Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 15, 2010

Apple wordt met iPad grote speler in computersector

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple kan zijn aandeel op de wereldwijde computermarkt gevoelig uitbreiden. Dat is de conclusie van een rapport van de zakenbank Goldman Sachs. Die groei zou te danken zijn aan de populariteit van de iPad. Analist Bill Shope merkt op dat het aandeel van Apple op de computermarkt de voorbije vijftien jaar nooit boven de 5 procent is uitgestegen. Dankzij de populariteit van de tablet-sector zou dat aandeel volgend jaar volgens hem echter kunnen groeien tot 12 procent. Shope voert aan dat Apple volgend jaar wellicht 37,2 miljoen exemplaren van de iPad zal verkopen. Het bedrijf zou daardoor een aandeel van 68 procent hebben op de tablet-markt.

"Ook de traditionele Mac-computer zou echter stand houden, ondanks het kannibalisme van de iPad," merkt het magazine Venture Beat op. "Uit onderzoek van NPD Group blijft dat tijdens het vierde kwartaal van dit jaar meer dan vier miljoen Mac-computers zullen worden verkocht. Dat is een nieuw record. Tot nu ligt de verkoop 20 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de groei in het buitenland groter is dan in de Verenigde Staten." Shope wijst voor het succes van Apple naar het ecosysteem van software en content die het bedrijf heeft gecreƫerd. Hij voert aan dat vele consumenten kiezen voor Apple voor het design, maar daarna trouw blijven omdat de overstap naar een ander platform teveel zou kosten.

Volgens Shope is de omzetgroei van Apple in vergelijking met de operationele kosten van het bedrijf - waarbij sinds de introductie van de online muziekwinkel iTunes zeven jaar geleden sprake is van een verdrievoudiging - grotendeels te danken is aan dit ecosysteem. "Eens de consument een Apple-product heeft gekocht, is hij geneigd om bij hetzelfde merk te blijven voor andere aankopen, omdat die allemaal verbonden zijn aan hetzelfde platform," merkt Shope op. De analist van Goldman Sachs merkt op dat het iPad-segment tegen eind volgend jaar ook groter geworden zal zijn dan de traditionele Mac-sector. De iPad zal volgens Shope dan ook voor een totale omwenteling in de wereldwijde computersector zorgen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home