Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 22, 2010

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Staten zijn van plan het belang in de verzekeraar American International Group (AIG) volgend jaar grotendeels te verkopen. Dat zal volgens een aantal bronnen rond de Amerikaanse overheid gezegd. De rest van het belang zou over twee jaar van de hand worden gedaan. De verzekeringsgroep werd twee jaar geleden door de Amerikaanse overheid gered nadat het tientallen miljarden dollars had verloren op investeringen in de Amerikaanse hypotheekmarkt. De staat heeft nu het leeuwendeel van de verzekeraar in handen. Volgens de zegslieden zal de Amerikaanse staat in de eerste helft van volgend jaar één vijfde van zijn belang op de markt brengen. Op basis van de huidige koers, levert de verkoop de overheid een gevoelige winst op. Het belang van de overheid in de verzekeraar is op dit ogenblik 90 miljard dollar waard. Dat is bijna een verdubbeling tegenover de aankoopprijs.


Andrew Cuomo, de openbaar aanklager van New York, begint een rechtszaak tegen de revisor Ernst & Young (E&Y). Die zou actief hebben geholpen om de zwakke financiële situatie bij de failliete zakenbank Lehman Brothers te verdoezelen in de zeven jaar die aan de teloorgang van de financiële groep vooraf gingen. Het is één van de grootste dossiers sinds de aanklacht acht jaar geleden tegen Arthur Andersen in het Enron-schandaal. Ernst & Young ontving voor meer dan 150 miljoen dollar aan honoraria van Lehman Brothers. De revisor wordt ervan beschuldigd Lehman Brothers te hebben geholpen tientallen miljarden aan effecten buiten de boeken te houden. Dat zou een verkeerd beeld van de liquiditeit van de zakenbank hebben gegeven. De effecten werden verkocht aan Europese banken in ruil voor contant geld dat werd gebruikt om schulden te betalen en de balans er beter uit te laten zien. De effecten moesten later wel tegen een hogere prijs worden teruggekocht.


China zal overheidsschuld van landen van de eurozone blijven kopen. Maar China wil er wel zeker van zijn dat Europa in staat is de schuldencrisis te beheren en dat maatregelen worden genomen om sterker uit de crisis te komen. Dat heeft Chen Deming, Chinese minister van handel, gezegd na afloop van de derde economische dialoog tussen de Chinese regering en de Europese Commissie. De Chinese president Hu Jintao beloofde een maand geleden Portugese overheidsobligaties in te kopen. Eerder deed premier Wen Jiabao eenzelfde belofte in Griekenland. Voordien al was duidelijk dat China zijn reserve van 2.650 miljard dollar aan buitenlandse munten minder afhankelijk wilde maken van de Amerikaanse munt. De schuldencrisis in Europa is een uitgelezen kans om euro-obligaties in te slaan. Door de bereidheid van China om Europese schulden te kopen, wordt het voor Europa echter wel moeilijker om kritiek te leveren op de Chinese partner.


Indien de luchthavens niet sneeuwbestendiger worden, zal moeten overwogen worden om terzake een aantal regels op te leggen. Dat heeft Siim Kallas, Europees Commissaris voor transport, gezegd naar aanleiding van de recente verstoring van het luchtvaartverkeer door de sneeuwbal. Kallas noemde de verstoringen onaanvaardbaar en merkte op dat dergelijke incidenten niet meer mogen gebeuren. Hij kondigde aan vertegenwoordigers van de sector te zullen uitnodigen om uitleg te verschaffen. De infrastructuur voor de luchtvaartmaatschappijen vormt volgens hem de zwakke schakel. Kallis verwijst daarmee naar de luchthavens en de grondafhandeling. De luchtvaartmaatschappijen hadden de problemen bij Kallas aangekaart. Als gevolg van de sneeuwval moesten maatschappijen in tal van belangrijke West-Europese luchthavens vliegtuigen aan de grond houden. Kallas vindt dat de luchthavens en afhandelaars zich ernstiger moeten voorbereiden op extreme weersomstandigheden.


Frankrijk en Duitsland gaan de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Schengen-ruimte blokkeren. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie meegedeeld. Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor binnenlandse zaken, ontving rond de toetreding een brief van de Duitse en Franse ministers van binnenlandse zaken. Die noemden een toetreding van beide landen tot de Schengen-ruimte in maart volgend jaar voorbarig. De twee minister wijzen in de brief op de tekortkomingen van Bulgarije en Roemenië in de strijd tegen corruptie en de georganiseerde misdaad. Experts van de Europese lidstaten trokken onlangs naar Roemenië en Bulgarije en presenteren in januari volgend jaar hun rapport. Roemenië en Bulgarije kunnen pas toetreden tot de Schengen-ruimte wanneer alle lidstaten ermee instemmen.


Het mediaconcern News Corp van magnaat Rupert Murdoch mag de Britse betaalzender British Sky Broadcasting (BSkyB) overnemen. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Aan de overname zijn geen voorwaarden verbonden. Wel voert de Britse toezichthouder nog een mededingingsonderzoek uit. Daar wordt onderzocht of de overname strookt met de regels over het pluralisme binnen de media. Onder meer de krant The Daily Telegraph en de openbare omroep BBC vrezen nieuwe synergieën binnen het concern en vragen de regering om de overname te blokkeren. News Corp is onder meer eigenaar van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal en bezit in Groot-Brittannië de kranten The Sun, News of the World, The Times en The Sunday Times. News Corp heeft al een belang van 39 procent in BSkyb. Het concern wil het resterend pakket van 61 procent overnemen voor een bedrag van ongeveer 7,8 miljard pond.


De Ierse overheid gaat juridische actie ondernemen tegen vastgoedontwikkelaars die hun bezittingen hebben overgedragen aan hun vrouwen. Drie ontwikkelaars hebben de transacties al vrijwillig teruggedraaid en voor 130 miljoen euro aan bezittingen overgedragen aan de staat. Door het bezit op naam van hun vrouw te zetten, hopen ontwikkelaars te voorkomen dat er beslag wordt gelegd op de activa. Het gaat om luxehuizen, grond en verhuurde panden. Ierse banken hebben voor tientallen miljarden euro's aan leningen verstrekt aan de Ierse vastgoedwereld. Door de ineenstorting van de Ierse vastgoedmarkt en de recessie kunnen deze leningen niet worden terugbetaald. De Ierse overheid heeft een groot deel van de leningen overgenomen van de banken. Het beheer van de leningen is ondergebracht bij een apart agentschap van de overheid. Dit heeft nu de jacht geopend op de vastgoedontwikkelaars.


De overname van de Mexicaanse bieractiviteiten van Femsa heeft de Nederlandse brouwer Heineken een betere geografische spreiding opgeleverd. Dat is de conclusies van een rapport van KBC Securities. Daarbij wordt door analist Wim Hoste onder meer gewezen op de aanwezigheid van Femsa in de zogenaamde opkomende markten. Hoste wijst ook op de kostenbesparingen die Heineken doorvoert. Samen met de voordelen van de integratie van Femsa, zullen die besparingen volgens Hoste een positieve impact hebben op de resultaten van Heineken. De analist voegt er aan toe dat de waarde van Heineken onderschat wordt ten opzichte van zijn sectorgenoten. Dat zou te maken hebben met de sterke positie van Heineken op de West-Europese markt, die gezien wordt als een groeiarme regio. Hoste zegt voor Heineken vanaf volgend jaar een organische groei te verwachten.


De Japanse autofabrikant Toyota verwacht volgend jaar 8,61 miljoen wagens te verkopen. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dit jaar. De zwakke binnenlandse vraag zal naar eigen zeggen worden gecompenseerd door een sterke export. Toyota voorziet dat de verkopen op de Japanse thuismarkt volgend jaar met 17 procent zullen dalen. Dat komt omdat de subsidie van de Japanse overheid voor de aankoop van zuinige wagens is afgelopen. Het afgelopen jaar kon Toyota daar met zijn hybride Prius-model gevoelig van profiteren. Toyota zegt te verwachten dat de export volgend jaar met 8 procent zal toenemen tot 6,4 miljoen exemplaren. Er wordt aan toegevoegd dat de totale binnenlandse productie volgend jaar met 4 procent zal worden afgebouwd, maar de productie in buitenlandse vestigingen zou met 6 procent worden opgedreven.


Het ratingbureau Moody's Investors Service heeft aangekondigd de rating voor Portugal mogelijk zou herzien kunnen worden voor een verlaging met twee stappen. Tijdens een doorlichting van drie maanden zal bekeken worden of de zwakke groeivooruitzichten en hoge financieringskosten de kredietwaardigheid van het land hebben ondermijnd. De belangrijkste redenen voor de herziening zijn onzekerheden over de herstelkracht van de Portugese economie op de lange termijn en zorgen over de toegang van Portugal tot de kapitaalmarkt aan een redelijke prijs. Daarnaast zegt Moody's bezorgd te zijn over de mogelijke gevolgen van nieuwe overheidssteun aan de bankensector. Eerder gaf Moody's een vergelijkbare waarschuwing voor Spanje. Portugal zit al een tijd in het vizier van de financiële markten, die vrezen dat het land de volgende in rij is om na Griekenland en Ierland beroep te doen op internationale steun. Moody's benadrukt wel dat de solvabiliteit van Portugal niet ter discussie staat.


Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell overweegt een grootschalig complex voor petrochemische producten in Qatar te bouwen. Samen met Qatar Petroleum bestudeert het energieconcern de haalbaarheid van het project. Financiële details over de plannen werden niet bekend gemaakt. Insiders maken echter gewag van een investering van mogelijk 6 miljard dollar. Qatar wordt steeds belangrijker voor Shell. Samen met Qatar Petroleum bouwt het Brits-Nederlandse bedrijf al de projecten Pearl Gas to Liquids en Qatargas 4 LNG. Volgens de olieminister van Qatar zou het nieuwe complex over zes jaar operationeel kunnen zijn. Het project zou een capaciteit van 1,5 miljoen ton per jaar krijgen. De site zou tot 2 miljoen ton afgewerkte producten moeten kunnen opleveren. Peter Voser, chief executive van Shell, zegt dat het project de expertise en technologie van het concern combineert met de ambities van Qatar om een meerwaarde te creëren voor zijn grondstoffen.


De Japanse regering rekent erop dat het bruto binnenlandse product tussen de maand april volgend jaar en maart het jaar daarop met 1,5 procent zal groeien. Dat is een halvering tegenover dit jaar, ingegeven door de verwachte dalende consumentenuitgaven en een gevoelige daling van de exportgroei van 15,8 procent tot 6,2 procent volgend jaar. Het lopende jaar, dat eind maart wordt afgesloten, zal er volgens de regering een groei van 3,1 procent worden opgetekend. Voordien werd op een groei met 2,6 procent gerekend. Het cijfer werd opgetrokken nu de gezinnen meer consumeren dan verwacht. Stimulusmaatregelen voor de aankoop van voertuigen en ecologische huishoudtoestellen werpen hun vruchten af te werpen. Dat effect zal volgens de regering wel niet blijven duren, want sommige maatregelen zijn al afgelopen en andere lopen binnenkort op hun einde.


Een klant van ABN Amro heeft de bank voor miljoenen euro weten op te lichten door gebruik te maken van een veiligheidslacune bij het computersysteem waarmee klanten beleggingstransacties kunnen uitvoeren. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse bank gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat het probleem vrijwel meteen werd ontdekt en onmiddellijk werd verholpen, zodat het incident zich niet meer kan herhalen. De woordvoerder wenste echter niet in details te gaan. ABN Amro reageerde met de melding op eerdere mediaberichten, waarin onder meer stond dat de klant 5,6 miljoen euro wist weg te sluizen door het computersysteem te manipuleren. De bank zegt dat het bedrag klopt, maar voegt er aan toe dat het informatica-systeem niet werd gemanipuleerd. Er is volgens ABN Amro geen sprake van digitale bankroof en bovendien zouden ook de klanten niet zijn gedupeerd.


Weersgebonden omstandigheden hebben de luchtvaartgroep Air France-KLM deze maand al een verlies van 25 miljoen euro tot 35 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft Pierre-Henri Gourgeon, topman van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep, gezegd in een Frans radio-interview. Het grootste gedeelte van die kosten is volgens Gourgeon te wijten aan de recente sneeuwoverlast. De sneeuwproblemen van het voorbije weekend zouden de maatschappij tussen 10 miljoen euro en 20 miljoen euro hebben gekost. Ook voordien was het luchtvaartverkeer volgens Gourgeon al verstoord geweest door de weersomstandigheden, wat nog eens een verliespost van 10 miljoen euro tot 15 miljoen euro zou hebben opgeleverd. Gourgeon verontschuldigde zich tegenover de passagiers voor de ontregelingen, maar dankte ook het personeel voor de betoonde inzet.


De healthcare-divisie van het Nederlandse elektronica-concern Philips is een publiek-privaat samenwerkingsverband in Duitsland begonnen voor de ontwikkeling van de medische beeldvormingstechniek. Het project werd opgezet in samenwerking met het Duitse ministerie van onderwijs en draait rond het zogenaamde magnetic particle imaging, een technologie die door onderzoekers van Philips werd ontwikkeld. De technologie laat toe om met behulp van magnetische nanodeeltjes het hele lichaam in kaart te brengen. Het Duitse ministerie van onderzoek heeft een bedrag van 10,6 miljoen euro toegezegd voor het samenwerkingsverband. Het hele project heeft een geschatte kostprijs van 20,3 miljoen euro. Met geavanceerde beeldvormingssystemen wil Philips de snelle opsporing, diagnose en behandeling van ziekten ondersteunen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home