Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 15, 2010

Schoonheidsslaap is niet louter een mythe

Het principe van de schoonheidsslaap is geen mythe. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Karolinska Institute uit Stockholm. Daarbij wordt opgemerkt dat mensen die langere tijd slaap moeten ontberen minder aantrekkelijk en gezond lijken dan personen die wel voldoende rust hebben genoten. De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten van nut kunnen zijn in de medische sector en geneesheren zouden kunnen toelaten om signalen van gezondheidsproblemen bij hun patiƫnten te detecteren. Bovendien wordt opgemerkt dat slaapproblemen door die percepties potentieel ook maatschappelijke gevolgen kunnen hebben.

"Het concept van de schoonheidsslaap is genoegzaam bekend," merken de onderzoekers op. "Daarvoor was tot nu toe echter geen wetenschappelijk bewijs aangebracht." Onderzoeksleider John Axelsson merkte op dat het Zweedse onderzoek echter heeft aangetoond dat de slaapkwaliteit wel degelijk een invloed heeft op de aantrekkelijkheid. Daarbij bleek immers dat het publiek positiever reageerde op foto's van proefpersonen die voldoende slaap hadden genoten dan op foto's van dezelfde personen wanneer die met een gebrek aan slaap waren blootgesteld. Het publiek was volgens Axelsson van mening dat de personen met een voldoende slaap aantrekkelijker, gezonder en minder vermoeid leken.

De onderzoekers stellen dan ook dat een gezonde slaap van acht uur dan ook een normale manier is om aan het uiterlijk te werken. Er wordt aan toegevoegd dat de slaapgeschiedenis van een persoon kan bijdragen aan zijn aantrekkelijkheid bij anderen. "Wellicht heeft dat te maken met het biologische belang van een gezonde slaap," voeren de onderzoekers aan. "Dat belang heeft er mogelijk toe geleid dat mensen een gevoeligheid hebben aangekweekt voor slaap-gerelateerde aanwijzingen bij anderen. Een goede nachtrust zou dan ook door de omgeving als een evolutionair voordeel kunnen worden bestempeld, wat de seksuele aantrekkingskracht zou verhogen om succesvolle genen te kunnen doorgeven."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home