Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 16, 2010

Lichaamsbeweging vermijdt gewichtsprobleem op latere leeftijd

Jonge volwassenen kunnen hun fysieke conditie op latere leeftijd positief beïnvloeden door voldoende lichaamsbeweging te nemen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek aan de Feinberg School of Medicine van de Northwestern University in Chicago. Onder meer werd volgens onderzoeksleider Arlene Hankinson vastgesteld dat volwassenen met voldoende lichaamsbeweging minder risico lopen om op latere leeftijd met gewichtsproblemen geconfronteerd te worden. Hankinson merkt wel op dat een hoge activiteitsgraad de toename aan gewicht door het ouder worden niet volledig kan wegnemen. De onderzoekster voegt er aan toe dat het effect op vrouwen groter lijkt te zijn dan op mannen.

De onderzoekers merken op dat bijzonder actieve vrouwen op een periode van twintig jaar dertien pond minder aan gewicht winnen dan hun seksegenoten met een passievere levensstijl. Bij mannen zou het verschil zes pond bedragen. "Sommigen zullen de resultaten van het onderzoek ontgoochelend vinden, omdat de gewichtstoename van het ouder worden niet helemaal kan worden tegengegaan," voert Hankinson aan. "In werkelijkheid zijn de conclusies bijzonder optimistisch, want men kan er door activiteit voor zorgen dat het zwaarder worden op hogere leeftijd kan worden beperkt." De onderzoekers stelden vast dat actieve vrouwen op twintig jaar tijd gemiddeld twintig pond aan gewicht wonnen. Mannen werden gemiddeld tweeëntwintig pond zwaarder.

De onderzoekers waarschuwen wel dat slechts weinigen de inspanning voor het bereiken van een hoge activiteitsgraad op langere tijd kunnen volhouden. Bij de vrouwen slaagde slechts 11 procent van de groep met een hoge activiteitsgraad die inspanning twintig jaar lang vol te houden. Bij de mannen slaagde 12 procent in die opdracht. De aanbevolen activiteit van honderdvijftig minuten per week werd door 37 procent van de respondenten over een periode van twintig jaar gehaald. In die groep werden vrouwen gemiddeld tweeëntwintig pond zwaarder. Mannen met honderdvijftig minuten lichaamsbeweging per week werden zesentwintig pond zwaarder.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home