Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 16, 2010

Europol denkt aan oprichting online burgerwacht

Europese internetgebruikers kunnen een belangrijk wapen worden in de strijd tegen cybercriminaliteit. Dat heeft Ron Wainwright, directeur van Europol, gezegd. Wainwright zegt het publiek rechtstreeks te willen betrekken bij de inspanningen om cybercriminelen te ontmaskeren. Hij voegt er aan toe dat het probleem in de Europese Unie vaak wordt onderschat. Bovendien worden volgens Wainwright criminele bendes steeds gesofisticeerder in het gebruik van technologie, die ook in de drugstrafiek, fiscale constructies en mensenhandel wordt toegepast en die criminelen vorig jaar alleen al in de Europese Unie vorig jaar 100 miljard euro heeft opgeleverd.

"Europol zegt dat criminelen steeds meer met elkaar communiceren langs online telefoondiensten, in de verkeerde veronderstelling dat ze daardoor niet op te sporen zijn," aldus BBC News. "Ook maken ze volgens de politie-organisatie steeds meer gebruik van meer traditionele cybercriminaliteit, zoals botnets en phishing. Wainwright merkt op dat Europol zijn inspanningen tegen internet-criminaliteit opdrijft, in afwachting van de installering van het geplande Cybercrime Centre, dat door de Europese Commissie wordt ondersteund. Europol zou inmiddels al een project op stapel staan dat in staat zou moeten zijn om de grootste cybercriminelen in Europa te identificeren."

De volgende stap is volgens Wainwright de lancering van een online systeem om cybercriminaliteit te melden. "Dat zou ertoe moeten leiden dat de bevolking aangezet wordt om actief gevallen van internet-criminaliteit op te sporen en te melden," voert Europol aan. "De dienst zou niet alleen open staan voor Europese burgers die zelf het slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit, maar voor iedereen die de online wereld veilig wil houden." Europol merkt daarbij op een grotere bewustwording te willen creƫren bij het publiek over onder meer kredietkaart-fraude, online kindermisbruik en sociale engineering. Er wordt wel benadrukt dat in eerste instantie met de industrie en de wetenschappelijke wereld zal worden samengewerkt in de strijd tegen cybercriminaliteit."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home