Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 17, 2010

Nieuwsoverzicht

De Duitse chemiebedrijven BASF en Bayer slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een hybride rijstsoort waarvan de oogst tot 10 procent hoger is dan bij de gewone varianten. De nieuwe rijstsoort komt over tien jaar op de markt. Rijst vormt een belangrijke groeisector, waardoor BASF en Bayer het opportuun vinden om hun expertise in plantenbiotechnologie te bundelen. Naar schatting de helft van de wereldbevolking eet dagelijks rijst. De productie van rijst schommelt rond 685 miljoen ton per jaar. Om de vraag naar rijst te kunnen bijhouden, moet daar volgens wetenschappers jaarlijks nog zeker 8 miljoen ton tot 10 miljoen ton bij komen. Genetisch gemanipuleerde rijst wordt volgens een aantal experts één van de pijlers in het streven om de voedselbevoorrading van de snelgroeiende wereldbevolking te blijven garanderen.


De Amerikaanse consumentenorganisatie Center for Science in the Public Interest is een procedure begonnen om de hamburgerketen McDonald’s te verbieden nog speelgoedjes bij zijn kindermenu Happy Meals te stoppen. Volgens de organisatie overtreedt McDonald’s de wet door kinderen te verleiden tot ongezonde voeding. Ook in de rest van de Verenigde Staten is de jongste tijd steeds meer kritiek op de Happy Meals. De combinatie hamburger met frieten en een frisdrank wordt gezien als één van de oorzaken van het toenemende probleem met overgewicht bij kinderen. McDonald’s geeft al sinds meer dan dertig jaar speelgoed bij zijn kindermenu’s. Jim Skinner, topman van McDonald's reageerde eerder al furieus op de plannen van San Francisco om eind volgend jaar restaurants te verbieden speelgoed te geven bij maaltijden die meer dan een bepaald aantal calorieën bevatten.


De Zweedse meubelketen Ikea wil de volgende vijf jaar het aantal Chinese ketens verdubbelen. Ikea heeft op dit ogenblik acht winkels in China, maar tegen het midden van het decennium zou de Zweedse groep acht tot tien nieuwe Chinese vestigingen in gebruik nemen. Ian Duffy, verantwoordelijke voor de regio Azië bij het Zweedse concern, merkt op dat de Chinese markt op dit ogenblik nog altijd een klein aandeel heeft in de wereldwijde omzet van Ikea, maar hij zegt te verwachten dat China door zijn versnelde expansie de volgende decennia zal uitgroeien tot de belangrijkste markt van de meubelketen. Op dit ogenblik haalt Ikea 79 procent van zijn omzet uit Europa. Noord-Amerika heeft een aandeel van 15 procent. Het aandeel van Azië blijft op dit ogenblik beperkt tot 6 procent. Ikea is op dit ogenblik actief in achtendertig landen. In totaal heeft de keten 315 filialen.


Na acht dagen cel werd Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite Wikileaks, door een Londense rechter voorlopig in vrijheid gesteld. Assange kondigde aan zijn werk te zullen verder zetten en zijn onschuld te zullen bewijzen. Assange wordt in Zweden verdacht van twee verkrachtingen. De Zweedse overheid had gevraagd dat Assange in de cel zou blijven omdat hij anders zou kunnen vluchten, maar volgens de rechter zou hij zich in dat geval ernstig verlagen in de ogen van zijn vele aanhangers. De rechter wees er ook op dat Assange zich spontaan bij de politie had aangeboden. Zijn vrijlating is wel aan voorwaarden geboden. Zo moet hij zijn paspoort inleveren en zich dagelijks melden bij de politie. Hij staat verder onder huisarrest en krijgt een elektronische enkelband. Assange krijgt onderdak op Ellingham Hall, het landhuis van Vaughan Smith, bijna tweehonderd kilometer van Londen. Smith is de voorzitter van journalistenvereniging Frontline Club.


Banken zouden eind vorig jaar ruim 600 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben gehad om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen die in de toekomst aan ze worden gesteld. Dat blijkt uit een impactstudie van het Bazelcomité, dat de financiële toezichthouders groepeert. Vooral de multinationale grootbanken moeten hun kapitaalbuffers versterken om te voldoen aan de nieuwe regels van het Bazel-akkoord. Dat akkoord verplicht de banken in de toekomst veel meer kapitaal opzij te zetten in verhouding tot de risico's. Dat moet voorkomen dat de banken in crisistijden opnieuw in problemen komen. De banken hebben nog wel negen jaar tijd om volledig aan de nieuwe, strengere Bazel-regels te voldoen. Als die vandaag zouden gelden, dan komen de 94 onderzochte multinationals 577 miljard euro te kort en zou de rest van de 263 onderzochte banken een kloof van 25 miljard euro moeten vullen.


Het staalconcern ArcelorMittal gaat de volgende twee jaar 250 miljoen dollar besparen in zijn inoxdivisie. Die wordt begin volgend jaar ondergebracht in het afzonderlijke bedrijf Aperam. Het nieuwe bedrijf telt zes fabrieken in Brazilië, Frankrijk en België. Er werken 10.200 mensen in meer dan dertig landen voor Aperam. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 2,5 miljoen ton. Vorig jaar boekte Aperam een omzet van 4,2 miljard dollar. De divisie produceerde 1,4 miljoen ton staal. ArcelorMittal heeft gesteld dat Aperam de kosten moet beperken, terwijl de productie moet worden opgedreven. De herstructurering voorziet onder meer in een tijdelijke stopzetting van de Franse fabriek in Isbergues, waar op dit ogenblik 100.000 ton inox-staal wordt geproduceerd. De Braziliaanse fabriek in Timoteo schakelt voor zijn tweede ovenlijn over op houtskool als brandstof. In de fabriek in Gueugnon in Frankrijk gaat Aperam 62 miljoen dollar investeren om de productiviteit te verhogen.


De Amerikaanse restaurantketen McDonald's wil zijn activiteiten in China gevoelig uitbreiden. De groep, die op dit ogenblik ongeveer elfhonderd restaurants telt in China, wil er de volgende drie jaar tweehonderd nieuwe vestigingen open. Het bedrijf was twintig jaar geleden de eerste fastfoodketen die de Chinese markt betrad, maar heeft intussen te kampen met hevige concurrentie van Kentucky Fright Chicken. Kenneth Chan, topman van McDonald's zegt ook het imago van het merk te willen wijzigen. McDonald's moet volgens hem de belangrijkste plaats worden waar jonge consumenten elkaar willen ontmoeten en verpozen. Ongeveer 80 procent van de huidige restaurants zullen daarom worden gerestyled. Bij de nieuwe sites zal ongeveer de helft ook over een drive-through beschikken, waar klanten in hun auto een bestelling kunnen plaatsen.


Een aantal durfkapitaalfondsen investeert 200 miljoen dollar in de microblogsite Twitter. Door de extra financiële middelen wordt de waarde van Twitter op 3,7 miljard dollar geraamd. Eén jaar geleden werd gewag gemaakt van een waarde van 1 miljard dollar. De nieuwe kapitaalronde werd geleid door het investeringsfonds Kleiner Perkins Caufield & Byers. Andere investeerders zijn Insight Venture Partners en Spark Capital. Twitter maakte ook bekend dat David Rosenblatt, gewezen chief executive van het advertentiebedrijf DoubleClick, toetreedt tot de raad van bestuur van de microblogsite. Hetzelfde geldt voor Mike McCue, chief executive van het sociale tijdschrift Flipboard. De nieuwe investering en de benoeming van Rosenblatt lijken bedoeld om Twitter meer inkomsten uit advertenties te laten genereren. Twitter verdient ook aan overeenkomsten met zoekmachines, zoals Google.


Juridische experts gaan ervan uit dat de olieramp in de Golf van Mexico aan oliemaatschappij British Petroleum 80 miljard dollar zal kosten. Dat is dubbel zoveel dan de eigen ramingen van British Petroleum. De oorzaak van die verdubbeling ligt bij de Amerikaanse overheid, die een klacht heeft ingediend tegen British Petroleum. Als de rechtbank het Britse concern schuldig acht aan nalatingheid, kan de oliegroep verantwoordelijk worden gesteld voor het lek, de grootste olieramp in de geschiedenis. In dat geval moet British Petroleum veel meer schadevergoeding betalen dan tot nu toe was berekend. Niet alleen de Amerikaanse regering zou dan alle kosten voor het opruimen van de oliesmurrie vergoed willen zien door British Petroleum. Bovendien kunnen ook burgers zich burgerlijke partij stellen tegen de oliegroep als ze menen schade te hebben ondervonden.


India en China willen hun wederzijdse handel tegen het midden van het decennium bijna verdubbelen tot 100 miljard dollar. Op dit ogenblik bedraagt de handel tussen de twee landen 60 miljard euro. Tien jaar geleden was er amper sprake van 3 miljard dollar. De Chinese premier Wen Jiabao en zijn Indiase collega Manmohan Singh hebben een vijftigtal zakendeals afgesloten voor een totale waarde van 16 miljard dollar. Onder meer zullen Chinese banken, waaronder het staatsbedrijf China Development Bank, goedkoop krediet verschaffen aan Indiase bedrijven. Omgekeerd beloofde Wen de Chinese markt meer open te stellen voor Indiase producten. Nu gebeurt dat vooral voor staal en andere grondstoffen, maar ook Indiase farmaceutica, diensten, voeding en informatica moeten meer toegang krijgen tot de Chinese markt. Op die manier hoopt India zijn handelstekort met China, dat oploopt tot 25 miljard dollar, meer in evenwicht te brengen.


Nokia start een nieuwe veldslag in zijn patentenoorlog met Apple door bijkomende patentclaims in te dienen in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. In totaal dient Nokia nu dertien extra patentenclaims in, wat het totaal op zevenendertig claims tegen Apple brengt. De hele oorlog is vorig jaar in gang gezet door Nokia met een klacht over patenten voor mobiele telefonie, derde generatie en wifi. Apple sloeg terug met dertien claims, waarop Nokia weer antwoordde met klachten over de iPad. In september werden daar nog extra claims aan toegevoegd. De patentenoorlog tegen Nokia is trouwens niet het enige gevecht om intellectuele eigendommen waar Apple in verwikkeld is. Eerder dit jaar stuurde het bedrijf al een paar aanklachten voor patentbreuk af op telefoonbouwer HTC, die zelf ook met patentklachten reageerde.


Het ratingagentschap Moody's overweegt om nogmaals de rating van Griekenland te verlagen. Die rating staat al redelijk laag wegens de moeilijkheden van Griekenland om zijn hoge schuld te reduceren. Moody's sluit naar eigen zeggen niet uit dat de rating met verschillende stappen wordt verlaagd indien zijn onderzoek zou uitwijzen dat Griekenland niet in staat is om zijn schuldgraad te stabiliseren in een termijn van drie tot vijf jaar. Het agentschap zou ook streng kunnen optreden als de steun van de Europese Unie over vier jaar, nadat het huidige systeem van Europese hulp afloopt, minder solide zou blijken dan verwacht. Midden juni heeft Moody's al de rating van Griekenland met vier stappen verlaagd. Daarmee werd Griekenland verwezen naar een categorie van weinig betrouwbare uitgevers van obligaties.


De Europese Centrale Bank (ECB) gaat haar eigen vermogen met 5 miljard euro optrekken door extra kapitaal aan te trekken bij de centrale banken van de eurolanden. Met het ophogen van het eigen kapitaal komt het eigen vermogen uit op 10,76 miljard euro. Naar eigen zeggen wil de Europese Centrale Bank recht doen aan de veel grotere balans die werd opgebouwd. Sinds de oprichting twintig jaar geleden met het Verdrag van Maastricht is er nooit iets veranderd aan het eigen vermogen van de centrale bank, terwijl de activiteiten wel toenamen. In die twintig jaar leende de Europese Centrale Bank, met name tijdens de crisis van de laatste drie jaar, wel veel meer geld uit aan de bancaire sector. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank tijdens de Europese schuldencrisis voor 72 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht. Tegenover die veel grotere balans is nooit nieuw extra geld uit komen te staan om eventuele verliezen op te kunnen vangen.


Luchtvaartmaatschappij Air France heeft beroep aangetekend tegen een uitspraak van een Franse rechtbank in het proces rond de ramp met de Concorde tien jaar geleden. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines werd daarbij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Air France, dat zich burgerlijke partij had gesteld. De Franse maatschappij zegt zich met het beroep te willen verdedigen tegen Continental Airlines. Continental Airlines werd begin december veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1 miljoen euro aan Air France. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij tekende kort daarop beroep aan tegen het vonnis. Door beroep aan te tekenen hoopt Air France de inzage in het dossier te behouden en zo de strategie van zijn Amerikaanse rivaal te kunnen controleren. Bij de crash met de Concorde nabij Parijs kwamen 113 mensen om het leven.


Het Nederlandse postbedrijf TNT Post en de vakbonden hebben een principeakkoord bereikt. De acties zijn daarmee van de baan. In het principeakkoord is een beperking van het aantal gedwongen ontslagen afgesproken. Als gevolg van de daling van de postvolumes wou het Nederlandse postbedrijf de volgende jaren 11.000 banen schrappen bij de productiemedewerkers. In totaal zouden daarbij 4.500 gedwongen ontslagen vallen. Dat aantal wordt met het principeakkoord gereduceerd door 1.700 banen te behouden bij onder meer de autodivisie en bij de pakketservice van TNT Post. Het postbedrijf heeft bovendien toegezegd de mogelijkheden te bekijken om bij toekomstige organisatieveranderingen bij de autodivisie nog eens 200 banen te behouden. Aan 300 medewerkers wordt nog tijdelijk werkgelegenheid voor een periode van drie geboden. Door die maatregelen zouden uiteindelijk 2.300 gedwongen ontslagen vallen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home