Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 18, 2010

Toekomst Amerikaanse basis Okinawa blijft onzeker

De Japanse premier Naoto Kan heeft voor de eerste keer een inspectiebezoek gebracht aan de Amerikaanse marinebasis van Futenma op Okinawa. De militiare basis is gesitueerd in een bijzonder dichtbevolkt gebied. Het militaire complex moet verhuizen, maar daarover slagen de twee betrokken regeringen er bijzonder moeilijk in om een compromis te bereiken. Het blijkt ook niet eenvoudig om een akkoord te vinden met de lokale autoriteiten. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog zijn er Amerikaanse troepen gestationeerd op Okinawa. De Japanse regering krijgt daar een vergoeding voor, maar de locale bevolking protesteert al decennia tegen de Amerikaanse aanwezigheid. Dat verzet is de voorbije twee jaar echter nog intenser geworden.

Japan en de Verenigde Staten sloten in mei een overeenkomst om de Futenma-luchtmachtbasis in Ginowan, bestempeld als de meest gevaarlijke van de wereld, te verhuizen naar een minder dichtbevolkt gebied in Nago aan de kust van Okinawa. Er blijft echter heel wat oppositie tegen die plannen. Yukio Hatoyama, de voorganger van Kan, had immers de lokale bevolking dat de nieuwe basis buiten de prefectuur zou worden gevestigd. Naoto Kan merkte echter op dat het probleem voortaan op een beleefde manier kan worden besproken. Hij benadrukte ook dat het voor Japan belangrijk is om zijn banden met de Verenigde Staten te versterken, ondanks een aantal onopgeloste problemen over de verhuis van de basis.

Bijna 70 procent van de lokale bevolking eist dat de Amerikaanse basis niet langer op het grondgebied van Okinawa wordt toegelaten. Volgens 47,1 procent van de betrokkenen moet de basis naar het buitenland worden verhuisd, terwijl 24,1 procent aanstuurt op een overheveling naar een andere locatie in Japan. Volgens 13,7 procent mag de militaire basis op een andere plaats in de prefectuur worden ingeplant. Slechts 8,1 procent gaf aan dat de basis op zijn huidige locatie behouden mocht blijven. Een aantal Japanners heeft voorgesteld om de militaire basis over te brengen naar het Amerikaanse territoriaal gebied van Guam.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home