Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 25, 2010

Vladimir Poetin opnieuw Russische man van het jaar

In Rusland is premier Vladimir Poetin opnieuw verkozen tot man van het jaar. Dat is de conclusie van een enquête van het Russische onderzoeksbureau Vtsiom. Poetin behaalde 55 procent van de stemmen. Op de tweede plaats volgt president Dmitry Medvedev met 37 procent van de stemmen. Vladimir Zhirinovsky, de leider van de liberaal-democratische partij, staat op de derde plaats met 5 procent van de stemmen. Poetin verstevigt zijn leidersplaats nog tegenover vorig jaar. Toen kreeg hij immers 50 procent van de stemmen achter zijn naam. Met 33 procent van de stemmen eindigde ook toen Dmitry Medvedev als tweede in de verkiezing.

Uit de enquête blijkt dat de bosbranden van de voorbije zomer in eigen land voor de Russische bevolking de belangrijkste gebeurtenis van de wereld van het voorbije jaar waren. Het ontslag van Yury Luzhkov, de gewezen burgemeester van Moskou, werd bestempeld als de belangrijkste binnenlandse gebeurtenis. Veel respondenten verwezen daarbij echter ook naar de gewelddadige nationalistische rellen in Moskou eerder in december. Andrei Arshavin, de middenvelder van de Engelse voetbalclub Arsenal, werd verkozen tot Russisch sportman van het jaar. De titel van beste film van het jaar ging naar Avatar van regisseur James Cameron.

In de Russische entertainmentsector ging de eerste plaats naar de beruchte popster Filipp Kirhorov. "De muzikant kwam de voorbije periode nog negatief in het nieuws nadat hij een televisie-producer in mekaar had geslagen, maar het schandaal heeft blijkbaar zijn populariteit alleen nog maar doen toenemen," meldt de Russische krant The Moscow Times. "Kirhorov, die met zijn slachtoffer inmiddels een regeling heeft getroffen, kreeg in totaal 8 procent van de stemmen achter zich. Daarmee onttroonde hij crooner Nikolai Baskhov, die vorig jaar als overwinnaar uit de bus was gekomen." Schrijver van het jaar werd pulpfiction-auteur Daria Dontsova. Het is de vierde keer op rij dat Dontsova de bekroning in de wacht sleepte.

Labels: , ,

Depressie groeiend probleem Japanse leerkrachten

Tijdens het voorbije schooljaar namen 8.627 leerkachten uit het Japanse openbare onderwijs ziekteverlof. Volgens de cijfers van het Japanse ministerie van opvoeding ging het in 63 procent van de gevallen om depressies of andere mentale problemen. Een woordvoerder van het Japanse onderwijs merkte wel op dat het aantal gevallen tijdens het laatste gedeelte van het schooljaar een daling kende. Dat zou het gevolg zijn van maatregelen die werden genomen om Japanse leerkrachten psychologisch beter te begeleiden en opvangen. Er wordt verder opgemerkt dat 44 procent van de problemen gesitueerd was in het basisonderwijs, tegenover 30 procent in het lager middelbaar. In het hoger middelbaar onderwijs zouden nog 16 procent van de depressies zijn gesitueerd.

In het rapport van het Japanse ministerie van onderwijs wordt verder opgemerkt dat er het voorbije schooljaar 7.981 leerkrachten een disciplinaire straf kregen opgelegd. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Dat was wel het gevolg van een actie in de prefectuur Hyogo, waar meer dan 3.600 leerkrachten op de vingers werden getikt voor een slordige puntentoekenning bij examens. In totaal werden het voorbije jaar 166 leerkrachten ontslagen, terwijl 148 anderen werden geschorst. Daarnaast kregen ook 47 leerkrachten een disciplinaire straf omdat ze de nationale vlag niet had willen hijsen of het nationaal volkslied niet hadden willen zingen.

Labels: , , ,

Moskou schrapt plannen voor vierde ringweg

De Russische hoofdstad Moskou schrapt zijn plannen voor de aanleg van een vierde ringweg. Dat heeft Sergei Sobyanin, burgemeester van Moskou, bekend gemaakt. De gereserveerde financiële middelen zouden worden overgeheveld naar de verdere uitbouw van het openbare vervoer. Sobyanin merkte op dat de aanleg van de vierde ring, een project van zijn voorganger Yury Luzhkov, een investering van 1,5 triljoen roebel zou vergen. Dat komt overeen met een bedrag van 49 miljard dollar. De burgemeester voegde er aan toe dat het wellicht beter was om deze fondsen te investeren in het openbare vervoer. De aanleg van de vierde ring was drie jaar geleden al gestart. De bestaande werken zullen worden afgerond.

Labels: , ,

Duurzame energie verliest ruim 931 miljoen euro investeringen

Hernieuwbare energiefondsen hebben dit jaar een recordbedrag aan investeringen verloren. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Lipper. Daarbij wordt opgemerkt dat de kredietcrisis een zware negatieve impact heeft gehad op de ontwikkeling van zonnekracht en windenergie. Lipper benadrukt dat investeerders tijdens de eerste tien maand van dit jaar 931 miljoen euro hebben teruggetrokken uit hernieuwbare energiefondsen. Dat is al meer dan het totale bedrag dat twee jaar geleden tijdens de wereldwijde financiële crisis uit de sector werd teruggetrokken. Vorig jaar ontving de sector 1,3 miljard euro aan nieuwe investeringen.

Labels: ,

Steeds meer Amerikanen moeten beroep doen op voedselhulp

Steeds meer Amerikanen moeten beroep doen op voedselhulp. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Conference of Mayors. De burgemeesters stellen dat de activiteiten van Amerikaanse voedselbanken dit jaar met 24 procent zijn gestegen. Het gebruik van voedselbonnen is volgens de Amerikaanse burgemeesters tot op een recordniveau gestegen. Er wordt aan toegevoegd dat ook steeds meer werkende Amerikanen nauwelijks nog kunnen rond komen. Antonio Villaraigosa, burgemeester van Los Angeles, merkte op dat er weliswaar gezegd wordt dat de recessie achter de rug is, maar hij voegde er aan toe dat steden in heel de Verenigde Staten gewag maken van grotere hongersnood en een stijging van het aantal daklozen.

Labels: ,

China investeert 30 miljard dollar in waterprojecten

China gaat volgend jaar ongeveer 30 miljard dollar investeren in de aanleg van waterreserves om de impact van natuurrampen op de graanproductie te beperken. Dat heeft Chen Lei, minister van watervoorziening, bekend gemaakt. Dit jaar werden de Chinese oogsten zwaar getroffen door watersnood en droogtes, waardoor de voedingsprijzen werden opgedreven. Daardoor was de Chinese inflatie in november gestegen tot het hoogste peil in meer dan twee jaar. Het investeringsbudget voor watervoorziening wordt met 10 procent opgedreven tegenover het lopende jaar. De voorbije vijf jaar heeft China iets meer dan 100 miljard dollar geïnvesteerd in waterprojecten.

Labels: , ,

Amerikaanse bedrijven kregen licenties voor handel met terroristische staten

Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft het voorbije decennium bijna tienduizend vergunningen toegekend aan Amerikaanse bedrijven, zodat ze een aantal producten konden verkopen aan Iran en andere landen die door de Amerikaanse regering bestempeld worden als sponsors van het terrorisme. Onder meer bedrijven zoals Kraft Foods en Pepsico en enkele van de grootste Amerikaanse financiële instellingen zouden van die vergunningen hebben geprofiteerd. De meeste licenties werden toegekend onder een Amerikaanse wet die de handel in humanitaire goederen toestaat, hoewel het in praktijk over heel uiteenlopende goederen, zoals onder meer sigaretten en kauwgum, zou gegaan zijn.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft een kartelboete van 230 miljoen euro voor de Belgische, Franse en Italiaanse filialen van staalgroep ArcelorMittal tijdelijk opgeschort. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie meegedeeld. Dat is het gevolg van het beroep dat bij het Europese Hof van Justitie tegen de boete werd ingediend. Eind juni gaf de Europese Commissie zeventien staalbedrijven een totale boete van 518 miljoen euro omdat ze sinds het midden van de jaren tachtig afspraken hadden gemaakt over de prijzen en de verdeling van de markt voor voorgespannen staal. Marktleider ArcelorMittal kreeg een boete van 276 miljoen euro opgelegd. Die boetes werden enkele maanden later naar beneden herzien. De totale boete daalde tot 458 miljoen euro, terwijl ArcelorMittal nog 230 miljoen euro moest betalen. ArcelorMittal betoogde dat de boetes voor zijn filialen niet in verhouding staan met hun economische waarde en stapte naar het Europees Hof van Justitie.


De Amerikaanse bank Goldman Sachs zal in de toekomst zijn werknemers belonen voor prestaties op de lange termijn. Op die manier wil de financiële instelling risicovol gedrag bij zijn bankiers tegengaan. Bonussen zouden worden gestopt of worden teruggevorderd wanneer de bank constateert dat een werknemer geen goede risicoanalyse heeft gedaan of risico’s heeft genegeerd. Het plan naar eigen is een instrument voor het compensatiecomité om de stimulansen op een lijn te krijgen met de lange termijnprestaties. Het plan moet het werknemers ontmoedigen teveel risico’s te nemen. De beloningen worden gekoppeld aan financiële maatstaven zoals omzet en nettowinst. Werknemers zouden worden beloond in de vorm van onder andere contanten of aandelen. Hoeveel extra beloningen de bank zal uitkeren is nog niet bekend.


Het softwareconcern Microsoft is dit jaar het meest innovatieve bedrijf van de wereld geweest. Dat blijkt uit een rangschikking van het Amerikaanse magazine Newsweek. Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van de inspanningen die Microsoft heeft gedaan om een nieuw besturingssysteem voor mobiele telefoons te lanceren en aan de gameconsole Kinect. Op de tweede plaats staat grote concurrent Apple, dat nochtans veel furore heeft gemaakt met de tabletcomputer iPad. Het internetbedrijf Google staat dankzij het mobiele besturingssysteem Android op de derde plaats. Het Taiwanese telecom-bedrijf HTC Corportation is met een vierde plaats het eerste niet-Amerikaanse bedrijf in de rangschikking. De top vijf wordt rond gemaakt door de Amerikaanse mediagroep Disney. Daarna volgen de Amerikaanse autobouwer Ford, de Amerikaanse veilingsite Amazon, de Chinese autogroep Byd, de Japanse kledingketen Fast Retailing en het Chinese Haier, producent van huishoudtoestellen.


China heeft Zuid-Afrika uitgenodigd zich aan te sluiten bij de groep van snelgroeiende opkomende markten. Tot nu toe bestaat de groep uit Brazilië, Rusland, India en China (BRIC). De vier landen zouden het volgens Yang Jiechi, Chinees minister buitenlandse zaken, eens zijn dat ook Zuid-Afrika zijn kandidatuur zou kunnen indienen. China, de grootste handelspartner van Zuid-Afrika, heeft aangekondigd de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma uit te zullen nodigen om volgend jaar een vergadering van de BRIC-landen in Peking bij te wonen. Zuid-Afrika is de grootste economie van Zuid-Afrika en staat volgens cijfers van de Wereldbank wereldwijd op de éénendertigste plaats. Zuid-Afrika verwacht voor volgend jaar een economische groei van 3 procent, wat relatief weinig is in vergelijking bij het groeitempo van de andere BRIC-leden.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft de testvluchten met de Dreamliner hervat. Medio november werd bij één van de zes testtoestellen rookontwikkeling geconstateerd. Daarna werd het testprogramma stilgezet. Inmiddels zou een software-update uitgevoerd zijn en werd alles opnieuw nagelopen. Eerst wordt de serie testvluchten afgemaakt, waarna een begin kan worden gemaakt met de certificering, die nodig is om de toestellen commercieel te lanceren. Leveringen van de Dreamliner, het paradepaardje van Boeing, lopen al bijna drie jaar achter op schema. Tijdens de ontwikkeling en testfase kreeg Boeing steeds te kampen met problemen die de oplevering vertragen. Boeing zei eerder het eerste vliegtuig begin volgend jaar af te leveren aan het Japanse Nippon All Airways. Nu laat Boeing weten in januari een nieuw schema bekend te maken voor de leveringen.


Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans heeft zijn Britse dochterbedrijf Leadbitter verkocht. Het bedrijf werd voor een bedrag van ruim 45 miljoen euro overgenomen door de Franse groep Bouygues Bâtiment International en het management van Leadbitter. De verkoop vormt een onderdeel van de nieuwe strategie die Heijmans anderhalf jaar geleden heeft ingezet. Heijmans werd twee jaar geleden zwaar getroffen door de malaise op de woningmarkt. Daarbij werd beslist om alle buitenlandse activiteiten, met uitzondering van de Belgische wegenbouwdivisie, af te stoten. Leadbitter heeft circa zevenhonderd medewerkers en haalde dit jaar een omzet van ruim 300 miljoen pond. Door de verkoop van Leadbitter neemt de schuldenlast van Heijmans met ongeveer 15 miljoen euro af. Eind september had Heijmans nog een schuld van ongeveer 277 miljoen euro.


Het ratingbureau Fitch heeft zijn beoordeling over de kredietwaardigheid van de Portugese economie verlaagd. Fitch noemde de verslechterde economische omstandigheden voor Portugal als één van de belangrijkste redenen voor de verlaging. Het halen van de budgetdoelen voor volgend jaar is voor Portugal volgens Fitch extreem uitdagend. Het ratingbureau voorziet volgend jaar een recessie in Portugal. De verlaging reflecteert volgens Fitch een tragere verbetering van de overheidsschuld en een moeilijker omgeving voor de overheid en de banken om financiering te krijgen. De stap van Fitch volgt op de beslissing van het kredietbureau Moody's, dat had aangegeven dat het zijn huidige rating voor Portugal de volgende drie maanden evalueert. Moody's waarschuwde daarbij de rating van het land waarschijnlijk te zullen verlagen.


Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatie-apparatuur, wil volgend jaar een vijfhonderdtal nieuwe werknemers aantrekken. Dat heeft Harold Goddijn, topman van TomTom, gezegd in een Nederlands kranteninterview. TomTom zou zijn totale personeelsbestand daardoor uitbreiden naar vierduizend medewerkers. TomTom denkt de extra krachten nodig te hebben omdat de verdere ontwikkeling van navigatiediensten voor automobilisten en overheden te ondersteunen. Goddijn denkt vooral in Oost-Europa, India, China en Brazilië te kunnen groeien. Daarnaast denkt Goddijn meer overeenkomsten te kunnen sluiten met autofabrikanten voor ingebouwde navigatie, zoals het Nederlandse bedrijf eerder deed met Mazda en Renault. De topman van TomTom mikt ook op een grotere omzet door internet, auto en telefoon verder op elkaar af te stemmen.


De Japanse autoproducent Toyota betaalt een schadevergoeding van 10 miljoen dollar aan de verwanten van politieagent Mark Saylor, die in de zomer van vorig jaar om het leven kwam bij een verkeersongeval met zijn Lexus. De wagen vertoonde een defect en begon op een ongecontroleerde manier steeds sneller te rijden. De schikking werd in september al getroffen, maar op vraag van de Japanse autoconstructeur en de familie van het slachtoffer was het bedrag voorlopig niet naar buiten gebracht. Een rechtbank oordeelde eerder onlangs echter dat niets nog rechtvaardigde om de details van het akkoord geheim te houden. Mark Saylor kwam om het leven samen met zijn vrouw, dochter en schoonbroer. Toyota moest in de maanden daarop meer dan 10 miljoen wagens terugroepen, vooral wegens problemen met het gaspedaal.


Het Amerikaanse ministerie van justitie start een onderzoek naar een aantal kleine regionale Zwitserse banken. Het ministerie van justitie verdenkt de banken ervan Amerikaanse burgers te helpen met het onduiken van belastingen. Ook de Amerikaanse banken die zaken met de geviseerde Zwitserse financiële instellingen hebben gedaan, worden in het onderzoek betrokken. Onder meer zou een onderzoek zijn gestart naar de Basler Kantonalbank, één van de grotere regionale banken in Zwitserland. Maar ook andere regionale banken zouden onderwerp van het onderzoek zijn. Volgens één van de bronnen zal het ministerie van justitie binnenkort aan Zwitserland lijsten vragen met namen van Amerikaanse cliënten aan bepaalde regionale banken. Dit verzoek is mogelijk vanwege een speciale afspraak die tussen de Verenigde Staten en Zwitserland is gemaakt om informatie uit te wisselen.


De optiekketen Pearle Europe, dochter van de Nederlandse holding HAL Investments, heeft zijn Mexicaanse branchegenoot Tide Ti overgenomen. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. Tide Ti, gevestigd in Cancun, heeft 370 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van circa 20 miljoen euro. Het bedrijf heeft ongeveer zestig winkels onder de namen Sunglass Island en Optical Island. De overname zat al langer in de pijplijn. HAL Investments nam ruim een jaar geleden een belang in de Italiaanse brillenfabrikant Safilo, de meerderheidsaandeelhouder van Tide Ti. Daarbij werd afgesproken dat het belang in Mexico in principe aan de Nederlandse holding zou worden verkocht. Het Nederlandse Pearle is het grootste optiekketen van Europa. Het concern heeft de afgelopen vijftien jaar gevoelig geïnvesteerd in acquisities. Sinds twee jaar werkt Pearle ook aan expansie buiten Europa. Onder meer is het bedrijf actief in India en Zuid-Amerika.


De Chinese investeringen in het buitenland zullen dit jaar de 50 miljard dollar overstijgen. Dat is een stijging met 15 procent tegenover vorig jaar. Dat heeft het Chinese minister van handel bekend gemaakt. Het gaat om rechtstreekse niet-financiële investeringen, zoals in de energiesector, mijnbouw en landbouwprojecten. Investeringen in onder meer banken en verzekeraars werden in de berekening opgenomen. Vorig jaar investeerde China 43,3 miljard dollar in het buitenland. Daarmee was China toen de vijfde grootste investeerder op de internationale markt. Volgend jaar zouden de Chinese investeringen in het buitenland nog eens met 11 procent stijgen. De buitenlandse directe investeringen in China zouden dit jaar ongeveer 100 miljard dollar bedragen. Dat is een stijging met 11 procent tegenover vorig jaar.


International Coal Ventures Limited (ICVL), een consortium van Indiase staatsbedrijven, overweegt een rivaliserend bod uit te brengen op het Australische Riversdale. Dat heeft Partha Bhattacharyya, woordvoerder van het consortium en voorzitter van Coal India, gezegd. Citigroup zou in opdracht van het consortium onderzoeken of een hoger bod moet worden uitgebracht. Volgens Bhattacharyya is de financiering geen probleem omdat zowel Coal India als de andere leden van het consortium voldoende kapitaalkrachtig zijn. Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf heeft een bod van 3,9 miljard dollar uitgebracht op Riversdale. Beide bedrijven zijn het eens geworden over de overname. Analisten stelden echter dat waarschijnlijk is dat concurrenten het bod gaan overtreffen. Het Braziliaanse Vale en ArcelorMittal werden daarbij als mogelijke bieders genoemd.


De nieuwe treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) blijken niet winterbestendig te zijn. De elektronica raakt onklaar door smeltende sneeuw. De luchtinlaten, die aan de onderkant van de trein zitten, blijken oorzaak van het probleem te zijn. In landen waar veel sneeuw valt, zitten de luchtinlaten aan de bovenkant. Door de problemen stonden meer dan zestig van de vijfennegentig nieuwe treinen aan de kant. De treinen zijn gebouwd door een consortium van het Canadese Bombardier en het Duitse Siemens. Meer dan dertig technici van Bombardier werden in allerijl vanuit Duitsland naar Nederland gekomen om het probleem te onderzoeken. Uit een rapport aan het Nederlandse parlement is gebleken dat de Nederlandse Spoorwegen bij het bestellen van de treinen geen rekening hebben gehouden met sneeuwval. Winterbestendigheid zou geen onderdeel geweest zijn van de constructierichtlijnen.


Het Griekse parlement heeft een begroting goedgekeurd met de meest draconische besparingsmaatregelen in de recente geschiedenis van het land. De volksvertegenwoordigers van de regerende Pasok-partij stemden voor de begroting, terwijl de conservatieve en communistische oppositie een tegenstem uitbrachten. De harde besparingen maken deel uit van een overeenkomst met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Die kwam er nadat het Griekse begrotingstekort tot 15,4 procent was opgelopen. De stemming gold ook als een vertrouwensstemming voor de regering van de Griekse premier Giorgos Papandreou. De premier riep alle partijen op om in deze periode van diepe crisis de regering bij te staan. In aanloop naar de stemming van de begroting was er nog een staking in het Griekse openbare vervoer tegen het drastische besparingsplan.


Meer Nieuws

Friday, December 24, 2010

Mediatarieven voor adverteerders opnieuw naar omhoog

Op de meeste reclamemarkten zullen de mediatarieven volgend jaar opnieuw een stijging kennen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau Billetts. Daarbij wordt opgemerkt dat in de Verenigde Staten tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een prijsstijging met 5 procent werd opgetekend. Die trend zal zich volgens Billetts volgend jaar verder doorzetten met een toename tussen 7 procent en 9 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de krantensector en traditionele lokale radio daar verder met problemen zullen worden geconfronteerd, aangezien digitale services steeds meer marktaandeel zullen innemen.

Labels: ,

Jonge Europeanen nagenoeg allemaal actief in sociale media

Het grootste gedeelte van de jonge Europese consumentenpopulatie maakt gebruik van sociale mediadiensten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Commissie. Uit de enquête blijkt dat 80 procent van de Europese internetgebruikers tussen zestien en veertien jaar actief zijn op blogs, berichten op chatsites plaatsen of deelnemen aan sociale netwerken zoals Facebook. De hoogste penetratie wordt opgetekend in Polen. Daar blijkt 94 procent van de online jongeren actief te zijn in sociale media. Ook in Portugal en Slovenië wordt een score van 90 procent bereikt. Met een score van 55 procent zijn Nederlandse jongeren volgens het onderzoek het minst actief in sociale media.

Labels: ,

Retailomzet Asia-Pacific staat voor grote groei

De retailomzet zal in Azië de volgende vier jaar een belangrijke groei kennen. Dat is de conclusie van een rapport van PricewaterhouseCoopers en de Economist Intelligence Unit. Daarbij wordt opgemerkt dat de retailbestedingen in Azië en Australasia tijdens die periode een gemiddelde groei van minstens 6 procent per jaar zullen kennen. Daarbij wordt gesteld dat in de regio Asia-Pacific over vier een retailomzet van 8,6 triljoen dollar zal worden gerealiseerd. De omzet zal daarbij dubbel zo hoog liggen dan in Noord-Amerika. Dit jaar zal Asia-Pacific een retailomzet van 5,4 triljoen dollar laten optekenen. Er wordt aan toegevoegd dat westerse retailers op dit ogenblik dan ook belangrijke inspanningen doen om hun aanwezigheid in Asia-Pacific te versterken.

Labels: ,

Mobiele lokale marketing werkt aan Chinese uitbreiding

Ook in China beginnen locatie-gerelateerde mobiele diensten aan belangstelling te winnen. Dat zegt het onderzoeksbureau Analysys International, eraan toevoegend dat het platform aan marketeers een nieuwe mogelijkheid biedt om de Chinese consument te bereiken. Opgemerkt wordt dat het Amerikaanse marketing-landschap dit jaar werd gekarakteriseerd door de opkomst van locatie-gerelateerde platformen zoals Foursquare, Gowalla en Shopkick, maar er wordt aan toegevoegd dat er op dit ogenblik in China een aantal gelijkaardige platformen worden opgezet. Op dit ogenblik zouden al een dertigtal diensten rond locatie-gerelateerde marketing worden aangeboden.

Labels: , , ,

Grote merken missen kansen van sociale netwerken

Grote merken slagen er vaak niet in om het maximale te puren uit hun aanwezigheid op het sociale netwerk Facebook. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau AT Kearney. Daarbij wordt opgemerkt dat meer dan 70 miljoen mensen zich hebben aangemeld als volgeling van de vijftig grootste merken van de wereld. Toch blijken vijf van die merken volgens de onderzoekers formaal niet actief te zijn op Facebook, waardoor ze volgens AT Kearney de kans missen om in contact te treden met de 175 miljoen potentiële klanten die elke dag de sociale netwerksite bezoeken. Er wordt aan toegevoegd dat een aantal andere merken op het sociale netwerk niet meer dan officiële berichten plaatsen, waardoor ook zij elke mogelijke kans op interactie missen.

Labels: ,

Londen opnieuw belangrijkste kantorenmarkt ter wereld

De Londense commerciële vastgoedmarkt zal dit jaar wellicht voor de tweede keer op rij het grootst aantal investeringen aantrekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van Real Capital Analytics. Daarbij wordt opgemerkt dat de vooruitzichten op stijgende huurinkomsten investeerders uit alle hoeken van wereld - onder meer uit Hongkong, Qatar en Canada - heeft aangetrokken. Dan Fasulo, managing director van Real Capital Analytics, merkt op dat er op dit ogenblik grote voorraden investeringskapitaal naar een rendabele bestemming zoeken. Een kantoor in het centrum van Londen aan een intrest van 5 procent tot 6 procent is volgens Fasulo bijzonder aantrekkelijk in vergelijking met de alternatieven.

Labels: , ,

Placebo werkt ook bij geïnformeerde patiënt

Een placebo werkt, zelfs wanneer de patiënt beseft dat hij middel zonder therapeutische werking toegediend krijgt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard Medical School en het Beth Israel Deaconess Medical Center. De onderzoekers merken op bijzonder verrast te zijn door de resultaten van het onderzoek. Onderzoeksleider Ted Kaptchuk meent dat het fenomeen kan verklaard worden door het feit dat het ritueel van de inname van de middelen in de hersenen een reactie veroorzaakt die ervoor zorgt dat de patiënten de symptomen van hun aandoening anders gaan ervaren. Hij merkt daarbij op dat emoties altijd een impact hebben op symptomen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De gratis internettelefoondienst Skype heeft een belangrijke panne gekend. Wereldwijd kregen gebruikers problemen om op de diensten van Skype in te loggen. Skype heeft een eigen systeem dat gebruik maakt van de computers van gebruikers. Een aantal computers wordt gebruikt als zogenaamde supernode, knooppunten voor het drukke Skype-verkeer. Door een probleem in een aantal Skype-versies vielen een groot aantal van deze supernodes uit. Ontwikkelaars van Skype bouwden in eerste instantie als tussenoplossing zelf mega-supernodes op. De gratis telefoondienst blijft ondertussen zijn groei verder zetten. Tijdens de maand november bereikte Skype nog een nieuw record, toen de online telefoondienst tegelijkertijd door 25 miljoen mensen werd gebruikt. Skype heeft naar eigen zeggen meer dan een half miljard gebruikers. In ondernemingen is de internettelefoondienst populair, maar ook veel jongeren zien er een goedkoop alternatief in voor de mobiele telefoon.


Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto neemt zijn Australische branchegenoot Riversdale Mining over voor een bedrag van 3,9 miljard dollar. Daarover zijn de bedrijven het eens geworden, nadat Rio Tinto zijn eerdere bod had opgedreven. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door één van de drie grootaandeelhouders van Riversdale, een onderneming met grote cokesbelangen in het Afrikaanse land Mozambique. Cokes wordt gebruikt bij de productie van ruw ijzer. De waardevolle koolmijnen van Riversdale kunnen volgens analisten op termijn tot de bevoorrading van 5 procent tot 10 procent van de wereldmarkt voor de grondstof van staal zorgen. Zij achten de kans ook groot dat er een biedingsoorlog ontstaat om Riversdale. Het Braziliaanse Vale wordt vanwege zijn sterke aanwezigheid in Mozambique door analisten gezien als de meest waarschijnlijke concurrent van Rio Tinto, maar ook Riversdales grootaandeelhouder Tata Steel uit India en ArcelorMittal worden genoemd.


Constellation Brands, het grootste wijnconcern van de wereld, verkoopt zijn Australische wijnbusiness, samen met activiteiten in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika aan het Australische investeringsfonds Champ Private Equity. De overnameprijs bedraagt 290 miljoen Australische dollar. Verwacht wordt dat de verkoop tegen eind januari kan worden afgerond. Constellation Brands houdt in de verkochte activa - waaronder het populaire Australische wijnmerk Hardys en de gerespecteerde wijnen van Barossa Valley Estate - wel een belang van ongeveer 20 procent. Richard Sands, chief executive van Constellation Brands, merkt op dat de Australische wijnactiviteiten met uitdagende marktomstandigheden worden geconfronteerd en niet meer bij de strategie van de groep passen. Die is steeds meer gericht op premiummerken met hogere marges. De markt wordt momenteel overspoeld door een groot aanbod van wijnen, terwijl de vraag achterblijft, wat resulteert in lage prijzen.


De Duitse modediscounter Takko wordt overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners. Dat heeft Advent International, de huidige eigenaar van de Duitse keten, bekendgemaakt. Over de overnamesom zijn geen mededelingen gedaan. Eerder was daarbij wel gewag gemaakt van minstens 1,3 miljard euro. Takko kwam drie jaar geleden in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent International. De modeketen had toen in Europa ongeveer 1.059 winkels. Inmiddels heeft Takko 1.500 winkels. Twee derde van de winkels is gevestigd in Duitsland. De groep is aanwezig in vijftien Europese landen en voert momenteel tests uit rond een marktintroductie in Rusland. Takko realiseert een omzet van ruim 938 miljoen euro en telt 12.500 medewerkers. Verwacht wordt dat de overname tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar zal kunnen worden afgerond.


Het Amerikaanse internetconcern Google heeft aan Eight Avenue in Manhattan (New York) een prestigieus kantoorgebouw gekocht. Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou er sprake zijn van een bedrag van bijna 2 miljard dollar. Daarmee zou de verkoop de grootste Amerikaanse vastgoeddeal voor een alleenstaand gebouw van het jaar betekenen. Het pand, vroeger eigendom van de Port Authority, is gelegen in de wijk Chelsea en vlakbij The Meatpacking District. Het complex telt achttien verdiepingen en 270.000 vierkante meter kantooroppervlakte. Het gebouw beslaat het hele blok tussen Eighth Avenue, Ninth Avenue, Fifteenth Street en Sixteenth Street. Google was al één van de belangrijkste huurders van het pand. Het internetbedrijf bezet 20 procent van de totale ruimte. Andere huurders zijn de sportartikelenfabrikant Nike, het boekenbedrijf Barnes & Noble en WebMD, een mediabedrijf gespecialiseerd in gezondheid.


De Ierse overheid investeert 3,7 miljard euro in de noodlijdende Allied Irish Bank (AIB) en krijgt daardoor de financiële groep voor 93 procent in handen. Dat heeft de Ierse minister van financiën Brian Lenihan bekendgemaakt. Bijna twee jaar geleden nationaliseerde de Ierse regering ook al de Anglo Irish Bank. Om te voldoen aan de voorwaarden van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor het verstrekken van 85 miljard euro steun aan Ierland, moet Allied Irish Bank ook nog eens 6,1 miljard euro aan kapitaal ophalen. Allied Irish Bank was ooit de grootste kredietverstrekker van Ierland, maar kwam in de problemen toen de Ierse huizenmarkt instortte. De bank verkocht buitenlandse onderdelen, maar die opbrengsten werden weggevaagd door almaar oplopende afschrijvingen op uitstaande leningen. Nationalisatie was uiteindelijk de enige overgebleven optie.


De Amerikaanse private-equitygroep Blackstone legt de laatste hand aan een nieuw fonds van 15 miljard dollar. Het nieuwe fonds zal zich richten op bedrijfsovernames. Blackstone Capital Partners VI wordt het grootste fonds sinds het begin van de financiële crisis. In de wereldwijde financiële geschiedenis werden tot nu toe slechts zeven fondsen opgezet die groter waren dan het nieuwe project van Blackstone. Het succes van de kapitaalinzameling van Blackstone toont volgens analisten aan dat institutionele beleggers nog steeds interesse hebben om in private equity te investeren. Het vorige fonds van Blackstone realiseerde een bedrag op 21,7 miljard dollar en is nog altijd het grootste private-equityfonds uit de geschiedenis. Blackstone zou al twee jaar geleden gestart zijn met het ophalen van geld voor het nieuwe fonds. De toplui van de groep zouden publieke en private beleggers in alle uithoeken van de wereld hebben benaderd.


De Britse autofabrikant Aston Martin zou het exclusieve merk Maybach van de Duitse autogroep Daimler willen overnemen. Volgens een aantal bronnen zijn beide partijen in gesprek over een verkoop van het merk. In ruil voor de productie krijgt Aston Martin de beschikking over technologie op het gebied van motoren van Daimler. De overeenkomst betekent voor Daimler, eigenaar van Mercedes-Benz, de zoveelste samenwerking met een concurrent. Het is ook niet voor het eerst dat de twee partijen elkaar opzoeken. Vorig jaar toonde Aston Martin op de autosalon van Genève de Lagonda, een conceptmodel voor een terreinwagen op basis van een Mercedes-type. Autofabrikanten werken steeds vaker samen om de stijgende kosten van onderzoek en ontwikkeling het hoofd te kunnen bieden. Dat geeft ze ook de mogelijkheid om nieuwe markten aan te boren. Het zeer exclusieve Maybach, waar geen grote aantallen van verkocht worden, worstelt al tijden om de omzet te verhogen.


De hotelketens Starwood en Hilton hebben een schikking getroffen in een zaak van bedrijfsspionage. Hilton werd ervan beschuldigd meer dan 100.000 documenten gestolen te hebben van zijn concurrent. Volgens de aanklacht zouden twee voormalige topmanagers van Starwoord bij hun overstap naar Hilton een pakket vertrouwelijke documenten hebben meegenomen over de succesvolle keten W-Hotel van Starwood. Volgens de schikking mag Hilton nu zijn eigen boetiekhotelketen Denizen nooit ontwikkelen. Twee jaar lang mag het hotelconcern evenmin een vergelijkbare keten opzetten. Een boetiekhotel is een hotel met een luxueuze maar tegelijk intieme uitstraling. Hilton zou Starwood ook een onbekende som geld betalen. Hilton en Starwood behoren tot de grootste hotelconcerns ter wereld. Hilton herbergt onder meer het beroemde merk Waldorf Astoria. Starwood heeft ketens als Sheraton en Le Meridien.


Mensen die in Nederland het openbaar een oproep doen om eigen tegoeden van een bank te halen, kunnen daarvoor in de toekomst een celstraf of een boete krijgen. De Nederlandse minister van justitie Ivo Opstelten en zijn collega van financiën Jan Kees de Jager willen de oproep voor een bankrun strafbaar maken. Ze bereiden daarvoor een wetsvoorstel voor dat begin volgend jaar voor advies wordt rondgestuurd. De maximale straf voor een oproep zal vier jaar cel worden of 19.000 euro boete. Op dit ogenblik zijn er slechts weinig juridische mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Een bankrun kan volgens de ministers tot een onbeheersbare situatie leiden voor een bank. In Nederland had de organisatie Stichting Hypotheekleed enkele jaren geleden tot een bankrun opgeroepen bij de controversiële en noodlijdende DSB Bank. Die oproep werd toen massaal opgevolgd. DSB Bank bestaat niet meer.


Het Nederlandse windmolenpark de Zuidlob in Flevoland krijgt een subsidie toegekend van maximaal 229 miljoen euro. De subsidies worden verleend op basis van een Nederlandse stimuleringsregeling voor duurzame energie. Dat heeft het Nederlandse ministerie van economische zaken bekendgemaakt. Het windpark bestaat uit 36 windturbines die in drie rijen van twaalf geplaatst zullen worden. Het vermogen van het toekomstige park is 122,4 megawatt. Hiermee kunnen ruim 90.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Een samenwerkingsverband van agrarische ondernemers uit het gebied en Nuon zal instaan voor de realisatie van het park. De verleende subsidie is een maximum. De daadwerkelijke hoogte van de subsidie is afhankelijk van de toekomstige productie en elektriciteitsprijs. De subsidie wordt over een periode van vijftien jaar tijd uitgekeerd.


De Democratische Republiek Congo geniet volgend jaar niet langer van uiterst voordelige exportmogelijkheden naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Congo van de lijst geschrapt wegens de mensenrechtenschendingen, met name door het Congolese leger. De Congolese regering noemt de sanctie totaal ongerechtvaardigd. Congo zal vanaf Nieuwjaar niet meer op de lijst staan van de Africa Growth and Opportunity Act (AGROA) van de Amerikaanse regering. Dat is een van de programma’s voor preferentiële handelstarieven. Vooral de Verenigde Staten en de Europese Unie proberen de armste landen economisch op te krikken door hen lage tot zeer lage exporttaksen op te leggen. Zo hebben bedrijven uit die armste landen een concurrentieel voordeel tegenover bedrijven uit landen die hogere taksen moeten betalen. Zowel Europa als de Verenigde Staten verbinden aan hun allervoordeligste programma’s wel eisen inzake mensenrechten.


De Servische stad Jagodina biedt zijn trouwers een bonus aan. De trouwbonus werd in het leven geroepen om het geboortecijfer in de stad omhoog te krijgen. Het aantal geboorten in de stad moet stijgen. Daarom besliste het stadsbestuur om trouwens te belonen met een bonus van 3.000 euro. Niet elk bruidspaar kan echter zomaar geld krijgen. Om de trouwbonus in ontvangst te kunnen nemen, moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Onder meer moet het voor beide partners de eerste keer zijn dat ze in het huwelijk treden. Bovendien moet één van partners minstens 38 jaar oud zijn. Daarnaast moet het koppel tenminste vijf jaar getrouwd blijven en tenminste één kind krijgen. Als aan die voorwaarden niet voldaan wordt, dient het koppel de bonus met rente terug te betalen aan de gemeente.


Een consortium rond het Australische vastgoedbedrijf Goodman Group heeft een herzien overnamebod gedaan op het vastgoedfonds ING Industrial Fund (IIF). Naar verwachting zal het bod worden aangeraden aan de aandeelhouders. Goodman bracht in oktober een voorwaardelijk bod uit op ING Industrial Fund met een waarde van circa 1,4 miljard dollar. Medio november begon het boekenonderzoek. Volgens mediaberichten zou ING Indusrial Fund een hogere prijs hebben gevraagd, maar de bedrijven hebben geen details over de herziening naar buiten gebracht. Goodman zei spoedig met een nadere verklaring te komen. In het consortium rond het Australische vastgoedbedrijf zitten drie niet nader genoemde pensioenfondsen en staatsinvesteringsfondsen. Goodman Group is actief in Australië, Nieuw-Zeeland, Azië en Europa.


De Ierse bookmaker Paddy Power heeft zich akkoord verklaard om de resterende aandelen van het Australische gokbedrijf Sportsbet over te nemen. Daardoor verwerft Paddy Power de volledige controle over het Australische bedrijf. Het gaat om een belang van 39,2 procent in Sportsbet dat Paddy Power nog niet in bezit heeft. Met de overname van het pakket is een bedrag gemoeid van 132,2 miljoen Australische dollars. Paddy Power kocht vorig jaar een eerste pakket van 51 procent in Sportsbet. Verwacht wordt dat de volledig overname tegen eind februari volgend jaar een feit zal zijn. Indien Sportsbet over drie jaar een winst van meer dan 80 miljoen Australische dollar realiseert, zal Paddy Power nog een extra bedrag van 25 miljoen Australische dollar bovenop de overnameprijs leggen. Patrick Kennedy, chief executive van Paddy Power, zegt veel te verwachten van het samengaan met Sportsbet.


Meer Nieuws

Thursday, December 23, 2010

Chinese regering verdedigt Afrikaans beleid

De Chinese economische activiteiten in Afrika hebben de regio geholpen om de millennium-doelstellingen van de Verenigde Naties te halen en hebben geleid tot een algemene verbetering van de welvaart en vooruitgang. Dat zegt de Chinese regering in een beleidsnota over de handelsrelaties met Afrikaanse landen. China is inmiddels de belangrijkste handelspartner van Afrika geworden. De bilaterale handel tussen China en Afrika groeide dit jaar met meer dan 43 procent tot bijna 115 miljard dollar. Er is echter bijzonder vele kritiek op de greep van China op de Afrikaanse grondstoffen. De Chinese aanwezigheid heeft ook in Afrika zelf voor gemengde gevoelens gezorgd.

Vorig jaar bedroegen de rechtstreekse investeringen van China in Afrika meer dan 9 miljard dollar. Zes jaar voordien was dat amper 0,5 miljard dollar. China heeft steeds meer natuurlijke grondstoffen zoals olie, gas en mineralen nodig om zijn snelgroeiende economie te voeden, terwijl Afrika meer investeringen nodig heeft in basisinfrastructuur om zijn mogelijkheden te kunnen ontwikkelen. In de beleidsnota staat dat China van plan is om de relatie met Afrika te verbreden en op een hoger niveau te brengen. Sommige Afrikanen verwelkomen de Chinese houding om politiek en economie strikt gescheiden te houden, maar anderen vrezen dat de Chinese betrokkenheid negatieve gevolgen zal hebben.

Critici vrezen vooral voor een grotere corruptie en grotere problemen op het gebied van mensenrechten en leefmilieu. "Verscheidene Afrikaanse landen vragen zich af of ze het Chinese model moeten volgen, waarbij de economische groei ten koste gaat van politieke hervormingen, in plaats van hun eigen model te ontwikkelen," merkt BBC News op. China heeft in Afrika vooral geïnvesteerd in de mijnbouw, landbouw, bosontginning en constructie. China voegt er aan toe dat de voorbije negen jaar in totaal meer dan driehonderd schulden van vijfendertig Afrikaanse landen voor een bedrag van 2,9 miljard dollar werden kwijtgescholden.

Labels: ,

Emiraten moeten drastisch investeren in onderwijs

De volgende golf investeringen in Dubai moet naar onderwijs gaan om te kunnen concurreren met groeimarkt-rivalen zoals India, Singapore en China. Dat zegt Omar Boulos, managing director Midden-Oosten bij Accenture. Hij wijst erop dat de Verenigde Arabische Emiraten evolueren naar een kennis-economie, die nood heeft aan een weliswaar kleinere, maar tegelijkertijd hoger opgeleide arbeidsbevolking. In dat opzicht speelt het onderwijs volgens Boulos een cruciale rol omdat daar de noodzakelijke opleiding kan worden voorzien voor de volgende generaties arbeidskrachten. Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten, had eerder al gezegd dat in het beleid prioriteit zou worden verleend aan jeugd en onderwijs.

"De Verenigde Arabische Emiraten kunnen volgens Omar Boulos hun onderwijs sneller naar het absolute topniveau tillen dan landen zoals India en China, waar die evolutie wellicht geruime tijd in beslag zal nemen," merkt Arabian Business op. "De Verenigde Arabische Emiraten hebben volgens hem de mogelijkheid om India en China voorbij te steken. Maar daarvoor moet men een duidelijk toekomstplan hebben, dat duidelijk heeft welke doelstellingen over twintig jaar bereikt moeten zijn." Boulos voegt er aan toe dat de Verenigde Arabische Emiraten zich moeten kunnen onderscheiden van andere gelijkaardige economieën.

Omar Boulos voert aan dat de emiraten daarbij vooral moeten focussen op expats. "De bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten bestaat voor meer dan 50 procent uit expats," voert hij aan. "De overheid moet profiteren van de vaardigheden van de jonge expats, die in het schoolsysteem van de Verenigde Arabische Emiraten zijn opgegroeid en die moeten aangezet worden om bij te dragen tot de economie van het land. Maar op dit ogenblik heeft de overheid geen strategie om jonge expats hier te houden. Dat moet deel uitmaken van de totale strategie, want anders worden infrastructuur en investeringen alleen maar verspild. Men heeft altijd iemand nodig die het onderwijssysteem kent en heeft doorlopen."

Labels: ,

Consument niet akkoord met online opvolgen activiteit

Een meerderheid van de consumenten is er niet mee akkoord dat adverteerders de toelating zouden moeten krijgen op gerichte reclames te versturen op basis van de websites die de individuele consument heeft bezocht. Dat is de conclusie van een Amerikaanse studie van het onderzoeksbureau Gallup. Volgens de onderzoekers verzet 67 procent van de consumenten zich tegen dergelijke praktijken. Daarnaast zegt 61 procent dat deze methodes niet verantwoord zijn, zelfs niet wanneer dat ertoe bijdraagt om het internet gratis te houden. Reden van het protest is de bezorgdheid over inbreuken tegen de privacy.

De onderzoekers voegen er aan toe dat jongere en welstellende consumenten zich iets toegankelijker tonen voor het opvolgen van hun online activiteiten, hoewel ook daar nog altijd een meerderheid zich blijft verzetten tegen dergelijke praktijken. In de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig jaar geeft 34 procent aan ermee akkoord te zijn dat zijn online activiteiten door adverteerders zouden worden gevolgd om gerichte reclames te versturen. In die groep gaat 40 procent ermee akkoord dat het opgeven van een gedeelte van de privacy een goede ruil betekent voor de gratis toegang tot het internet. Bij vijfenvijftigplussers is echter nog slechts 26 procent akkoord met het opvolgen van de online activiteiten, terwijl 31 procent privacy wil inruilen tegen gratis internet.

Bij de respondenten met een jaarlijks inkomen van meer dan 75.000 dollar geeft 35 procent aan akkoord te gaan met het online opvolgen van de activiteiten van de consument, terwijl 40 procent privacy wil inruilen tegen gratis toegang tot het internet. In de groep met een inkomen van minder dan 30.000 dollar is nog slechts 24 procent akkoord met het opvolgen van online activiteiten, terwijl 27 procent zich kan vinden in een ruil tussen privacy en gratis internetgebruik. In het algemeen geeft 47 procent van de respondenten aan een opvolging van zijn activiteiten te dulden van bedrijven die men zelf heeft kunnen selecteren. Volgens 37 procent mag geen enkele opvolging door adverteerders toegelaten worden, terwijl 14 procent zich achter het huidige systeem, waarbij alle adverteerders die kans hebben, schaart.

Labels: ,

Wereldwijd gebruik technologie blijft toenemen

Het gebruik van consumententechnologie - zoals mobiele telefoons, computers, internet en email - blijft wereldwijd toenemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center in zestien landen. Daarbij blijkt dat het gebruik van mobiele telefoons de voorbije acht jaar internationaal met 80 procent is gestegen. Op dit ogenblik zou 81 procent van de bevolking in de betrokken landen over een mobiele telefoon beschikken, tegenover 45 procent acht jaar geleden. Drie jaar geleden bedroeg de penetratie van mobiele telefonie in de betrokken landen 70 procent. Dat betekent een stijging met 14 procent op drie jaar tijd.

Ook het computergebruik heeft de voorbije jaren een constante groei gekend, hoewel de stijging minder snel verloopt dan bij de mobiele telefoons. Op dit ogenblik zou 50 procent van de bevolking van de betrokken landen beschikking hebben over een computer. Acht jaar geleden werden er bij computers een penetratie van 32 procent opgetekend. Drie jaar geleden was dat opgelopen tot 39 procent. "Naarmate het publiek een grotere toegang heeft tot computers en mobiele telefoon, neemt ook het gebruik van internet en email toe," merken de onderzoekers op. "Op dit ogenblik maakt 45 procent van de respondenten minstens occasioneel gebruik van het internet. Drie jaar geleden was dat 35 procent."

Op het gebied van email wordt op dit ogenblik een penetratie van 34 procent bereikt. Drie jaar geleden was dat 29 procent. Er wordt opgemerkt dat de penetratie van deze technologieën wereldwijd het hoogste ligt bij de jongere en hoger opgeleide bevolkingsgroepen. Vooral in de categorieën onder de dertig jaar en met een universiteitsopleiding maken in grote mate gebruik van deze technologieën. Daarbij wordt opgemerkt dat de leeftijdskloof in onder meer het gebruik van het internet en het bezit van een mobiele telefoon in bijna alle landen kan worden opgemerkt, ongeacht de economische en technologische ontwikkeling van de verschillende landen.

Labels:

Science-fiction populairste genre digitale videorecorder

Inmiddels beschikt 38 procent van de Amerikaanse gezinnen over een digitale videorecorder. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Er wordt aan toegevoegd dat die gezinnen in de meeste gevallen ook een grotere welstand kennen dan het Amerikaanse gemiddelde. De onderzoekers merken op dat 17,9 procent van de Amerikaanse gezinnen een jaarinkomen heeft van minder van 25.000 dollar. In de populatie met digitale videorecorders is dat echter slechts 8 procent. Bovendien heeft 18,8 procent van de Amerikaanse gezinnen een jaarinkomen van meer dan 100.000 dollar. In de populatie met digitale videorecorders is dat echter 29 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat de penetratie van digitale videorecorders het hoogste ligt bij blanke Amerikanen (40 procent), gevolgd door Aziaten (35 procent), Afro-Amerikanen (30,3 procent) en Latino-Amerikanen (29,8 procent). Science-fiction is volgens de onderzoekers het populairste genre voor digitale videorecorders, gevolgd door sitcoms, algemeen drama en varieté en reality. Er wordt aan toegevoegd dat nieuws en sport weinig populair zijn op digitale videorecorders. Dat heeft volgens Nielsen een logische verklaring, aangezien het publiek er de voorkeur aan geeft om die programma's live te volgen. Het minst populair zijn speelfilms, wat volgens Nielsen wellicht te maken heeft dat er andere kanalen beschikbaar zijn om dat genre te volgen.

Volgens de onderzoekers lopen de kijkpatronen van digitale videorecorders relatief parallel met het klassieke televisie-aanbod. Digitale videorecorders worden immers het meest gebruikt in primetime (34 procent), gevolgd door de tijdsvensters van eenentwintig uur (12 procent) en tweeëntwintig uur. Daarna volgen de tijdvensters tussen achttien en twintig uur en tussen drieëntwintig uur en één uur in de ochtend. Die patronen zijn volgens Nielsen de voorbije jaren nagenoeg ongewijzigd gebleven, hoewel er een lichte stijging zou worden opgetekend in het laatavond-venster. Ook wordt opgemerkt dat 49 procent van de programma's worden bekeken op de dag van originele uitzending.

Labels:

Kwart Amerikanen heeft geen vaste telefoonlijn meer

In de Verenigde Staten leefde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 26,6 procent van de bevolking in gezinnen met uitsluitend een mobiele toestel als telefoonverbinding. Dat is een stijging met 2,1 procentpunten tegenover de laatste zes maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse National Health Interview Survey. Er wordt aan toegevoegd dat 29 procent van de kinderen in een gezin leeft met een exclusief mobiele telefoonconnectie. Het aantal gezinnen zonder een vaste telefoonverbinding blijft volgens het onderzoek toenemen. Ook de periodes voordien werden volgens de onderzoekers vergelijkbare toenames opgetekend.

Het aantal Amerikanen zonder enige telefoonverbinding blijft volgens de onderzoekers relatief constant. Daarbij wordt opgemerkt dat ongeveer 2 procent van de Amerikaanse gezinnen geen enkele telefoonverbinding heeft. Dat betekent dat bijna 4 miljoen volwassenen en 1,2 miljoen kinderen in de Verenigde Staten nog altijd niet over een telefoonverbinding beschikken. De onderzoekers merken verder op dat exclusief draadloze telefoonverbindingen vooral bij jongeren Amerikanen ingeburgerd raakt. In de leeftijdscategorie tussen vijfentwintig en negenentwintig jaar zou inmiddels 51 procent alleen nog een over een draadloze telefoonverbinding beschikken.

"Het is de eerste keer dat er in een demografische categorie meer consumenten zijn met een exclusief mobiele verbinding dan met een vaste telefoonlijn," merken de onderzoekers op. In de leeftijdscategorie tussen vijfendertig en vierenveertig jaar woont nog 27 procent in een gezin met uitsluitend een mobiele telefoonverbinding. Dat aantal daalt verder tot 17 procent in de leeftijdsgroep tussen vijfenveertig en vierenzestig jaar en 5 procent bij vijfenzestigplussers. Verder wordt opgemerkt dat ook bij mannen meer sprake is van een exclusief gebruik van mobiele telefonie (26 procent) dan bij vrouwen (24 procent). Ook in de laagste inkomenscategorieën is er meer sprake van exclusief mobiele telefonie (39 procent) dan bij hogere inkomens (22 procent).

Labels: ,

Russische huwelijksfraude is een groeiende plaag

Russische criminele relatiebureaus hebben hun activiteiten gevoelig opgedreven. Dat heeft Timur Lakhonin, hoofd van het Russische bureau van Interpol, gezegd. De criminelen proberen met valse huwelijkskandidaten volgens Lakhonin westerse mannen te lokken, maar hebben alleen de bedoeling de slachtoffers geld afhandig te maken. In de republiek Marrii-El, een epicentrum van huwelijks-fraude, zouden volgens Lakhonin minstens vijftig vrouwen betrokken zijn in één crimineel schema. Lakhonin voegde er aan toe dat meer dan tweehonderd buitenlanders het slachtoffer zijn geworden van deze fraudeleuze huwelijkspraktijken.

Lakhonin voegde er aan toe dat inmiddels zeven rechtszaken zijn opgestart tegen de bendes, waarbij Russische vrouwen zich als potentiële bruiden aanbieden om westerse mannen aan te zetten geld over te maken. De Russische topman van Interpol benadrukte dat deze zwendel in handen is van criminele bendes. Lakhonin merkte verder op dat de samenwerking van Interpol met de Russische overheid bijzonder vlot verloopt. Hij voegde er aan toe dat het Russische bureau van Interpol dit jaar onderzoek heeft gedaan in 3.500 criminele dossiers. Hij voegde er aan toe dat Rusland negentien gezochte criminelen aan het buitenland heeft uitgeleverd. Anderzijds heeft Rusland 1.542 misdadigers aan de internationale lijst van Interpol toegevoegd.

Eén van de grote successen van het voorbije jaar was volgens Lakhonin een samenwerking in Griekenland met het Russische ministerie van economische veiligheid, waarbij vijf leiders van een internationale criminele bende, gespecialiseerd in financiële fraude, konden worden gearresteerd. De bende zou actief zijn geweest in Rusland en een aantal lidstaten van de Europese Unie. Ook zou men erin geslaagd zijn om een belangrijke drugsroute voor Columbiaanse cocaïne, die via Nederland naar Rusland werd gebracht, af te snijden. Lakhonin merkte echter wel op dat er nog heel wat plaats is voor verbetering, omdat onder meer Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zweden vaak een Russische vraag om uitlevering van verdachten naast zich neerleggen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Russische oliemaatschappij Rosneft heeft bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. De Russische maatschappij voert aan het slachtoffer te zijn geworden van een oneerlijke Nederlandse wetgeving. Het dispuut vormt een onderdeel van het dossier van de failliete Russische oliemaatschappij Yukos. Daarbij had een Nederlandse rechter vorig jaar Rosneft in het ongelijk gesteld. Daardoor moest Rosneft een lening van 400 miljoen dollar aan Yukos Capital terugbetalen. Rosneft tekende cassatie aan tegen de uitspraak, maar de Nederlandse Hoge Raad nam de zaak niet in behandeling. Rosneft voelt zich daardoor niet eerlijk behandeld. Tegenpartij Yukos Capital, gevestigd in Nederland, kon daarentegen wel hoger beroep aantekenen tegen een nadelige uitspraak van een lagere rechter.


De Deense weerstand tegen de invoering van de euro is tot een nieuwe recordhoogte geklommen. Dat blijkt uit een peiling, waarbij bijna 55 procent van de Denen zich uitspreekt tegen het opgeven van de Deense kroon. De crisis in de eurozone wordt daarbij het vaakst als reden aangehaald. In de driemaandelijkse peiling van de Danske Bank toont slechts 42 procent van de Denen zich voorstander van de euro, tegenover 54,9 procent tegenstanders. Dat is een kloof van 13 procentpunten, die in september van dit jaar nog beperkt bleef tot minder dan 5 procent. Toen tekende 51,7 procent verzet aan tegen een muntwissel. Bovendien telt het neen-kamp ook de meest overtuigde leden. Er blijkt immers dat 43,5 procent van de Denen absoluut tegen een muntwissel is, tegenover slechts 25,5 procent die zeker voor een overname naar de euro zouden stemmen.


De economische groeicijfers in Groot-Brittannië voor de voorbije drie kwartalen zijn licht naar beneden herzien. Analisten hebben altijd gewaarschuwd voor een kwakkelend herstel van de Britse economie. Het Britse nationaal bureau voor de statistiek (ONS) becijferde dat de Britse economische groei tussen juli en september 0,7 procent bedroeg, iets minder dan de 0,8 procent waar eerder was van uitgegaan. Vooral in de bouwnijverheid, de dienstensector en de industrie was de activiteit zwakker dan verwacht. Op jaarbasis bedraagt de groei 2,7 procent in plaats van 2,8 procent. Ook de twee eerste kwartalen, met een groei van respectievelijk 0,3 procent en 1,1 procent, werden met 0,1 procentpunt naar beneden herzien. De Britse regering verklaart dat ze erop vertrouwt dat de economie in de eerste helft van volgend jaar zal aantrekken. De Britse regering voert een zwaar saneringsprogramma door.


In Griekenland hebben de bestuurders van het openbaar vervoer opnieuw voor vierentwintig uur het werk neergelegd. De actie viel op de vooravond van een stemming in het Griekse parlement over saneringsmaatregelen. Verscheidene honderden mensen, vooral ambtenaren, kwamen voor het parlement in de Griekse hoofdstad Athene bijeen om te protesteren tegen de besparingen. De manifestanten beschuldigden politici ervan dat ze Griekenland op de rand van het bankroet hadden gebracht. De opkomst was volgens Griekse media echter kleiner dan wat de organisatoren gehoopt hadden. In het Griekse parlement wordt gedebatteerd over een besparingsplan van 6 miljard euro, dat het tekort op de begroting moet terugbrengen tot 7,4 procent van het bruto binnenlandse product. De besparingen maken deel uit van een overeenkomst met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Die kwam er nadat het Griekse begrotingstekort tot 15,4 procent was opgelopen.


Er is een reële kans dat de Nederlandse bierbrouwer Bavaria in de toekomst zijn merknaam toch in Duitsland zal mogen gebruiken. Dat blijkt uit een arrest van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Eerder verboden twee lagere Duitse rechtbanken Bavaria het gebruik van die merknaam in Duitsland. Het Duitse Bundesgerichtshof had het Europese Hof van Justitie vragen gesteld over een rechtszaak tussen Bavaria en de Bayerischer Brauerbund. Die laatste heeft de benaming Bayerisches Bier ingeschreven als beschermde geografische aanduiding. Volgens het Europese hof geldt die bescherming niet vanaf de registratie-aanvraag in zeventien jaar geleden, maar pas sinds de daadwerkelijke registratie negen jaar geleden. Bavaria was al ver voor die datum een beschermd merk in Duitsland. De kans is daarmee groot dat de Duitse rechtbank het gebruik van de merknaam Bavaria in Duitsland zal toestaan.


Het beroemde zebrapad van Abbey Road in London is uitgeroepen tot Brits erfgoed. Het zebrapad vormt al sinds het einde van de jaren zestig een toeristische trekpleister. Toen bracht de toen al legendarische rockgroep het album Abbey Road op de markt. Op de hoes van de plaat steken de vier groepsleden het zebrapad over. John Penrose, Brits minister van toerisme en erfgoed, benadrukte dat de oversteekplaats op de lijst van het erfgoed is geplaatst als getuigenis van de internationale roem van de Beatles. Talloze toeristen laten zich immers fotograferen terwijl ze net als de groepsleden vroeger Abbey Road oversteken. De beroemde Abbey Road Studio's, die even verder liggen, werden begin dit jaar al tot Brits erfgoed uitgeroepen. De wereldberoemde foto is van de hand van de Schotse fotograaf Iain Macmillan. Hij kreeg destijds ongeveer tien minuten tijd om op het zebrapad een geschikte foto van de groep te maken.


Computerbedrijf Apple heeft de applicatie van de controversiële website WikiLeaks uit het aanbod van zijn AppStore gehaald. Volgens Apple overtreedt de applicatie de richtlijnen voor ontwikkelaars, die onder meer stellen dat een applicatie geen personen of groepen in gevaar mag brengen. De beslissing van Apple komt bovenop die van een reeks andere Amerikaanse ondernemingen, die allerlei vormen van steun voor de klokkenluiderswebsite hebben ingetrokken. Vooral bedrijven die financiële steun naar WikiLeaks mogelijk maakten - zoals PayPal, MasterCard en Visa - beslisten eerder al de samenwerking met Wikileaks stop te zetten. Oorzaak is de publicatie door WikiLeaks van duizenden vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke documenten. Verschillende Amerikaanse politici hebben zwaar uitgehaald naar Wikileaks. De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder onderzoekt of de website kan vervolgd worden in het kader van de spionagewet.


De luxegroep Louis Vuitton Moët Hennessey (LVHM) heeft zijn belang in handtassenproducent de voorbije weken verder opgetrokken tot meer dan 20 procent. Dat gebeurde naar eigen zeggen via aankopen op de beurs. In een mededeling aan de Franse Autorité des Marchés Financiers (AMF) zegt groep van plan te zijn verder aandelen Hermès aan te kopen. Plannen om de controle te nemen of een openbaar overnamebod te lanceren zouden er daarentegen niet zijn. Evenmin zou de luxegroep een zetel in de raad van toezicht van Hermès ambiëren. Er wordt opgemerkt dat de aankoop van de aandelen onderdeel vormen van een strategie op lange termijn. De luxegroep had in oktober al een gelijkaardige verklaring afgelegd, toen bekend was gemaakt dat het concern een belang van 17,5 procent in Hermès had opgebouwd. De bijkomende aandelen zouden zijn overgenomen van een aantal indexfondsen.


De Franse elektriciteitsgroep Poweo verkoopt noodgedwongen zijn productie-activiteiten. Poweo blijft wel actief in elektriciteitsdistributie. Omdat er geen wijziging lijkt te komen in de regulering van de Franse energiemarkt, ziet het verlieslatende Poweo zich naar eigen zeggen genoodzaakt drastische maatregelen te nemen. Als alternatieve speler is het volgens het bedrijf onmogelijk om in deze marktomstandigheden positieve winstmarges te boeken. Dat geldt naar eigen zeggen niet alleen voor Poweo, maar voor alle alternatieve spelers. Poweo verkoopt de activa aan het Oostenrijkse Verbund, dat al sinds vier jaar referentieaandeelhouder is van Poweo. Verbund betaalt 120 miljoen euro voor de activiteiten. Poweo heeft wel het recht de activa aan dezelfde prijs terug te kopen indien er binnen de drie jaar toch een markthervorming zou worden doorgevoerd.


Alberto Aleotti, de topman van het Italiaanse farmaceutische concern Menarini, moet als gevolg van een belastingonderzoek naar zijn bedrijf een bedrag van meer dan 3 miljard euro betalen. Het bedrag is opgebouwd uit niet-betaalde belastingen, boetes en rente. In november van dit jaar hadden de Italiaanse autoriteiten bij Menarini een bedrag van 1 miljard euro in beslag genomen. De Italiaanse overheid verdenkt het farmaceutische concern van belastingfraude, waarbij een bank in Liechtenstein zou zijn betrokken. Bij Menarini werken in ongeveer zestig landen meer dan twaalfduizend mensen. De raadsman van de 87-jarige Aleotti heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de beslissing en zich met alle mogelijkheden te zullen verdedigen tegen de aantijgingen. Het Italiaanse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 2,8 miljard euro.


De meerderheid in de Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het nieuwe Verdrag voor Vermindering van Strategische Wapens (START). Van de honderd senatoren stemden er éénenzeventig, onder wie dertien republikeinen, voor de overeenkomst, die moet leiden tot een forse inkrimping van het aantal strategische kernwapens. Daarmee werd de benodigde tweederdemeerderheid ruim gehaald. Het Russische parlement zou eveneens snel het akkoord goedkeuren. Nog dit jaar zou de ratificatie kunnen volgen. De aanvaarding van het verdrag is een overwinning voor de Amerikaanse president Barack Obama, die de overeenkomst in april samen met zijn Russische college Dmitri Medvedev ondertekende. De Amerikaanse president ziet het verdrag als topprioriteit op het gebied van de nationale veiligheid en reageerde daarom verheugd. Obama noemde de uitslag in de Amerikaanse Senaat een sterk signaal aan de wereld.


De Wereldbank heeft de leningen aan Ivoorkust bevroren nu de internationale gemeenschap er bij Laurent Gbagbo, de omstreden president van het Afrikaanse land, op aandringt om af te treden. Dat heeft Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, bekend gemaakt. Het is onrustig in Ivoorkust sinds de presidentsverkiezingen van eind november. Zetelend president Laurent Gbagbo en zijn tegenstander Alassane Ouattara claimen beiden de overwinning. Ouattara wordt gesteund door de internationale gemeenschap. De Wereldbank leende Ivoorkust dit jaar ruim 640 miljoen euro. Alassane Ouattara, heeft geprobeerd de West-Afrikaanse Centrale Bank over te halen Gbagbo geen toegang meer te geven tot de schatkist van Ivoorkust. Hij hoopt hiermee te bereiken dat Gbagbo ambtenaren en militairen niet meer kan betalen, zodat zij overlopen en Gbagbo gedwongen wordt af te treden.


Het Amerikaanse private equitybedrijf Carlyle zou dichtbij een overname staan van het Nederlandse private equityhuis AlpInvest. Dat hebben een aantal bronnen rond het dossier bekend gemaakt. Topbestuurders van Carlyle zouden een aantal partners binnen het bedrijf inmiddels geïnformeerd over de gesprekken. Een overname van AlpInvest zou van Carlyle namelijk een concurrent maken van enkele van zijn investeerders. Alpinvest is het grootste private-equityhuis van Europa en beheert onder meer de portfolio van een aantal Nederlandse pensioenfondsen. Mogelijk zou de overname volgende maand al kunnen worden afgerond worden. Carlyle beheert ongeveer 98 miljard dollar aan vermogen. AlpInvest heeft de beschikking over een portfolio van 52 miljard dollar. Ook de Amerikaanse groepen HarbourVest Partners en Grosvenor Capital Management werden lange tijd als overnamekandidaten bestempeld.


Onderzoekers en ontwikkelaars van het Duitse technologieconcern Siemens hebben het voorbije boekjaar 8.800 uitvindingen gedaan. Dat is een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Siemens zegt vorig jaar 57.900 octrooien geteld te hebben. Dat is een stijging met 1.900 eenheden tegenover het jaar voordien. Volgens het bedrijf is het innovatievermogen van Siemens daarmee opnieuw aangetoond. Siemens onderscheidde onlangs nog twaalf succesvolle onderzoekers en ontwikkelaars als uitvinder van het jaar. Samen was die groep goed voor ongeveer 1.300 verleende octrooien. Onder meer wordt onderzocht hoe materialen de hoogst mogelijke temperaturen kunnen weerstaan om daarmee het rendement van energiecentrales te verhogen. Andere patenten liggen op het terrein van toepassingsmogelijkheden voor ledlampen.


China wil het volgende jaar proberen het importvolume te vergroten, terwijl de export op ongeveer hetzelfde niveau zou moeten blijven. Daarmee wil de Chinese regering volgens Chen Deming, minister van handel, de handelsbalans meer in evenwicht brengen. Dat betekent volgens waarnemers dat China meer nadruk willen leggen op de binnenlandse consumptie. China zou de aankoop van hightech-producten en belangrijke grondstoffen, zoals granen en katoen, volgend jaar willen opdrijven. Door het stimuleren van de binnenlandse consumptie, zou China minder afhankelijk moeten worden van de export. China zou ook gaan bestuderen op welke manier er een grotere variatie gebracht zou kunnen worden in het gebruik van de buitenlandse valutareserves. Deze reserves hebben een omvang van ongeveer 2,65 biljoen dollar.


Meer Nieuws

Wednesday, December 22, 2010

Tweede Mexicaanse sponsor voor Zwitserse Sauber-raceteam

De Mexicaanse verzekeringsmaatschappij Interproteccion wordt volgend autosportseizoen in de Formule Eén sponsor van het team Sauber-Ferrari. Het logo van de Mexicaanse verzekeringsmaatschappij zal op de achtervleugel van de racewagens en op de wedstrijdkledij van de piloten verschijnen. Interproteccion is de tweede Mexicaanse sponsor van het team. Eerder kon ook het Mexicaanse telecombedrijf Telmex van miljardair Carlos Slim als sponsor worden aangetrokken. Dat is het gevolg van de aanwerving van de Mexicaanse debutant Sergio Perez als tweede piloot van het team naast de Japanneer Kamui Kobayashi. De Mexicaanse piloot wordt bij Sauber de vervanger van Nick Heidfeld.

Met Esteban Gutierrez als testrijder heeft Sauber nog een tweede Mexicaanse piloot in huis. "Pas tijdens de Grote Prijs van Brazilië in de maand november werden de eerste verkennende gesprekken met vertegenwoordigers van Interproteccion gevoerd," benadrukt teamleider Peter Sauber. "We zijn dan ook bijzonder blij dat er zo snel een overeenkomst kon worden bereikt." Sauber voegde er aan toe dat Interproteccion in meer dan honderd landen aanwezig is. Het internationale karakter van de Formule Eén biedt volgens Sauber dan ook brede synergiemogelijkheden. De samenwerking met Interproteccion geldt voorlopig voor één seizoen.

Het Zwitserse Sauber debuteerde in de eerste helft van de jaren negentig in de Formule Eén. Het team werd vijf jaar geleden echter overgenomen door de Duitse constructeur BMW, die er twee seizoenen geleden echter mee ophield. Daardoor keerde Peter Sauber terug als teambaas. De zevenenzestigjarige Sauber maakt er geen geheim van dat hij een overnemer zoekt voor het team. Hij zegt voor zijn zeventigste verjaardag een nieuwe eigenaar voor het team gevonden te zullen hebben. Berichten dat de sponsoring van Telmex daarbij een eerste stap was, wordt door de Zwitser echter ontkend. Telmex heeft immers geen belang genomen in het team, dat voorlopig volledig eigendom van Sauber blijft.

Labels: , , ,

Machtstrijd om Arsenal blijft onverminderd doorgaan

De Russische miljardair Alisher Usmanov hoopt zijn belang in de Engelse voetbalclub Arsenal te kunnen opdrijven en de Amerikaan Stan Kroenke te kunnen overvleugelen als hoofdaandeelhouder van de Londense vereniging. Usmanov heeft op dit ogenblik een belang van 27 procent in Arsenal. De Russische miljardair zou nog een bijkomend pakket van 2,9 procent moeten kunnen verwerven om Kroenke, die een belang van 29,8 procent in Arsenal aanhoudt. Dat bijkomend pakket zou het belang van Usmanov in Arsenal op 29,9 procent brengen, waarop hij nog 0,1 procent verwijderd zou zijn van een verplicht en automatisch overnamebod.

Usmanov en Kroenke hebben de voorbije jaren hun onderscheiden belangen in Arsenal verder blijven opdrijven. Usmanov, die zijn kapitaal vergaarde in de metaalindustrie en de mijnbouw, heeft niet uitgesloten op een totale overname aan te sturen. "Het is de bedoeling om het aandeel te verhogen tot een blokkeringsbelang van 29,9 procent," vertelde Usmanov in een Russisch televisie-interview. "Wanneer dat niveau bereikt is, kan er verder worden gekeken." Lady Nina Bracewell-Smith, één van de twee andere aandeelhouders van de club, stelde in april van dit jaar haar belang van 15,9 procent in Arsenal te koop. Het resterende belang van 16 procent is in handen van directielid Danny Fiszman.

Met een belang van 29,9 procent is Usmanov niet in staat om zijn Amerikaanse rivaal te beletten de controle over de voetbalclub op te eisen. Maar dat belang zou de Russische miljardair wel een grotere zeggingskracht kunnen bezorgen in het management van de club, waardoor hij een aantal beslissingen van de meerderheidsaandeelhouders zou kunnen dwarsbomen. Eerder dit jaar kwam Kroenke tot op minder dan tien aandelen van een belang van 30 procent dat hem zou verplichten om een overnamebod te lanceren. Usmanov zou ten stelligste willen beletten dat de Amerikaan zijn macht over de Londense voetbalclub zou opdrijven.

Labels: , , ,

Mobiele platform snel naar kwart digitale reclamebestedingen

Mobiele reclame zal de volgende vijf jaar een belangrijke groei kennen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Berg Insight. Daarbij wordt opgemerkt dat de sector tegen het midden van het decennium een omzet van 13,5 miljard dollar zal realiseren. Vorig jaar bedroeg die omzet. Dat betekent dat de volgende periode met een jaarlijkse groei van 41 procent rekening moet worden gehouden. Over vijf jaar zal de mobiele sector volgens Berg Insight 15,7 procent van de totale digitale reclame-omzet vertegenwoordigen. Dat komt volgens het rapport overeen met 3,4 procent van de totale reclamebestedingen.

"Mobiele telefoons zijn bijzonder persoonlijke apparaten die de consument nagenoeg altijd bij zich heeft en bijna ook altijd heeft ingeschakeld," merkt Rickard Andersson, analist telecom bij Berg Insight, op. "Dat biedt de sector marketing-mogelijkheden die andere kanalen moeten ontberen. Adverteerders moeten echter wel overwogen mobiele strategieën uitbouwen, zodat er intelligent kan worden geïnvesteerd en kan optimaal worden ingespeeld op de mogelijkheden die het kanaal te bieden heeft." Berg Insight merkt verder op dat verwacht mag worden dat een convergentie tussen het traditionele internet en mobiele reclame de nieuwe mediaruimte zal karakteriseren.

Berg Insight voegt er aan toe dat bedrijven zoals Google en Microsoft uitstekend geplaatst zijn om het marktleiderschap in de sector op te eisen. Daarbij mag volgens het onderzoeksbureau echter wel een grotere concurrentie worden verwacht van spelers zoals Nokia, Yahoo en Ericsson. Er wordt aan toegevoegd dat Apple, dankzij het succes van de iPhone en de iPad, een belangrijke nieuwkomer vormt op de markt. De onderzoekers wijzen daarbij op de talrijke gratis applicaties in de AppStore en het eigen mobiele reclameplatform, waardoor Apple volgens hen wellicht eveneens een belangrijk gedeelte van de mobiele reclamemarkt zal innemen.

Labels: ,

Grote mediagroepen versterken positie in Midden-Oosten

Grote mediagroepen zoals Viacom en BSkyB versterken hun positie in het Midden-Oosten, dat als een cruciale groeimarkt wordt bestempeld voor de televisie-industrie. James Murdoch, voorzitter van BSkyB, stelt dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder aantrekkelijke regio's vormen voor investeringen in de mediasector. Ook Bhavneet Singh, managing director opgekomende markten bij muziekzender MTV van Viacom, stelt dat deze regio door de grote mediabedrijven onmogelijk genegeerd kan worden. Philippe Dauman, chief executive van Viacom, merkt daarbij op dat de regeringen in het Midden-Oosten op lange termijn denken en de mediasector als een belangrijke industrie voor de toekomst bestempelen.

Uit een onderzoek van Value Partners en de Dubai Press Club blijkt dat vorig jaar in het Midden-Oosten 1,5 miljard dollar is geïnvesteerd in televisiereclame. Dat komt overeen met de inkomsten die de sector realiseert in Turkije. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat Turkije 70 miljoen inwoners telt, terwijl de Arabische wereld een bevolking van 250 miljoen mensen heeft. "Er is echter nog een belangrijk groeipotentieel," merkt de zakenkrant Financial Times op. "Uit onderzoek van het adviesbureau AT Kearney blijkt immers dat in de Arabische landen per inwoner jaarlijks gemiddeld 7 dollar aan televisie-reclame wordt besteed.

In Duitsland is dat echter 71 dollar en in Groot-Brittannië wordt een bestedingsniveau van 113 dollar bereikt. In de Verenigde Staten loopt dat zelfs op tot 229 dollar. "De mediasector is wellicht één van de langzaamste geweest om de mogelijkheden van de jonge demografie, de groeiende rijkdom en de voorkeur voor westerse merken in het Midden-Oosten te erkennen," merkt de Financial Times nog op. "Met de plannen van Viacom en BSkyB lijkt daar echter eindelijk verandering in te komen." BSkyB start in het Midden-Oosten onder meer met een Arabische nieuwszender voor dochter Sky News. Dat worden de eerste niet-Engelstalige uitzendingen voor Sky News.

Labels: , , ,

ESA-satelliet levert cruciale bijdrage aan klimaatonderzoek

De Goce-satelliet van het European Space Agency heeft wetenschappers toegelaten om de bewegingen van de oceanen met een tot nu toe ongekende precisie te berekenen. De Goce-satelliet wordt gebruikt om observaties te doen over de werking van de zwaartekracht op aarde. Een grotere kennis van de zwaartekracht is echter fundamenteel om de directie en de snelheid van de oceaanstromen te kunnen volgen. De nieuwe gegevens zouden de wetenschap in staat moeten stellen om klimaatmodellen te verfijnen, aangezien de oceanen warmte rond de planeet verspreiden. De Goce-satelliet werd in maart vorig jaar gelanceerd.

"Met de lancering van de Goce-satelliet wordt een grote stap gezet in het inzicht over de variatie van de zwaartekracht over de hele wereld," merkt BBC News op. "Goce is uitgerust met apparatuur die verschillen in zwaartekracht tot op afstanden van honderd kilometer kan meten. In vergelijking met andere observaties vanuit de ruimte is dat een gigantische verbetering. Er worden op dit ogenblik ook al bijzonder accurate gegevens verzameld door sensoren die op het wateroppervlak drijven, maar daar blijven de metingen uiteraard beperkt tot één individueel punt. Goce kan echter een globaal overzicht bieden, wat de wetenschappers een ideale vergelijkingsbasis oplevert met de drijvende sensoren."

Wanneer men aan die gegevens ook informatie over de temperatuur van het water koppelt, wordt het volgens de onderzoekers mogelijk welke energiemassa de oceanen vervoeren. "Computermodellen die het toekomstige klimaatgedrag proberen te voorspellen, moeten van deze informatie gebruik maken indien ze hun simulaties willen verbeteren," wordt er aan toegevoegd. De wetenschappers noemen de resultaten van Goce verbazingwekkend. Onder meer bleek het mogelijk te zijn om vanuit de ruimte metingen te doen over Mann Eddy, een kleine waterconcentratie in het midden van de Atlantische Oceaan die eindeloos blijft ronddraaien. Voorlopig is voorzien dat de Goce-missie nog twee jaar kan doorgaan.

Labels: , ,

Steeds vaker online aanvallen tegen mensenrechtenorganisaties

Mensenrechtenorganisaties en andere activisten worden zwaar getroffen door online aanvallen vanuit groepen die zich niet met de oogpunten van deze organisaties kunnen verzoenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Berkman Center for Internet and Society aan de Harvard University in de Verenigde Staten. Die online aanvallen kunnen er volgens de onderzoekers toe leiden dat deze organisaties wekenlang niet meer op het internet bereikbaar zijn. Naarmate de aanvalstechnieken meer verspreid geraken, moeten in de toekomst volgens het rapport nog een groter aantal aanvallen worden verwacht. Het Berkman Center stelt dat mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke mediagroepen hun verdedigingsstrategieën moeten uitbreiden.

Uit het onderzoek blijkt dat op één jaar tijd honderdveertig aanvallen werden gelanceerd tegen bijna driehonderd websites. Er wordt aan toegevoegd dat wellicht nog een groot aantal andere aanvallen niet werden opgemerkt. "Deze online aanvallen, die erop gericht zijn om de websites van deze organisaties te blokkeren, blijken steeds meer tot de gewone strategieën te behoren," merkt onderzoeksleider Ethan Zuckerman op. Hij voegt er aan toe dat een aantal aanvallen werden gelanceerd bij specifieke gebeurtenissen, zoals verkiezingen. Een andere groep aanvallen had daarentegen geen duidelijke rechtstreekse aanleiding.

De onderzoekers merken op dat er onder meer aanvallen werden gelanceerd tegen de website van Novaya Gazeta, de meest progressieve onafhankelijke krant van Rusland. Novaya Gazeta zegt niet zeker te zijn wie de aanvallen heeft uitgevoerd, maar de verdenking gaat naar jongerenorganisaties die door de Russische regering worden gesteund. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van aanvallen tegen Palestijnse doelwitten en tegen opposanten van de klokkenluidersite Wikileaks. Zuckerman merkt op dat kleine organisaties bijzonder kwetsbaar zijn voor deze aanvallen, aangezien ze niet de financiële middelen hebben om een degelijke verdediging uit te bouwen.

Labels: ,

Economische situatie heeft ook impact op uitvoering doodstraf

In de Verenigde Staten werden dit jaar 49 executies uitgevoerd. Dat is een daling met 12 procent tegenover vorig jaar. Tegenover elf jaar geleden is er zelfs sprake van een daling met 50 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Death Penalty Information Centre. De terugval is volgens het rapport onder meer te wijten aan een gewijzigde houding bij het Amerikaanse publiek tegenover de doodstraf. Maar er zijn ook een aantal praktische problemen, zoals de onbeschikbaarheid van middelen die gebruikt worden bij dodelijke injecties. Bovendien zouden echter de zware kosten van de executies voor een belangrijke hinderpaal zorgen.

"Het Death Penalty Information Centre wijst er onder meer op dat bij de jongste midterm-verkiezingen in een aantal regio's - zoals Californië, Maryland en Kansas - de zege ging naar kandidaten die de doodstraf in vraag stelden," meldt het magazine The Register. "Dat is echter slechts een gedeelte van de verklaring voor de daling in het aantal executies. Ook de kosten en logistieke problemen hebben een impact gehad op deze evolutie. De voorbije maanden was er geregeld een tekort aan middelen die gebruikt moeten worden om dodelijke injecties toe te dienen, waardoor een aantal Amerikaanse staten de executies uitstelden of afgelasten."

Er wordt echter aan toegevoegd dat ook steeds meer Amerikaanse staten problemen hebben met de hoge kosten van executies. "Het lijkt een slechte keuze om miljoenen dollars uit te geven aan executies, terwijl tegelijkertijd de budgetten voor de politiediensten moeten worden teruggeschroefd," merkt The Register nog op. "Ook de Amerikaanse bevolking ziet de uitvoering van de doodstraf niet als een budgettaire prioriteit. Er wordt geopperd dat geld beter wordt geïnvesteerd in de uitbouw van noodhulp, werkgelegenheid, criminaliteitspreventie, onderwijs en wegen en transport." Het Death Penalty Information Centre zegt dat inmiddels 61 procent van de Amerikanen voorstander is van alternatieven voor de doodstraf.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Staten zijn van plan het belang in de verzekeraar American International Group (AIG) volgend jaar grotendeels te verkopen. Dat zal volgens een aantal bronnen rond de Amerikaanse overheid gezegd. De rest van het belang zou over twee jaar van de hand worden gedaan. De verzekeringsgroep werd twee jaar geleden door de Amerikaanse overheid gered nadat het tientallen miljarden dollars had verloren op investeringen in de Amerikaanse hypotheekmarkt. De staat heeft nu het leeuwendeel van de verzekeraar in handen. Volgens de zegslieden zal de Amerikaanse staat in de eerste helft van volgend jaar één vijfde van zijn belang op de markt brengen. Op basis van de huidige koers, levert de verkoop de overheid een gevoelige winst op. Het belang van de overheid in de verzekeraar is op dit ogenblik 90 miljard dollar waard. Dat is bijna een verdubbeling tegenover de aankoopprijs.


Andrew Cuomo, de openbaar aanklager van New York, begint een rechtszaak tegen de revisor Ernst & Young (E&Y). Die zou actief hebben geholpen om de zwakke financiële situatie bij de failliete zakenbank Lehman Brothers te verdoezelen in de zeven jaar die aan de teloorgang van de financiële groep vooraf gingen. Het is één van de grootste dossiers sinds de aanklacht acht jaar geleden tegen Arthur Andersen in het Enron-schandaal. Ernst & Young ontving voor meer dan 150 miljoen dollar aan honoraria van Lehman Brothers. De revisor wordt ervan beschuldigd Lehman Brothers te hebben geholpen tientallen miljarden aan effecten buiten de boeken te houden. Dat zou een verkeerd beeld van de liquiditeit van de zakenbank hebben gegeven. De effecten werden verkocht aan Europese banken in ruil voor contant geld dat werd gebruikt om schulden te betalen en de balans er beter uit te laten zien. De effecten moesten later wel tegen een hogere prijs worden teruggekocht.


China zal overheidsschuld van landen van de eurozone blijven kopen. Maar China wil er wel zeker van zijn dat Europa in staat is de schuldencrisis te beheren en dat maatregelen worden genomen om sterker uit de crisis te komen. Dat heeft Chen Deming, Chinese minister van handel, gezegd na afloop van de derde economische dialoog tussen de Chinese regering en de Europese Commissie. De Chinese president Hu Jintao beloofde een maand geleden Portugese overheidsobligaties in te kopen. Eerder deed premier Wen Jiabao eenzelfde belofte in Griekenland. Voordien al was duidelijk dat China zijn reserve van 2.650 miljard dollar aan buitenlandse munten minder afhankelijk wilde maken van de Amerikaanse munt. De schuldencrisis in Europa is een uitgelezen kans om euro-obligaties in te slaan. Door de bereidheid van China om Europese schulden te kopen, wordt het voor Europa echter wel moeilijker om kritiek te leveren op de Chinese partner.


Indien de luchthavens niet sneeuwbestendiger worden, zal moeten overwogen worden om terzake een aantal regels op te leggen. Dat heeft Siim Kallas, Europees Commissaris voor transport, gezegd naar aanleiding van de recente verstoring van het luchtvaartverkeer door de sneeuwbal. Kallas noemde de verstoringen onaanvaardbaar en merkte op dat dergelijke incidenten niet meer mogen gebeuren. Hij kondigde aan vertegenwoordigers van de sector te zullen uitnodigen om uitleg te verschaffen. De infrastructuur voor de luchtvaartmaatschappijen vormt volgens hem de zwakke schakel. Kallis verwijst daarmee naar de luchthavens en de grondafhandeling. De luchtvaartmaatschappijen hadden de problemen bij Kallas aangekaart. Als gevolg van de sneeuwval moesten maatschappijen in tal van belangrijke West-Europese luchthavens vliegtuigen aan de grond houden. Kallas vindt dat de luchthavens en afhandelaars zich ernstiger moeten voorbereiden op extreme weersomstandigheden.


Frankrijk en Duitsland gaan de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Schengen-ruimte blokkeren. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie meegedeeld. Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor binnenlandse zaken, ontving rond de toetreding een brief van de Duitse en Franse ministers van binnenlandse zaken. Die noemden een toetreding van beide landen tot de Schengen-ruimte in maart volgend jaar voorbarig. De twee minister wijzen in de brief op de tekortkomingen van Bulgarije en Roemenië in de strijd tegen corruptie en de georganiseerde misdaad. Experts van de Europese lidstaten trokken onlangs naar Roemenië en Bulgarije en presenteren in januari volgend jaar hun rapport. Roemenië en Bulgarije kunnen pas toetreden tot de Schengen-ruimte wanneer alle lidstaten ermee instemmen.


Het mediaconcern News Corp van magnaat Rupert Murdoch mag de Britse betaalzender British Sky Broadcasting (BSkyB) overnemen. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Aan de overname zijn geen voorwaarden verbonden. Wel voert de Britse toezichthouder nog een mededingingsonderzoek uit. Daar wordt onderzocht of de overname strookt met de regels over het pluralisme binnen de media. Onder meer de krant The Daily Telegraph en de openbare omroep BBC vrezen nieuwe synergieën binnen het concern en vragen de regering om de overname te blokkeren. News Corp is onder meer eigenaar van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal en bezit in Groot-Brittannië de kranten The Sun, News of the World, The Times en The Sunday Times. News Corp heeft al een belang van 39 procent in BSkyb. Het concern wil het resterend pakket van 61 procent overnemen voor een bedrag van ongeveer 7,8 miljard pond.


De Ierse overheid gaat juridische actie ondernemen tegen vastgoedontwikkelaars die hun bezittingen hebben overgedragen aan hun vrouwen. Drie ontwikkelaars hebben de transacties al vrijwillig teruggedraaid en voor 130 miljoen euro aan bezittingen overgedragen aan de staat. Door het bezit op naam van hun vrouw te zetten, hopen ontwikkelaars te voorkomen dat er beslag wordt gelegd op de activa. Het gaat om luxehuizen, grond en verhuurde panden. Ierse banken hebben voor tientallen miljarden euro's aan leningen verstrekt aan de Ierse vastgoedwereld. Door de ineenstorting van de Ierse vastgoedmarkt en de recessie kunnen deze leningen niet worden terugbetaald. De Ierse overheid heeft een groot deel van de leningen overgenomen van de banken. Het beheer van de leningen is ondergebracht bij een apart agentschap van de overheid. Dit heeft nu de jacht geopend op de vastgoedontwikkelaars.


De overname van de Mexicaanse bieractiviteiten van Femsa heeft de Nederlandse brouwer Heineken een betere geografische spreiding opgeleverd. Dat is de conclusies van een rapport van KBC Securities. Daarbij wordt door analist Wim Hoste onder meer gewezen op de aanwezigheid van Femsa in de zogenaamde opkomende markten. Hoste wijst ook op de kostenbesparingen die Heineken doorvoert. Samen met de voordelen van de integratie van Femsa, zullen die besparingen volgens Hoste een positieve impact hebben op de resultaten van Heineken. De analist voegt er aan toe dat de waarde van Heineken onderschat wordt ten opzichte van zijn sectorgenoten. Dat zou te maken hebben met de sterke positie van Heineken op de West-Europese markt, die gezien wordt als een groeiarme regio. Hoste zegt voor Heineken vanaf volgend jaar een organische groei te verwachten.


De Japanse autofabrikant Toyota verwacht volgend jaar 8,61 miljoen wagens te verkopen. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dit jaar. De zwakke binnenlandse vraag zal naar eigen zeggen worden gecompenseerd door een sterke export. Toyota voorziet dat de verkopen op de Japanse thuismarkt volgend jaar met 17 procent zullen dalen. Dat komt omdat de subsidie van de Japanse overheid voor de aankoop van zuinige wagens is afgelopen. Het afgelopen jaar kon Toyota daar met zijn hybride Prius-model gevoelig van profiteren. Toyota zegt te verwachten dat de export volgend jaar met 8 procent zal toenemen tot 6,4 miljoen exemplaren. Er wordt aan toegevoegd dat de totale binnenlandse productie volgend jaar met 4 procent zal worden afgebouwd, maar de productie in buitenlandse vestigingen zou met 6 procent worden opgedreven.


Het ratingbureau Moody's Investors Service heeft aangekondigd de rating voor Portugal mogelijk zou herzien kunnen worden voor een verlaging met twee stappen. Tijdens een doorlichting van drie maanden zal bekeken worden of de zwakke groeivooruitzichten en hoge financieringskosten de kredietwaardigheid van het land hebben ondermijnd. De belangrijkste redenen voor de herziening zijn onzekerheden over de herstelkracht van de Portugese economie op de lange termijn en zorgen over de toegang van Portugal tot de kapitaalmarkt aan een redelijke prijs. Daarnaast zegt Moody's bezorgd te zijn over de mogelijke gevolgen van nieuwe overheidssteun aan de bankensector. Eerder gaf Moody's een vergelijkbare waarschuwing voor Spanje. Portugal zit al een tijd in het vizier van de financiële markten, die vrezen dat het land de volgende in rij is om na Griekenland en Ierland beroep te doen op internationale steun. Moody's benadrukt wel dat de solvabiliteit van Portugal niet ter discussie staat.


Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell overweegt een grootschalig complex voor petrochemische producten in Qatar te bouwen. Samen met Qatar Petroleum bestudeert het energieconcern de haalbaarheid van het project. Financiële details over de plannen werden niet bekend gemaakt. Insiders maken echter gewag van een investering van mogelijk 6 miljard dollar. Qatar wordt steeds belangrijker voor Shell. Samen met Qatar Petroleum bouwt het Brits-Nederlandse bedrijf al de projecten Pearl Gas to Liquids en Qatargas 4 LNG. Volgens de olieminister van Qatar zou het nieuwe complex over zes jaar operationeel kunnen zijn. Het project zou een capaciteit van 1,5 miljoen ton per jaar krijgen. De site zou tot 2 miljoen ton afgewerkte producten moeten kunnen opleveren. Peter Voser, chief executive van Shell, zegt dat het project de expertise en technologie van het concern combineert met de ambities van Qatar om een meerwaarde te creëren voor zijn grondstoffen.


De Japanse regering rekent erop dat het bruto binnenlandse product tussen de maand april volgend jaar en maart het jaar daarop met 1,5 procent zal groeien. Dat is een halvering tegenover dit jaar, ingegeven door de verwachte dalende consumentenuitgaven en een gevoelige daling van de exportgroei van 15,8 procent tot 6,2 procent volgend jaar. Het lopende jaar, dat eind maart wordt afgesloten, zal er volgens de regering een groei van 3,1 procent worden opgetekend. Voordien werd op een groei met 2,6 procent gerekend. Het cijfer werd opgetrokken nu de gezinnen meer consumeren dan verwacht. Stimulusmaatregelen voor de aankoop van voertuigen en ecologische huishoudtoestellen werpen hun vruchten af te werpen. Dat effect zal volgens de regering wel niet blijven duren, want sommige maatregelen zijn al afgelopen en andere lopen binnenkort op hun einde.


Een klant van ABN Amro heeft de bank voor miljoenen euro weten op te lichten door gebruik te maken van een veiligheidslacune bij het computersysteem waarmee klanten beleggingstransacties kunnen uitvoeren. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse bank gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat het probleem vrijwel meteen werd ontdekt en onmiddellijk werd verholpen, zodat het incident zich niet meer kan herhalen. De woordvoerder wenste echter niet in details te gaan. ABN Amro reageerde met de melding op eerdere mediaberichten, waarin onder meer stond dat de klant 5,6 miljoen euro wist weg te sluizen door het computersysteem te manipuleren. De bank zegt dat het bedrag klopt, maar voegt er aan toe dat het informatica-systeem niet werd gemanipuleerd. Er is volgens ABN Amro geen sprake van digitale bankroof en bovendien zouden ook de klanten niet zijn gedupeerd.


Weersgebonden omstandigheden hebben de luchtvaartgroep Air France-KLM deze maand al een verlies van 25 miljoen euro tot 35 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft Pierre-Henri Gourgeon, topman van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep, gezegd in een Frans radio-interview. Het grootste gedeelte van die kosten is volgens Gourgeon te wijten aan de recente sneeuwoverlast. De sneeuwproblemen van het voorbije weekend zouden de maatschappij tussen 10 miljoen euro en 20 miljoen euro hebben gekost. Ook voordien was het luchtvaartverkeer volgens Gourgeon al verstoord geweest door de weersomstandigheden, wat nog eens een verliespost van 10 miljoen euro tot 15 miljoen euro zou hebben opgeleverd. Gourgeon verontschuldigde zich tegenover de passagiers voor de ontregelingen, maar dankte ook het personeel voor de betoonde inzet.


De healthcare-divisie van het Nederlandse elektronica-concern Philips is een publiek-privaat samenwerkingsverband in Duitsland begonnen voor de ontwikkeling van de medische beeldvormingstechniek. Het project werd opgezet in samenwerking met het Duitse ministerie van onderwijs en draait rond het zogenaamde magnetic particle imaging, een technologie die door onderzoekers van Philips werd ontwikkeld. De technologie laat toe om met behulp van magnetische nanodeeltjes het hele lichaam in kaart te brengen. Het Duitse ministerie van onderzoek heeft een bedrag van 10,6 miljoen euro toegezegd voor het samenwerkingsverband. Het hele project heeft een geschatte kostprijs van 20,3 miljoen euro. Met geavanceerde beeldvormingssystemen wil Philips de snelle opsporing, diagnose en behandeling van ziekten ondersteunen.


Meer Nieuws

Tuesday, December 21, 2010

Holebi toont grotere milieubezorgdheid

De holebi-gemeenschap toont een grotere milieubezorgdheid dan de heteroseksuele gemeenschap. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 55 procent van de holebi-gemeenschap aangeeft persoonlijk grote aandacht te besteden aan het leefmilieu. Bij heteroseksuele is dat slechts 33 procent. Het gemiddelde in de totale Amerikaanse bevolking bedraagt 35 procent. Bovendien zegt 40 procent van de holebi's ook anderen aan te zetten tot een meer milieuvriendelijk gedrag. Datzelfde geldt voor slechts 24 procent van de heteroseksuelen. Hier bedraagt het totale Amerikaanse gemiddelde 34 procent.

Labels: ,

Kerstperiode is vooral periode voor familie en vrienden

De kerstperiode betekent voor Amerikanen vooral tijd doorbrengen met familie en vrienden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 58 procent van de Amerikanen ernaar uitkijkt om tijd met familie en vrienden te kunnen doorbrengen. Op de tweede plaats staan diners en feesten, maar dat is voor slechts 9 procent van de Amerikanen het belangrijkste element van de eindejaarsperiode. Op de derde plaats staat het vinden en geven van geschenken (6 procent). Nog verder volgen het aanbrengen van kerstversieringen (5 procent), speciale uitzendingen op televisie (5 procent), kerstmuziek op de radio (5 procent) en het krijgen van geschenken (3 procent). Harris voegt er aan toe dat 9 procent van de Amerikanen helemaal niet uitkijkt naar de eindejaarsperiode.

Labels: ,

Computer-hardware grootste groeisector e-commerce

Computer-hardware is tijdens de eindejaarsbeperiode de snelstgroeiende online product-categorie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. De omzet van de sector is volgens de onderzoekers met 25 procent gestegen tegenover vorig jaar. Die groei is volgens ComScore vooral te danken aan de populariteit van mobiele apparaten zoals tablets, e-readers en laptops. Op de tweede plaats volgt consumenten-elektronica. Daar werd een groei met 22 procent opgetekend tegenover vorig jaar, wat volgens de onderzoekers in belangrijke mate te danken is aan de concurrentiële prijzen in de televisie-sector. De top vijf van de groeicategorieën wordt rond gemaakt door boeken en magazines (21 procent), software (16 procent) en speelgoed (15 procent).

Labels: , ,

Verenigde Staten marktleider in gebruik sociale netwerken

De Verenigde Staten zijn wereldwijd marktleider in het gebruik van online sociale netwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat 46 procent van de Amerikanen aangeeft gebruik te maken van sociale netwerken. Polen en Groot-Brittannië delen met 43 procent de tweede plaats. Daarna volgt Zuid-Korea met 40 procent, voor Frankrijk (36 procent), Spanje (34 procent), Rusland (33 procent) en Brazilië (33 procent). De laagste scores worden opgetekend in Indonesië (6 procent) en Pakistan (3 procent), maar er wordt opgemerkt dat in die landen minder dan 10 procent van de bevolking toegang heeft tot het internet.

Labels: ,

Britse wetenschap woest om besparingen overheid

De overheidssteun voor kapitaalinvesteringen aan de Britse wetenschappelijke sector wordt met 41 procent teruggeschroefd. Die besparingen komen bovenop een budgetbeperking van 10 procent die George Osborne, Brits minister van financiën, in oktober heeft aangekondigd. Door het terugschroeven van de steun voor kapitaalinvesteringen, zullen Britse wetenschappelijke instellingen minder kunnen besteden aan gebouwen, onderhoud en uitrusting. De Britse wetenschappelijke wereld reageert verbolgen op de bijkomende besparingen. Door het gebrek aan financiële middelen zal de Britse wetenschap volgens de betrokkenen terug naar de duistere middeleeuwen worden teruggewezen.

Labels: ,

Saudi-Arabië verwacht volgend jaar meer van privésector

Saudi-Arabië legt in zijn budget voor volgend jaar een grote nadruk op de privésector, een economische tak die het lopende jaar minder goed heeft gepresteerd dan aanvankelijk was gehoopt. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de privésector, zonder rekening te houden met de petroleumactiviteiten, dit jaar een groei heeft gekend van 3,7 procent. Dat betekent slechts een marginale groei tegenover vorig jaar, toen een stijging met 3,5 procent werd opgetekend. De tegenvallende prestaties van de privésector zouden onder meer het gevolg zijn van een gebrek aan kredietverstrekking. Verwacht wordt dat daar volgend jaar een verbetering zal optreden.

Labels: ,

Amerikaanse sociale zekerheid schaft papieren uitkeringen af

De Amerikaanse regering gaat niet langer toelagen met de post bezorgen. Dat heeft de Amerikaanse overheid beslist. Tegen begin april volgend jaar moeten de nieuwe ontvangers zich akkoord verklaren met papierloze betalingen. Dat is drie maanden later dan oorspronkelijk was voorzien. Bestaande ontvangers krijgen bij de overschakeling echter nog drie jaar tijd respijt. In de Verenigde Staten krijgen 58 miljoen gepensioneerden, gehandicapten en weduwen en weduwnaars toelagen van de sociale zekerheid. Nagenoeg 80 procent daarvan krijgt op dit ogenblik die toelagen al elektronisch uitbetaald. Het afschaffen van de papieren versies moet het probleem van verlies of diefstal oplossen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Nieuwe bestelauto's in de Europese Unie mogen over tien jaar nog slechts 147 gram koolstofdioxide per kilometer uitstoten. Dat hebben de minister van leefmilieu van de lidstaten van de Europese Unie beslist. De uitstoot van bestelauto's bedraagt nu gemiddeld 203 gram per kilometer. In eerste instantie komt er over zeven jaar een maximumnorm van 175 gram per kilometer. De nieuwe norm wordt geleidelijk ingevoerd. Over vier jaar moet 70 procent van de bestelauto's aan de norm van 175 gram voldoen. Dat wordt de jaren daarop geleidelijk opgedreven. De boete voor fabrikanten die zich niet aan de limieten houden, is vastgesteld op 95 euro per gram uitstoot. De Europese Commissie had eerder voorgesteld om over vijf jaar al een maximumnorm van 175 gram in te voeren. Ook was oorspronkelijk voorzien dat de maximumlimiet over tien jaar op 135 gram zou worden vastgelegd.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van vijf Ierse banken verlaagd. Eerder al verlaagde Moody's de kredietwaardigheid van Ierland en de nieuwe stap is daar een vervolg op. De verlaging van de kredietwaardigheid van Ierland kan volgens de kredietbeoordelaar van invloed zijn op het vermogen van de Ierse regering om de bankensector te steunen. De bankensector in Ierland is relatief zwaar getroffen door de economische crisis. Er wordt aan toegevoegd dat de banken in bijzonder grote mate afhankelijk zijn om het hoofd boven water te kunnen houden. De getroffen instellingen zijn Allied Irish Banks, Bank of Ireland, EBS Building Society, Irish Life & Permanent en Irish Nationwide Building Society. De downgrading heeft eveneens betrekking op sommige van hun verplichtingen die door de overheid gegarandeerd worden.


De Russische meststoffenproducent Uralkali heeft overeenstemming bereikt voor de overname van zijn Russische sectorgenoot Silvinit. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8,2 miljard dollar. Door de fusie ontstaat de tweede grootste producent van kaliumcarbonaat of potash ter wereld. Potash is een belangrijke grondstof voor kunstmest. Uralkali koopt een belang van 20 procent in Silvinit voor 1,4 miljard dollar. Het saldo wordt met nieuwe aandelen betaald. De waarde van het fusiebedrijf bedraagt ongeveer 23,9 miljard dollar. De transactie wordt waarschijnlijk tegen de zomer van volgend jaar afgerond. De grootste producent van kaliumcarbonaat ter wereld is het Canadese Potash Corp. Het Canadese bedrijf sloeg eerder dit jaar nog een overnamebod van ruim 40 miljard dollar door mijnbouwgigant BHP Billiton af. Verwacht wordt dat de vraag naar grondstoffen voor kunstmest zal stijgen, onder meer door de groeiende voedselbehoefte in de wereld en de klimaatverandering.


Griekenland, Ierland en Portugal moeten uit de eurozone stappen om hun economieën weer op orde te brengen en schulden af te lossen. Dat heeft Andrew Bosomworth, hoofd Europese beleggingen bij obligatiebelegger Pimco, gezegd in een Duits kranteninterview. Volgens Bosomworth kunnen deze landen alleen door uit de eurozone te stappen hun economieën versterken en de schulden en tekorten wegwerken. Zonder een eigen munteenheid of grote verschuivingen van fondsen kunnen Griekenland, Ierland en Portugal volgens hem niet op eigen benen blijven staan. Door een goedkope eigen valuta kan een land volgens Bosomworth zijn export stimuleren en de economie een duw in de rug geven. Als de problemen eenmaal zijn opgelost en het vertrouwen op de financiële markten is hersteld, zouden de landen weer in de eurozone kunnen worden opgenomen.


Het staalconcern ArcelorMittal heeft zijn overnamebod op het Canadese bedrijf Baffinland Iron Mines verhoogd. Door het nieuwe bod wordt de waarde van de Canadese ijzerertsdelver geraamd op 433 miljoen Canadese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 322,4 miljoen euro. ArcelorMittal had begin november al een bod gedaan op het Canadese mijnbouwbedrijf. ArcelorMittal heeft inmiddels ook al toestemming van de Canadese mededingingsautoriteiten gekregen om Baffinland over te nemen. De raad van bestuur van Baffinland had het bod destijds al aanvaard en had ook de aandeelhouders van het bedrijf aangeraden hun aandelen aan te melden. Resource Capital Funds, de grootste aandeelhouder van Baffinland Iron Mines, heeft volgens ArcelorMittal zijn belang van 23 procent al daadwerkelijk aangemeld.


De Zweedse autofabrikant Saab heeft een overeenkomst getekend met China Automobile Trading Corporation (CATC) voor de import van wagens op de Chinese markt. De Chinese partner zal daarbij de verantwoordelijkheid nemen voor de import van wagens en onderdelen van het Zweedse merk. Waarschijnlijk tekenen de partijen in het eerste kwartaal van volgend jaar een definitieve overeenkomst. De verkoop van Saab in China moet dan in juli volgend jaar officieel van start gaan. Saab zal in de toekomst ook een eigen verkooponderneming in China opzetten. Eerder liep de verkoop in China nog via General Motors, het voormalige moederbedrijf van Saab. Jan Ake Jonsson, topman van Saab, zei dat het om een belangrijke overeenkomst gaat voor de Zweedse autobouwer. De overeenkomst moet volgens hem het fundament vormen om een sterke aanwezigheid te ontwikkelen in China, de grootste automarkt ter wereld.


De Britse private-equitygroep Apax is van plan volgend jaar een nieuw uitkoopfonds op te richten van minimaal 11 miljard euro. Dat zou de grootste mobilisering zijn van middelen door een uitkoopfonds sinds het uitbreken van de kredietcrisis. De oprichting van het nieuwe fonds zou volgens waarnemers nodig zijn omdat het vorige fonds van Apax, dat drie jaar geleden werd gelanceerd, al voor meer dan 60 procent geïnvesteerd is. Als Apax het Deense schoonmaakbedrijf ISS overneemt, zal bovendien driekwart van het bestaande Apax-fonds geïnvesteerd zijn. Dat is in de sector het signaal om over te gaan tot de oprichting van een nieuw fonds. Sinds de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september twee jaar geleden over de kop ging, is de financiering van uitkoopfondsen gevoelig teruggevallen. Twee jaar geleden haalden private-equitygroepen 666 miljard dollar op, maar vorig jaar was dat nog 293 miljard dollar. Tot nu toe werd dit jaar 213 miljard dollar opgehaald.


De Britse investeringsmaatschappij Derwent Capital Markets gaat een nieuw hedgefonds opzetten dat zijn marktverwachtingen zou baseren op Twitter. Onderzoekers hadden eerder een methode ontdekt om de Amerikaanse beurskoers te voorspellen op basis van twitterberichten. Het gaat om programma’s die op basis van informatie op sociale netwerksites de gemoedstoestand van mensen bepalen. Dat blijkt ook een accurate voorspelling te bieden van stijgende of dalende beurskoersen. Het hedgefonds, met een waarde van 25 miljoen pond, wordt gevestigd op de Kaaimaneilanden. Om het idee uit te werken, heeft Derwent Capital Markets één van de onderzoekers aangetrokken. Het bedrijf zegt alle vertrouwen te hebben in de nieuwe methode. Huidige methodes om de aandelenmarkten te voorspellen, berusten volgens Derwent immers op een analyse van ontwikkelingen in het verleden, terwijl het wellicht juist de actuele menselijke emotie is die aankoopbeslissingen bepaalt.


De Europese wetgeving op het verhandelen en gebruik van biociden wordt gevoelig aangescherpt. Daarover hebben de minister van leefmilieu van de Europese Unie een akkoord bereikt. Met de nieuwe regelgeving wordt vooral gekeken naar stoffen die kanker kunnen verwekken of onherroepelijke schade kunnen toebrengen aan de hormonenhuishouding of de voortplanting. Biociden zijn chemische stoffen die insecten weren, onkruid verdelgen, vergiften en hout en metaal beschermen. Het gaat volgens de ministers om producten die dagelijks worden gebruikt. Een goed werkend vergunningssysteem voor dit soort producten is volgens hen dan ook van vitaal belang. Er komt ook een lichtere toelatingsprocedure voor biociden met een lager risico, waardoor de ontwikkeling van biociden met grotere veiligheidsgaranties zou kunnen worden gestimuleerd.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft een gezamenlijk project opgezet met het Noorse bedrijf Electromagnetic Geoservices voor het ontwerp van een nieuwe generatie driedimensionale elektromagnetische apparatuur. Financiële details over het project werden niet bekend gemaakt. De bedrijven stelden de volgende zes maanden in nauwe onderlinge samenwerking een haalbaarheidsstudie te zullen uitvoeren, met inbegrip van laboratoriumtests, design-oplossingen, specificaties en het uitwerken van een ontwikkelingsproject. Een woordvoerder van Shell merkte op dat systemen van de volgende generatie op zijn minst het aantal prospecties zal verdubbelen dat met elektromagnetische apparatuur kan worden geëvalueerd. Hij voegt er aan toe dat elektromagnetische methodes al een belangrijke technologie vormen voor Shell.


In Bangladesh is een onderzoek opgestart naar het vertonen van een pornofilm op een groot scherm in de hoofdterminal van de internationale luchthaven van Shahjalal. Normaal worden op het scherm documentaires over de cultuur en aardrijkskunde van Bangladesh vertoond, maar dit keer kregen honderden reizigers en wachtenden vijf minuten lang een pornofilm voorgeschoteld. Een operator van een reclamebureau werd meteen gearresteerd en voor twee maanden in de cel opgesloten. Aan de eigenaars van het productiehuis werd gevraagd om een onderzoek op te starten om uit te maken of er al dan niet kwaad opzet in het spel was. Men wil laten uitzoeken of het vertonen van de pornografische beelden het werk was van hackers, dan wel of er sprake is geweest van een vergissing. Shahjalal is de belangrijkste luchthaven van Bangladesh.


Autofabrikant Toyota betaalt in de Verenigde Staten aan de overheid een bedrag van 24,6 miljoen euro aan boetes omdat de onderneming een defect aan auto's volgens een rapport niet volgens de Amerikaanse regels heeft aangepakt. Daarmee betaalt Toyota in de zaak rond het terugroepen van exemplaren in de Verenigde Staten dit jaar in totaal 37 miljoen euro. Dat heeft Ray LaHood, de Amerikaanse minister van transport, bekend gemaakt. De bedragen hebben betrekking op het terugroepen van Toyota's vijf jaar geleden vanwege mogelijke problemen met de besturing en op de periode van de voorbije drie jaar, toen de autofabrikant talrijke auto's terugriep wegens een mogelijk defect met een pedaal. Daarnaast heeft Toyota in april erkend in de Verenigde Staten 12,4 miljoen euro te zullen betalen rond claims als gevolg van de problemen met het pedaal. Wereldwijd zijn er voor het probleem naar schatting tien miljoen auto's teruggeroepen.


Het Nederlandse chemiebedrijf DSM heeft een bod van 829 miljoen euro uitgebracht op het Amerikaanse bedrijf Martek Biosciences. Er werd opgemerkt dat de raad van commissarissen van DSM achter de overname staat en ook het bestuur van Martek adviseert zijn aandeelhouders het bod te accepteren. Martek Biosciences produceert natuurlijke, gezonde voedingsingrediënten op basis van meervoudig onverzadigde vetzuren en heeft een sterke positie op de markt van babyvoeding. Martek en DSM werken al geruime tijd samen. Onder meer levert DSM Martek basismateriaal voor producten die de Amerikanen maken. De overnamepoging past binnen de nieuwe strategie van de Nederlandse groep. Het chemieconcern richtte zich traditiegetrouw op bulkchemie, maar concentreert zich de laatste jaren steeds meer op biotechnologie.


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is een onderzoek gestart naar het plotselinge vertrek van Mark Hurd bij het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard. De Amerikaanse beurswaakhond verdenkt Hurd van het doorspelen van vertrouwelijke informatie over de overname van Electronic Data Systems (EDS) aan een voormalige medewerkster van het computerconcern, voordat de deal was aangekondigd. Hewlett-Packard heeft bevestigd dat er een onderzoek is opgestart, maar weigerde verdere details te verstrekken. Hurd nam begin november onverwacht ontslag als topman van Hewlett-Packard nadat hij was beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Uit onderzoek van het bedrijf bleek dat Hurd de regels van het computerconcern met betrekking tot ongewenste intimiteiten niet had overtreden, maar dat hij de algemene regels voor het leiden van het bedrijf wel had geschonden.


De Japanse biergroep Kirin Holdings heeft aangekondigd zijn winstvooruitzichten voor het lopende boekjaar naar beneden bij te moeten stellen. Daarbij werden de vooruitzichten voor de nettowinst van 35 miljard yen naar 10 miljard yen bijgesteld. De verwachte winst ligt 80 procent lager dan het niveau van vorig jaar, toen een nettowinst van 49,17 miljard yen werd opgetekend. De aanpassing heeft volgens Kirin te maken met zijn beslissing om een eenmalig verlies van 38,8 miljard yen te boeken als gevolg van problemen bij zijn Australische dochter National Foods, dat drie jaar geleden werd overgenomen. Er wordt wel aan toegevoegd dat deze negatieve bijstelling kon worden afgezwakt door de voordelen van kostenbesparingen. De vooruitzichten voor de operationele winst werden opgetrokken van 133 miljard yen naar 143 miljard yen. De omzetverwachting daalde van 2,18 triljoen yen naar 2,17 triljoen yen.


Meer Nieuws