Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 20, 2010

Groeimarkten maken ook kerstbomen duurder

De markt van de kerstbomen wordt al enkele tijd geconfronteerd met prijsstijgingen. Dat is het gevolg van de grotere vraag in Oost-Europa. Dat zegt het Hauptverbandes der Deutschen Holzindustrie. Een belangrijk gedeelte van de jaarlijkse voorraad is afkomstig uit Denemarken, dat de belangrijkste leverancier op de Duitse markt is. De helft van die uitvoer gaat naar Duitsland, maar er komt ook steeds meer vraag uit Oost-Europa. Dat heeft tot gevolg dat de prijzen van de kerstbomen de jongste periode een gevoelige stijging kennen. Tegenover vorig jaar zou er gerekend worden met prijsverhogingen van ongeveer 6 procent. Denemarken mikt echter ook op de Chinese markt. China viert wel geen christelijke feesten, maar de traditie zou er toch stilaan een doorbraak kennen.

"Duitsland blijft de belangrijkste afzetmarkt voor Deense kerstbomen, maar de groeimarge is er beperkt," merkt de Duitse krant Die Welt op. "Vorig jaar werden er op de Duitse markt 29 miljoen kerstbomen verkocht. Dat is een stijging met 5 miljoen exemplaren tegenover het begin van het jaar. De omzet steeg tijdens die periode van 409 miljoen euro tot 697 miljoen euro. In Oost-Europa ligt de situatie echter heel anders. Daar heeft op dit ogenblik nog altijd 30 procent tot 50 procent van de gezinnen een plastiek kerstboom, maar er is duidelijk een trend in de richting van het natuurproduct. Daar is er echter wel grote concurrentie van gezinnen die zelf hun kerstboom in het woud gaan hakken."

Denemarken is de grootste producent van kerstbomen van Europa. Jaarlijks worden er ongeveer tien miljoen Deense kerstbomen op de markt gebracht. Met slechts 5,5 miljoen inwoners, blijft de binnenlandse consumptie van de sector echter relatief beperkt. Ongeveer 90 procent van de voorraad is bestemd voor de export. De Deense kerstboomsector - die geconcentreerd is Ostjütland en het zuidelijk gedeelte van het eiland Fünen - telt naar schatting vijfhonderd tot duizend fulltime banen. Daarnaast wordt ook nog eens beroep gedaan op ongeveer vijfduizend seizoensarbeiders. Denemarken teelt ongeveer honderd miljoen kerstbomen. Omwille van de kwaliteit eindigt dertig tot veertig procent echter als brandhout.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home