers voor de bank circuleren de namen van de investeringsmaatschappijen JC Flowers en Virgin Money van zakenman Richard Branson.


Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), de producent van de BlackBerry-smartphones, heeft vijf nieuwe modellen gelanceerd. Het was al een jaar geleden dat het Canadese bedrijf nog nieuwe apparaten op de markt had gebracht. Twee van de nieuwe toestellen werken exclusief met een aanraakscherm, wat Research In Motion lange tijd heeft afgehouden. Door het succes van concurrenten iPhone en Android werd het Canadese bedrijf echter verplicht om zijn visie bij te stellen. Research In Motion hoopt met de nieuwe toestellen de daling van het marktaandeel te kunnen stopzetten. Op dit ogenblik heeft het bedrijf op de Amerikaanse markt nog een aandeel van 12 procent.


Meer Nieuws

Friday, August 05, 2011

Reclamebureaus moeten gaan voor geïntegreerde aanpak

Reclamebureaus zullen hun centrale rol in marketing blijven behouden, maar moeten een meer geïntegreerde invalshoek hanteren om de dienstverlening aan de adverteerders te optimaliseren. Dat is de conclusie van een enquête van de bureaus Horn Group en Kelton Research bij marketing-verantwoordelijken uit het bedrijfsleven. Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de marketeers van mening is dat reclamebureaus partners moeten zijn in plaats van verkopers. Volgens 70 procent is er ook in de praktijk sprake van een partnership-relatie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 72 procent van de ondervraagden van mening is dat reclamebureaus belangrijker zullen worden. Wel geeft 70 procent aan in de toekomst wellicht met een kleiner aantal bureaus te zullen werken. Daarbij wordt onder meer gezegd dat er minder tijd is om met verschillende reclamebureaus projecten op te zetten (49 procent), maar ook wordt gewag gemaakt van kleinere budgetten (48 procent), het opbouwen van betere relaties (26 procent) en een gebrek aan ruimte om te experimenteren (21 procent).

De onderzoekers stelden echter vast dat 60 procent van de marketeers moeilijkheden heeft ondervonden om een reclamebureau te vinden dat al zijn behoeften kan invullen, terwijl 58 procent er de voorkeur zou aan geven dat zijn bureau een meer geïntegreerde aanpak zou hanteren. Wel geeft 55 procent toe dat de problemen vaak te wijten zijn aan een gebrek aan coördinatie in het eigen bedrijf. Volgens 88 procent werken reclamebureaus echter het meest efficiënt op individuele projecten en 62 procent zegt ontevreden te zijn over de inspanningen om een geïntegreerde aanpak te creëren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 68 procent een voorkeur heeft voor een samenwerking met kleinere reclamebureaus, terwijl 63 procent er de voorkeur aan geeft specialisten in te huren in plaats van de complete portfolio van activiteiten toe te vertrouwen aan één grote groep.

Labels:

April tekent nieuw Amerikaans tornado-record

De maand april heeft in de Verenigde Staten voor een nieuw tornado-record gezorgd. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse Storm Prediction Center. In totaal werden tijdens de maand in de Verenigde Staten 753 twisters opgetekend, met inbegrip van de Dixie Outbreak, die tijdens de laatste week van april in het zuiden en midwesten van het land aan meer dan driehonderd mensen het leven heeft gekost. In totaal zijn dit jaar in de Verenigde Staten al 546 mensen bij tornado's om het leven gekomen.

"De definitieve dodentol moet nog worden opgesteld, maar de Dixie Outbreak heeft eind april een nieuw dagrecord gevestigd sinds het begin van de jaren vijftig," merkt het persbureau Associated Press op. "Op dit ogenblik werden al minstens 313 doden geteld. Dat is meer dan de gevolgen van een tornado begin april 1974, die aan 310 mensen het leven heeft gekost. Er wordt aan toegevoegd dat de balans van de Dixie Outbreak bovendien nog verder kan oplopen."

"Het vorige recordaantal twisters werd in mei acht jaar geleden opgetekend," merkt Associated Press nog op. "Toen werden 543 tornado's geregistreerd." De oorzaak van de stormen waren een combinatie van een actief weerpatroon in alle Amerikaanse staten, de activiteit van La Nina in de Stille Oceaan, ongewoon warme oceaantemperaturen in de Golf van Mexico en de hogere vochtigheidsgraad in de atmosfeer door de klimaatverandering."

Voorlopig staat het lopende jaar op de vierde plaats in de geschiedenis van Amerikaanse tornado-mortaliteit. Het absolute record staat nog altijd op naam van het jaar 1925, toen 794 doden moesten worden geborgen.

Labels: ,

Uitgeverij Time zet hele portfolio op tablet

De Amerikaanse magazine-uitgever Time zal tegen het einde van dit jaar al zijn éénentwintig titels op tablet-computer aanbieden. Op dit biedt de uitgever al tablet-versies aan van zijn nieuwsmagazine Time en van de bladen Sports Illustrated, People en Fortune. Andere titels uit de portfolio van de uitgever, dochter van het mediaconcern Time Warner, zijn onder meer InStyle, Real Simple en Entertainment Weekly.

"Volgend jaar zullen ongetwijfeld veel meer consumenten gebruik maken van tablets," merkt Maurice Edelson, vice-president van Time, op. "Dat zal een stimulans betekenen voor de vraag naar content en ook de interesse van de adverteerders opdrijven. Door de totale portfolio van Time op tablets aan te bieden, kan er voor de adverteerder een belangrijk nieuw digitaal bereik worden gecreëerd." De digitale magazines en andere content-toepassingen van Time zijn volgens de uitgever meer dan elf miljoen keer gedownload.

Time geeft nog mee dat de klanten van de gedrukte magazines gratis de mogelijkheid zullen krijgen om hun abonnement met een digitale versie uit te breiden. Ook werd bekend gemaakt dat met de Amerikaanse boekhandel Barnes & Nobles een akkoord werd bereikt om digitale abonnementen en eenmalige exemplaren van de magazines Fortune, People, Sports Illustrated en Time te koop aan te bieden voor de e-reader Nook Color.

Labels: , , ,

Zoekmachines moeten meer verbeelding gebruiken

De internationale academische gemeenschap en internet-specialisten moeten een gedurfder invalshoek hanteren bij het structureren van de manier waarop gebruikers online informatie zoeken en vinden. Dat zegt Oren Etzioni, computerwetenschappen aan de University of Washington. Er moet volgens Etzioni letterlijk buiten de zoekbox worden gekeken. Hij voegt er aan toe dat een opvallend gebrek aan ambitie en verbeelding een belangrijk rem vormt op de vooruitgang.

"De grote zoekmachines hebben veel intelligente mensen in dienst," merkt Etzioni op tegenover het webmagazine Physorg.com. "Maar ondanks al dat talent en de beschikbare technologische middelen heerst er een gebrek aan ambitie." Etzioni geeft toe dat zijn uitspraken bedoeld zijn als een uitdaging voor de sector om verder te denken dan het heden. Volgens de wetenschapper moet de gebruiker in de toekomst aan de computer een gewone gesproken vraag kunnen stellen, waarop de zoekmachine het geschikte antwoord zou moeten opzoeken.

Etzioni wijst erop dat het experiment met de Watson-supercomputer van IBM aangetoond heeft tot wat de technologie in staat kan zijn. Ook de mogelijkheden voor intelligente zoekoperaties nemen volgens de wetenschapper toe. Hij voegt er aan toe dat de groeiende populariteit van het mobiele internet het steeds moeilijker zal maken om het huidige zoekmachine-systeem met ingetikte sleutelwoorden en lange lijsten links met antwoorden te handhaven.

"Het publiek zal in de toekomst intelligentere zoektechnologieën eisen en een meer gestroomlijnd systeem van vraag en antwoord wensen," voert Etzioni nog aan. In plaats van te zoeken naar tekstcombinaties zouden zoekmachines er in de toekomst volgens Etzioni moeten op gericht zijn om basisgegevens - personen, locaties, voorwerpen - te identificeren en de onderlinge relaties te herkennen." Etzioni is hoofd van het Turing Center aan de University of Washington, waar een open source ReVerb werd ontwikkeld dat informatie op het weg gebruikt om verbanden te leggen.

Labels: , , ,

Arabische lingeriewinkels moeten omschakelen op vrouwelijk personeel

Lingeriewinkels krijgen in Saudi-Arabië nog zes maanden om hun mannelijk personeel te vervangen. Anders zullen de winkels een verbod krijgen om nog langer open te blijven. Dat heeft de Saudische regering gezegd. De winkels zeggen echter dat de vervanging voor personeelsproblemen zal zorgen, klanten zal doen afhaken en de winst zal uithollen. De winkels kregen al eerder de opdracht vrouwelijk verkoopspersoneel in te schakelen, maar daar wordt volgens het webmagazine Arabian Business slechts marginaal op ingegaan.

"In Saudi-Arabië moeten vrouwen hun intieme kledij nog altijd bij mannelijk verkoopspersoneel aangschaffen, ondanks vele petities en twee decreten van de overheid die de winkels verplichten om vrouwelijk personeel aan te werven," schrijft Arabian Business. "Het Saudische ministerie heeft er nu mee gedreigd om alle winkels te sluiten die over zes maanden al hun mannelijk personeel nog niet hebben vervangen."

"Het is onmogelijk om de plannen in het gestelde tijdsbestek uit te voeren," merken de winkeliers op. "Het vrouwelijk personeel moet immers van nul worden opgeleid." Er wordt aan toegevoegd dat vrouwen in Saudi-Arabië niet kunnen werken in openbare plaatsen waar ze contact hebben met mannen. Winkels die vrouwelijk personeel aanwerven, moeten niet alleen investeren in een opleiding, maar ook hun uitstalramen ondoorzichtig maken en mannelijke bewakingsagenten inhuren om te beletten dat mannen de winkels zouden kunnen betreden.

Nayomi, één van de grootste lingeriemerken van Saudi-Arabië, zegt de veranderingen doorgevoerd te hebben nadat de overheid zeven jaar geleden de eerste richtlijnen heeft uitgevaardigd. Een woordvoerder merkt echter op dat de omschakeling voor heel wat problemen heeft gezorgd en de keten grote verliezen heeft gekost, onder meer het verlies aan mannelijke klanten, de kosten van beveiliging, de terughoudendheid van consumenten om winkels met ondoorzichtige uitstalramen binnen te gaan en de weigering van vrouwelijk personeel om avondshifts te doen.

Een woordvoerder van het lingeriemerk La Senza zegt echter voorstander te zijn van de omschakeling. "Overal in de wereld worden lingerie-winkels geleid door vrouwen," merkt hij op.

Labels: ,

Planten met langere wortels beter voor klimaat

De ontwikkeling van voedingsplanten met langere wortels zou het koolstofdioxide-niveau in de atmosfeer kunnen terugschroeven en oogsten meer bestand maken tegen droogteperiodes. Dat zegt Douglas Kell, professor biowetenschappen aan de University of Manchester en chief executive van Britse Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC). Kell voert aan dat alle planten op die manier ontwikkeld zouden kunnen worden en dus een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan de verbetering van het leefmilieu.

"Hoewel de opslag van koolstofdioxide in de grond door planten al langere tijd is gekend, vestigt de analyse van professor Kell voor de eerste keer de focus op de voordelen voor het leefmilieu die zouden gecreëerd kunnen worden door de teelt van nieuwe oogsten," merkt het webmagazine Physorg.com. "De Britse wetenschapper berekende dat planten met wortels tot op een diepte van één meter op de huidige oppervlakte de opslag van koolstofdioxide zou kunnen verdubbelen. Dit zou een belangrijk wapen kunnen worden in de strijd tegen de klimaatverandering."

Professor Kell voegt er aan toe dat er belangrijke veranderingen moeten worden doorgevoerd in de landbouwpraktijk, waarbij het telen onder meer ook meer aandacht zal moeten hebben voor duurzaamheid. Physorg.com wijst erop dat ook in het verleden al periodes van massale reducties van koolstofdioxide werden opgetekend door de opkomst van bomen en planten met langere wortels. Kell benadrukt dat die planten daadwerkelijk bestaan, maar nog niet in de landbouw worden gebruikt.

Labels: , ,

Groot-Brittannië op weg naar duizend brouwerijen

Groot-Brittannië telt op dit ogenblik meer dan achthonderd brouwerijen. Dat is het grootste aantal sinds de tweede wereld. Dat zegt Simon Reed, woordvoerder van de organisatie Campaign for Real Ale (Camra). Hij voegt er aan toe dat het voorbije jaar alleen al honderd nieuwe Britse brouwerijen zijn opgestart. In de loop van de volgende twaalf tot achttien maanden zal Groot-Brittannië meer dan duizend brouwerijen tellen.

"Er zijn verschillende redenen voor die groei," aldus Simon Reed tegenover het webmagazine FoodManufacture.com. "De Britse brouwerijen hebben sinds de sluiting van Young's Brewery twee jaar geleden meer aandacht gekregen. Bovendien is er ook meer aandacht gekomen voor de herkomst van voeding en drank. Maar er kon in de brouwerijsector ook een instroom van innovatieve mensen opgemerkt worden."

De organisatie zegt ook dat er ook meer Britten voor de eerste keer een real ale uitproberen. Er wordt gewag gemaakt van een toename met 40 procent. Colin Valentine, voorzitter van Camra, stelt dat de sector mogelijk voor een echte bloeiperiode staat. "Er lijkt een tijdperk op komst van consumenten die streven naar kwaliteitsproducten van lokale oorsprong met een goede verhouding tussen prijs en waarde," voert hij aan. "Dat wordt bewezen door het feit dat vele brouwerijen recordverkopen kunnen melden."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Franse Hof van Justitie van de Republiek heeft beslist een onderzoek te openen naar Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het onderzoek heeft betrekking op een vier jaar oude zaak rond zakenman Bernard Tapie. Er moet nu nagegaan worden of Lagarde zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering van overheidsfondsen en medeplichtigheid. Lagarde besliste vier jaar geleden als Frans minister van financiën drie arbitragerechters in te schakelen om definitief een einde te maken aan een vijftien jaar oud juridisch geschil over Adidas, dat toen door Tapie was verkocht aan Crédit Lyonnais. De arbitragerechters bepaalden dat Tapie nog recht had op een schadevergoeding van 285 miljoen euro van Crédit Lyonnais. Lagarde pleit onschuldig.


De Zwitserse centrale bank heeft onverwacht de rente tot nul procent verlaagd. Er werden bovendien ook plannen bekend gemaakt om 50 miljard frank extra in omloop te brengen. Daarmee speelt de Zwitserse centrale bank in op de klachten van de Zwitserse exporteurs over de dure munt. Daarbij wordt opgemerkt dat de Zwitserse frank massaal overgewaardeerd is. Er wordt aan toegevoegd dat de sterkte van de Zwitserse frank de ontwikkeling van de economie bedreigt. Ook wordt gewezen op het risico van deflatie. De Zwitserse frank had de voorbije periode nieuwe recordkoersen laten optekenen tegenover de euro en de dollar.


Het Japanse parlement heeft ingestemd met de oprichting van een noodfonds dat de slachtoffers van de kernramp in Fukushima moet vergoeden. De Japanse overheid zal in een eerste fase voor 2.000 miljard yen (18 miljard euro) aan obligaties uitgaven om in het fonds te investeren. Dat komt overeen met een bedrag van 18 miljard euro. De uiteindelijke omvang van het noodfonds zal echter gevoelig hoger liggen. Naast Tepco, de uitbater van de getroffen kerncentrale, zullen ook andere elektriciteitsproducenten die hun stroom halen uit nucleaire energie, bijdragen aan het compensatiefonds. Concrete cijfers over bijdragen en vergoedingen zijn nog niet bekend.


Italië heeft onmiddellijk nood aan een actieplan om de groei aan te zwengelen en de markten gerust te stellen. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi in het parlement gezegd. De herlancering van de economie is volgens Berlusconi een essentiële doelstelling. Italië is de voorbije periode onder vuur komen te liggen op de financiële markten. In zijn toespraak gaf Berlusconi aan dat de Italiaanse economie sterke fundamenten heeft. De banken hebben volgens hem voldoende liquiditeiten en zijn solvabel, terwijl de Italiaanse gezinnen niet teveel schulden hebben en Italië volgens de premier ook een solide politiek systeem heeft. Hij gaf wel aan dat het belastingsysteem zo snel mogelijk moet worden hervormd, zodat het systeem gunstiger wordt voor gezinnen, bedrijven en werknemers.


José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft in een brief aan de leiders van de lidstaten van de Europese Unie voorgesteld om het steunfonds voor de noodlijdende eurolanden te herevalueren. Volgens Barroso treft de schuldencrisis niet langer alleen de kwetsbare eurolanden. Het Europese Stabiliteitsfonds (EFSF), dat in mei vorig jaar werd opgericht om eurolanden met financiële problemen bij te staan, bevat 750 miljard euro. Dat is echter onvoldoende om landen zoals Italië te helpen. Barroso wil met een evaluatie nagaan of de fondsen voldoende uitgerust zijn om het risico op besmetting te beheren. Ook de omvang van het fonds zou daarbij volgens hem moeten worden bekeken.


De Europese Centrale Bank gaat opnieuw staatspapier inslaan. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, laten verstaan. Trichet zei ook nog dat de banken extra cash kunnen krijgen als de schuldencrisis rond de euro uitbreidt. De maatregelen die gehanteerd werden op het hoogtepunt van de schuldencrisis, zijn hiermee weer helemaal terug. De voorbije maanden lagen de aankopen van overheidsobligaties zo goed als stil, maar het programma is volgens Trichet nooit stopgezet. Met de maatregel hoopt de centrale bank de druk op Spaans en Italiaans staatspapier te verlichten. Beide landen kampen met hoge schulden en zware economische problemen en zagen de rente die ze moeten betalen om zich te herfinancieren de voorbije periode gevoelig oplopen.


Een grote Amerikaanse investeerder is van plan grootaandeelhouder van de Zweedse autofabrikant Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, te worden. Het geld dat hiermee gemoeid is, zou Saab de kans geven de fabriek weer op te starten. Dat heeft een bron binnen Saab tegen de Zweedse zakenkrant Dagens Industri gezegd. Saab hoopt volgens de bron de deal uiterlijk volgend weekend af te kunnen sluiten. De voorbije twee weken was Victor Muller, de Nederlandse topman van Saab, in de Verenigde Staten om investeerders voor de noodlijdende autofabrikant te zoeken. Inmiddels raakte bekend dat het investeringsfonds GEM Global Yield Fund een belang in Swedish Automobile heeft gekocht, waarmee Saab in elk geval de lonen van de kantoormedewerkers zou kunnen betalen.


De afspraken van de eurotop vorige maand moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd. In dat akkoord is een nieuw reddingspakket voor Griekenland voorzien. Ook de middelen van het Europese noodfonds voor landen in moeilijkheden werden versterkt. De afspraken zullen echter pas in september door de nationale overheden worden goedgekeurd. Barroso noemde verder ook de negatieve reacties van de financiële markten op de situatie in Spanje en Italië ongegrond. Hij wees daarbij op de inspanningen van de twee landen om hun economie en begroting op orde te brengen.


Het kredietratingagentschap Moody's heeft de Amerikaanse kredietrating behouden op het hoogste niveau, maar verbindt er wel een negatief perspectief aan. Dat heeft Moody's bekend gemaakt na het akkoord over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De Verenigde Staten zouden volgens het bureau hun toprating kunnen verliezen indien onder meer de budgettaire discipline in het volgende jaar zou verzwakken of als de conjunctuur aanzienlijk zou verslechteren. Tot nu toe hanteerde Moody's een stabiel perspectief voor de Amerikaanse kredietrating. Ook het agentschap Fitch behield zijn toprating voor de Verenigde Staten. Dankzij de verhoging van het schuldenplafond is het risico op een Amerikaanse wanbetaling volgens Fitch uiterst gering geworden.


Het Amerikaanse schuldakkoord is onvoldoende om de Amerikaanse financiële problemen op te lossen en betekent slechts uitstel van executie. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua, de spreekbuis van de Chinese communistische partijtop, gezegd. De Verenigde Staten moeten volgens Xinhua met meer verantwoordelijke en effectieve maatregelen komen om de Amerikaanse begroting in balans te krijgen. Xinhua zegt zich ook zorgen te maken over een verlammende tendens om de economie te politiseren. Er wordt gezegd dat het niet aan te raden ruzie te maken wanneer men op de rand van de afgrond staat. De centrale bank van China verwelkomde daarentegen de overeenkomst, maar merkte wel op dat China zijn buitenlandse valutareserves verder zal diversificeren.


De Arabische bouwgroep Saudi Binladin Group heeft een contract binnengehaald voor de bouw van de Kingdom Tower in Jeddah. Het gebouw moet met 1.001 meter een nieuw hoogterecord vestigen. Met het project is een investering gemoeid van 4,6 miljard rial. Dat komt overeen met een bedrag van 860 miljoen euro. De toren vormt een onderdeel van de nieuwe Kingdom City, een ontwikkeling van 23 miljoen vierkante meter kantoren, retail en woningen op een terrein van 530 hectaren. Kingdom City zal een totale investering van ongeveer 75 miljard rial vertegenwoordigen. De toren moet over vijf jaar gerealiseerd zijn. Kingdom City moet over tien jaar volledig operationeel zijn.


De Franse bank Société Générale heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 747 miljoen euro. Dat betekent een daling met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang is onder meer te wijten aan een provisie van 395 miljoen moest worden genomen in het kader van het aangekondigde steunpakket voor Griekenland. Societe Generale is actief in Griekenland via zijn dochterbedrijf Geniki Bank, dat nog steeds verliest lijdt, ondanks belangrijke investeringen om de divisie te reorganiseren. Frederic Oudea, chief executive van SocGen, zegt dat het moeilijk zal worden om de doelstellingen van volgend jaar te halen. Eerder had SocGen bekend gemaakt volgend jaar een nettowinst van 6 miljard euro te willen realiseren.


In Zuid-Afrika hebben mijnwerkers uit de goudindustrie een nieuw loonakkoord gesloten. Met de werkgevers werd loonsverhoging afgesproken die dubbel zo hoog ligt dan de inflatie. De mijnwerkers hadden het werk neergelegd nadat bleek dat de werkgevers niet geneigd waren om op een loonsverhoging van 10 procent tot 20 procent in te gaan. De inflatie is in Zuid-Afrika opgelopen tot ongeveer 5 procent. De arbeiders in de goudmijnen eisen 14 procent meer loon, terwijl de werkgevers niet meer dan 9 procent extra aanbieden. Stakingen zijn niet uitzonderlijk in Zuid-Afrika, maar de opeenstapeling van vakbondsacties dreigt de economie zwaar te treffen. Bovendien knagen de steeds hogere lonen volgens de werkgevers aan de competitiviteit.


De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gehecht aan de miljardenovername van de Zwitserse geneesmiddelenproducent Nycomed door Takeda, het grootste farmaceutische concern van Japan. De concurrentie in Europa komt volgens de Europese Commissie door de fusie niet in gevaar. Er werd vooral gekeken naar de markt van geneesmiddelen voor brandend maagzuur. Er werd echter geconcludeerd dat het gecombineerde marktaandeel van de twee bedrijven niet hoog is.De Japanse groep had de overname ter waarde van 9,6 miljard euro al in mei aangekondigd. Met de overname van Nycomed hoopt Takeda beter toegang te krijgen tot de groeilanden. Daarnaast wil het Japanse concern ook zijn omzet in Europa verdubbelen.


De groep Sodexo neemt de Franse onderneming Lenôtre over van het concern Accor. Daarover is tussen beide partijen een overeenkomst ondertekend. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. De verkoop kadert binnen de strategie van Accor, dat zich steeds meer op de hotelsector wil toeleggen. Lenôtre werd in de jaren zestig door banketbakker Gaston Lenôtre opgericht en bezit onder meer het driesterrenrestaurant Pré Catelan nabij Parijs. Daarnaast bestaan de activiteiten van Lenôtre uit boutiques, recepties en evenementen. De leiding over Lenôtre blijft in handen van Patrick Scicard, die al sinds het midden van de jaren negentig aan het hoofd van de onderneming staat.


Meer Nieuws

Thursday, August 04, 2011

Rijke consumenten hebben eigen mediagewoontes

Marketeers die welgestelde consumenten willen bereiken, moeten een genuanceerde benadering hanteren wanneer er keuzes worden gemaakt tussen de reclame-kanalen. Deze categorie rijkere consumenten heeft immers andere mediagewoontes dan de rest van de bevolking. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Ipsos Mendelsohn. Voor 79 procent van de rijkere klasse is technologie een integraal element van hun leven geworden.

Onder meer wordt erop gewezen dat 98 procent van de rijkere Amerikanen gebruik maken van het internet, tegenover 79 procent van de gemiddelde Amerikaanse bevolking. Bovendien bezit 33 procent van de rijkere bevolkingsklasse een smartphone, tegenover een algemeen gemiddelde van 17 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de rijkere bevolkingsklasse gemiddeld 26,2 uur per week van het internet gebruik maakt, tegenover 21,7 uur bij de gemiddelde Amerikaanse bevolking.

Er wordt aan toegevoegd dat de rijkere bevolkingsklasse 34 uur per week naar televisie kijkt, terwijl 16 uur naar radio wordt geluisterd. Bij de gemiddelde bevolking bedraagt dat respectievelijk 17,6 uur en 7,5 uur. Verder wordt opgemerkt dat 59 procent van de rijkere categorie aangeeft een complex dagelijks leven te leiden, terwijl 58 procent gewag maakt van een toenemende stress en 54 procent aangeeft te proberen het maximale te halen uit de geboden mogelijkheden.

"De rijkere klasse verwacht dat digitale media hen baten bijbrengen, zelfs al kan ook die technologie niet alle druk van het dagelijkse professionele en persoonlijke leven wegnemen," merkt Ipsos Mendelsohn nog op.

Labels:

Voedselreclame behoudt alleen nog ongezonde producten

De Amerikaanse kinderen worden weliswaar minder geconfronteerd met televisiereclame voor voeding en drank, maar in de grote meerderheid van die advertenties wordt ongezonde voeding gepromoot. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Illinois en het onderzoeksbureau Bridging the Gap. In het onderzoek wordt opgemerkt dat er onder meer een grote stijging werd opgetekend in de blootstelling aan reclame voor fastfood-restaurants.

"Het onderzoek toont aan dat de zogenaamde zelfregulatie van de voedingssector om maatregelen te nemen tegen reclame voor ongezonde voeding weinig aarde aan de dijk brengt," merkt het webmagazine HealthDay News op. Vijf jaar geleden werd in de Verenigde Staten het Children's Food and Beverage Advertising Initiative. In dat vrijwillige programma beloofden de voedingsbedrijven het aantal reclames voor ongezonde voeding voor het publiek van kinderen tot elf jaar te limiteren.

Er wordt opgemerkt dat de dagelijkse blootstelling voor kinderen tussen twee en vijf jaar tot twee jaar geleden met 18 procent was teruggevallen, terwijl bij kinderen tussen zes en twaalf jaar een daling met 7 procent werd opgetekend. Toch bleek twee jaar geleden dat 86 procent van alle televisiereclames voor jongeren nog altijd ongezonde voedingsproducten met hoge concentraties vetten, zouten en suikers promoten. Bij bedrijven die aan het vrijwillige programma deelnamen, was dat zelfs opgelopen tot 88 procent.

Labels: , ,

Japan derde land van de bemande ruimtevaart geworden

Japan is tijdens de voorbije maand het derde land van de bemande ruimtevaart geworden. Dat heeft het Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa) bekend gemaakt. De Japanse astronaut Satoshi Furukawa heeft tijdens zijn verblijf aan boord van het International Space Station (ISS) de Japanse aanwezigheid in de ruimte immers op meer dan 494 mandagen gebracht. Daarmee werd Duitsland, dat voorlopig een totaal van 493 mandagen telt, van de derde plaats verdrongen.

Rusland heeft een comfortabele eerste plaats. In totaal hebben 104 Russische kosmonauten meer dan 20.700 mandagen in de ruimte verzameld, onder meer door de missies van het Russische ruimtestation Mir. Op de tweede plaats staan de Verenigde Staten met meer dan 14.700 dagen, verdeeld over 331 astronauten, die onder meer door hun bemande reizen naar de maan een groot pakket ruimtedagen opbouwden.

Het Japanse ruimtevaartbureau voert aan dat Japan anderhalf jaar geleden nog op een zevende plaats stond. Door het verblijf van de astronauten Soichi Noguchi (46 dagen) en Naoko Yamazaki (40 dagen) in het internationaal ruimtestation was de achterstand op Duitsland sindsdien echter al gevoelig teruggebracht. Een woordvoerder merkt op dat China op dit ogenblik nog op een twaalfde plaats staat met twintig ruimtedagen. Dat aantal zou echter snel kunnen toenemen, aangezien China plannen heeft voor een eigen ruimtestation.

Labels: , ,

Gemengde stemming bij de Arabische consument

De bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten, één van de grootste markten van het Midden-Oosten, heeft gemengde gevoelens over zijn financiële vooruitzichten en bestedingsmogelijkheden. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau YouGov en het rekruteringsbedrijf Bayt. Onder meer wordt daarbij opgemerkt dat 62 procent van de respondenten aangeeft dat zijn loon niet op dezelfde manier toeneemt als de levensduurte.

De onderzoekers merkten op dat 25 procent van de respondenten van mening is dat zijn persoonlijke financiële omstandigheden het voorbije jaar zijn verbeterd, terwijl 38 procent geen verandering zegt opgemerkt te hebben en 30 procent opmerkt financieel achteruit gegaan te zijn. Volgens 49 procent van de ondervraagden zal die situatie volgend jaar echter verbeteren. De nationale economie zou volgens 51 procent van de respondenten volgend jaar een verbetering laten optekenen.

Er wordt wel opgemerkt dat 51 procent van de ondervraagden niet verwacht dat de arbeidsmarkt verder zal groeien. Bovendien heeft 30 procent een pessimistische opstellen over de werkzekerheid. Slechts 26 procent zegt positief gestemd te zijn over de werkzekerheid. De onderzoekers merken op dat slechts 17 procent van de respondenten het huidige klimaat geschikt noemt om belangrijke consumptiegoederen te kopen. Een groep van 47 procent stelt zich neutraal op.

Labels: ,

Voedingssector verwacht verdere fusiebeweging

Bij voedingsbedrijven en drankenproducenten wordt in de volgende periode een belangrijke fusiegolf verwacht. Dat is de conclusie van een enquête van consulent KPMG bij executives uit de Amerikaanse voedingssector. Daarbij wordt opgemerkt dat 67 procent van de ondervraagden verwacht dat zijn bedrijf de volgende twee jaar bij een fusie betrokken zal worden. Er wordt aan toegevoegd dat de ondervraagde bedrijven ook aangeven voldoende financiële middelen te hebben om overnames of fusies te overwegen.

"De fusies moeten de bedrijven toelaten om hun omzet, die onder prijsdruk staat, op te drijven door zich te focussen op het behoud en verwerven van klanten," merkt Patrick Dolan, specialist voeding bij KPMG, op tegenover het webmagazine Foodnavigator." In het rapport wordt opgemerkt dat 62 procent van de ondervraagden aangeeft dat zijn bedrijf voldoende financiële middelen ter beschikking heeft om overnames te realiseren en een uitbreiding te zoeken in nieuwe markten.

Er wordt aan toegevoegd dat 54 procent van de ondervraagden van mening is dat prijsdruk op dit ogenblik de grootste rem op de groei van onderneming vormt. Daarbij verwijst 40 procent naar de volatiele grondstoffenprijzen. "De bedrijven worden geconfronteerd met een blijvende druk op hun werkkapitaal te optimaliseren en de voorraadketen te verbeteren," voert Patrick Dolan aan. "Daarbij wordt de focus gericht op de verbetering van de operationele processen en kostenreducties, maar organische groei zal voor het management het volgende jaar het belangrijkste streefdoel zijn."

Labels: , ,

Amazone-zwam creëert mogelijkheid om plastiek af te breken

Onderzoekers van de Yale University hebben in het regenwoud van de Amazone planten ontdekt die plastiek zouden kunnen afbreken. De organismen, die actief zijn in zwammen, zouden de capaciteit hebben om polyurethaan af te breken. Dat zou volgens de onderzoekers kunnen leiden tot innovatieve manieren om de wereldwijde afvalberg gevoelig af te bouwen. De nieuwe bevindingen zijn het resultaat van een studieproject, waarbij studenten deelnamen aan het project Rainforest Expedition and Laboratory van de Yale University.

Bedoeling was daarbij dat in de Amazone organismen zouden worden verzameld om later potentiële mogelijkheden in het laboratorium te onderzoeken. Student Pria Anand ontdekte dat endophyte, een organisme dat in zwammen leeft, reageert op plastiek. Collega-student Jeffrey Huang analyseerde de verzamelde endophyten om te bepalen welke soorten het meest efficiënt zouden zijn om chemische verbindingen af te breken. Daarop selecteerde Jonathan Russell, een derde student, het organisme dat het meest geschikt leek om polyurethaan af te breken.

Er wordt aan toegevoegd dat ook andere producten kunnen worden gebruikt om polyurethaan af te breken, maar het geselecteerde enzyme bleek ook efficiënt te blijven bij afwezigheid van zuurstof. "Dat is bijzonder belangrijk voor de mogelijkheden om begraven afval af te breken," wordt er opgemerkt. Op dit ogenblik wordt een nieuwe reeks endophytes bestudeerde om uit te maken of een aantal soorten ook geschikt zijn om andere producten, zoals polystyreen, af te breken.

Labels: , , , ,

Elektrische wagen als energiebron in noodsituaties

Een elektrische wagen zoals de Nissan Leaf kan in noodsituaties worden gebruikt als energiebron. Dat zegt de Japanse autobouwer Nissan bij de lancering van zijn systeem Leaf-to-Home, waarbij de lithium-ion batterijen van de elektrische wagen gedurende twee dagen stroom zouden kunnen voorzien voor de huishoudelijke energiebehoefte. Nissan zegt het systeem tegen de lente van volgend jaar in een commerciële toepassing op de markt te willen brengen.

"De batterijen van de Nissan Leaf kunnen volgens de Japanse autoproducent als een reserve worden gebruikt ingeval bij een panne of natuurramp de normale energievoorziening zou uitvallen," aldus het persbureau AFP. In het systeem is voorzien dat de auto met een snel oplaadsysteem aan het distributienetwerk van de woning wordt gekoppeld. Wanneer de woning onder meer door zonnepanelen zijn eigen elektriciteit opwekt, kan het systeem volgens Nissan ook in de omgekeerde richting worden gebruikt.

"Wanneer de batterijen volledig zijn opgeladen, heeft de Nissan Leaf een capaciteit van vierentwintig kilowattuur," wordt er nog opgemerkt. "Dat is het equivalent van twee dagen energiegebruik door een gemiddeld Japans gezin. De Nissan Leaf kan zes kilowatt produceren, wat voldoende is om apparaten zoals een koelkast, een airconditioning en een wasmachine tegelijkertijd te voeden." Nissan voegt er aan toe dat het systeem gezinnen ook zou toelaten om de autobatterijen tijdens dalperiodes op te laden, om er tijdens piekperiodes opnieuw zelf gebruik van te maken.

automotive, Nissan Leaf, elektriciteit

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse autobouwer DAF Trucks, onderdeel van de groep Paccar, heeft een belang van 19 procent genomen in de Tsjechische constructeur Tatra. De Nederlandse autobouwer hoopt met de transactie zijn positie op de markt van zware vrachtwagens in Centraal-Europa te versterken. De motoren van Tatra worden uitgerust met motoren van Paccar die in de fabriek van DAF Trucks in Eindhoven worden geproduceerd. Bovendien worden de cabines van de vrachtwagens van de Tsjechische producent vervaardigd in de fabriek in Oevel. Tatra werd in het midden van de negentiende eeuw opgericht is behoort daarmee wereldwijd tot de oudste vertegenwoordigers van de autosector.


Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer heeft tijdens het tweede kwartaal een omzet gerealiseerd van 16,98 miljard dollar. Dat betekent een daling met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 5 procent tot 2,61 miljard dollar. De winst was naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan de zwakke dollar en de verkoop van pijnstillers. De verkoop van het pijnstillende middel Lyrica kende een stijging met 19 procent tot 908 miljoen dollar. De omzet uit de verkoop van geneesmiddelen voor dieren steeg met 10 procent, waardoor voor het eerst de grens van 1 miljard dollar werd doorbroken. Het bedrijf handhaafde ook zijn vooruitzichten voor het hele jaar, waarbij uitgegaan wordt van een omzet tussen 65,2 miljard dollar en 67,2 miljard dollar.


Het Duitse concern Deutsche Post DHL realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 278 miljoen euro. Dat is drie keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 0,3 procent tot 12,8 miljard euro. Het pakketbedrijf DHL leverde een bijdrage van 84 procent tot de groepswinst. Het Duitse postbedrijf kende vooral een belangrijke groei in Azië, waar het concern kon profiteren van zijn uitstekende marktpositie. In Duitsland groeide het bedrijf ook door de groeiende populariteit van internetwinkels. Deutsche Post bevestigde zijn winstverwachting voor het hele jaar, waarbij een resultaat tussen 2,2 miljard euro en 2,4 miljard euro naar voor wordt geschoven.


De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller neemt via zijn Chinese joint venture China Resources Snow Breweries de resterende aandelen over van twee brouwerijen die nu nog in handen zijn van het Japanse Asahi Breweries. De transactie is goed voor een totaalbedrag van omgerekend 32,6 miljoen euro. Concreet verkoopt Asahi een belang van 55 procent in Hangzhou Xihu Beer en een belang van 25 procent in Huzhou Brewery. Beide brouwers zullen volle dochters worden van China Resources Snow Breweries. Met de overname versterkt de joint venture tussen SABMiller en het Chinese Snow Breweries zijn positie in de oostelijke provincie Zhejiang.


De Britse bank Barclays realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 1,5 miljard pond. Dat betekent een terugval met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang is vooral te wijten aan de dalende omzet van de divisie Barclays Capital, gespecialiseerd in investment banking. De divisie liet een omzetdaling met 11 procent tot 6,26 miljard pond optekenen. Daarnaast moest ook een provisie worden genomen in den dossier rond woekerpolissen. De omzet van de Britse bank daalde van 15,73 miljard pond naar 15,24 procent. Bob Diamond, topman van Barclays, stelde dat de bank verder wil gaan met zijn herstructurering. Daardoor zouden tegen het einde van het jaar ongeveer 3.000 banen zijn geschrapt.


De Japanse autobouwer Toyota wil volgend jaar een recordaantal van 8,9 miljoen wagens willen produceren. Dat zou een stijging met 24 procent betekenen tegenover het huidige niveau. De Japanse autoproducent beoogt daarmee een inhaalslag te maken voor de verloren productie in de maanden na de aardbeving en tsunami in Japan in maart van dit jaar. Dat hebben een aantal insiders verklaard. Vier jaar geleden bereikte Toyota met 8,53 miljoen exemplaren een voorlopig record, maar door de economische crisis stortte de vraag naar wagens daarna in. Dit jaar wil Toyota een productieniveau van 7,15 miljoen exemplaren bereiken. Volgend jaar wil Toyota 3,49 miljoen wagens voor de Japanse thuismarkt bouwen, terwijl 5,41 miljoen eenheden bestemd zouden zijn voor de export.


Het Noorse bedrijf Think, fabrikant van elektrische voertuigen, dat eind juni de deuren sloot bij gebrek aan nieuwe fondsen, is opgekocht door de Russische zakenman Boris Zingarevitsj, de Amerikaanse batterijproducent Ener1 en het Finse concern Valmet. Zingarevitsj, die vooral actief is in de houtindustrie, zou een belang van 70 procent verwerven in Think, terwijl Ener1 een belang van 20 procent zou hebben overgenomen. De resterende 10 procent werd opgekocht door Valmet Automotive. Met het model Think City, een kleine wagen voor twee personen en een actieradius van 160 kilometer, was het Noorse bedrijf één van de pioniers op het gebied van elektrische wagens. Think bestaat twintig jaar, maar moest al twee keer de boeken neerleggen.


Android, het besturingssysteem van Google, heeft zijn aandeel in de smartphone-markt inmiddels opgedreven tot 48 procent. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Canalys. Android is vooral populair in Zuid-Korea, waar een marktaandeel van 85 procent wordt bereikt. Ook in Taiwan heeft het besturingssysteem van Google een marktaandeel van 71 procent. In de algemene rangschikking volgt de iPhone van Apple met een marktaandeel van 19 procent. Daarmee wordt het Symbian-besturingssysteem van Nokia naar de derde plaats verdreven. Ook het marktaandeel van Research In Motion en Microsoft kreeg zware klappen. In totaal werden het voorbije kwartaal 107,7 miljoen smartphones verscheept. Dat betekent een stijging met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Duitse autobouwer BMW, de grootste producent van luxewagens ter wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,89 miljard euro. Dat is een stijging met meer dan 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst kende meer dan een verdubbeling tot 1,8 miljard euro. Daarmee boekte BMW tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nieuwe records. Over de eerste helft van het jaar werd een winst geboekt van 3,02 miljard euro, tegenover 1,16 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. Daarmee liet BMW de beste eerste jaarhelft uit zijn geschiedenis optekenen. BMW wil dit jaar wereldwijd meer dan 1,6 miljoen wagens verkopen.


Het ongeval met een Airbus van Air France tussen Rio de Janeiro en Parijs in juni twee jaar geleden was te wijten aan een reeks opeenvolgende fouten van de piloten. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Franse autoriteiten na een analyse van de zwarte dozen van het verongelukte vliegtuig. De piloten zouden een reeks standaardprocedures niet hebben gevolgd en geen opleiding hebben gekregen voor de situatie waarin ze zich bevonden. Het vliegtuig stortte op weg naar Parijs met 228 inzittenden in de Atlantische Oceaan, ongeveer 1.500 kilometer buiten de kust. Er waren geen overlevenden. Terwijl de gezagvoerder aan het rusten was, zouden de twee copiloten tijdens de manuele besturing een aantal cruciale fouten hebben gemaakt.


De Duitse bondspresident Christian Wulff heeft zijn handtekening geplaats onder de wet voor de kernuitstap over negen jaar gezet. In het parlement was na de ramp in Fukushima eensgezind voor een ommekeer in de energiepolitiek gestemd. Begin juli passeerde de wet de Duitse senaat. Acht oudere kernreactoren werden onmiddellijk stilgelegd. De overige negen kerncentrales verdwijnen stapsgewijs definitief van het Duitse stroomnet. Bondspresident Wulff had eerder nog kritiek geuit op de Duitse regering omdat hij van mening was dat het besluit over de sluiting van de Duitse kerncentrales door de politiek overhaast was genomen en had gezegd het dossier grondig te willen doornemen.


De Russische autobouwer Avtovaz stopt met de productie van het klassieke Lada-model. Het eerste exemplaar van het model, gebaseerd op het ontwerp van de Fiat 124, werd éénenveertig jaar geleden op de markt gebracht. De Lada werd geproduceerd in de vestiging van Avtovaz in Togliatti, de grootste autofabriek van de wereld. In totaal werden 16,8 miljoen exemplaren van het model vervaardigd. De voorbije jaren genoot het model echter steeds minder populariteit en twee jaar geleden wou Avtovaz al stoppen met de productie. Dankzij de slooppremie van de Russische overheid werd de productie toch verlengd. Die regeling is nu ten einde, waarop alsnog beslist werd om de productielijnen stil te leggen.


De sociale netwerksite Twitter heeft bekend gemaakt een belangrijke financieringsronde afgerond te hebben. Volgens een aantal bronnen gaat het om een bedrag van 800 miljoen dollar. Door de nieuwe kapitaalronde zou de waarde van Twitter tot 8 miljard dollar stijgen. Het investeringsfonds DST Global, geleid door de Russische miljardair Yuri Milner, heeft bevestigd een belang in de sociale netwerksite gekocht te hebben. DST Global - dat eerder ook al investeerde in de internetbedrijven Facebook, Groupon en Zynga - voor een bedrag van 400 miljoen dollar een belang van 5 procent hebben verworven in Twitter. Een andere investeerdersgroep zou eveneens 400 miljoen dollar in de sociale netwerksite hebben geïnvesteerd.


De natuurrampen eerder dit jaar hebben bij 63 procent van de internationale bedrijven een impact gehad op de lokale operaties of activiteiten van toeleveranciers. Dat is de conclusie van een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers. Bovendien zegt 38 procent dat de problemen de omzetgroei van hun lokale divisies heeft afgeremd, terwijl bij 29 procent ook een impact gevoeld zou zijn in vestigingen buiten Japan. Voor 25 procent hebben de gebeurtenissen geleid tot een verschuiving van hun focus op langere termijn. Er wordt aan toegevoegd dat 48 procent van de bedrijven zegt in de toekomst meer aandacht te zullen besteden aan risico-beheer.


De mogelijkheid om gebruik te maken van social media tijdens werktijd verhoogt de aantrekkelijkheid van een werkgever. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het rekruteringsbedrijf Unique. Daarbij wordt opgemerkt dat 41 procent van de werknemers aangeeft dat het gebruik van sociale media het werkplezier verhoogt, terwijl 6 procent aangeeft het medium belangrijk te vinden voor zijn baan. Unique stelt dat nog veel organisaties sociale media voor hun personeel blokkeren, maar daardoor kansen dreigen te missen. Wanneer het platform op een geschikte manier wordt geïmplementeerd, kan het volgens Unique een meerwaarde bieden voor de organisatie. Daarin speelt het vertrouwen in het personeel volgens Unique een grote rol.


Meer Nieuws

Wednesday, August 03, 2011

Uitzonderlijke droogte in grote delen Verenigde Staten

De droogte in de Verenigde Staten heeft tijdens de maand juli het hoogste niveau in twaalf jaar bereikt. Dat is de conclusie van een rapport van het National Drought Mitigation Center aan de University of Nebraska. Opgemerkt wordt dat bijna 12 procent van de Amerikaanse oppervlakte tijdens de maand juli in de categorie van uitzonderlijke droogte moest worden ongebracht. Nog nooit eerder werd een dergelijk niveau optekend sinds met de metingen twaalf jaar geleden werd gestart.

"Bij uitzonderlijke droogte is er sprake van belangrijke verliezen aan teelten en weilanden en een tekort aan water in reservoirs, waterlopen en bronnen," merkt Brian Fuchs, klimatoloog bij het National Drought Mitigation Center, op. In totaal werd 18 procent van het Amerikaanse grondgebied gecatalogeerd onder een extreme of uitzonderlijke droogte. Het grootste gedeelte van de getroffen gebieden bevinden zich in het zuiden van de Verenigde Staten.

In de staat Texas staat het hele grondgebied onder een extreme droogte gecatalogeerd. Driekwart van het grondgebied kreeg de status van uitzonderlijke droogte mee. Ook in New Mexico staat het hele grondgebied gecatalogeerd. Daar heeft 48 procent van de oppervlakte de status uitzonderlijke droogte meegekregen. In Louisiana en Oklahoma wordt voor het hele grondgebied gewag gemaakt van een abnormale droogte, met respectievelijk 33 procent en 52 procent onder de status uitzonderlijke droogte. Ook South Carolina, Georgia, Arkansas en Florida werden zwaar getroffen.

Labels: ,

Dochters hebben grote impact op winkelgedrag moeders

Dochters hebben een belangrijke invloed op het winkelgedrag van hun moeders, maar dat geldt niet in omgekeerde richting. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Temple University in de Verenigde Staten. De onderzoekers merken op dat de studie laat uitschijnen dat tieners een grotere impact hebben op hun ouders dan eerder werd vooropgesteld. Terwijl tienerdochters weigeren om zich te kleden zoals hun moeders, blijken deze laatste zich volgens de onderzoekers jonger te voelen dan hun leeftijd en dat willen uitdrukken door de kledij van de jongere generatie te dragen.

"Moeders die getuigen van een jeugdige mentaliteit en een hoog niveau van modebewustzijn en hun dochters als stijlexperts beschouwen, blijken de aankoopkeuzes van hun dochters te imiteren," aldus onderzoeksleider Ayalla Ruvio, professor marketing aan de Fox School of Business van de Temple University, tegenover het webmagazine HealthDay News. "In de omgekeerde richting bleken moeders echter niet dezelfde impact te hebben op hun dochters."

"De resultaten bevestigen de theorie van omgekeerde socialisering," voert professor Ruvio aan. "Het onderzoek laat echter veronderstellen dat de impact van adolescenten op hun ouders veel groter is dan tot nu toe in het algemeen werd aangenomen. Het immiteren van een dochter, is voor vele vrouwen een snelle manier om zich hip en cool te gedragen." Ruvio merkt op dat tienermeisjes alle mogelijke inspanningen doen om zich anders te kleden dan hun moeders, om dan tot de vaststelling te komen dat die moeders hen imiteren.

Labels:

Nieuw controlesysteem moet landingsbanen beveiligen

Brokstukken van vliegtuigen op landingsbanen vormen een belangrijke bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Tot nu toe moest het probleem worden aangepakt door een manuele controle door luchthavenpersoneel, zonder technologische ondersteuning. Dat creëert echter gevaar op fouten, maar het Duitse Fraunhofer Institute werkt aan een speciale radartechnologie om de landingsbanen op dergelijke brokstukken te controleren. De crash van de Concorde in parijs, waarbij 113 mensen om het leven kwamen, was het gevolg van achtergebleven brokstukken op de landingsbaan.

"Vliegtuigen staan bij het opstijgen en landen onder een grote druk, waardoor niet zelden onderdelen loskomen," merken de onderzoekers van het Fraunhofer Institute op. "Daardoor komt de veiligheid van de volgende gebruikers van de landingsbaan in het gedrang. Om het gevaar terug te dringen, worden de landingsbanen om de zes uur manueel gecontroleerd. Dat is echter een moeilijke taak, vooral in ongunstige weeromstandigheden, zoals mistvorming. Bovendien zijn de intervallen tussen twee controles ook te lang."

Aan het Fraunhofer Institute wordt op dit ogenblik echter gewerkt aan het Laotse-radarsysteem, dat de brokstukken moet kunnen opsporen. "Met de Laotse-radar zou het ongeval met de Concorde vermeden kunnen worden," aldus onderzoeksleider Helmut Essen. "Apparatuur langs de landingsbaan controleert immers onafgebroken op de aanwezigheid van brokstukken. Laotse identificeert het kleinste voorwerp - tot een schroef - dat op de landingsbaan is achtergebleven. Omdat het systeem pas na enkele tijd een alarm geeft, hebben onder meer passerende vogels geen impact."

Wanneer een vreemd voorwerp wordt gedetecteerd, geeft het systeem de opdracht aan camera's om op het potentiële gevaar in te zoemen. Bij een anomaliteit wordt de verkeersleiding op de hoogte gebracht. Een eerste testproject wordt deze herfst opgestart op de luchthaven Keulen-Bonn.

Labels: , ,

Godsdiensten kunnen belangrijke partner zijn voor natuurbehoud

Onderzoekers van de Oxford University hebben een project opgestart om een wereldkaart van religieuze sites en heiligdommen samen te stellen. Er wordt opgemerkt dat religieuze wouden en heilige sites één de grootste biodiversiteit van de wereld kennen en onder meer de biotoop vormen van een aantal bedreigde soorten. De onderzoekers schatten dat religieuze groepen ongeveer 8 procent van de oppervlakte van de wereld in bezit hebben, waarvan het grootste gedeelte uit bosgebieden bestaat. Heilige sites zouden ongeveer 15 procent van de totale wereldoppervlakte omvatten.

"Religieuze wouden en heilige sites staan meestal onder het beheer van verantwoordelijken van de gelovige gemeenschap, maar de meeste genieten geen formele bescherming," stippen de onderzoekers aan. De wetenschappers van het Biodiversity Institute van de Oxford Martin School zeggen te hopen dat hun onderzoek ertoe dan leiden dat deze concentraties van biodiversiteit tenvolle kunnen worden beschermd door officiële kanalen zoals regionale en nationale overheden.

"Religieuze groepen kunnen een belangrijke rol spelen als partner voor natuurbehoud," voeren de onderzoekers aan. Een oorspronkelijk project werd opgestart in samenwerking met de Alliance of Religions and Conservation (ARV), maar daarbij werd alleen rekening gehouden met gebieden die eigendom zijn van grote religieuze stromingen. De Britse wetenschappers hopen nu echter ook een samenwerking tot stand te kunnen brengen met kleinere geloofsgemeenschappen.

Labels: ,

Zuid-Korea blijft snelste internetland van de wereld

Zuid-Korea blijft wereldwijd marktleider op het gebied van internetsnelheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van het internetbedrijf Akamai Technologies. Zuid-Korea heeft inmiddels een gemiddele internetsnelheid van 14,4 megabits per seconde. Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover vorig jaar. Op de tweede plaats staat Hongkong met een snelheid van 9,2 megabits per seconde. Dat betekent echter een stijging met 2,1 procent tegenover vorig jaar. Wereldwijd is de gemiddelde internetsnelheid met 23 procent toegenomen gestegen tot 2,1 megabits per seconde.

"Het snelste internet blijft terug te vinden op de Aziatische markt," aldus Akamai Technologies. "Azië heeft eenenzestig vertegenwoordigers bij de honderd steden met het snelste internet van de wereld." Op de derde plaats staat Japan met een gemiddelde snelheid van 8,1 megabits per seconde. Dat betekent een toename met 2,7 procent tegenover vorig jaar. Op de vierde plaats staat Nederland met een gemiddelde snelheid van 7,5 megabits per seconde.

Daarna volgen Roemenië (6,6 megabits), Tsjechië (6,5 megabits) en Litouwen (6,3 megabits), gevolgd door Zwitserland (6,2 megabits), België (6,1 megabits) en Ierland (5,6 megabits). In België werd volgens Akamai een groei opgetekend met 29 procent. Daarmee is België de snelste groeier uit de top tien, gevolgd door Nederland (25 procent). De Verenigde Staten volgen op een veertiende plaats met een gemiddelde snelheid van 5,3 megabits per seconde. Dat betekent een stijging met 14 procent tegenover vorig jaar.

Labels:

Ford meest populair bij online Britse populatie

De Amerikaanse constructeur Ford geniet bij het online Britse publiek de grootste populariteit van alle automerken. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Experian Hitwise. Opgemerkt wordt dat Ford tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 10,7 procent van alle zoekopdrachten op het internet naar automerken vertegenwoordigde. Daarmee bevestigde het Amerikaanse automerk volgens Experian zijn leiderspositie van het laatste kwartaal van vorig jaar en de eerste drie maanden van dit jaar.

Er wordt opgemerkt dat Ford tijdens het tweede kwartaal van dit jaar in Groot-Brittannië 64.453 nieuwe wagens heeft verkocht. Ook daarmee is het Amerikaanse automerk volgens de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) marktleider in Groot-Brittannië. Met een aandeel van 10,6 procent staat het Volkswagen op een tweede plaats. Het Duitse merk verkocht tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 47.653 exemplaren op de Britse markt.

Op de derde plaats volgt Audi, dat 29.100 exemplaren verkocht en een marktaandeel van 9 procent had in de Britse zoekopdrachten. Met een marktaandeel van 8,7 procent eindigde BMW op een vierde plaats, maar verkocht met 30.316 eenheden wel meer wagens dan concurrent Audi. Verder volgt Vauxhall met een aandeel van 6,2 procent, maar het Engelse zustermerk van Opel verkocht wel 60.758 exemplaren, waardoor alleen voor Ford wordt onder gedaan. Nog verder volgen Land Rover en Mercedes-Benz (4,4 procent) en Mini (3,9 procent).

Labels: ,

Britse voedingssector verontwaardigd over communicatie Europese Commissie

De Europese Commissie heeft een slechte communicatie gevoerd rond de veiligheid van verse voedingsproducten naar aanleiding van de voorbije crisis rond de EHEC-besmetting. Dat heeft het Britse Fresh Produce Consortium (FPC) gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de communicatiecampagne van de Europese Commissie er niet in geslaagd is om de Britse consument gerust te stellen over de veiligheid van verse producten.

"De Europese Commissie heeft in het gratis magazine Metro een eenmalige reclame geplaatst om de veiligheid van verse producten te garanderen, maar die campagne heeft volgens het Britse Fresh Produce Consortium geen resultaat opgeleverd," aldus het webmagazine Foodnavigator. "In de campagne werd volgens het consortium geen enkele verwijzing opgenomen naar de Britse voedingssector en zou geen enkele bijdrage hebben geleverd om het vertrouwen van de consument in verse producten te herstellen."

"De Europese Commissie heeft de sector van verse voedingsproducten grote schade toegebracht door een ongegronde en voorbarige band te leggen tussen verse voedingsproducten en de EHEC-besmetting," voert Nigel Jenney, chief executive van het Fresh Produce Consortium, aan. "Een eenmalige reclame in een forenzen-magazine zal geen enkele impact hebben op de brede Britse bevolking. De Europese Commissie moet veel meer doen om zijn fouten recht te zetten."

Onder meer wordt aangestuurd op een onmiddellijke compensatie van alle Britse bedrijven die door de crisis werden getroffen in plaats van de vergoeding te beperken tot een gelimiteerde selectie van producten. Ook wordt opgemerkt dat de Europese Commissie nauw met de producenten van verse voedingsproducten moet samenwerken om een meer gerichte en efficiënte promotiecampagne op te zetten.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse senaat het akkoord over de verhoging van het schuldplafond goedgekeurd. Daardoor werd enkele uren voor het verstrijken van de deadline voorkomen dat de Verenigde Staten niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen. Volgens het akkoord kan het schuldenplafond van de Verenigde Staten in twee fases met 2.400 miljard dollar opgetrokken worden. De overheidsuitgaven worden met meer dan 2.000 miljard dollar verminderd. Nu het wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen is aangenomen, moet het Congres volgens president Barack Obama actie ondernemen om de economie te stimuleren.


Beursuitbater NYSE Euronext heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 154 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 12 procent tot 1,09 miljard dollar. De winstdaling was te wijten aan de terugval van de handel in aandelen en financiële derivaten in New York en Europa. Daarnaast moesten ook 12 miljoen dollar kosten worden geboekt voor het fusieproject met Deutsche Börse. Als de mededingingsautoriteiten toestemming geven voor de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse, ontstaat tegen eind volgend jaar het grootste beursplatform van de wereld.


Tussen de twee beschadigde reactoren van de kerncentrale van Fukushima is begin augustus het hoogste stralingsniveau gemeten sinds de nucleaire ramp van maart dit jaar. Volgens Tepco, de uitbater van de kerncentrale, bedraagt het stralingsniveau aan een afvoerbuis tussen de reactoren één en twee minstens tien sievert per uur. De vorige recordhoogte in de kerncentrale van Fukushima werd begin juni opgemeten. Toen lag de straling in reactor één tussen tussen de drie en vier sievert per uur. Een eenheid sievert weerspiegelt het biologisch effect van radioactieve straling op mensen, dieren of planten. Tepco zegt nog altijd bezig te zijn met het nagaan van de oorzaak van de verhoogde radioactiviteit.


Er ligt geen reddingsplan op tafel voor Spanje, Italië of Cyprus. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gezegd. De drie betrokken landen staan onder toenemende druk van de financiële markten en zagen de rente op hun staatsobligaties de voorbije dagen gevoelig oplopen. Het is volgens de woordvoerder vooral belangrijk dat de autoriteiten in de betrokken landen de nodige maatregelen nemen. De Europese Commissie zegt erop te vertrouwen dat er inderdaad ingegrepen zal worden. De rente op de Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op tien jaar heeft het hoogste niveau bereikt sinds de oprichting van de eurozone. Investeerders vrezen dat het schuldenprobleem in de eurozone nog zal vergroten door een economische groeivertraging.


De Griekse taxichauffeurs zetten hun strijd tegen de liberalisatie van hun beroep verder. De acties duren al drie weken. De acties van de boze taxichauffeurs treffen ook toeristen. De toegangswegen naar havens en luchthavens worden immers geviseerd. Het Griekse hooggerechtshof besliste al dat taxichauffeurs die havens of luchthavens blokkeren, hun licentie kunnen verliezen. Die straf werd evenwel nog niet toegepast. De taxichauffeurs zijn het niet eens met de plannen van de Griekse regering om hun sector te liberaliseren. Hierdoor worden de licenties van de taxichauffeurs, die vroeger tot 150.000 euro kostten, veel minder waard.


De luchtverkeersleiders in Duitsland dreigen met een staking om meer loon af te dwingen. Een overgrote meerderheid van 95,8 procent stemde voor een staking van onbepaalde duur. Maar de directie hoopt de staking nog af te wenden met een nieuw loonvoorstel. De vakbond van de luchtverkeersleiders heeft aangekondigd te wachten op de inhoud van dat voorstel vooraleer een beslissing te nemen over mogelijke acties. De luchtverkeersleiders eisen een loonsverhoging van 6,5 procent. Stakingen bij de Duitse luchtverkeersleiding zijn bijzonder zeldzaam. De voorbije decennia is het nooit tot acties gekomen. De vakbond vertegenwoordigt meer dan vijfduizend luchtverkeersleiders.


Het samenwerkingverband Star Alliance, waar 27 luchtvaartmaatschappijen deel van uitmaken, heeft het lidmaatschap van Air India geweigerd. De Indiase maatschappij voldoet volgens de alliantie niet aan de gestelde vereisten. De maatschappij is in handen van de Indiase overheid en wordt geconfronteerd met zware schulden. Heel wat passagiers boeken ook liever bij de private concurrenten Jet Airways en Kingfisher. Air India had tot eind juli de tijd om aan de voorwaarden van Star Alliance te voldoen, maar is daar niet in geslaagd. De weigering heeft geen onmiddellijke gevolgen voor de maatschappij, maar kan wel een rem op de toekomstige groei betekenen. Het is niet duidelijk of Air India later alsnog zou kunnen toetreden tot het samenwerkingsverband.


De Spaanse politie heeft in Madrid opnieuw het tentenkamp van de zogenaamde indignados opgebroken. Het kamp was al eens eerder afgebroken, maar werd eind juli weer opgericht. De beweging van de verontwaardigden bracht in mei tienduizenden mensen op de been en zorgde wereldwijd voor commotie. De protesten richten zich onder meer tegen de hoge werkloosheid in Spanje, tegen de economische crisis en tegen het politieke establishment. De ontruiming gebeurde zonder geweld of arrestaties. De economische crisis heeft zware gevolgen gehad voor Spanje. De Spaanse regering heeft een drastisch besparingsplan afgekondigd dat de bestedingsmogelijkheden van de consument zwaar heeft aangetast.


Michael Ellis wordt de nieuwe topman van de gerenommeerde restaurantgidsen van Michelin. Ellis werd benoemd tot nieuw internationaal directeur en neemt zijn functie in januari volgend jaar op. Na het vertrek van Jean-Luc Naret is de post al bijna een jaar vacant. Onder het beleid van Naret kende Michelin een grote internationale expansie, onder meer in de Verenigde Staten en Azië. Ellis startte vier jaar geleden zijn carrière bij Michelin als vice-president marketing en sales. Ellis, die zowel de Franse als Amerikaanse nationaliteit bezit, heeft een diploma master in business administration en volgde zowel in de Verenigde Staten als Europa een hotelopleiding. Ellis was eerder werkzaam in de voedingsindustrie, het toerisme en de drankensector.


De Bank van Cyprus heeft de Cypriotische regering opgeroepen onmiddellijk actie te ondernemen om te voorkomen dat het land binnenkort Europese steun nodig zou hebben. De bank voert daarbij aan dat de tijd dringt en actie dringend nodig is. Vorige week verlaagden de kredietbeoordelaars Moody's en Standard & Poor's al de kredietwaardigheid van Cyprus. Ook de gouverneur van de Cypriotische centrale bank drong al aan op snelle actie. Volgens het ministerie van financiën heeft Cyprus tot half december slechts 650 miljoen euro nodig en daarin kan voor het grootste deel worden voorzien. Voor de periode daarna hoopt Cyprus zowel in het eigen land als op de internationale markt geld te lenen.


De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 2,13 miljard euro. Dat betekent een stijging met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Groei in onder meer de divisie consumentenbankieren hielp de negatieve impact van de Griekse schuldentragiek temperen. De Franse bank zette 534 miljoen euro opzij voor de deelname aan het Griekse reddingsplan. De bank is één van de instellingen die deelneemt aan het plan van het Institute of International Finance, waarbij Griekse staatsobligaties worden omgeruild. BNP Paribas heeft ongeveer 5 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in bezit. De bank neemt in het kader van de bijdrage van de private sector aan het steunpakket een verlies van 21 procent op de staatsleningen.


De Britse bank HSBC Holdings gaat de volgende drie jaar 15.000 mensen aanwerven in de groeilanden. Dat heeft de bank bekend gemeld, nadat de dag voordien het wereldwijd verdwijnen van 30.000 banen werd aangekondigd. Volgens een woordvoerder is het de bedoeling jaarlijks drieduizend tot vijfduizend mensen aan te werven. HSBC Holdings boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een winst van 11,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 400 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank maakte ook bekend 195 bankfilialen te verkopen aan zijn Amerikaanse sectorgenoot First Niagara. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar.


De Japanse autobouwer Toyota heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,16 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 10,3 miljoen euro. De winst viel met 99 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is te wijten aan de natuurrampen die Japan tijdens de maand maart hebben getroffen. De omzet daalde met 29 procent tot 3,4 biljoen yen. Door de aardbeving moest Toyota fabrieken sluiten wegens een tekort aan onderdelen. Toch voorziet het bedrijf dat de resultaten in de tweede helft van het jaar aanzienlijk zullen aantrekken. Dat komt omdat de productie sneller op gang komt dan eerder werd verwacht. Het concern wil 4.000 extra mensen aanwerven om de verloren productie in te lopen.


Het Australische kolenbedrijf Macarthur Coal beschouwt het overnamebod van staalconcern ArcelorMittal en het Amerikaanse Peabody Energy van 4,7 miljard Australische dollar niet als vijandig. Dat heeft Nicole Hollows, bestuursvoorzitter van Macarthur, bekend gemaakt. Volgens Hollows blijft Macarthur gesprekken voeren met ArcelorMittal en Peabody, maar ook met rivaliserende bieders. Ze herhaalde het advies aan de aandeelhouders om geen actie te ondernemen in afwachting van rivaliserende biedingen. ArcelorMittal en Peabody probeerden eerder het bestuur van Macarthur te bewegen tot een overname. Het bod wordt uitgebracht door een nieuwe joint venture, die voor 60 procent in handen is van Peabody en 40 procent eigendom is van ArcelorMittal.


De Japanse brouwer Kirin heeft een meerderheidsbelang genomen in de Braziliaanse bierbrouwer en frisdrankproducent Schincariol. Kirin betaalde een bedrag van 1,8 miljard eur voor een belang van 50,45 procent in de Braziliaanse groep. Schincarol is in Brazilië de tweede grootste producent van bier. Op de Braziliaanse frisdrankenmarkt staat het concern op de derde plaats. Senji Miyake, president van Kirin, wijst erop dat de internationale biermarkt al een grote consolidatie heeft gekend, waardoor het aantal overnamemogelijkheden beperkt is geworden. De Japanse brouwer zoekt buiten de zeer concurrerende en verzadigde thuismarkt overnamemogelijkheden om verder te groeien.


Meer Nieuws

Tuesday, August 02, 2011

Voedingsmarkten India en China hebben aparte aanpak nodig

Voedingsbedrijven en drankenproducenten moeten voor groeimarkten zoals China en India afwijken van hun conventionele marketing-strategieën. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse Healthy Marketing Team. Om die markten succes te hebben, moeten de innovaties in de sector de snel evoluerende aspiraties van die lokale bevolking weerspiegelen. Maar een globale aanpak voor al die verschillende markten moet volgens Health Marketing Team absoluut worden vermeden.

"In landen zoals India en China is branding cruciaal voor het innovatie-proces," merken de onderzoekers op. "In die landen wordt immers een groter belang gehecht aan merken als een norm van kwaliteit. Producenten moeten dan ook bereid zijn om hun merk te herpositioneren, zodat het voldoet aan de verwachtingen van de consumenten." Daarbij wordt onder meer gewezen naar Coca-Cola, dat de samenstelling van zijn merk Minute Maid aanpaste om aan de smaak van de Chinese consumenten te beantwoorden.

Er wordt aan toegevoegd dat de producenten ook bereid moeten zijn om te innoveren en merkwaarde te creëren door zich in te schakelen in gewoontes en categorieën die lokaal al bestaan. In dat verband wordt verwezen naar gezondheidsdranken op basis van mout in India, die er een culturele gezondheidswaarde hebben als basisdrank voor kinderen dan melk in westerse landen. Die strategieën vormen volgens het Health Marketing Team onderdeel van de basisstrategieën voor innovatie die in dergelijke landen moeten worden gehanteerd.

Labels: , ,

Merksentiment meest belangrijke aspect in sociale media

De sentiment dat in sociale media wordt gecreëerd is volgens 81 procent van de marketeers de belangrijkste factor voor campagnes op sociale platformen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bedrijven Adobe en Econsultancy. Toch blijkt slechts 49 procent dat sentiment te meten. In praktijk wordt vooral het volume van de trafiek op sociale mediaplatformen gemeten, hoewel dat slechts door 53 procent van de marketeers als een belangrijke prioriteit naar voor wordt geschoven.

Na het sentiment, noemen de onderzoekers het engagement met de accounts van de adverteerder bij Facebook en Twitter en de frequentie van merkvermeldingen in sociale media belangrijk (55 procent), gevolgd door het trafiekvolume (53 procent) en het engagement met de account op LinkedIn. Na het trafiekvolume worden vooral het engagement met de accounts op Facebook en Twitter gemeten (53 procent), gevolgd door de frequentie van de merkvermeldingen en het sentiment (49 procent) en het engagement op LinkedIn (34 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat 94 procent van de marketeers ervan overtuigd marketing binnen de sociale mediasector tegen het midden van het decennium bijzonder belangrijk zal geworden zijn voor hun organisatie, gevolgd door user-generated ideeën en content (86 procent), klantendienst (84 procent) en direct commerce (64 procent). Volgens 94 procent van de respondenten zullen ook apparaten zoals tablets en smartphones tegen het midden van decennium bijzonder belangrijk geworden zijn.

Labels: ,

Zeven op tien gebruikers deelt online video's

Een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center toont aan dat 71 procent van de online populatie video's met anderen deelt. Er wordt op gewezen dat er bij het online videopubliek geen verschil tussen de geslachten kan worden opgetekend, maar bij het delen van videomateriaal zijn er volgens de onderzoekers wel een aantal opmerkelijke verschillen tussen de onderscheiden bevolkingscategorieën op te merken.

De onderzoekers merken op dat bij de volwassenen tussen achttien en negenentwintig jaar een score van 92 procent wordt opgetekend. Bij vijfenzestigplussers daalt dat echter tot 31 procent. Er wordt aan toegevoegd dat Latino-Amerikanen met een score van 81 procent etnisch het hoogste sharing-niveau laten optekenen, gevolgd door Afro-Amerikanen (76 procent) en blanken (69 procent). Bij huishoudens met een inkomen van minstens 75.000 dollar wordt een score van 81 procent geregistreerd, tegenover 71 procent bij inkomens met minder dan 30.000 dollar.

Er wordt opgemerkt dat inmiddels 71 procent van de Amerikaanse online volwassenen video's bekijken. Eén jaar geleden was dat slechts 66 procent. Vijf jaar geleden keek amper 33 procent van de online bevolking naar video. De onderzoekers voegen er aan toe dat 81 procent van de ouders videosites bezoeken. Bij gezinnen zonder kinderen is dat slechts 61 procent. Bij de ouders werd vorig jaar een score van 72 procent opgetekend, tegenover 63 procent bij gezinnen zonder kinderen.

Labels: ,

Concentratie fastfood-punten aanslag op gezonde voedingsgewoonten

Naarmate zich meer fastfood-restaurants in een geografische omgeving bevinden, wordt de kans groter dat jongeren ongezonde eetgewoontes aankweken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Center for Health Policy Research aan de University of California. Op die manier wordt volgens de onderzoekers de gezondheid van de jongeren in gevaar gebracht. Daardoor zouden de huidige tieners volgens hen de eerste generatie kunnen worden met een lagere levensverwachting dan hun ouders.

De onderzoekers wijzen erop dat bijna driekwart van de tieners in Californië leven of studeren in een omgeving met een hoge densiteit aan fastfood-restaurants. "De betrokken tieners blijken ook meer fastfood en frisdranken te consumeren," voert onderzoeksleider Susan Babey aan. Uit het onderzoek bleek dat tieners in Californië in hun omgeving zeven keer meer fastfood-aanbieders tellen dan gezonde alternatieven. Die tieners bleken 17 procent meer frisdranken te consumeren en 18 procent meer fastfood te gebruiken dan leeftijdsgenoten in gezondere buurten.

Er wordt aangestipt dat het beleid een aantal maatregelen zou moeten nemen om de voedingsomgeving voor jongeren te verbeteren. Onder meer wordt er aangestuurd op een betere spreiding van de fastfood-punten, vooral in een schoolomgeving. Bovendien wordt gevraagd dat schoolrestaurants een grotere nadruk zouden leggen op de bevoorrading met verse producten, terwijl er maatregelen zouden moeten worden genomen om gezonde alternatieven te stimuleren in gevoelige buurten.

Labels: ,

Interactie belangrijk voor stimuleren duurzaam gedrag

Interactie met de gemeenschap speelt een belangrijke invloed in de adaptie van duurzaam gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Center for Systems Integration and Sustainability aan de Michigan State University. Daarbij wordt opgemerkt dat landbouwers in het Wolong Nature Reserve in het zuidwesten van China meer geneigd waren om hun gronden in een milieuproject in te schrijven wanneer ze daarover met hun buren hadden gepraat. In het betrokken natuurpoject wordt landbouwgrond opnieuw omgezet in bossen of graslanden.

De landbouwers in het Wolong Nature Reserve krijgen een vergoeding in graan voor de transformatie van hun land. Die vergoeding vertegenwoordigde in het midden van het voorbije decennium ongeveer 8 procent van het inkomen van de landbouwers. "Om algemene milieudoelstellingen te realiseren, moet er buiten de traditionele economische en regelgevende benaderingen worden gekeken," merkt onderzoeksleider Jianguo Liu op in het magazine ScienceDaily.

De onderzoekers merkten op dat de bereidheid om landbouwgronden in te schrijven in het natuurprogramma steeg naarmate de Chinese boeren meer met elkaar over het project van gedachten wisselden. "Wanneer de landbouwers tien ontmoetingen hadden met hun buren, steeg het aantal inschrijvingen met meer dan 15 procent," voeren ze aan. "Met drie interacties werd een toename met 7,5 procent genoteerd. Het onderzoek maakt duidelijk dat de efficiëntie van het programma verbetert wanneer men mensen met elkaar laat praten."

Labels: , , ,

Facebook meest populair voor social sign-in

Bij social sign-in, waarbij gebruikers hun profiel op sociale netwerken gebruiken om zich op online diensten in te schrijven, werkt 39 procent vanop Facebook. Dat is de conclusie van een rapport van de sociale dienstenaanbieder Janrain. Google staat met een score van 30 procent op een tweede plaats, gevolgd door Yahoo (12 procent) en Twitter (8 procent). Er wordt wel opgemerkt dat Twitter de voorbije zeven kwartalen een lichte, maar gestage groei heeft gekend. Ook blijkt het gebruik van profielen van kleinere sociale netwerken gevoelig teruggevallen te zijn.

Door social sign-in kunnen gebruikers zich met hun profiel op een sociaal netwerk inschrijven voor nieuwsbrieven en andere online diensten, zonder dat daarvoor een nieuwe account moet worden aangemaakt. De onderzoekers merken op dat Facebook tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een aandeel van 30 procent had opgebouwd. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar viel voormalig marktleider Google met 10 procent terug, waardoor Facebook de eerste plaats kon opeisen.

Bij mobiele applicaties had Facebook tijdens het tweede kwartaal een aandeel van 56 procent, tegenover 35 procent tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. Die groei ging vooral ten koste van Google, dat met 7 procentpunten terugviel tot ongeveer 27 procent. Twitter kende een daling met 6 procentpunt tot 5 procent. Ook Yahoo kende een lichte terugval, maar blijft met een aandeel van 10 procent op de derde plaats. In de mediasector heeft Google de tweede plaats ingenomen ten koste van Yahoo.

Labels:

Rusland en China bieden weerstand aan internationale sociale netwerken

Sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter en LinkedIn genieten een wereldwijde uitstraling, maar in een aantal landen blijft het publiek opvallend trouw aan lokale aanbieders. Dat blijkt uit een analyse van het onderzoeksbureau eMarketer. Opgemerkt wordt dat Rusland en China met respectievelijk 62 miljoen en 530 miljoen gebruikers twee van de grootste online populaties van de wereld hebben en een grote activiteit laten optekenen op het gebied van sociale netwerken, maar daarbij telkens vooral lokale spelers als marktleider naar voor treden.

"In Rusland heeft 79,3 procent van de internet-gebruikers een profiel op sociale netwerken," aldus eMarketer. "In China bedraagt dat niveau 68 procent. Facebook heeft wereldwijd een bereik van 83,4 procent, maar in Rusland moet het netwerk tevreden zijn met een cijfer van 18,8 procent. De Russische markt wordt geleid door het sociale netwerk Vkontakte en de datingsite Odnaklassniki. Facebook heeft het in Rusland bijzonder moeilijk om voet aan de grond te krijgen, te wijten aan taalkundige en culturele barrières en de voorsprong die de lokale initiatieven hadden als first-mover."

Er wordt aan toegevoegd dat China een eigen, uniek sociaal medialandschap heeft. "Binnenlandse aanbieders worden door een officiële firewall beschermd," wordt er opgemerkt. "De sector wordt er gedomineerd door bulletin board systems, microblogs zoals Sina Weibo en Tencent Weibo en sociale netwerken zoals Renren en Kaixin001, opgebouwd rond gaming en chatting. Bovendien is in China ook de zakelijke sector bijzonder populair in sociale netwerken. In China zouden 92 procent van de sociale netwerkers minstens één merk volgen. Een meerderheid van 62 procent volgt minstens elf merken."

Een onderzoek van het Social Computing Lab van Hewlett-Packard kwam tot de vaststelling dat Sina Weibo grondige verschillen vertoont met Twitter. "De gebruikers van Weibo zijn vooral geïntereseerd in entertainment zoals dagelijkse moppen, video's en muziek, terwijl Twitter vooral gericht is op nieuws en informatie," wordt er opgemerkt.

Labels: