Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 20, 2010

Ook interpretatie van smaken kan grondig verschillen

De manier waarop consumenten woorden rond complexe waarnemingen - zoals bijvoorbeeld romigheid - kunnen grote culturele verschillen vertonen, zelfs bij mensen die dezelfde taal spreken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universidad de la Republica (Udelar) in Uruguay. Daarbij wordt opgemerkt dat deze verschillende interpretaties landgebonden zijn en in sommige gevallen zelfs een regionaal karakter hebben en niet louter een taalkundige differentiatie kennen, zoals eerder werd gedacht. Die vaststelling is volgens de onderzoekers onder meer van groot belang in de voedingsector, waar een juiste interpretatie van de smaakvoorkeuren van de consument een belangrijke impact kan hebben op het marktaandeel.

"Een correcte interpretatie van de smaakvoorkeuren van de consument kan bepalend zijn voor het succes of het mislukken van een nieuw product," merkt onderzoeksleider Gabriela Antmann op tegenover het magazine Foodnavigator.com. "Een correcte interpretatie kan bijzonder nuttig zijn voor de productontwikkeling, waarbij gegarandeerd zou kunnen worden dat er relevante producten aan de consumenten worden aangeboden. Het biedt de mogelijkheid om bij de consument een productvoorkeur te genereren. Het gaat om bijzonder complexe percepties, die vaak cruciaal zijn voor de aanvaarding van een product door de consument."

Antmann voegt er aan toe dat de meeste consumenten weliswaar vertrouwd zijn met deze begrippen, die echter vaak een bijzonder complexe samenstelling kennen. "Indien de consumenten de eigenschappen herkennen die ze verwachten, wordt een mogelijkheid tot verdere consumptie geopend," merkt ze op. "Indien aan die percepties echter niet wordt voldaan en de consument ontgoocheld is over de invulling van zijn verwachtingen, dreigt het product een mislukking te worden." De onderzoekers voegen er aan toe dat in Spanje en Uruguay, twee Spaanstalige landen, over een begrip zoals romigheid heel uiteenlopende interpretaties bestaan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home