Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 14, 2010

Kazakstan dicht bij terugkeer naar de ruimte

De Centraal-Aziatische staat Kazakstan is bezig met de laatste voorbereidingen om zijn ruimtevaartindustrie opnieuw op starten, meer dan twee jaar nadat de eerste satelliet van de voormalige Sovjet-republiek defect raakte, waardoor hij uit koers raakte en verdween. Talgat Mussabayev, gewezen kosmonaut en hoofd van het Kazakse ruimtevaartbureau Kazcosmos, stelt dat de technische problemen met de satelliet Kazsat inmiddels zijn opgelost en dat een nieuwe satelliet in het eerste kwartaal van volgend jaar zou worden gelanceerd. Het verlies van Kazsat heeft Kazakstan volgens een aantal bronnen meer dan 40 miljoen pond gekost.

"De Baikonur Cosmodrome in de zuidelijke steppen van Kazakstan is de basis van het Russische ruimtevaartprogramma," merkt de Britse krant The Telegraph op. "Daarvoor hebben de twee landen zestien jaar geleden een leasing-overeenkomst ondertekend. Die overeenkomst werd eerder dit jaar verlengd tot het midden van de eeuw. Sinds de afbouw van het Amerikaanse shuttle-programma is Baikonur de druktste ruimtevaart-locatie van de wereld geworden. Vanop Baikonur worden onder meer de Soyuz-ruimteschepen gelanceerd die astronauten naar het internationale ruimtestation moeten voeren. Mussabayev verbleef op het einde van de jaren negentig zelf 339 dagen aan boord van een Soyuz-capsule."

Kazakstan probeert al langere tijd een eigen ruimtevaartindustrie op te zetten. De lancering van Kazsat vier jaar geleden een belangrijke nationale gebeurtenis, die werd bijgewoond door de Kazakse president Nursultan Nazarbayev en diens toenmalige Russische collega Vladimir Poetin. "Het verdwijnen van de satelliet twee jaar later betekende een zware terugslag voor het Kazakse vertrouwen, temeer omdat het incident gepaard ging met een terugtrekking van kapitaal uit Baiterek, de eerste Kazakse lanceer-site op Baikonur, die werd opgebouwd in samenwerking met Rusland," aldus nog The Telegraph. Kazcosmos heeft onlangs extra financiƫle middelen gevraagd door Baiterek. Op Baikonur zijn op dit ogenblik vijftien lanceerinstallaties voor bemande en onbemande missies.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home