Nieuwsoverzicht
Richard Branson zou zijn meerderheidsbelang in luchtvaartmaatschappij Virgin Airlines willen verkopen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Branson heeft op dit ogenblik nog 51 procent van de aandelen van de luchtvaartmaatschappij in handen. De overige 49 procent is in handen van Singapore Airlines. Door een verkoop hoopt Branson nieuwe investeerders aan te trekken voor zijn vliegtuigmaatschappij, die zesentwintig jaar geleden werd opgericht. De Britse miljardair vreest de gevolgen van de mogelijke fusie van British Airlines met Iberia en het samengaan van American Airlines en Continental Airways. Branson zou ook een samenwerking met andere maatschappijen niet uitsluiten. De naam van Star Alliance, waartoe ook Lufthansa en British Midlands zich bevinden, wordt daarbij genoemd. De totale waarde van Virgin Airlines wordt geraamd op een bedrag tussen 591 miljoen euro tot 1,18 miljard euro.
De Franse staatssecretaris voor transport Thierry Mariani heeft een zware uitval gedaan British Airways. De Britse luchtvaartmaatschappij zou volgens Mariani plaatsen op Eurostar-treinen geweigerd hebben voor klanten die geblokkeerd zaten in Parijs na de sluiting van de Londense luchthaven Heathrow door het winteroffensief. Er waren volgens de Franse staatssecretaris vijfhonderd plaatsen gedeblokkeerd op de Eurostar, maar daarvan konden er volgens hem slechts honderdvijftig worden ingenomen omdat met name British Airways die optie zou geweigerd hebben. Mariani was naar eigen zeggen bijzonder verbaasd, omdat er toch nog heel wat passagiers Londen als bestemming hadden. British Airways heeft volgens de staatssecretaris niet van de mogelijkheid gebruik gemaakt om zo toch nog een deel van haar passagiers op hun bestemming te brengen.
De Duitse autobouwer Opel staat voor het jaar van de waarheid. Dat is tijdens de Europese ondernemingsraad van de Duitse autobouwer gezegd. Klaus Franz, voorzitter van de ondernemingsraad, merkte daarbij op dat volgend jaar zal worden uitgewezen of alle inspanningen van de herstructureringen lonend zijn geweest. De bedoeling is om de export van het merk buiten Europa aan te zwengelen, meer bepaald naar Azië waar ook andere automerken zwaar op inzetten. Ook het beschadigde imago moet worden opgepoetst en de modellenportfolio aangevuld. Het voorbije jaar werden ongeveer 1,2 miljoen exemplaren verkocht, voornamelijk in Europa. Nick Reilly, topman van Opel, verwacht dit jaar een verlies van 1,4 miljard euro. Volgend jaar zou worden gestreefd naar een operationeel resultaat in evenwicht. Met inbegrip van de herstructureringskosten zou het verlies maximaal 500 miljoen euro mogen bedragen. Het jaar daarop moet het automerk opnieuw winst maken.
De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben zich geëngageerd om te werken aan gemeenschappelijke regels inzake handel. Dat is aangekondigd na een bijeenkomst van de Trans-Atlantische Economische Raad (TEC) in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, benadrukte er steeds meer van overtuigd te zijn dat het wegwerken van de niet-douaneheffingen veel toegevoegde waarde creëert. Het gaat om maatregelen die gelden bij de internationale handel en die geen douaneheffingen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische reglementeringen. De Verenigde Staten en de Europese Unie gaan samenwerken om te zoeken naar gemeenschappelijke standaarden voor nieuwe technologieën, waaronder intelligente elektriciteitsnetwerken en elektrische wagens. Op de vergadering werd ook een gezamenlijke website tegen namaak gelanceerd.
De koers van koffie, meer bepaald van de arabicaboon, is gestegen tot het hoogste peil in dertien jaar. De markt vreest dat de oogsten zullen tegenvallen en anticipeert dus op een tekort. De koers van arabica in New York steeg tot 225,45 cent, het hoogste niveau sinds juni dertien jaar geleden. Sinds juni van dit jaar werd de koffie al 66 procent duurder. In Londen bedroeg de koers 2.013 dollar per ton, het hoogste niveau in vijf weken. In Colombia, de derde grootste exporteur van de koffieboon, hebben zware stortregens heel wat oogsten vernield. Ook in Vietnam en Indonesië vielen de weersomstandigheden tegen. Vietnam en Indonesië zijn respectievelijk de tweede en vierde producent van koffie. Voor het voorbije oogstjaar, dat in oktober werd afgesloten, lag de wereldwijde productie daardoor al 6 procent lager. Tegelijk blijft de vraag stabiel op een hoog niveau.
Het Nederlandse voedingsmiddelenconcern Wessanen verkoopt zijn Amerikaanse dochter Panos Brands aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij High Road Capital Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 22 miljoen dollar. Wessanen verwacht een boekwinst op de verkoop te behalen van 9 miljoen dollar in het vierde kwartaal. Wessanen had eerder al aangeven Panos te willen verkopen. Panos heeft in de Verenigde Staten en Canada merken als Ka-Me, Sesmarkt en Amore. De Nederlandse groep is bezig verscheidene onderdelen af te stoten. Waarnemers verwachten dat Wessanen volgend jaar onder meer zijn Amerikaanse drankendochter ABC zal verkopen. Het bedrijf wil zich volledig richten op de Europese biologische voedingsmiddelenmarkt, maar behoudt wel de snackactiviteiten. Volgens een aantal analisten zal Wessanen tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een nettoverlies lijden van 1,1 miljoen euro.
De Italiaanse econoom Tommaso Padoa Schioppa, één van de grondleggers van de euro en lid van de eerste raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, is overleden. Schioppa kreeg tijdens een diner met vrienden een hartaanval. Hij werd zeventig jaar. Padoa Schioppa was onder meer ook Italiaanse minister van economische zaken onder premier Romano Prodi. Padoa Schioppa studeerde economie aan de universiteit Luigi Bocconi in Milaan. Daarna volgde een aanvullende opleiding bij het Massachusetts Institute of Technology in de Verenigde Staten. Schioppa ging oorspronkelijk aan de slag bij de retailketen C&A, maar stapte vlug over naar de banksector. Bij de Banca d'Italia werd hij verantwoordelijk voor de geldmarkten, maar werd ruim dertig jaar geleden directeur-generaal economische en financiële aangelegenheden bij de Europese Commissie.
Het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis neemt het Amerikaanse Rise International, een onderneming met 180 medewerkers en een omzet van 40 miljoen dollar, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Rise heeft meerdere kantoren in de Verenigde Staten en werkt onder meer voor lokale overheden en de publieke sector. De onderneming heeft projecten en programma's onder management voor een totaal van meer dan 10 miljard dollar. Rise International betekent voor Arcadis naar eigen zeggen geen grote acquisitie, maar vormt het Amerikaanse bedrijf wel een belangrijke activiteit, omdat het in zijn sector een belangrijke plaats inneemt. Analisten verwachten dat het Nederlandse ingenieursbureau de volgende periode wel een aantal grotere overnames zal bekend maken, vooral in Brazilië, Chili en Azië.
Carine Roitfeld, de hoofdredactrice van de Franse editie van Vogue, houdt het na tien jaar voor bekeken. De Franse editie van Vogue kende onder Roitfeld een constante groei. Xavier Romatet, die aan het hoofd staat van Conde Nast France, de uitgever van het blad, liet dan ook weten het vertrek van de hoofdredactrice te betreuren. Een reden voor haar vertrek gaf Roitfeld niet op. In een Amerikaans kranteninterview zei ze dat ze blij was met de vrijheid die ze bij Vogue altijd gekregen had, maar ze voegde er aan toe dat het misschien goed is om op een hoogtepunt om te vertrekken. Concrete toekomstplannen heeft Roitfeld naar eigen zeggen nog niet. De Franse Vogue maakte onder haar leiding scherpere keuzes dan de Amerikaanse versie en ze was minder commercieel. Roitfeld werd beschouwd als de tegenpool van haar ijzige Amerikaanse collega Anna Wintour.
De Amerikaanse Federal Reserve wil dat betaalkaarten-producenten Visa en Master-Card minder hoge vergoedingen aanrekenen voor de transacties met hun producten. De Federal Reserve stelt voor de zogenaamde afwikkelingsvergoedingen in de Verenigde Staten strikt aan banden te leggen. Volgens het voorstel van de Amerikaanse centrale bank mag de vergoeding niet meer dan 12 dollarcent kosten. Op dit ogenblik bedraagt de gemiddelde afwikkelingsvergoeding nog 44 dollarcent. De verlaging is goed nieuws voor de handelaars, die voor die vergoedingen moeten opdraaien. Maar de banken die de kaarten uitgeven en de kaartenbedrijven zelf dreigen door het voorstel veel inkomsten te verliezen. Ook de Europese Unie wil maatregelen tegen de vergoedingen die de bedrijven aanrekenen voor transacties met hun kaarten.
De Amerikaanse hefboomfondsbeheerder John Paulson, die miljarden dollars verdiende door te speculeren op een ineenstorting van de Amerikaanse woningmarkt, mengt zich in de afwikkeling van het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers. Paulson hoopt meer geld te kunnen terugkrijgen uit het faillissement van de zakenbank dan eerder was voorzien. In het voorjaar legde Bryan Marsal, de nieuwe topman van het resterende Lehman Brothers, een plan op tafel om de schuldeisers te vergoeden. Een groep van tien schuldeisers, onder wie Paulson met zijn hefboomfonds en het machtige pensioenfonds Calpers, hebben echter een alternatief naar voor gebracht. Daarin is voorzien dat obligatiehouders met voorrang, zoals Paulson, een groter gedeelte van de resterende activa zouden kunnen opeisen. Andere schuldeisers zouden daardoor echter minder uitbetaald krijgen.
De Chinese groep Xinmao wil zijn bod op het Nederlandse kabelbedrijf Draka doorzetten. Het bedrijf verwacht naar eigen zeggen voor half februari volgend jaar een officieel bod in te dienen. Het slagen van het bod is nog wel van een aantal voorwaarden afhankelijk, zoals goedkeuring van een aantal Chinese autoriteiten. Een andere voorwaarde voor het doorzetten van het bod is dat 75 procent van de aandeelhouders zijn aandelen heeft aangemeld. Het bedrijf zei er van overtuigd te zijn dat het management van Draka en de raad van commissarissen het bod uiteindelijk zullen aanbevelen. Ook verwacht Xinmao dat grootaandeelhouder Flint Beheer, met een belang van ongeveer 48 procent, het bod uiteindelijk zal steunen. Draka beveelt tot nog toe het bod van het Italiaanse Prysmian aan. Xinmao noemt de overname van Draka een strategische investering met de bedoeling een wereldwijd marktleiderschap uit te bouwen.
De Duitse belastingdienst heeft dit jaar voor 1,6 miljard euro aan zwart geld opgespoord op geheime bankrekeningen in Liechtenstein en Zwitserland. Dat zou volgens Duitse mediaberichten gebleken zijn uit een aantal voorlopige berekeningen. De Duitse fiscus hoopt volgend jaar nog eens 200 miljoen euro te kunnen terugvorderen, dankzij geheime bankinformatie van beide landen. Vorig jaar kozen veel belastingparadijzen ervoor hun bankgeheim op te heffen. Naar schattingen van experten hebben Duitsers in het buitenland zwart geld geplaatst voor een totaal bedrag van 250 miljard euro tot 300 miljard euro. Ongeveer 100 miljard euro daarvan zou tijdens de jongste tien jaar naar het buitenland zijn overgeheveld, waarvoor geen verjaring kan worden ingeroepen. Alleen wanneer de betrokkenen zelf hun zwarte spaarrekeningen aanmelden, zouden ze een strafvervolging kunnen ontlopen.
Het Franse bedrijf Ingenico, ontwerper van betaalterminals, heeft een overnamebod van het Amerikaanse Danaher afgewezen. Het bod had Ingenico gewaardeerd op een bedrag van 1,4 miljard euro. Ingenico zegt dat het bod van Danaher werd bestudeerd, maar daarbij zou de raad van bestuur van het Franse bedrijf tot de vaststelling gekomen dat de inhoud van het voorstel niet kon worden aanvaard. Volgens een aantal bronnen zouden de grootste aandeelhouders van Ingenico gezegd hebben dat de knowhow en expertise van het bedrijf als strategische activa moeten worden beschouwd die niet aan een buitenlands bedrijf kunnen worden overgedragen. De Franse staat is met een belang van 30 procent de grootste aandeelhouder van Ingenico. Daarnaast heeft ook het Franse defensiebedrijf Safran een belang van 22,5 procent in Ingenico.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home