Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 20, 2010

Japanse wetenschappers ontwikkelen hardste diamant ter wereld

Een onderzoeksteam van de Ehime University in Japan zegt de hardste kunstmatige diamant van de wereld gecreëerd te hebben. De cilindervormige diamant, die Hime werd gedoopt, heeft een diameter en een lengte van één centimeter. Tetsuo Irifune, hoofd van het Geodynamics Research Center aan de Ehime University, zegt dat de ontwikkelaars de bedoeling hebben om de Hime-diamant al in de loop van volgend jaar te commercialiseren. Een eerste versie van de diamant werd al zeven jaar geleden gecreëerd, maar de afmeting bleef toen beperkt tot één millimeter. In maart kon echter een nieuwe hogedruk-machine in gebruik worden genomen, waardoor volgens Irifune grotere formaten mogelijk werden.

"Een grote Hime-diamant is geschikt voor experimenten rond het onderzoek van de druk in het binnenste van de aarde," merkt Tetsuo Irifune op tegenover het persbureau Kyodo News. "Bovendien is de diamant ook geschikt voor industrieel gebruik. Daarbij kan men terugvallen op het feit dat de levensduur van een Hime-diamant verscheidene keren langer is dan die van traditionele diamanten." Het onderzoek naar de Hime-diamant werd uitgevoerd in samenwerking met Sumitomo Electric Industries, die het product volgend jaar op de markt zou willen brengen. Diamanten zijn het hardste materiaal ter wereld en zijn daarom in de industrie bijzonder gegeerd.

Door hun hardheid worden diamanten vaak gebruikt voor industriële snijtechnieken. Daarnaast worden ze in poedervorm of als pasta ook gebruikt voor het polijsten van allerlei oppervlaktes. Ongeveer 80 procent van de productie van de diamantmijnen is ongeschikt als juweel en wordt in een industriële context gebruikt. Ook bij olieboringen wordt gebruik gemaakt van diamanten. In de Verenigde Staten is begin december Bill Jordan Pope, één van de pioniers in de ontwikkeling van kunstmatige diamanten, op achtentachtigjarige leeftijd overleden. Pope heeft de voorbije twintig jaar minstens acht patenten rond synthetische diamanten op zijn naam staan. Een aantal van die ontwikkelingen beginnen nu aan hun marktintroductie.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home