Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, December 19, 2010

Satelliet bespiedt spechten vanuit de ruimte

Wetenschappers aan de Idaho University hebben een techniek ontwikkeld om met satelliet-lasers te voorspellen in welk gedeelte van een bosgebied spechten zouden kunnen leven. Het instrument kan vanuit de ruimte weliswaar geen individuele spechten of bomen onderscheiden, maar kan wel aangeven welke bosgebieden de vereiste karakteristieken vertonen. Mappen op basis van die waarnemingen, kunnen volgens de onderzoekers aangeven welke gebieden de voorkeur wegdragen van de spechten. De localisering van spechten is volgens de wetenschappers belangrijk omdat de soort bestempeld wordt als een goede indicator voor de totale vogeldiversiteit.

"Spechten creëren een biotoop voor heel wat andere bosdieren," merkt onderzoeksleider Kerri Vierling op tegenover BBC News. "Spechten zijn bijzonder selectief over hun leefgebieden." De wetenschappers maakten bij hun onderzoek gebruik van lasermeters in vliegtuigen en in de Icesat-satelliet van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, voor die in augustus buiten dienst werd gesteld. Icesat zou later dit decennium worden vervangen. Icesat werd oorspronkelijk ontwikkeld om de hoogte van het ijsoppervlak in de poolregio's te meten, maar blijkt ook bijzonder efficiënt te zijn in het verzamelen van informatie over de vegetatie in andere regio's van de wereld.

Op basis van die resultaten wordt volgens de wetenschappers ook grondonderzoek ter plaatse gedaan. Onderzoek naar de woudstructuur bleek in het verleden bijzonder arbeidsintensief te zijn, waarbij vele arbeidskrachten moesten worden ingezet om ter plaatse inventarissen op te maken. "Die research levert bijzonder gedetailleerde informatie op, maar zijn relatief beperkt in hun ruimtelijke gegevens," merkt BBC News nog op. "De nieuwe werkmethode zou het onderzoek van biotopen relevanter over grotere gebieden mogelijk kunnen maken. Die resultaten zouden volgens de onderzoekers heel belangrijk kunnen zijn voor de planning van landmanagement en biodiversiteit."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home