Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 18, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft drie leidinggevenden van grote technologiebedrijven en een marktanalist gearresteerd wegens handel met voorkennis. De betrokkenen worden verdacht van het doorspelen van gevoelige informatie, onder andere over de iPhone en de iPad. Een vijfde verdachte werd eerder al opgepakt. De verdachten hadden leidinggevende functies bij respectievelijk Dell, Advanced Micro Devices (AMD), Flextronic en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Dit laatste bedrijf produceert chips voor de iPhone en de iPad. De verdachten zouden de gegevens in ruil voor in sommige gevallen honderdduizenden dollars hebben doorgespeeld aan James Fleischman, een consulent bij investeringsbedrijf Primary Global. Fleischman zou op zijn beurt weer onderdelen van de gelekte bedrijfsgeheimen hebben doorgegeven aan verschillende hefboomfondsen.


De erfgenamen van zakenman Jeffry Picower, die een fortuin vergaarde met de frauduleuze praktijken van oplichter Bernard Madoff, zijn bereid om 7,2 miljard dollar schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers. Daarover hebben de erfgenamen van Picower, die in oktober vorig jaar aan een hartaanval overleed, met Irving Picard, curator van het schadefonds dat geld moet samenbrengen voor de vergoeding van de slachtoffers, een overeenkomst bereikt. De curator krijgt daarbij een bedrag van 5 miljard dollar toegewezen. Het bureau van de federaal procureur ontvangt 2,2 miljard dollar. De overeenkomst moet nog wel door de rechter worden goedgekeurd. Door de frauduleuze piramide-praktijken van Madoff zijn beleggers ongeveer 20 miljard dollar kwijt geraakt. Daarvan zou nu ongeveer de helft van zijn gerecupereerd.


Er komt geen wereldwijde herstructurering bij Procter & Gamble. Dat heeft de directie van het concern gezegd in een reactie op mediaberichten over een analistenvergadering, waar gezegd zou zijn dat de multinational van plan is om de volgende vier jaar 3 miljard dollar te besparen. Daarbij zou Procter & Gamble wereldwijd nog honderdvijftig fabrieken overhouden. Dat zou een halvering betekenen. De directie van het concern stelt echter dat de verstrekte informatie verkeerd werd geïnterpreteerd. Er wordt op gewezen dat niet het aantal fabrieken, maar wel het aantal platformen zal worden gehalveerd. Het gaat volgens Procter & Gamble om systemen en processen die in de productie worden gebruikt. De doelstelling is volgens het concern om de productiewijze van de verschillende productgroepen wereldwijd zoveel mogelijk te standaardiseren om zo de efficiëntie te verhogen.


De Nederlandse autogroep Spyker staat dichtbij de afsluiting van contracten met lokale partners voor de distributie van het Zweedse dochtermerk Saab in opkomende markten. Dit heeft Victor Muller, bestuursvoorzitter van Spyker, bekend gemaakt. Muller zei te verwachten dat het bedrijf de distributiepartners voor China en Rusland in januari bekend kan maken. De partner voor Brazilië wordt naar verwachting ergens in het eerste kwartaal onthuld. Lokale distributie in China is voor Spyker een cruciale eerste stap op weg naar een Chinese productie. Muller zei dat er met een lokale productie zal worden begonnen als er op jaarbasis tienduizend Saabs worden verkocht. Dat zou volgens hem mogelijk over drie jaar het geval kunnen zijn. Saab zou ernaar streven tien tot vijftien verkooppunten op te zetten in vijf of zes Chinese steden.


Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar werden in Rusland 181.400 verkeersongevallen geteld. Dat is een daling met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Russische verkeerspolitie. Er wordt aan toegevoegd dat bij die ongevallen 24.109 mensen het leven lieten. Dat is een daling met 4,6 procent tegenover de eerste elf maanden van vorig jaar. Er werden ook 228.777 gewonden geteld. Dat is een daling met 1,8 procent. Er wordt wel opgemerkt dat er meer ongevallen werden opgetekend waarbij kinderen waren betrokken. In totaal bleken bij 18.802 verkeersongevallen kinderen betrokken te zijn. Dat is een stijging met 1,4 procent. De verkeerspolitie voegt er echter wel aan toe dat bij die ongevallen 821 kinderen werden gedood. Dat is een daling met 4,4 procent tegenover vorig jaar.


Chocoladefiguren kunnen niet als merk worden beschermd. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist in een dossier dat de chocoladeproducenten Lindt & Sprüngli en August Storck hadden ingediend. Het Zwitserse Lindt & Sprüngli en het Duitse August Storck waren afzonderlijk naar het Europees Hof van Justitie gestapt nadat ze tevergeefs geprobeerd hadden chocoladefiguren in te schrijven als merk. Volgens het Europees Hof van Justitie was die afwijzing echter terecht omdat de vormen geen onderscheidend vermogen hebben. Opgemerkt wordt dat een haas, een rendier en een klok typische vormen zijn waarin chocolade en chocoladewaren, vooral tijdens de kerstperiode en pasen, worden aangeboden. Ook goudkleurige folie, strikken en linten zijn volgens het hof niet onderscheidend. Het Zwitserse bedrijf had negen jaar wel een Europees patent verkregen op een chocolade paashaas in goudkleurige folie met een rood lint, waarop Lindt geschreven stond.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft in september twee jaar geleden in Azerbeidzjan een gaslek verdoezeld. Dat heeft de klokkenluidersite Wikileaks gemeld. Niemand raakte bij het incident gewond, maar twee velden bleven na het incident maandenlang dicht. Daarbij wordt opgemerkt dat het incident veel gelijkenissen vertoonde met de olieramp in de Golf van Mexico in april van dit jaar. Net zoals in de Golf van Mexico ging er volgens Wikileaks op een boorplatform in de Kaspische Zee een veiligheidsklep stuk, waardoor er maandenlang olie en gas in zee stroomden. Volgens Wikileaks was de regering van Azerbeidzjan op de hoogte van de ramp, maar werd na overleg met British Petroleum beslist om over het incident te zwijgen. British Petroleum bevestigde het incident in de Kaspische Zee, maar benadrukt dat het ongeval niet de omvang had van de ramp in de Golf van Mexico. Bovendien ontkent British Petroleum het ongeval te hebben verzwegen.


Na een kwarteeuw is de Amerikaanse presentator Larry King gestopt met zijn legendarische praatprogramma. De zevenenzeventigjarige King zegt meer tijd met zijn familie te willen doorbrengen. De Amerikaanse president Barack Obama noemde Larry King één van de titanen van de televisie. Met het vertrek van King komt een einde aan één van de langstlopende televisieprogramma's ter wereld. De talkshow bood jarenlang een podium aan politici en beroemdheden die grote onthullingen wilden doen, zonder aan een al te kritisch verhoor te worden onderworpen. De milde Larry King had niet de gewoonte agressief door te vragen. In totaal heeft King meer dan 50.000 interviews op zijn actief gebracht. De voorbije jaren waren de kijkcijfers van het programma echter dramatisch gedaald. Gemiddeld telde de show nog 0,7 miljoen kijkers.


De aandeelhouders van het Britse elektriciteitsbedrijf International Power hebben massaal ingestemd met de fusie met GdF Suez. Ook de Europese Commissie moet nog zijn toestemming geven aan de fusie. Het samengaan tussen International Power en GdF zou de grootste fusie van dit jaar zijn. De operatie wordt normaal begin volgend jaar afgerond. Het fusieconcern wordt met een omzet van 84 miljard euro de grootste energiegroep ter wereld. De combinatie bezit een geïnstalleerd vermogen van 100.000 megawatt. Na afwerking van alle plannen wordt dat binnen een periode van drie jaar opgedreven tot 130.000 megawatt. Het bedrijf telt 11.000 werknemers. In het nieuwe bedrijf New International Power krijgt GdF Suez een belang van 70 procent in ruil voor de inbreng van zijn niet-Europese activa. Twee jaar geleden werd ook British Energy al overgenomen door Electricité de France.


De aandeelhouders van de Amerikaanse producent van verzorgingsproducten Alberto Culver zijn akkoord gegaan met een overname door het Brits-Nederlandse Unilever, producent van wasproducten en voedingsmiddelen. Dat heeft Unilever bekend gemaakt. Het overnamedossier wordt op dit ogenblik ook bestudeerd door het Amerikaanse ministerie van justitie. Eind november werd al bekend gemaakt dat Albert Culver erin geslaagd was om een schikking te treffen met aandeelhouders die zich bleven verzetten tegen de overname. Daarbij wordt opgemerkt dat Unilever biedingen van andere geïnteresseerden blokkeerde. Culver had de aandeelhouders toen aangeboden om de stemming over het bod uit te stellen, zodat concurrenten meer tijd zouden krijgen een alternatief bod in te brengen. Dat is echter niet gebeurd. Het Nederlands-Britse concern bracht eind september een bod van 2,7 miljard euro uit op Alberto Culver.


Het Amerikaanse koerierbedrijf Fedex Corp heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 283 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 345 miljoen dollar geboekt. De omzet steeg met 12 procent tot 9,63 miljard dollar. Het Amerikaanse postbedrijf merkte op te profiteren van het herstel van de economie, waardoor de postvolumes en het vrachtvervoer toenemen. Het bedrijf voegt er aan toe ook zijn verwachtingen voor winst en omzet voor het hele jaar op te schroeven. Daarbij wordt vooral gehoopt op een grote vraag tijdens de eindejaarsperiode. De cijfers van het voorbije kwartaal werden wel negatief beïnvloed door tegenvallende resultaten bij het internationaal vervoer, terwijl ook de brandstoftoeslag de stijgende kosten niet had kunnen opvangen.


Oostenrijk overtreedt de Europese wetgeving met zijn pogingen om het vrachtvervoer over de weg te beperken. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een advies gesteld. Oostenrijk probeert een oplossing te vinden om het vrachtverkeer in de vallei van de Inn te beperken. Daardoor wordt echter de vrachtroute tussen Duitsland en Italië onderbroken. De Oostenrijkse deelstaat Tirol kondigde het rijverbod twee jaar geleden aan en breidde dat verbod in de loop van de tijd uit. Vrachtwagens van meer dan 7,5 ton die onder meer afval, stenen en staal vervoeren mogen het traject door Tirol niet gebruiken. De Europese Unie zegt weliswaar waardering te hebben om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren, maar een rijverbod wordt daarvoor niet de geschikte strategie genoemd. Oostenrijk was daarvoor eerder al door de Europese Commissie op de vingers getikt.


De private-equitygroep 3i heeft zijn Nederlandse portefeuillebedrijf Hyva verkocht aan het Aziatische investeringsfonds Unitas Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 525 miljoen euro. Dat bedrag ligt ruim vier keer hoger dan de prijs die 3i zes jaar geleden voor Hyva betaalde. Hyva produceert componenten voor de commerciële voertuigindustrie. Het realiseert een omzet van 490 miljoen euro en is wereldwijd actief. Het genereert bijna driekwart van zijn inkomsten in groeilanden als China, India en Brazilië. Unitas Capital, de overnemer van Hyva, is de voormalige private-equitydivisie van JP Morgan. De voorbije periode nam 3i zelf het Duitse juwelenbedrijf Amor en OneMed, gespecialiseerd in de distributie van medisch materiaal, over. Unitas Capital werd elf jaar geleden opgericht en heeft voor 4 miljard dollar aan kapitaal onder beheer. Het Aziatische investeringsfonds heeft achtentwintig bedrijven in portefeuille.


De nationale systemen voor overschrijvingen en domiciliëringen moeten ophouden te bestaan. Dat heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, bekend gemaakt. De Europese Commissie heeft strikte deadlines voorgesteld om definitief over te schakelen op de Europese overschrijving en domiciliëring. De deadline voor het verdwijnen van de nationale overschrijving valt wellicht over twee jaar. Eén jaar nadien zal wellicht ook de nationale domiciliëring verdwijnen. De Europese overschrijving en domiciliëring bestaan al, maar de invoering van het systeem loopt vertraging op. Volgens de Europese Centrale Bank gebeurde in oktober minder dan 10 procent van de overschrijvingen in de eurozone via een Europees formulier. Het systeem vormt een onderdeel van de Single Euro Payments Area (SEPA), het grensoverschrijdende betaalsysteem dat overal in Europa moet worden gehanteerd.


Neil Diamond, Alice Cooper, Tom Waits, Dr. John en Darlene Love worden dit jaar opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Om kans te maken op een introductie moet een artiest ten minste vijfentwintig jaar geleden een eerste plaat uitgebracht hebben. Dr. John staat bekend om zijn met voodoo doordrenkte boogie woogie uit New Orleans, terwijl Alice Cooper een icoon is van de theatrale rock and roll. Neil Diamond was in eerste instantie componist van nummers voor andere artiesten, zoals de Monkees. Hij werd later echter vooral bekend met eigen vertolkingen. Tom Waits werd vooral beroemd als een muzikaal chroniqueur van het nachtleven. Darlene Love was één van de belangrijkste zangeressen waar producer Phil Spector mee werkte. Alleen Tom Waits werd eerder al genomineerd voor de Rock and Roll Hall of Fame. Tot de genomineerden van dit jaar behoorden ook Beastie Boys, LL Cool J, Donna Summer, J. Geils Band en Bon Jovi.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home