Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, December 19, 2010

Abu Dhabi vervangt Dubai in kapitaal London Stock Exchange

Het emiraat Abu Dhabi voert gesprekken met buur Dubai om een belang van 20 procent in de London Stock Exchange (LSE) over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van 1,5 miljard dollar zijn gemoeid. In de overeenkomst zou volgens een aantal bronnen een fusie voorzien zijn tussen de Abu Dhabi Securities Exchange, het Dubai International Financial Centre en Borse Dubai. Het project zou een onderdeel vormen van een bredere verkoop van de financiƫle activa van Dubai. Borse Dubai, dat de twee aandelenbeurzen van Dubai controleert, kocht drie jaar geleden een belang van 20 procent in de Londense beursuitbater. Ook het staatsbedrijf Qatar Investment Authority heeft een belang van 15 procent in de Londense beurs.

Borse Dubai verkocht onlangs ook een belang in de Amerikaanse beursuitbater Nasdaq OMX Group. De verkoop van de activa moet Borse Dubai helpen om 1,1 miljard dollar leningen vervroegd terug te betalen. Een pakket aandelen werd voor een bedrag van 497 miljoen dollar verkocht aan Nasdaq, terwijl een ander pakket voor 175 miljoen dollar werd verkocht aan Nomura Holdings. Borse Dubai slaagde er met de steun van zijn moederconcern Investment Corporation of Dubai er ook in om met zijn crediteurs een overeenkomst te sluiten voor de herschikking van een lening van 1,35 miljard dollar voor een verdere periode van drie jaar. De lening zou normaal in februari van volgend jaar vervallen.

Dubai bracht vorig jaar een schok teweeg in de financiƫle markten door aan te kondigen dat de terugbetaling van 24,9 miljard dollar zou worden uitgesteld. Dubai was toen in problemen gekomen door de instorting van zijn vastgoedmarkt. Volgens ramingen van Barclays waren de schulden van het emiraat en zijn staatsbedrijven opgelopen tot 112 miljard dollar. Daardoor was het emiraat verplicht om een aantal kredieten te herstructureren. In oktober slaagde de holding Dubai World daarover een overeenkomst te sluiten met meer dan zeventig schuldeisers. Daardoor hoefde Dubai World naar eigen zeggen geen activa te verkopen, omdat de holding door de herstructurering vijf tot acht jaar tijd had gekregen om de schulden terug te betalen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home