Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 16, 2010

Cricketsport denkt aan inzet leugendetector tegen corruptie

De cricketwereld denkt aan het invoeren van leugendetectoren om corruptie te bestrijden. Dat heeft het World Cricket Committee van de Marylebone Cricket Club, waarin een aantal beroemde ex-spelers zoals Steve Waugh en Courtney Walsh zetelen, beslist. Het voorstel zal in februari aan het regelgevend comité van de Marylebone Cricket Club worden voorgelegd. Daarna zullen de aanbevelingen verder worden doorgespeeld aan de International Cricket Council, die een definitieve goedkeuring zou moeten geven. In het voorspel wordt ook gepleit voor een legalisering en regularisering van de gokmarkten in India, het opnemen van corruptie-clausules in spelerscontracten en het weren van besmette spelers.

"De nieuwe voorstellen moeten de reglementen van het cricket aanpassen, zodat corruptie in de toekomst vermeden kan worden," voert het World Cricket Committee aan. De maatregelen zijn een gevolg van het uitbreken van een schandaal waarbij de Pakistaanse spelers Salman Butt, Mohammad Amir en Mohammad Asif zijn betrokken. Het trio werd op verdenking van corruptie in september van dit jaar door de International Cricket Council voorlopig geschorst. De spelers worden ervan gedacht om een aantal wedstrijden beïnvloed te hebben met bedrieglijke acties, zoals het bewust maken van fouten. De Marylebone Cricket Club zegt bezorgd te zijn over de omvang van de corruptie en de schade die wordt toegebracht aan de integriteit.

"Ik ben het beu om steeds maar gevraagd te worden wat ik van het schandaal weet," merkt Steve Waugh op tegenover de Britse krant The Daily Mirror. "Met een leugendetector kunnen spelers bewijzen dat ze eerlijk zijn. Uiteraard kan een leugendetector niet worden verplicht, maar het is wel voor spelers een kans om duidelijk te maken dat ze niets hebben misdaan. Er is geen verplichting, maar dan zouden er uiteraard verdenkingen rijzen. Waarom zou iemand immers een leugentest weigeren wanneer hij niets te verbergen heeft." Het World Cricket Committee heeft geen officiële macht, maar heeft wel een grote invloed in de cricketwereld. Ook in het verleden werden aanbevelingen van het World Cricket Committee vaak aangenomen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home