Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 14, 2010

Nieuwsoverzicht

De Japanse autoconstructeurs Nissan en Mitsubishi versterken hun samenwerking. De twee autobouwers willen naar eigen zeggen samen kleine wagens produceren voor hun thuismarkt en bedrijfsvoertuigen voor de export. Nissan zal Mitsubishi een lichte vrachtwagen ter beschikking stellen voor de Japanse markt, terwijl Mitsubishi aan Nissan een terreinwagen zal leveren voor het Midden-Oosten. Daarnaast onderzoeken de Japanse autobouwers de oprichting van een joint venture om kleine wagens te bouwen voor Japan en de mogelijkheid om de Navara-pickup van Nissan te produceren in de Mitsubishi-fabriek in Thailand. De samenwerking moeten de beide autoconstructeurs meer schaalvoordelen bieden en de mogelijkheden geven om marktsegmenten te betreden met minder hoge investeringen. Analisten verwachten dat de samenwerking tussen autobouwers door de introductie van elektrisch vervoer nog verder zal toenemen.


De Amerikaanse hypermarktgroep Wal-Mart sluit zijn kantoor in Moskou. Daarmee wordt een punt gezet achter pogingen om op de Russische markt actief te worden. Er zijn volgens Wal-Mart onvoldoende acquisitie-opportuniteiten op de Russische markt. Twee mogelijke doelwitten zijn niet langer beschikbaar. Kopeika, dat werd getipt als een overnamemogelijkheid voor Wal-Mart, werd uiteindelijk door het Russische X5 opgeslokt. Lenta, een andere mogelijkheid, wordt verscheurd door een ruzie tussen de aandeelhouders, waardoor het bedrijf niet langer een chief executive heeft. Wal-Mart gaat naar eigen zeggen meer energie steken in de ontwikkeling van winkels in andere snelgroeiende markten, zoals Zuid-Afrika. Daar heeft het bedrijf onlangs 2,3 miljard dollar betaald voor Massmart Holdings. Ook in de thuismarkt worden nog uitbreidingsmogelijkheden gezocht, vooral in de binnensteden.


Samsung Electronics, naar marktwaarde gemeten het grootste bedrijf van Azië, neemt een controlerend belang in Medison, een Zuid-Koreaanse fabrikant van medische apparatuur. De overeenkomst is volgens Samsung een onderdeel van de langetermijnstrategie in de sector medische apparatuur. Samsung neemt daarbij een belang van 43,5 procent in Medison over van de private investeerder Consus Asset Management. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Medison is wereldwijd de vijfde grootste fabrikant van ultrasound-apparaten met een marktaandeel van 6,7 procent. Naast het controlerend belang in Medison nam Samsung ook het Zuid-Koreaanse bedrijf Prosonic over, een producent van onder meer kabels voor echografie-apparatuur. Samsung maakte in mei van dit jaar bekend het volgende decennium 20 miljard dollar te zullen investeren in vijf nieuwe groeisectoren, onder meer in de markt van apparatuur voor de gezondheidsector.


De Franse autobouwer Renault zal volgens een aantal bronnen dit jaar een nettowinst boeken van ongeveer 3,3 miljard euro. Dat zou vooral te danken zijn aan de goede resultaten van zustermerk Nissan en de verkoop van een deel van de participatie in vrachtwagenbouwer Volvo. Volgens de bronnen komt 1,3 miljard van de winst van Renault zelf en de bedrijven waarin het een participatie heeft, zoals Avtovaz, Nissan en Volvo. De verkoop van een belang van 15 procent in Volvo zou een bedrag van 2 miljard euro hebben opgeleverd. Het belang in de Zweedse vrachtwagenbouwer is een erfenis van de fusie van Renault Trucks met Volvo een tiental jaar geleden. Renault zou dit jaar bijna 2,6 miljoen wagens verkopen. Daarmee zou de Franse groep zijn vorige verkoopsrecord van vijf jaar geleden breken. Carlos Ghosn, topman van Renault, had in september al vooropgesteld dat Renault dit jaar opnieuw winstgevend zou worden. Vorig jaar werd een verlies geleden van 3,1 miljard euro.


De Japanse autobouwer Toyota roept in de Verenigde Staten 94.000 Sienna-monovolumewagens terug wegens een probleem met een remlicht. Dat heeft de autobouwer bekendgemaakt. Het probleem heeft betrekking op de schakelaar van het remlicht. Die zou bij het induwen van het rempedaal vervormd kunnen raken. Daardoor zou het remlicht voortdurend kunnen oplichten of zou het rempedaal gedeeltelijk ingeduwd kunnen blijven. Het gaat om een vrijwillige terugroepactie. Er werd volgens de Japanse autobouwer geen melding gemaakt van een ongeval of verwondingen door het probleem. Er zouden ook geen andere modellen van Toyota of Lexus bij het probleem zijn betrokken. Toyota moest tussen september vorig jaar en februari dit jaar wereldwijd bijna negen miljoen voertuigen terugroepen door diverse technische problemen.


Dutch Space, het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland, heeft twee contracten binnengehaald met een totale waarde van ruim 50 miljoen euro. De Nederlandse onderneming zal onder meer de zonnepanelen leveren voor veertien satellieten voor het Europese navigatiesysteem Gallileo. Daarvoor werd een contract met een waarde van ruim 20 miljoen euro getekend met OHB, de Duitse hoofdaannemer van het project. Met het European Space Agency (ESA), de Europese ruimtevaartorganisatie, werd een contract ter waarde van 30 miljoen euro ondertekend voor de ontwikkeling van Tropomi, een Nederlands instrument voor aardobservatie. Tropomi moeten vanuit de ruimte de luchtkwaliteit en de verspreiding van broeikasgassen in kaart brengen. Eerder tekende Dutch Space ook een raaomovereenkomst met Astrium voor de levering van zonnepanelen voor satellieten voor aardobservatie.


De Duitse toerismegroep TUI heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind september afliep, een bedrijfswinst geboekt van 216 miljoen euro. Het jaar voordien werd een verlies van 1 miljoen euro opgetekend. De omzet bedroeg 16,4 miljard euro. De grootste winstbijdrage - 150 miljoen euro - kwam van de rederij Hapag-Lloyd, die TUI eigenlijk het liefst zou afstoten. Vorig jaar verkocht TUI een belang van 57 procent in de Hamburgse rederij, met de bedoeling zich helemaal op toerisme toe te leggen. Die verkoop leverde toen een meerwaarde op van 1,1 miljard euro. TUI heeft nog steeds 43 procent van Hapag-Lloyd in handen, maar heeft een aantal zakenbanken opgedragen de verkoop van het resterende belang voor te bereiden. Als gevolg van herfinancieringsmaatregelen zal het belang van TUI in de containerrederij tegen eind dit jaar weer stijgen tot 49,8 procent.


De Nederlandse mediatycoon John De Mol en dagbladuitgever Telegraaf Media Groep overwegen een bod op SBS Nederland, de Nederlandse divisie van de Duitse televisiegroep ProSiebenSat.1. Eerder raakte bekend dat de Duitse televisiegroep een aantal buitenlandse televisie-activiteiten wilde afstoten. Er wordt opgemerkt dat er nog andere mogelijke overnamekandidaten zouden kunnen opduiken voor SBS Nederland, waarvan de waarde wordt geraamd op een bedrag tussen 600 miljoen euro en 750 miljoen euro. Telegraaf Media Group stond veertien jaar geleden mee aan de wieg van SBS Nederland en heeft ook altijd een belang van 6 procent in de Nederlandse televisiegroep. John De Mol zou door een eventuele overname een comeback kunnen maken in de Nederlandse televisiewereld. De Mol was vijf jaar geleden met Talpa al een eigen zender begonnen, maar dat ambitieuze project draaide uit op een mislukking. Drie jaar geleden verdween Talpa van de kabel.


Het Amerikaanse conglomeraat General Electric heeft het Britse bedrijf Wellstream, producent van pijpsystemen voor olieboringen Wellstream overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 800 miljoen pond sterling. Wellstream is de jongste overname van General Electric in een reeks aankopen van dienstverleners in de olie-industrie. De deal toont volgens waarnemers dat de industrie, ondanks het ongeval in de Golf van Mexico met een platform van British Petroleum, blijft inzetten op olieboringen op grote diepte. Wellstream had twee eerdere overnamepogingen van General Electric afgeslagen. General Electric zou vooral aangetrokken zijn door de hechte banden tussen Wellstream en de Braziliaanse energiegroep Petrobras. Die Braziliaanse activiteiten vertegenwoordigen meer dan 40 procent van de omzet van Wellstream.


De Verenigde Staten hebben de internationale handelsregels niet overtreden met hun importtarief op Chinese banden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de World Trade Organization (WTO). De Verenigde Staten hadden in september vorig jaar aangekondigd de invoerbelasting op banden uit China te zullen verhogen om de eigen industrie te beschermen. China protesteerde echter tegen die beslissing diende een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie. Die oordeelde echter dat de heffing niet betekent dat de Verenigde Staten aan hun internationale verplichtingen verzaken. Ron Kirk, de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de Wereldhandelsorganisatie, noemde de beslissing een grote overwinning voor de Verenigde Staten en vooral voor de Amerikaanse werknemers en ondernemingen. China zou overwegen om tegen de beslissing in beroep te gaan.


Wereldwijd hebben banken tijdens het tweede kwartaal van dit jaar hun blootstelling aan de PIGS-landen gevoelig afgebouwd. Dat blijkt uit een kwartaalrapport van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB). Daarbij wordt opgemerkt dat de banken vooral overheidsschuld van Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje verkochten. De claims op de overheden verminderden met 44 miljard dollar. Dat is een daling met 14 procent. Ook de kredietverlening aan Spaanse, Griekse, Portugese en Ierse banken verminderde met 43 miljard dollar. Dat is een afname met 8 procent. De kredieten aan de privé-sector daalden met 20 miljard euro. In die sector bleef de terugval beperkt tot 2 procent. Vooral Griekenland werd geviseerd. De blootstelling van de banken aan de Griekse overheid daalde met 27 miljard dollar.


De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de financiële groep ABN Amro een boete opgelegd van 30.000 euro. De bank heeft volgens de Nederlandse financiële autoriteit een aantal klanten geen goed advies gegeven toen zij verzekeringen afsloten bij een hypotheek. ABN Amro vindt dat het advies wel passend is geweest, maar gaat niet in beroep tegen de beslissing. Wel is volgens de bank de ingewonnen informatie over de verzekeringen niet in alle gevallen volledig correct schriftelijk vastgelegd in de dossiers. Analisten wijzen erop dat de wereldwijde financiële autoriteiten bijzonder gevoelig zijn geworden voor overdreven hoge hypotheken. Dat heeft in Nederland immers geleid tot de teloorgang van DSB Bank en in de Verenigde Staten leidden die praktijken uiteindelijk tot een wereldwijde financiële crisis.


Ingvar Kamprad, oprichter van de Zweedse meubelketen Ikea, heeft toegegeven dat zijn bedrijf in Rusland de fout in is gegaan door een omkoopschandaal waarbij twee directeuren uiteindelijk ontslag moesten nemen. Kamprad geeft toe te optimistisch te zijn geweest over de Russische activiteiten en merkt op dat zijn organisatie van het juiste pad was afgedwaald. Kamprad zegt zich daar persoonlijk en moreel verantwoordelijk voor te voelen. In februari van dit jaar gaf Ikea toe dat twee managers steekpenningen hadden betaald, gerelateerd aan de energievoorziening van winkelcentra van het bedrijf in Sint Petersburg. Aanvankelijk had Ikea gedreigd alle investeringen in Rusland stop te zullen zetten. Maar later liet Kamprad weten dat onderzoek van accountantskantoren tekortkomingen in het werk van de Russische divisie hadden aangetoond.


De internationale kredietbeoordelaar Moody's handhaaft de negatieve vooruitzichten voor de Spaanse bankensector en heeft gewaarschuwd dat het totale verlies voor de banken kan oplopen tot 176 miljard euro. De kapitaalposities van banken, de winsten en de toegang tot geldmarkten zullen volgens Moody's de volgende twaalf tot achttien maanden zwak blijven. De hoge werkloosheid in Spanje van 20 procent is volgens de organisatie voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de verslechterende bankensector. Er wordt aan toegevoegd dat dit werkloosheidsprobleem niet snel opgelost dreigt te raken, aangezien de Spaanse regering zware besparingen heeft aangekondigd. De Spaanse minister van financiën Elena Salgado heeft het rapport van Moody's verworpen. De minister zegt absoluut vertrouwen te hebben in het Spaanse financiële systeem.


De eurolanden moeten de teugels stevig aantrekken om een einde te maken aan de schuldencrisis. Forse bezuinigingen, gekoppeld aan sancties voor landen die zich niet aan de begrotingsregels houden en strenge voorwaarden voor financiële hulp, zijn daarbij noodzakelijk. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport over de eurozone gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat de eurolanden volgend jaar allemaal inspanningen moeten leveren om hun financiën weer op orde te brengen. Verschillende landen hebben volgens de organisatie weliswaar al een begin gemaakt, maar nu moeten er overal geloofwaardige plannen voor de komende jaren worden voorgelegd. Om toekomstige crises te voorkomen, moeten er volgens de OESO boetes komen voor landen die hun schulden te hoog laten oplopen. Daarnaast wil de OESO dat landen met problematische overheidsfinanciën al in een vroeg stadium onder streng toezicht worden geplaatst.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home