Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 20, 2010

Japanse autoverkoop op weg naar nieuw dieptepunt

Volgend jaar zullen er naar verwachting in Japan 4,46 miljoen nieuwe wagens worden verkocht. Dat is een daling met 9,9 procent tegenover het lopende jaar. Daardoor zal de Japanse autoverkoop echter tot op het laagste niveau in vierendertig jaar terugvallen. Dat blijkt uit cijfers van de Japan Automobile Manufacturers Association. De terugval is volgens de Japanse autofederatie in belangrijke mate het gevolg van de stopzetting van de overheidssubsidies voor de aankoop van milieuvriendelijke wagens en aan de onzeker vooruitzichten van de Japanse economie. Dit jaar kent de Japanse autoverkoop nog een groei met 7,5 procent tot 4,95 miljoen exemplaren.

"De vooruitzichten voor volgend jaar betekenen een terugval met meer dan 40 procent tegenover de piekperiode van twintig jaar geleden, toen in Japan 7,78 miljoen wagens werden verkocht," aldus de krant Japan Today. "Het is ook het laagste niveau in vierendertig jaar, toen 4,19 miljoen exemplaren werden verkocht." De Japanse autofederatie voegt er aan toe dat bij de compacte modellen het verlies nog enigszins beperkt kan worden gehouden. Daar zou een daling met 3,6 procent tot 1,65 miljoen exemplaren worden opgetekend. In de andere sectoren wordt echter gesproken over een terugval met 13,3 procent tot 2,8 miljoen exemplaren.

De Japanse regering stopte in september van dit jaar met zijn stimulerende maatregelen voor de verkoop van milieuvriendelijke wagens. Toshiyuki Shiga, voorzitter van de Japanse autofederatie, merkte op dat vanaf januari volgend jaar verscheidene maanden met een verlies van meer dan 10 procent zullen moeten worden verwacht. "Vanaf de herfst van volgend jaar kan er terug rekening gehouden worden met een groei, dankzij de lancering van nieuwe modellen en verkoopspromoties," aldus Shiga. Hij voegde er wel aan toe dat de internationale autoverkoop op peil zou blijven, dankzij het herstel op de Amerikaanse markt en de aanhoudende vraag in China.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home