Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 20, 2010

Wereldkampioenschap Qatar stimulans voor hele Golfregio

De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar kan niet alleen een belangrijke economische stimulans betekenen voor het emiraat zelf, maar ook voor een aantal andere landen in de Golfregio. Dat is de conclusie van een rapport van de National Bank of Kuwait. Daarbij wordt aangevoerde dat de geplande infrastructuurwerken in de aanloop naar het evenement in belangrijke mate zullen uitstralen naar andere landen in het Midden-Oosten. Qatar zelf had nog voor de toewijzing van het voetbalevenement aangekondigd voor minstens 100 miljard dollar investeringen te zullen doen in infrastructuurwerken. Onder meer voor de aanvoer van grondstoffen zal volgens het rapport uitgebreid beroep gedaan worden op buurlanden.

"De organisatie van het wereldkampioenschap zal volgens het rapport een aantal strikte deadlines opleggen aan de realisatie van een aantal projecten, extra bestedingen stimuleren, nieuwe expertise aanbrengen en ook voor een extra motivatie zorgen," meldt het magazine Sportbusiness. Tot de geplande infrastructuurwerken behoren onder meer nieuwe netwerken voor trein en metro (25 miljard dollar), een nieuwe diepzeehaven (7 miljard dollar), een internationale luchthaven in Doha (10 miljard dollar) en een nieuwe brugverbinding tussen Qatar en Bahrein (4 miljard dollar). Qatar voorziet ook 20 miljard dollar in de uitbreiding van zijn wegennet.

Voor het evenement zelf zullen twaalf ultramoderne voetbalstadions gebouwd. De kost daarvan wordt geraamd op 4 miljard dollar. In het rapport wordt verder ook nog opgemerkt dat Qatar tegen de start van het tornooi 90.000 nieuwe hotelkamers wil creëren. Daarmee wordt ruimschoots voldaan aan de eisen van de internationale voetbalfederatie, die 65.000 extra hotelkamers had geëist. In het rapport wordt opgemerkt dat de hele Golfregio zal profiteren van de spillover van de inspanningen die Qatar zal doen in het kader van de organisatie van het voetbalevenement. Dat geldt volgens de National Bank of Kuwait vooral voor de talloze onderaannemers. Opgemerkt wordt dat de interne handel van de Golfregio door het gebeuren een belangrijke stimulans zal kennen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home