Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 15, 2010

Nieuwsoverzicht

De lezers van het Amerikaanse tijdschrift Time hebben Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite Wikileaks, uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar. De veelbesproken Assange gaat in de eindrangschikking de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en popidool Lady Gaga vooraf. De Amerikaanse president Barack Obama staat op de zesde plaats, gevolgd door Steve Jobs, topman van het technologiebedrijf Apple. Maar ook de Chileense mijnwerkers, die dankzij een spectaculaire reddingsactie een mijninstorting overleefden, staan in de top tien. De mijnwerkers eindigden op de achtste plaats, net voor de werkloze Amerikaan. Op de tiende plaats staat Mark Zuckerberg, oprichter van de sociale netwerksite Facebook. Vorig jaar werd Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, door de lezers van Time verkozen tot persoonlijkheid van het jaar.


Het internetbedrijf Yahoo heeft plannen om 650 banen te schrappen. Daarmee zou het bedrijf zijn personeelsbestand met 5 procent afbouwen. Yahoo kampt met groeiende concurrentie van Google en Facebook. De meeste ontslagen zouden vallen binnen de divisie diensten voor consumenten en adverteerders ontwikkelt, zoals Yahoo Mail. De herstructurering is de vierde sanering voor de internetgroep in drie jaar tijd. Yahoo ziet steeds meer gebruikers en reclame-inkomsten verdwijnen richting Google en Facebook. Bij Yahoo werken vandaag ongeveer 14.000 mensen. Carol Bartz, chief executive van Yahoo, zou met de reorganisatie echter niet alleen op kosten willen besparen, maar zou ook willen bereiken dat de verschillende onderdelen van het bedrijf nauwer met elkaar zouden gaan samenwerken. In de lente van vorig jaar schrapte Yahoo ook al eens 5 procent van het personeelsbestand. Toen verdwenen er 700 banen.


De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om aan de centrale banken uit de eurozone te vragen om een kapitaalverhoging. Dat hebben een aantal bronnen rond het dossier bekend gemaakt. Door extra kapitaal aan te trekken, dekt de bank zich in tegen mogelijke verliezen van de staatsobligaties die nu massaal worden opgekocht. Momenteel onderschrijft de Europese Centrale Bank voor 5,8 miljard euro aan kapitaal. De kwestie over een mogelijke kapitaalverhoging zou over enkele dagen op de volgende vergadering ter sprake komen. Officieel wil de bank geen commentaar kwijt op de berichten. De voorbije week kocht de Europese Centrale Bank nog voor 2,7 miljard euro staatsobligaties van landen uit de eurozone in. Enkele van die landen, zoals Griekenland en Ierland, verkeren in financiële moeilijkheden. In totaal houdt de Europese Centrale Bank voor 72 miljard euro obligaties aan.


Het Duitse chemieconcern Lanxess neemt de afdeling Elastomers van het Nederlandse concern DSM over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 310 miljoen euro. DSM Elastomers is een producent van Keltan, de merknaam voor het synthetisch rubber ethyleen-propyleen-dieen-monomeer (EPDM). Keltan wordt vooral in de auto-industrie gebruikt, maar ook in de bekabeling en draad en in de bouwsector. Het product heeft een zeer lage densiteit en is goed bestand tegen warmte, oxidatie, chemicaliën en verwering. Bovendien bezit Keltan goede elektrische isolatie-eigenschappen. DSM Elastomers telt wereldwijd ongeveer 420 personeelsleden en verwacht dit jaar een omzet te zullen realiseren van ongeveer 380 miljoen euro. DSM heeft een Keltan-fabriek in het Nederlandse Sittard-Geleen met een jaarlijkse productiecapaciteit van 160.000 ton. Een tweede fabriek ligt in het Braziliaanse Triunfo, met een jaarlijkse capaciteit van 40.000 ton.


De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in de aanloop naar de financiële crisis verschillende enorme blunders gemaakt, waaronder de overname van ABN AMRO. Dat heeft Philip Hampton, de voorzitter van Royal Bank of Scotland, in september vorig jaar gezegd tijdens een bezoek van een groep Amerikaanse parlementsleden aan Londen. Dat blijkt uit een diplomatiek document dat door de klokkenluidersite WikiLeaks naar buiten werd gebracht. De overname gebeurde volgens Hampton op de top van de markt en zonder dat Royal Bank of Scotland voorafgaand aan de transactie een behoorlijk boekenonderzoek zou hebben uitgevoerd. Hampton zou gezegd hebben dat de toenmalige bestuurders van de Britse bank de operatie nooit in vraag stelden. Volgens hem pleegden ze daarmee een inbreuk tegen de verantwoordelijkheden die hen waren toevertrouwd.


De internationale luchtvaartsector zal dit jaar een gezamenlijke winst realiseren van 15,1 miljard dollar. Voor volgend jaar wordt een winst van 9,1 miljard dollar voorzien. Dat blijkt uit vooruitzichten van de International Air Traffic Association (IATA). In september ging de organisatie nog uit van een gezamenlijke winst van 8,9 miljard dollar voor dit jaar en 5,3 miljard dollar voor volgend jaar. Volgens de luchtvaartorganisatie zijn de vooruitzichten voor het hele jaar vooral beter door een onverwacht sterk derde kwartaal, maar er wordt gewaarschuwd dat er nog altijd hindernissen zijn die een duurzame groei bedreigen. Ondanks de hogere winstvoorspellingen zal het herstel volgens Giovanni Bisignani, topman van de internationale luchtvaartorganisatie, volgend jaar toch nog even afnemen na de sterke opleving in de nasleep van de recessie.


De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat de brandstoftoeslag verhogen wegens de recent sterk gestegen olieprijs. Voortaan moeten passagiers van de Britse luchtvaartmaatschappij op intercontinentale vluchten 10 pond per traject extra betalen. Reizigers zullen voor vluchten van meer dan negen uur daardoor 76 pond aan brandstoftoeslag moeten betalen. De toeslag bij vluchten tot negen uur zullen 63 pond bedragen. In de hoogste prijsklassen wordt dezen prijzen opgetrokken tot 108 pond en 88 pond. De verhoging geldt echter niet voor korte afstanden. De verhoging van de brandstoftoeslag is bedoeld om de oplopende kosten van kerosine op te vangen. De olieprijs is immers opnieuw gestegen. British Airways gaat fuseren met zijn Spaanse branchegenoot Iberia om de kosten te drukken. De maatschappijen verwachten door het samengaan uiteindelijk jaarlijks 400 miljoen euro aan besparingen te realiseren.


De Europese Unie overweegt maatregelen door te voeren om te verhinderen dat vissersboten uit IJsland hun vangsten in Europese havens aan wal te brengen. Dat heeft Maria Damanaki, Europees Commissaris van visserij, gezegd tijdens een beraad met de ministers van visserij van de lidstaten van de Europese Unie. IJsland en de Europese Unie hebben al langere tijd onenigheid over de vangst van makreel. Volgens de Europese Unie maken IJslandse vissers zich schuldig aan overbevissing van de soort. IJsland verhoogde dit jaar unilateraal zijn makreel-quota tot 130.000 ton, tegenover 2.000 ton de voorbije jaren. Maria Damanaki en haar collega Stefan Füle, Europees Commissaris van uitbreiding, hebben eerder gewaarschuwd dat het conflict de toetreding van IJsland tot de Europese Unie in gevaar kan brengen. De Europese Unie en Noorwegen hebben samen een quotum van bijna 584.000 ton voor zichzelf aangegeven.


Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt dertien bestemmingen vanaf het vliegveld Airport Weeze, vlakbij de Nederlandse grens. De maatregel is een reactie op de invoering van een nieuwe toeristenbelasting in Duitsland. De routes vervallen vanaf de zomerdienstregeling van volgend jaar. Het gaat om vluchten van en naar onder meer Berlijn, Krakau, Oslo, Santander en Zaragoza. In totaal gaat het wekelijks om vierentachtig vluchten. Ook op enkele andere Duitse luchthavens worden vluchten geschrapt. Vanaf de luchthaven Berlijn-Schönefeld vervallen vier vluchten, vanuit Bremen acht vluchten en vanaf Frankfurt-Hahn negen vluchten. Duitsland voert begin volgend jaar een nieuwe luchtvaartbelasting in. Voor elke reiziger die vertrekt vanaf een Duitse luchthaven moet een extra belasting worden betaald. Het tarief is afhankelijk van de vluchtafstand en bedraag 8 euro, 25 euro of 45 euro. Voor alle Europese bestemmingen geldt het tarief van 8 euro.


Het Britse olieconcern British Petroleum stoot zijn Pakistaanse activiteiten rond oliewinning aan. Daarover werd een overeenkomst gesloten met United Energy Group (UEG). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 775 miljoen dollar. De verkoop betreft negen blokken voor productie en exploratie in de provincie Sindh en vier off-shore activiteiten in de Arabische Zee. Naar verwachting zal de verkoop in de eerste helft van volgend jaar worden afgerond. Voor United Energy Group, dat onder meer opereert in China en Indonesië, is het de eerste stap op de Pakistaanse markt. Het concern is momenteel onderdelen aan het verkopen om de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico dit voorjaar te kunnen betalen. British Petroleum wil tot 30 miljard dollar ophalen. Inmiddels werden ongeveer al voor 21 miljard dollar verkocht.


Een rechtbank in Londen heeft beslist om Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite Wikileaks, op borgtocht vrij te laten. Omdat de Zweedse overheid in beroep is gegaan tegen de vrijlating, moest Assange echter alsnog in de cel blijven. Assange meldde zich vorig week vrijwillig bij de Britse politie nadat Zweden een internationaal arrestatiebevel tegen de oprichter van Wikileaks had uitgeschreven. Assange wordt door twee Zweedse vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De rechter bepaalde verder dat Assange tijdens het onderzoek rond een mogelijke uitlevering aan Zweden, in Groot-Brittannië moet blijven. Assange is ook verplicht om een enkelband te dragen. De oprichter van Wikileaks heeft de beschuldigingen altijd ontkend en kondigde eerder al aan dat hij een uitlevering zal aanvechten. Volgens Assange zijn de beschuldigingen aan zijn adres politiek geïnspireerd en zijn ze een wraakactie voor de publicatie van duizenden geheime berichten door Wikileaks.


De Spaanse overheid is er met een obligatie-uitgifte een bedrag van 2,513 miljard euro op te halen. De Spaanse regering, die gemikt had op een bedrag van 2 miljard euro tot 3 miljard euro, is tevreden over de uitgifte van het staatspapier, dat looptijden heeft van twaalf en achttien maanden. De operatie is echter wel gevoelig duurder geworden in vergelijking met een gelijkaardige actie vorig jaar. De rente op het éénjarige staatspapier bedraagt immers 3,449 procent. Dat is ruim 100 basispunten meer dan tijdens de maand november. De rente op anderhalf jaar steeg van 2,664 procent naar 3,721 procent. De rente voor het Spaanse staatspapier stijgt omdat in de financiële sector gevreesd wordt dat Spanje dezelfde weg opgaat als Griekenland en Ierland, die beiden internationale steun moesten zoeken om een failliet te vermijden.


De Europese Commissie heeft ingestemd met de verlenging van het hulpplan voor de Griekse banken met zes maanden. Het hulpplan loopt nu tot eind juni volgend jaar. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds zorgden voor 10 miljard euro voor het Hellenic Financial Stability Fund, waarmee de Griekse banken geherkapitaliseerd kunnen worden. De operatie maakte deel uit van de lening van 110 miljard euro die Griekenland in mei van dit jaar toegewezen kreeg. De Europese Commissie controleert regelmatig of het geld gebruikt wordt in overeenstemming met de Europese regels voor staatssteun. De Europese Commissie stelt dat de verlenging van het hulpplan een goede maatregel is om de Griekse economische crisis te bestrijden. Jürgen Stark, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, had eerder nog in een Grieks kranteninterview gezegd dat Griekenland zijn structurele hervormingen moest verscherpen.


Het Amerikaanse bedrijf Thermo Fisher Scientific, de grootste fabrikant van labo-instrumenten ter wereld, neemt zijn sectorgenoot Dionex over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. Het eveneens Amerikaanse Dionex is vooral bekend als producent van instrumenten en producten om de zuiverheid van water te testen. Het bedrijf wordt vaak geciteerd wanneer milieu-analyses moeten worden gedaan. Thermo Fisher hoopt via Dionex voet aan wal te krijgen in andere sectoren dan de medische en farmaceutische industrie. Dionex verkoopt onder meer verschillende tests voor de voedingsindustrie en de chemische sector. Verwacht wordt dat de overname tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar zal kunnen afgerond worden. Dionex wordt de grootste overname uit de geschiedenis van Thermo Fisher Scientific, dat vier jaar geleden ontstond uit een fusie van Thermo Electron en Fisher Scientific International.


Het Franse energieconcern GdF Suez gaat in Kameroen meer dan 3 miljard dollar investeren in een installatie om aardgas vloeibaar te maken. Daarover heeft het Franse concern een overeenkomst ondertekend met het Kameroenese staatsbedrijf Societe Nationale des Hydrocarbures. De bouw van de lng-fabriek zou volgens Jean-Marie Dauger, topman van de aardgasdivisie van GdF Suez, de volgende drie tot vier jaar van start moeten kunnen gaan. De terminal zal bestaan uit een productie-eenheid, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de havenstad Kribi. De fabriek zou een productiecapaciteit krijgen van 3,5 miljoen ton per jaar. Tijdens de bouwfase zou het project volgens het Franse energieconcern werk bieden aan ruim vijfduizend arbeiders. De voorlopige ontwerpstudies over de fabriek zouden in een vergevorderd stadium verkeren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home