Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 18, 2010

Driekwart kinderen consumeert dagelijks cafeïne

Driekwart van de kinderen tussen vijf en twaalf jaar consumeert dagelijks cafeïne. Meestal gebeurt dat bij het consumeren van frisdranken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Medical Center van de University of Nebraska. Daarbij wordt opgemerkt dat een grotere consumptie van cafeïne ertoe leidt dat kinderen steeds minder slapen. De onderzoekers stippen daarbij aan dat ouders zich bewust zouden moeten zijn van de potentieel negatieve invloed van cafeïne op de slaapkwaliteit en het dagelijks functioneren van hun kinderen. Er wordt aan toegevoegd dat er een rol is weggelegd voor pediaters om ouders voor te lichten over de mogelijke negatieve impact van frisdranken.

"Uit het onderzoek blijkt dat kinderen tussen acht en twaalf jaar gemiddeld 109 milligram cafeïne per dag consumeren," merkt onderzoeksleider Shelby Evans op. "Dat komt overeen met drie blikken frisdrank per dag. Jongere kinderen consumeren weliswaar minder, maar toch bleek een aantal ook op een leeftijd van amper vijf jaar al een equivalent van één blik frisdrank per dag te consumeren." De onderzoekers voegen er aan dat de slaap van kinderen korter werd naargelang er meer cafeïne werd verbruikt. Er wordt wel aan toegevoegd dat, in tegenstelling tot de algemene veronderstelling, cafeïne geen invloed heeft op bedwateren, hoewel het product waterafdrijvend werkt.

De onderzoekers merken op dat vele ouders er geen idee van hebben hoeveel cafeïne hun kinderen consumeren. Pediaters zouden volgens hen dan ook moeten trachten te achterhalen hoe hoog dat cafeïneverbruik van hun jonge patiënten ligt en de ouders moeten informeren over het belang om die consumptie onder controle te houden. Er wordt wel opgemerkt dat het gebruik van cafeïne niet leidt tot slapeloosheid. Kinderen met een hoger cafeïnegebruik hebben volgens de onderzoekers gewoon een kortere slaap. De onderzoekers zeggen verdere tests te zullen doen om de bredere effecten van cafeïne op kinderen en jongeren te achterhalen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home