Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 15, 2010

Japanse wintersportsector smeekt om sneeuw

De Japanse wintersportsector dreigt een bijzonder moeilijk jaar tegemoet te gaan. Een abnormaal warme winter, die echter de voorbije jaren een trend geworden lijkt te zijn, heeft tot een groot tekort aan sneeuw gezorgd in de Japanse skigebieden. Daardoor zijn vele uitbaters verplicht om hun gebieden slechts gedeeltelijk open te stellen of de openingsperiode te verlaten. Het Japanse Meteorological Agency zei te verwachten dat de temperaturen snel opnieuw tot hun normale niveaus zouden terugkeren onder invloed van La Nina, die gedeelten van de Stille Oceaan zou moeten afkoelen. Waarnemers stellen echter dat de sector niets anders kan dan gelaten wachten op een ommekeer.

Het Japanse weerbureau merkt op dat de temperaturen in een aantal gebieden in het noorden van het land al sinds midden november twee graden boven het normale niveau blijven. "In het sneeuwrijke Sukayu in de prefectuur Aomori werd zopas een sneeuwhoogte van 28 centimeter gemeten," meldt de website Japan Today. "Dat is ongeveer één derde van het niveau van een gemiddeld jaar. De opening van het skigebied van Mount Reisui in Yubari op Hokkaido, oorspronkelijk voorzien voor eind november, moest worden uitgesteld." Yoshimitsu Sakai, general manager van Mount Reisui, merkte op dat zelfs tijdens het gebruik van de sneeuwkanonnen de sneeuw bleef smelten.

De directie van Mount Reisui zag zich verplicht om de bezoekers naar andere gebieden, waar nog wel skimogelijkheden waren, over te brengen. Sakai hoopte dat een temperatuurdaling Mount Reisui zou toelaten om minstens één skipiste met kunstsneeuw te openen. Ook Hakuba Happo-one in Hakuba, één van de sites van de Nagano Olympics, moest de opening van het winterseizoen naar een latere datum verschuiven. Er wordt opgemerkt dat het Naeba-skigebied in de prefectuur Niigata, dat jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers ontvangt, op dit ogenblik slechts vier van de drieëntwintig skiliften kan gebruiken. Naeba moest meer dan een maand lang sneeuwmachines inzetten om voor voldoende skigelegenheid te voorzien.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home