Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 14, 2010

Meer dan één op tien Amerikanen slachtoffer computercriminaliteit

In de Verenigde Staten zegt 11 procent van de gezinnen het slachtoffer geworden te zijn van computer-criminaliteit. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gallup. De onderzoekers hebben het daarbij over een nieuw recordniveau. De voorbije jaren werd volgens Gallup melding gemaakt van 6 procent tot 8 procent. Vorig jaar was er sprake van 7 procent. Computer-criminaliteit is volgens Gallup inmiddels het derde meest frequente misdrijf in de Verenigde Staten. Op de eerste plaats staan diefstallen van eigendommen of geld (16 procent), gevolgd door vandalisme (14 procent). Identiteitsdiefstal volgt met 8 procent op de vierde plaats, maar dat heeft volgens Gallup veel verwantschap met computer-criminaliteit.

Vorig jaar werd 10 procent van de Amerikanen naar eigen zeggen slachtoffer van identiteitsdiefstal. Verder in de rangschikking staan inbraken, autodiefstallen, overvallen en fysiek geweld en seksuele misdrijven. Geen van die feiten haalt echter een score van meer dan 5 procent. Gallup merkt op dat de stijging van computer-criminaliteit vooral gemeld wordt door de leeftijdscategorie onder de vijfenvijftig jaar. In de leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar is er volgens de onderzoekers sprake van een stijging van 6 procent tot 11 procent. In de leeftijdscategorie tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar is er een stijging van 11 procent naar 16 procent. Bij vijfenvijftigplussers blijft het niveau gelijk.

Er wordt aan toegevoegd dat er tussen de geslachten geen verschil wordt opgetekend. Bij niet-blanken wordt echter een verdubbeling tot 14 procent opgetekend. Bij de blanke Amerikanen maakt slechts 10 procent melding van computercriminaliteit. Dat is een stijging met slechts 25 procent. Uit het onderzoek van Gallup blijkt verder dat 33 procent van de Amerikaanse gezinnen melding maakt het slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf. Vorig jaar was dat 31 procent. Wanneer computermisdrijven worden uitgefilterd, blijft het niveau volgens de onderzoekers echter constant op 26 procent. In het algemeen zegt 4 procent van de Amerikanen het slachtoffer geworden te zijn van een geweldmisdrijf.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home