Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 16, 2010

Kaspische oliepijpleiding gaat capaciteit verdubbelen

Het Caspian Pipeline Consortium (CPC) heeft zich akkoord verklaard met een investering van 5,4 miljard dollar. Dat moet de capaciteit van de pijplijn verdubbelen tot nagenoeg 70 miljoen ton per jaar. De pijplijn van het consortium loopt over een afstand van 1.511 kilometer van het Tengiz-olieveld in Kazakstan naar de havenstad Novorossiisk aan de Zwarte Zee. Het consortium wordt geleid door het Amerikaanse Chevron, het Russische Transneft en het Kazakse KazMunaiGaz, naast acht andere internationale deelnemers. Het consortium werd vijf jaar geleden opgericht. Toen was er rekening gehouden met een kost van 2 miljard dollar.

Verwacht wordt dat de pijplijn over vier jaar operationeel zal zijn. De activiteiten zouden ongeveer 2,3 miljard dollar per jaar moeten opleveren. Daarbij werd een voorlopige prijs van 38 dollar per ton vastgelegd. De verschillende partners van het consortium hebben elk een quotum aangegeven dat ze aan de pijplijn zullen leveren. Indien ze niet aan die verplichting voldoen, moet er een schadevergoeding worden betaald. De financiering van het project is afkomstig van de inkomsten die gegenereerd worden en door een bevriezing van terugbetalingen aan de aandeelhouders. Indien dat niet voldoende blijkt te zijn, zouden externe inkomsten uit leningen worden gezocht.

Het begin van de constructie van de extra pijplijn is voorzien voor de lente van vorig jaar. De werken worden uitgevoerd in drie fasen. De drie grootste aandeelhouders zullen de uitbreiding van het project beheren. Volgens Chevron zullen de bouwcontracten in het eerste kwartaal van volgend jaar worden toegewezen. Het consortium opende zijn originele pijplijn negen jaar geleden, maar toen werd er al bijna onmiddellijk gesproken over een uitbreiding. De onderhandelingen rond dat uitbreidingsproject hebben echter tot dit jaar aangesleept. Onder meer zouden er twijfels blijven over een mogelijk gebrek aan vraag, waardoor de economische leefbaarheid van de uitbreiding in het gedrang zou komen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home