Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 22, 2010

ESA-satelliet levert cruciale bijdrage aan klimaatonderzoek

De Goce-satelliet van het European Space Agency heeft wetenschappers toegelaten om de bewegingen van de oceanen met een tot nu toe ongekende precisie te berekenen. De Goce-satelliet wordt gebruikt om observaties te doen over de werking van de zwaartekracht op aarde. Een grotere kennis van de zwaartekracht is echter fundamenteel om de directie en de snelheid van de oceaanstromen te kunnen volgen. De nieuwe gegevens zouden de wetenschap in staat moeten stellen om klimaatmodellen te verfijnen, aangezien de oceanen warmte rond de planeet verspreiden. De Goce-satelliet werd in maart vorig jaar gelanceerd.

"Met de lancering van de Goce-satelliet wordt een grote stap gezet in het inzicht over de variatie van de zwaartekracht over de hele wereld," merkt BBC News op. "Goce is uitgerust met apparatuur die verschillen in zwaartekracht tot op afstanden van honderd kilometer kan meten. In vergelijking met andere observaties vanuit de ruimte is dat een gigantische verbetering. Er worden op dit ogenblik ook al bijzonder accurate gegevens verzameld door sensoren die op het wateroppervlak drijven, maar daar blijven de metingen uiteraard beperkt tot één individueel punt. Goce kan echter een globaal overzicht bieden, wat de wetenschappers een ideale vergelijkingsbasis oplevert met de drijvende sensoren."

Wanneer men aan die gegevens ook informatie over de temperatuur van het water koppelt, wordt het volgens de onderzoekers mogelijk welke energiemassa de oceanen vervoeren. "Computermodellen die het toekomstige klimaatgedrag proberen te voorspellen, moeten van deze informatie gebruik maken indien ze hun simulaties willen verbeteren," wordt er aan toegevoegd. De wetenschappers noemen de resultaten van Goce verbazingwekkend. Onder meer bleek het mogelijk te zijn om vanuit de ruimte metingen te doen over Mann Eddy, een kleine waterconcentratie in het midden van de Atlantische Oceaan die eindeloos blijft ronddraaien. Voorlopig is voorzien dat de Goce-missie nog twee jaar kan doorgaan.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home