Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 22, 2010

Grote mediagroepen versterken positie in Midden-Oosten

Grote mediagroepen zoals Viacom en BSkyB versterken hun positie in het Midden-Oosten, dat als een cruciale groeimarkt wordt bestempeld voor de televisie-industrie. James Murdoch, voorzitter van BSkyB, stelt dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder aantrekkelijke regio's vormen voor investeringen in de mediasector. Ook Bhavneet Singh, managing director opgekomende markten bij muziekzender MTV van Viacom, stelt dat deze regio door de grote mediabedrijven onmogelijk genegeerd kan worden. Philippe Dauman, chief executive van Viacom, merkt daarbij op dat de regeringen in het Midden-Oosten op lange termijn denken en de mediasector als een belangrijke industrie voor de toekomst bestempelen.

Uit een onderzoek van Value Partners en de Dubai Press Club blijkt dat vorig jaar in het Midden-Oosten 1,5 miljard dollar is geïnvesteerd in televisiereclame. Dat komt overeen met de inkomsten die de sector realiseert in Turkije. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat Turkije 70 miljoen inwoners telt, terwijl de Arabische wereld een bevolking van 250 miljoen mensen heeft. "Er is echter nog een belangrijk groeipotentieel," merkt de zakenkrant Financial Times op. "Uit onderzoek van het adviesbureau AT Kearney blijkt immers dat in de Arabische landen per inwoner jaarlijks gemiddeld 7 dollar aan televisie-reclame wordt besteed.

In Duitsland is dat echter 71 dollar en in Groot-Brittannië wordt een bestedingsniveau van 113 dollar bereikt. In de Verenigde Staten loopt dat zelfs op tot 229 dollar. "De mediasector is wellicht één van de langzaamste geweest om de mogelijkheden van de jonge demografie, de groeiende rijkdom en de voorkeur voor westerse merken in het Midden-Oosten te erkennen," merkt de Financial Times nog op. "Met de plannen van Viacom en BSkyB lijkt daar echter eindelijk verandering in te komen." BSkyB start in het Midden-Oosten onder meer met een Arabische nieuwszender voor dochter Sky News. Dat worden de eerste niet-Engelstalige uitzendingen voor Sky News.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home