Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 20, 2010

Vietnamese spaarders gaan op goudjacht

In Vietnam worden juwelenwinkels en geldwisselaars op de zware markt de jongste periode overspoeld door consumenten die hun Vietnamese dong willen inruilen voor Amerikaanse dollar of goudstukken. Daarmee hopen ze te kunnen ontsnappen aan de dubbelcijferige inflatie waarmee Vietnam op dit ogenblik wordt getroffen. Bovendien wordt Vietnam ook nog eens geconfronteerd met een dreigende instorting van het maritieme staatsbedrijf Vinashin. De problemen tonen volgens waarnemers de keerzijde van het streven van de communistische Vietnamese regering naar een snelle economische groei, dat miljoenen burgers uit de armoede heeft gehaald, maar dat ook nieuwe problemen heeft gecreëerd waartegen de Viëtnamese technocraten niet opgewassen blijken te zijn.

"Pogingen om grote nationale conglomeraten op te zetten heeft heel veel kapitaal verspild met onverstandige investeren en hebben staatsbedrijven met een overdreven schuld opgezadeld," meldt het persbureau Associated Press. "De snelle groei van de kredietmarkt wordt bovendien niet gecompenseerd door een toename van de spaardeposito's. Dat is het gevolg van de argwaan tegenover de banken, nadat vroegere golven van hyperinflatie de spaartegoeden hebben weggespoeld." Die problemen hebben er volgens het persbureau toe geleid dat het Vietnamese financiële systeem zwaar onder druk staat, te wijten aan een gebrek aan vertrouwen van de Vietnamese bevolking in de nationale munt.

"Het vertrouwen van de bevolking in de dong is ernstig uitgehold," merkt economist Nguyen Quang, gewezen voorzitter van het Vietnamese Institute of Development Studies, op. Die organisatie, de eerste onafhankelijke denktank van Vietnam, werd vorig jaar opgedoekt nadat de regering het recht op het uitvoeren en publiceren van onderzoek zwaar had ingeperkt. "Eén van de belangrijkste taken van de regering en de Vietnamese staatsbank is het beschermen van de nationale munt. Het beleid heeft zich echter gericht op een snelle groei, gekoppeld aan onvoldoende investeringen in de economie, vooral in staatsbedrijven. Dat heeft tot de huidige problemen geleid."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home